Skocz do zawartości

Inauguracyjny Kurs SDM w Łazach 13-15 maja 2011 r.


Rekomendowane odpowiedzi

Jak tak dalej będą szły zapisy na kurs , to chyba ja będę musiał jeszcze raz się zapisać. Decyzję podejmę w środę . pozdrawiam.

Kaziu poczekaj na mnie i Podlasiaka, na następny :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159252
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak będzie taka ekipa i termin podpasuje to i ja zawitam :wink:

 

I ja się zastanawiam . Oby termin pasował . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159326
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w inauguracyjnym Kursie naszej III Filii SDM w Łazach k/Krasnosielca, który odbędzie się w dniach 13-15 maja 2011 r.:

 

1. Jagra

2. Tadeusz Gołaszewski

3. Włodek Nowaczyk

4 i 5. Zbyszek Krzyżanowski +osoba towarzysząca

6. Teresa Zapadka

7. Wacław Nasiłowski

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

Prowadzący:

27. Bagno

28. Dziadek

 

Cena kursu: 410,00 zł od osoby. Pokoje nowoczesne, bardzo przestronne każdy z węzłem sanitarnym.

Sala dydaktyczna przygotowana profesjonalnie i wyposażona w pełni na potrzeby ursu.

Duża wędzarnia stacjonarna z wózkiem wędzarniczym koło pomieszczenia technologicznego, wewnatrz budynku. W pomieszczeniu wędzarni chłodnia.

Między salą biesiadną, a salą dydaktyczną kuchnia, gdzie można robić kawę i herbatę.

 

Obiekt zapewnia pełne wyżywienie słuchaczom kursów:

- piątek - obiadokolacja,

- sobota - śniadanie, obiad, kolacja,

- niedziela - śniadanie (produkty wykonane przez kursantów)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159373
Udostępnij na innych stronach

I poznacie starego dziadygę.

Dziadku wybacz, chętnie bym Cię poznał, ale termin niestety nie do przyjęcia, mam nadzieję, że następnym razem się poznamy.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159392
Udostępnij na innych stronach

Czy opłatę za kurs wpłacamy na jakieś konto,czy sprawę regulujemy na miejscu :question:

 

O której godzinie w piątek jest rozpoczęcie kursu :question:

 

Czy można prosić o namiary GPS

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159480
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kolego :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159496
Udostępnij na innych stronach

Dojazd. Wszyscy, którzy posługują się w czasie podróży nawigacją, proszę o wpisanie jako miejscowość docelowa Łazy powiat Maków Mazowiecki .

Dla osób jadących od strony Warszawy to, proszę jechać do Pułtuska, po czym za Pułtuskiem skręcamy na Szczytno, Maków Maz. W Makowie Maz. kierujemy się na Przasnysz, Szczytno.

Za Makowem Maz. w miejscowości Młodzianowo skręcamy w prawo kierując się na Płoniawy

W Płoniawach jedziemy na Krasnosielc gdy dojedziemy do skrzyżowania ze znakiem "stop", skręcamy w prawo na Ostrołękę i nareszcie jesteśmy w Łazach.

Filia SDM mieści w Łazach, nr domu 7.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159514
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

współrzędne środka m. Łazy są nast:

 

53*01'13,94"

21*06'46,04"

 

gdzie * odpowiada stopniom

 

Dane z programu automapa 6.8.0

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159524
Udostępnij na innych stronach

Jestem już w domu po kursie, douczony i podszkolony. Wszystkim uczestnikom dziękuję za miłą atmosferę .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159876
Udostępnij na innych stronach

Jestem już w domu po kursie, douczony i podszkolony

:grin:

czekamy na ciekawa relację (foto?) :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159881
Udostępnij na innych stronach

Oj coś DZIADKU czapeczka Cię zasłania :cool: ..nie ma innego zdjęcia :question: :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159892
Udostępnij na innych stronach

Małgoś... jakaś zachęta na przyszłe kursy musi być :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159900
Udostępnij na innych stronach

Chyba że nie będzie na to zgody Dziadkowej

No właśnie chodzi o zodę.Na ten czas takowej nie ma i zobowiązaliśmy się ( na jego prośbę )nie zamieszczać fotek Dziadka.

 

A tak ogólnie to był bardzo udany kurs.Było nas tylko 6 osób i dwóch doskonałych wykładowców o których już chyba wszystko wiecie i zachwalać ich nie trzeba.Pozwoliło to na bardziej dokładne zapoznanie się z procesem rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa oraz procesem produkcji zaplanowanych wyrobów.

Jeżeli chodzi o bazę noclegową to jest na wysokim poziomie.Wszystko w zasadzie jest nowe i pachnie świeżością.Doskonała opieka ze strony żony kol.Andrzeja i jego córki pozwoliła nam chodzić wiecznie najedzonymi i zadowolonymi.Bo polak najedzony to .......itd.

Bardzo chciałem podziekować na tym forum wszystkim.którzy włożyli swój wkład w organizację SDM ,oraz wykładowcom za cierpliwośći i pomoc dla nas malućkich zadymiaczy. :grin:

 

P.S. Maxell dzięki za prezent.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159913
Udostępnij na innych stronach

sześć osób na kursie - stan niemalże idealny

A na ilu byłeś że tak uważasz ?

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159923
Udostępnij na innych stronach

Nasze pożegnalne śniadanie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-159987
Udostępnij na innych stronach

To ja od siebie tak jak ja to widziałem w telegraficznym skrócie.

Schlebiać nikomu nie chcę ale szkolenie było super !!!

