Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim...pomocy!

 

Wlasnie z zona sie zarejestrowalismy na tej super stronce. Mieszkamy w USA, pierwszy raz w zyciu dostalismy cwierc swini (kilka godzin temu, lezy w lodowce) do wlasnego uzytku i nie wiemy co z ta cwiartka zrobic. Nie wiemy z jakiej czesci swini jest to mieso, mamy wszystkiego po trochu (kosci, golonki, slonina, boczek, mieso-duzo czerwonego, bez tluszczu). Czytalismy pare artykulow na temat szynkowaru w plastikowej butelce (czy trzeba peklowac mieso zanim sie go uzyje do szynkowaru?). Prosimy o jakiekolwiek rady/porady :) Nie chcemy zeby miesko sie zmarnowalo.

 

Pomocy!!!

 

Ania i Artur

 

Pozdrowienia dla Wedzarniczej Braci!

Z gory dziekujemy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Witam Was serdecznie.

Na poczatek wejdźcie na nasza stronke www.wedlinydomowe.pl i znajdźcie tam dział Pierwsze kroki. W dziale tym bedzie podkatalog Akademia Dziadka - prosze sie z tym zapoznać (mięsko w tym czasie może sobie leżeć w lodówce) :wink:

Jesli jednak chcecie zrobic cos w szynkowarze, mamy na stronie dział Wszystko o szynkowarach.

Gdyby były jeszcze jakies pytania - prosze pisać.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7647
Udostępnij na innych stronach

Irku, po to podałem linki do Akademii, aby sami doszli. :wink:

To takie proste - są tam wszystkie zdjęcia potrzebne do identyfikacji, a jaka będą mieli frajde. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7650
Udostępnij na innych stronach

Często jest bardzo trudno doradzać na odległość ponieważ nie znamy osób pod względem praktycznego przygotowania do wykonania określonej kiełbasy lub innego wyrobu.

Z treści wnioskuję, że pragniecie wykonać wyroby mięsne typu kiełbasa.

Proponuję na początek zrobić "klasyczną" białą kiełbasę http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620

gdzie:

1. Wieprzowina kl I nie peklowana 1,0 kg- oznacza mięso chube bez tluszczu i ścięgień(żył)

2. Wieprzowina kl II nie peklowana 3,5 kg-mięso z tluszczem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264 drugie zdjecie od góry.

3. Wołowina kl I lub II nie peklowana 0,5 kg - tutaj można zastapić mięsem z golonki lub o podobnym wyglądzie.

Jeśli nie macie maszynki do mielenia miesa, to propuję pokroić mieso w kosteczke za pomoca noża-chde wieksze a tłuściejsze w miniejsze .

Mięso z golonki również pokroić i zmleć razem z lodem w mikserzelub blenderze na puszysta masę, masa nie powinna przekroczyc tem. 12 C

Jeśli jelita(osłonki) miałyby przyjść za jakiś czas to włóżcie wyrobiony farsz do słoików typ "Twist"i zróbcie pasteryzację ( http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=50 ) czas pasteryzacji uzależniony od wielkości wsadu w słoiku- musicie poszukać w poszczególnych przepisach wg linku.

Jesli macie możliwośc zrobienia pdstawowej wędzarni typu beczka http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm

to zróbic możecie szynkę, baleron i boczek.

Propopuje wam kontakt z osobami z http://www.wedlinydomowe.com/ będzie wam łatwiej poszukaćkonkretnych materiałów do produkcji.

Nie znaczy to wcale zebyście byli nie obecni na naszej stronie.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7651
Udostępnij na innych stronach

Witam - jak już Maxell patronuje waszym poczynaniom to zapewne nie tylko nic się nie popsuje ale wszystko uda się wspaniale i będzie miało niepowtarzalny smak - powodzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7653
Udostępnij na innych stronach

Tadziu, nie kadź mi zbytnio :wink: , ja tu już tylko sprzatam. :tongue:

Rozglądnij się i zobacz jakich fachowców sie tak szybko dorobiliśmy. Az sie dusza cieszy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7654
Udostępnij na innych stronach

Maxell - tu nie ma żadnego kadzenia, nie rób już się taki skromny przecież wszyscy wiedzą, że to co się tu dzieje to dzięki Tobie. Twojej pasji do tego tematu i konsekwencji w działaniu. Pozdrawiam i życzę wtrwałości w tkwieniu w tym co stworzyłeś.(zauważyłem że po ostatnich niepowodzeniach zdrowotnych próbujesz "usunąć sie w cień" zapewniam Cię że to nie jest miejsce dla Ciebie).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7657
Udostępnij na innych stronach

Dziekujemy wszystkim za porady i komentarze :smile:

Dzis wlasnie prawdopodobnie odpalimy wlasna domowa produkcje :)

Tylko wlasnie nikt nie odpowiedzial nam na pytanie jak robimy wyroby w szynkowarze czy trzeba miesko peklowac.

 

Dziekujemy wszystkim. Maxell, Irek-74, Bagno, Tadzio :)

 

Ania i Artur

 

Pozdrowienia dla Wedzarniczej Braci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7681
Udostępnij na innych stronach

Można peklować i tylko solić. To wyłącznie wasza decyzja. Jesli zapeklujecie, mięso będzie miało różowy kolorek. Po samym soleniu będzie szare, ale wcale nie gorsze w smaku. :wink:

Powodzenia i czekam na "raport" i zdjęcia. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/#findComment-7682
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.