abratek Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 6 Września 2008 Andy, to taki żarcik był :wink: Co do receptur na suchary to istnieją oczywiście różne receptury, np. jakieś specjalne do różnych diet - ale to produkcja specjalna,generalnie ciasto na suchary może być nieco "uboższe" - zazwyczaj przerabia się jakąś nadwyżkę normalnego. PS.Niestety nie Mistrz tylko Czeladnik - jakoś nigdy nie miałem wewnętrznej potrzeby przystąpienia do egzaminu :blush: zresztą do mistrzów tego zawodu wieeele mi brakuje :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 6 Września 2008 Ty "ciastolepie", nie bądź taki skromny, dobra? :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 7 Września 2008 A tak wygląda mój chlebek po upieczeniu Ciasto na kolejny właśnie rośnie Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 30 Października 2008 Witam serdecznie!Pisze tu pierwszy raz,ale watek obserwuje juz od dawna.Maszyne do wypieku mam od marca tego roku.Chleby na drozdzach juz przerobilam,ale zauroczenie nimi minelo jak sprobowalam prawdziwego.Teraz testuje te na zakwasie.Jednak po przeczytaniu tego tematu od pierwszej strony odnosze wrazenie,ze nikt nie napisal,ze produkcja chleba na zakwasie wiaze sie z jego dluuuuugim wyrastaniem.Ale za to efekt jest naprawde znakomity.Ktos kto zna sie na piekarstwie, wie o co mi chodzi.Ja osobiscie sie nie znam (choc mialam stycznosc z produkcja i w prawdziwej piekarni recznie sama formowalam rozne chleby, bulki i inne cuda) ale znam juz roznice robiac te chlebki w domu.Efekty mojej pracy mozna obejrzec na mojej stronce http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/ Zapraszam! Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 30 Października 2008 Izunia2007, witamy Cię ciepło na "mięsnym" forum. Mam nadzieję, że z czasem pochwalisz mam się wędzonką, kiełbaską wykonaną własnoręcznie. Bardzo ładnie prowadzisz blog, który oglądałem wcześniej z linku cin-cina`a. Profesjonalne zdjęcia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 30 Października 2008 Izunia2007 witam serdecznie.kiełbaski bez chlebka się nie je...więc tym bardziej witam.Przepyszne te twoje chlebusie.Ślinka cieknie!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 30 Października 2008 Bagno i Ela - dziekuje za mile powitanie Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 30 Października 2008 Chodzi mi po głowie taka impreza dla znajomych. Wiecie... swojska kiełbaska, wędzonki, ogórki, smalczyk, księżycówka i do tego dobry, swojski chlebek. Nie wiem tylko jak się do niego zabrać. W kuchni czuję się raczej pewnie ale w życiu niczego nie piekłem. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Pomożecie? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 30 Października 2008 Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka.Izunia2007 własnie dziś zagościla na forum-poczytaj ,wejdz na jej stronkę.Wszystko pieknie i jasno opisuje.Ja wierzę w ciebie.Odwagi i powodzenia życzę. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 30 Października 2008 Izunia 2007, weszłam na twoja stronkę i niestety szybko z niej uciekałam, wysyłasz wiruska . Tak mi przynajmniej mój avast zameldował. Zrób szybko coś tym, bo bardzo chcę polecić przyjaciołom twoje wypieki,pozdrawiam - waga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 31 Października 2008 Izunia 2007, weszłam na twoja stronkę i niestety szybko z niej uciekałam, wysyłasz wiruska . Tak mi przynajmniej mój avast zameldował. Zrób szybko coś tym, bo bardzo chcę polecić przyjaciołom twoje wypieki,pozdrawiam - waga.No wlasnie sama nie wiem jak to sie stalo.I to akurat jak tu jestem pierwszy raz.Ale Pedro napisal mi link ktory ma wirusa,bo mu sie wyswietlil.To link z bloga o chlebach ktory mialam na swojej stronie.JUZ GO USUNELAM Sorki! Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 31 Października 2008 Kochani, zapewne Ci którym zgłosiło wirusa mają Avasta lub Kasperskiego :wink: - przewrażliwienie plik favicon.ico o którym pisał Pedro to ikonka wyświetlająca się na pasku adresu przeglądarki i o ile strona umieszczona jest na serwerze jakiejś firmy hostingowej to nie możemy mówić o wirusie bo go nie wpuści system tej firmy - gorzej gdy taka strona udostępniana jest bezpośrednio z "prywatnego" serwera (komputera) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 31 Października 2008 Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka Nie, nie boję się. Dostałem od Andy'ego przepis na chlebek. Zrobiłem już zakwas, postoi do jutra. W niedzielę rano zrobię ciasto i po południu spróbuję coś upiec. Mam nadzieję, że wyjdzie i do moich wyrobów dojdzie pierwszy chlebek. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 31 Października 2008 Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka Nie, nie boję się. Dostałem od Andy'ego przepis na chlebek. Zrobiłem już zakwas, postoi do jutra. W niedzielę rano zrobię ciasto i po południu spróbuję coś upiec. Mam nadzieję, że wyjdzie i do moich wyrobów dojdzie pierwszy chlebek.Jesli zakwas swiezo robiony to radze dodac troszke drozdzy,bo raczej bedzie za slaby. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 31 Października 2008 Niestety nie mam drożdży. Jeśli zobaczę, że nie rośnie to zrobię drugi. Andy mi radził żeby pierwszy zakwas wyrzucić i bez mycia garnka zrobić drugi. Rozumiem, że ma to na celu zaszczepienie kultur drożdży w nowym zakwasie. Zobaczymy jak będzie, cały czas człowiek się uczy. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 31 Października 2008 Jeśli młody zakwas nie rośnie dodaj mąki i wody wymieszaj i zostaw w temperaturze pokojowej na 12- 24godziny. Nie wyrzucaj!!!Oczywiście jeśli nie ma kolorowych pleśni.To co powoduje że zakwas rośnie to są drożdże, potrzebują czasu i pożywki (mąki).Czytałam gdzieś że zakwas jest u piekarzy przekazywany z ojca na syna.Im starszy tym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 31 Października 2008 Wyrzucanie zakwasu to najwieksza glupota.Zakwas zwieksza swoja sile wraz z wiekiem.Im starszy tym mocniejszy.Jedynym niepokojacym objawem jest plesn lub kolor np. zielony albo czerwony.Radze wiec zostawic zakwas, regularnie go dokarmiac i trzymac pierwsze dni w cieplym miejscu a potem w dodowce.A co do drozdzy to najlepiej kupic sobie torebeczke suszonych (instant) i dosypywac troszke do ciasta poki zakwas nie osiagnie swojej sily.Mysle ze za miesiac powinien byc gotowy do samodzielnego dzialania. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 31 Października 2008 No i to samo napisala Paula Sluchaj kobitek a dobrze na tym wyjdziesz Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 31 Października 2008 Ja z każdego chleba zostawiam odrobinę (zaczyn) i gdy robię następny daję zaczyn +100g. mąki żytniej + 200ml wody i zostawiam do rana (bo zwykle rozczyniam wieczorem ). Rano dodaję mąki ( w moim przypadku ok. 200g. żytniej ,150g. pszennej 50g orkiszowej i ze 30 g żurkowej) ,wody ok 200ml (to na wyczucie ),gdy wyrobię biorę trochę (coś jak piłka do ping-ponga)na następny chleb a do reszty dodaję słonecznik, soję ,dynię ,które wcześniej prażę na patelni.Niestety ten sposób wymaga pieczenia chleba najlepiej dwa razy w tygodniu bo inaczej zaczyn kiepsko "pracuje". I w tym układzie swojego automatu do pieczenia chleba używam rzeczywiście tylko do pieczenia ( muszę się przyznać ,że mieszadła diabeł ogonem przykrył tzn. ktoś wyrzucił ale nie wiadomo kto) bo jak wyrobię ciasto na chleb to wkładam je do foremki od automatu tam rośnie godzin 5-7 ( ile trzeba ) i nastawiam potem wyłącznie program :pieczenie co trwa 1 godz.Jeśli skórka jest za blada, można włozyć po pieczeniu na chwilę do piekarnika z opcją grill i przypiecze się z wierzchu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 31 Października 2008 Wyrzucanie zakwasu to najwieksza glupotaradzio, ja Ci radzę-wyrzuć! (Jeśli nie zwiększy objętości min. 3x) Następny będzie mocniejszy, i będzie wiedział co ma robić! Pierwszy zakwas (po zrobieniu i po przerwie w pieczeniu) jest taki niemrawy. Zresztą ocenisz sam. P.s. Jeśli to pomoże, to nie kupuję pieczywa już ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 31 Października 2008 Endy - tez nie kupuje pieczywa,a moje chleby i bulki mozna zobaczyc na mojej stronce. Ja chcialam tylko napisac,ze w kazdym domu jest rozny "klimat" do tworzenia sie bakterii w zakwasie.Fachowcy podaja ze ten pierwszy robi sie w pokojowej temperaturze 3-5 dni,a pierwsze oznaki fermentacji widac czasem dopiero po 2 dniach.Dlatego wiec napisalam ze jesli nie ma oznak zepsucia to szkoda go poprostu wyrzucic Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 1 Listopada 2008 Na razie nic się nie dzieje z moim zakwasem. Nie rośnie, jest taki jaki był wczoraj. Zobaczę wieczorem, jak wrócę z cmentarzy. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 1 Listopada 2008 Napisz:kiedy nastawiłeś zakwasz jakiej mąkiw jakiej temperaturze go trzymaszjaka jest gęstośćNIE WYRZUCAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 1 Listopada 2008 A moze jest zbyt rzadki? Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 1 Listopada 2008 Właśnie wróciłem do domu i zajrzałem do zakwasu. Chyba coś zaczyna się dziać? Trochę zwiększył swoją objętość i pojawiły się bąbelki gazu. Mam nadzieję, że tak powinno być?Odpowiadając na pytania chciałbym napisać, że:- zakwas nastawiłem wczoraj wieczorem,- zrobiłem go z mąki żytniej typ 720 (400g mąki i jakieś 400-450 ml wody)- trzymam go w kuchni, w pobliżu kaloryfera ale nie bardzo blisko,- jeśli chodzi o gęstość to określiłbym ją jako pastę. Wtedy kiedy go robiłem kleił się i ciągnął podczas mieszania drewnianą łyżką. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.