W piątek, na początek, liznęliśmy trochę teorii. Potem rozbiór i podział mięsa, formowanie na wędzonki i klasyfikacja. Jedynka, dwójka trójka - ocenianie inaczej niż w szkole ;)

W międzyczasie obiado-kolacja a na deser (do roboty oczywiście) pasztetowa i kaszanki. Po parzeniu kaszanek testowaliśmy jej zwięzłość i zmiany smaku wraz ze spadkiem temperatury

dyskutując przy okazji o dojrzewaniu (mięsa - rzecz jasna), "blondynkach", "cielęcinkach" mniej więcej do świtu.

Ledwiem zamknął oczy a Wacek wpada do pokoju i mówi, że jesteśmy ostatni a reszta już wstała. A było to po siódmej ;) Zimny prysznic, smaczniutka jajecznica ze szpinakiem szybko postawiła nas na nogi.

I dalej do nauki praktycznej.

Mielenie, kutrowanie, mieszanie, nadziewanie, wiązanie, wędzenie, parzenie, mielenie, kutrowanie, mieszanie, nadziewanie, wiązanie, wędzenie, nastepowało cyklicznie a niektóre rzeczy jednocześnie na kilku frontach.

Tu dodam, że dla ludzi spoza fachu miesnego, takich jak ja, przydadzą się na pewno podpowiedzi prowadzących dotyczące wykorzystania mięśni do przygotowania odpowiednich produktów.

 

Mały zespół, krótka noc więc w przerwach każdy chciał posadzić cztery litery bo nóżki to wchodziły w d...kę ;) Ale przerw nie było za dużo....

Po południu jakby trochę się uspokoiło. Można było dokładnie przyjrzeć się procesom wędzenia i parzenia przykładając i wtykając termometry tu i ówdzie ;) i posłuchać cennych komentarzy wykładowców.

Wieczorem przy kolacji wsparliśmy Kolegę Włodka. Przejadł był się chyba biedak i apetyt stracił :( ale dostał odpowiednik sody kaustycznej do rur i ożył ;)

I niech się boją liderzy klubu 100+ !!! Ja typuję go na podium :)

W niedzielę na śniadanie degustacja naszej produkcji. Każdy miał swojego faworyta ale jak dla mnie to pasztetowa :thumbsup: , cwaniak :thumbsup: i parówki :thumbsup: były tym czym ja najlepiej nadziałem swe jelita ;)

Po śniadaniu podział smakołyków :) Potem zwięzłe podsumowanie, wręczenie dyplomów :) i uścisk dłoni prowadzących - wskazywały, że pora się pożegnać :(

I podsumowując:

Warunki bytowe bardzo dobre a gościnność i uprzejmość gospodarzy ... godna naśladowania.

Warunki nauki praktycznej bardzo dobre. Pomysłowa chłodnia i wędzarnia.

Kto zna Andrzeja wie, że każde spotkanie to duża wartość dodana. Jak nie "wędzarnicza" to życiowa.

A poznać Dziadka - bezcenne :)

 

Jedyną rzeczą do której mógłbym się przyczepić to, że mimo prób nie udało nam się zakrzywić czasoprzestrzeni tak by wyspać się w dwie godziny ;)

... Ale nad tym jeszcze można popracować ... :D

 

 

http://img696.imageshack.us/img696/4936/dscf1872c.jpg

To pisałem ja mazurzak

 

A zdjęć i filmików jest ponad 2GB. Po cichu liczę na Włodka, że przygotuje materiał i niebawem tu wrzuci.

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-160064
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich internautów byłem uczestnikiem kursu w Łazach w dn. 13-15 05 2011.

Obiekt bardzo ładny spokój,cisza,las,woda. Baza noclegowa techniczna doskonała.

Trafiłem w 10-tke, gdyż było mało kursantów wynagrodziło to nam profesjonalizm wykładowców ich spokój świadczył o olbrzymiej fachowości teoretycznej jak i praktycznej, co przełożyło się na produkcje finalną

Moja rodzina była sceptycznie co do mojego wyjazdu,ale jak zobaczyli i spróbowali gotowych wyrobów to zmienili całkowicie zdanie. Nie było asortymentu który miał jakieś negatywne uwagi.

Było tylko ach...ach...ach.... degustatorem był również mój znajomy po technologii żywienia z praktyką 30-LETNIĄ,,stwierdził że wszystkie wyroby b dobre bez plamek peklowanie na 6, wędzenie na 6, parzenie na 6, stwierdził że komora bezpośrednia to jest to, potwierdził opinie Dziadka, moim zdaniem bardzo dobrym praktykiem. Panowie to jest fachura, praktycznie.

Natomiast Andrzej, [przepraszam za tykanie] chodzący teoretyk i praktyk. Obaj wykładowcy robią to z pasją. Bardzo dziękuje WODZU ze stworzyłeś takie ciało. Ten mój wykładowca stwierdził ze kaszanka, pasztetowa pryma-sort. Przepraszam że tylko pisze o dwóch wykładowcach ale pozostałych nie znam. Zapewniam ze szkole się intensywnie i GÓRY nie będę męczył telefonicznie [oczywiście komputerowo]

vacpol nowicjusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-160169
Udostępnij na innych stronach

Wacek ale posłodziłeś :grin:

 

Ale to najprawdziwsza prawda co napisałeś.

Pozdrawiam.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5462-inauguracyjny-kurs-sdm-w-%C5%82azach-13-15-maja-2011-r/page/2/#findComment-160170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.