Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andy, to taki żarcik był :wink:

Co do receptur na suchary to istnieją oczywiście różne receptury, np. jakieś specjalne do różnych diet - ale to produkcja specjalna,

generalnie ciasto na suchary może być nieco "uboższe" - zazwyczaj przerabia się jakąś nadwyżkę normalnego.

 

PS.

Niestety nie Mistrz tylko Czeladnik - jakoś nigdy nie miałem wewnętrznej potrzeby przystąpienia do egzaminu :blush: zresztą do mistrzów tego zawodu wieeele mi brakuje :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39897
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ty "ciastolepie", nie bądź taki skromny, dobra? :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39898
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda mój chlebek po upieczeniu :)

 

Ciasto na kolejny właśnie rośnie :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-39979
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam serdecznie!Pisze tu pierwszy raz,ale watek obserwuje juz od dawna.Maszyne do wypieku mam od marca tego roku.Chleby na drozdzach juz przerobilam,ale zauroczenie nimi minelo jak sprobowalam prawdziwego.Teraz testuje te na zakwasie.Jednak po przeczytaniu tego tematu od pierwszej strony odnosze wrazenie,ze nikt nie napisal,ze produkcja chleba na zakwasie wiaze sie z jego dluuuuugim wyrastaniem.Ale za to efekt jest naprawde znakomity.Ktos kto zna sie na piekarstwie, wie o co mi chodzi.Ja osobiscie sie nie znam (choc mialam stycznosc z produkcja i w prawdziwej piekarni recznie sama formowalam rozne chleby, bulki i inne cuda) ale znam juz roznice robiac te chlebki w domu.Efekty mojej pracy mozna obejrzec na mojej stronce http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/ Zapraszam!
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44482
Udostępnij na innych stronach

Izunia2007, witamy Cię ciepło na "mięsnym" forum. Mam nadzieję, że z czasem pochwalisz mam się wędzonką, kiełbaską wykonaną własnoręcznie.

Bardzo ładnie prowadzisz blog, który oglądałem wcześniej z linku cin-cina`a.

Profesjonalne zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44493
Udostępnij na innych stronach

Izunia2007 witam serdecznie.kiełbaski bez chlebka się nie je...więc tym bardziej witam.Przepyszne te twoje chlebusie.Ślinka cieknie!!!

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44499
Udostępnij na innych stronach

Bagno i Ela - dziekuje za mile powitanie :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44515
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi po głowie taka impreza dla znajomych. Wiecie... swojska kiełbaska, wędzonki, ogórki, smalczyk, księżycówka i do tego dobry, swojski chlebek. Nie wiem tylko jak się do niego zabrać. W kuchni czuję się raczej pewnie ale w życiu niczego nie piekłem. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Pomożecie?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44520
Udostępnij na innych stronach

Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka.Izunia2007 własnie dziś zagościla na forum-poczytaj ,wejdz na jej stronkę.Wszystko pieknie i jasno opisuje.Ja wierzę w ciebie.Odwagi i powodzenia życzę.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44529
Udostępnij na innych stronach

Izunia 2007, weszłam na twoja stronkę i niestety szybko z niej uciekałam, wysyłasz wiruska :cry: . Tak mi przynajmniej mój avast zameldował. Zrób szybko coś tym, bo bardzo chcę polecić przyjaciołom twoje wypieki,pozdrawiam - waga.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44534
Udostępnij na innych stronach

Izunia 2007, weszłam na twoja stronkę i niestety szybko z niej uciekałam, wysyłasz wiruska :cry: . Tak mi przynajmniej mój avast zameldował. Zrób szybko coś tym, bo bardzo chcę polecić przyjaciołom twoje wypieki,pozdrawiam - waga.

No wlasnie sama nie wiem jak to sie stalo.I to akurat jak tu jestem pierwszy raz.Ale Pedro napisal mi link ktory ma wirusa,bo mu sie wyswietlil.To link z bloga o chlebach ktory mialam na swojej stronie.JUZ GO USUNELAM :) Sorki!
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44551
Udostępnij na innych stronach

Kochani, zapewne Ci którym zgłosiło wirusa mają Avasta lub Kasperskiego :wink: - przewrażliwienie

plik favicon.ico o którym pisał Pedro to ikonka wyświetlająca się na pasku adresu przeglądarki i o ile strona umieszczona jest na serwerze jakiejś firmy hostingowej to nie możemy mówić o wirusie bo go nie wpuści system tej firmy - gorzej gdy taka strona udostępniana jest bezpośrednio z "prywatnego" serwera (komputera)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44555
Udostępnij na innych stronach

Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka

Nie, nie boję się. Dostałem od Andy'ego przepis na chlebek. Zrobiłem już zakwas, postoi do jutra. W niedzielę rano zrobię ciasto i po południu spróbuję coś upiec. Mam nadzieję, że wyjdzie i do moich wyrobów dojdzie pierwszy chlebek.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44593
Udostępnij na innych stronach

Radzio, no co Ty??? Takie wspaniałości robisz a boisz się chlebka

Nie, nie boję się. Dostałem od Andy'ego przepis na chlebek. Zrobiłem już zakwas, postoi do jutra. W niedzielę rano zrobię ciasto i po południu spróbuję coś upiec. Mam nadzieję, że wyjdzie i do moich wyrobów dojdzie pierwszy chlebek.

Jesli zakwas swiezo robiony to radze dodac troszke drozdzy,bo raczej bedzie za slaby.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44594
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam drożdży. Jeśli zobaczę, że nie rośnie to zrobię drugi. Andy mi radził żeby pierwszy zakwas wyrzucić i bez mycia garnka zrobić drugi. Rozumiem, że ma to na celu zaszczepienie kultur drożdży w nowym zakwasie. Zobaczymy jak będzie, cały czas człowiek się uczy.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44596
Udostępnij na innych stronach

Jeśli młody zakwas nie rośnie dodaj mąki i wody wymieszaj i zostaw w temperaturze

pokojowej na 12- 24godziny. Nie wyrzucaj!!!

Oczywiście jeśli nie ma kolorowych pleśni.

To co powoduje że zakwas rośnie to są drożdże, potrzebują czasu i pożywki (mąki).

Czytałam gdzieś że zakwas jest u piekarzy przekazywany z ojca na syna.

Im starszy tym lepszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44616
Udostępnij na innych stronach

Wyrzucanie zakwasu to najwieksza glupota.Zakwas zwieksza swoja sile wraz z wiekiem.Im starszy tym mocniejszy.Jedynym niepokojacym objawem jest plesn lub kolor np. zielony albo czerwony.Radze wiec zostawic zakwas, regularnie go dokarmiac i trzymac pierwsze dni w cieplym miejscu a potem w dodowce.A co do drozdzy to najlepiej kupic sobie torebeczke suszonych (instant) i dosypywac troszke do ciasta poki zakwas nie osiagnie swojej sily.Mysle ze za miesiac powinien byc gotowy do samodzielnego dzialania.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44617
Udostępnij na innych stronach

No i to samo napisala Paula :) Sluchaj kobitek a dobrze na tym wyjdziesz :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44618
Udostępnij na innych stronach

Ja z każdego chleba zostawiam odrobinę (zaczyn) i gdy robię następny daję zaczyn +100g. mąki żytniej + 200ml wody i zostawiam do rana (bo zwykle rozczyniam wieczorem ). Rano dodaję mąki ( w moim przypadku ok. 200g. żytniej ,150g. pszennej 50g orkiszowej i ze 30 g żurkowej) ,wody ok 200ml (to na wyczucie ),gdy wyrobię biorę trochę (coś jak piłka do ping-ponga)na następny chleb a do reszty dodaję słonecznik, soję ,dynię ,które wcześniej prażę na patelni.Niestety ten sposób wymaga pieczenia chleba najlepiej dwa razy w tygodniu bo inaczej zaczyn kiepsko "pracuje". I w tym układzie swojego automatu do pieczenia chleba używam rzeczywiście tylko do pieczenia ( muszę się przyznać ,że mieszadła diabeł ogonem przykrył tzn. ktoś wyrzucił ale nie wiadomo kto) bo jak wyrobię ciasto na chleb to wkładam je do foremki od automatu tam rośnie godzin 5-7 ( ile trzeba ) i nastawiam potem wyłącznie program :pieczenie co trwa 1 godz.Jeśli skórka jest za blada, można włozyć po pieczeniu na chwilę do piekarnika z opcją grill i przypiecze się z wierzchu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44622
Udostępnij na innych stronach

Wyrzucanie zakwasu to najwieksza glupota

radzio, ja Ci radzę-wyrzuć! (Jeśli nie zwiększy objętości min. 3x) Następny będzie mocniejszy, i będzie wiedział co ma robić! Pierwszy zakwas (po zrobieniu i po przerwie w pieczeniu) jest taki niemrawy. Zresztą ocenisz sam.

 

P.s. Jeśli to pomoże, to nie kupuję pieczywa już ponad 2 lata.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44626
Udostępnij na innych stronach

Endy - tez nie kupuje pieczywa,a moje chleby i bulki mozna zobaczyc na mojej stronce.

 

Ja chcialam tylko napisac,ze w kazdym domu jest rozny "klimat" do tworzenia sie bakterii w zakwasie.Fachowcy podaja ze ten pierwszy robi sie w pokojowej temperaturze 3-5 dni,a pierwsze oznaki fermentacji widac czasem dopiero po 2 dniach.Dlatego wiec napisalam ze jesli nie ma oznak zepsucia to szkoda go poprostu wyrzucic :)

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44632
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wróciłem do domu i zajrzałem do zakwasu. Chyba coś zaczyna się dziać? Trochę zwiększył swoją objętość i pojawiły się bąbelki gazu. Mam nadzieję, że tak powinno być?

Odpowiadając na pytania chciałbym napisać, że:

- zakwas nastawiłem wczoraj wieczorem,

- zrobiłem go z mąki żytniej typ 720 (400g mąki i jakieś 400-450 ml wody)

- trzymam go w kuchni, w pobliżu kaloryfera ale nie bardzo blisko,

- jeśli chodzi o gęstość to określiłbym ją jako pastę. Wtedy kiedy go robiłem kleił się i ciągnął podczas mieszania drewnianą łyżką.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/18/#findComment-44670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.