Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie/problem....

Niedługo będę budował wędzarnię.

Czy w palenisku (oddalone od komory wędzarni ok. 160cm) powinien być ruszt/kratka/popielnik, czy powinno palić się bezpośrednio na podłożu (u mnie będzie cegła szamotowa)?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni ruszt jest zbędny,łatwiej jest zapanować nad temperaturą (nie ma potrzeby uzyskiwać wysokich temperatur).

 

Pozdrawiam Bogdan

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159114
Udostępnij na innych stronach

Siemka

Ostatnio stawiałem nową wędzarkę i planowałem wstępnie dla wygody ruszt - choć obawiałem się , że trudniej będzie kontrolować temperaturę. W efekcie z lenistwa i przyczyn technicznych zrezygnowałem i jestem zadowolony. Nie ma rusztu, ogień ma dodatkowy dopływ powietrza z boku a temperaturę w wędzarce kontroluję bardzo łatwo za pomocą przepływu dymu w kominie. Rure mam długości około 170 cm o przekroju 200mm i najmniejszego problemu z ustaleniem temperatury i losci dymu. :lol:

http://img90.imageshack.us/img90/2738/37668985.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159133
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko....

Drugie palenisko będę miał bezpośrednio pod wędzarnią.

Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu?

Jeżeli tak - jak rozwiązać ten problem, żebym nie musiał cały czas siedzieć przy drzwiczkach i dławić pojawiające się płomienie?

 

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 00:22 ]

Siemka

Ostatnio stawiałem nową wędzarkę i planowałem wstępnie dla wygody ruszt - choć obawiałem się , że trudniej będzie kontrolować temperaturę. W efekcie z lenistwa i przyczyn technicznych zrezygnowałem i jestem zadowolony. Nie ma rusztu, ogień ma dodatkowy dopływ powietrza z boku a temperaturę w wędzarce kontroluję bardzo łatwo za pomocą przepływu dymu w kominie. Rure mam długości około 170 cm o przekroju 200mm i najmniejszego problemu z ustaleniem temperatury i losci dymu. :lol:

Obrazek

 

Uploaded with ImageShack.us

No, ale jednak dopływ powietrza jest!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159150
Udostępnij na innych stronach

Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu?

 

Przy normalnym wędzeniu ,do 50st tłuszcz nie będzie kapać , przy pieczeniu około 90stopni już trochę może .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159162
Udostępnij na innych stronach

Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu?

Mam wrażenie, że dopiero zaczynasz wędzić :smile:

To podobnie jak ja. Pierwsze wędzonki sprawiłem sobie pare tygodni temu.

Wcześniej wędziłem pod okiem doświadczonego brata.

Byłem na V OZWB i tam rozmawiałem i słuchałem wszystkich doświadczonych (nic cenniejszego) :grin: Teraz mam jakieś blade pojęcie :wink:

Tobie radzę to samo. Przepraszam jeśli się mądrze ale jeśli poczytasz trochę na tej stronce co ludzie mają do powiedzenia to pewnych pytań więcej nie zadasz, na pewne pytania nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi i w efekcie sam dotrzesz do własnej opinii którą i tak zweryfikuje potem smak tego co sam uwędzisz :thumbsup:

Tylko się nie obraź :grin:

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159171
Udostępnij na innych stronach

"....Mam wrażenie, że dopiero zaczynasz wędzić .."....

Ja jeszcze nie zaczynam! Ja nawet nigdy w życiu nie wędziłem!

Jadłem jedynie parę razy wędliny wędzone prywatnie i bardzo mi smakowały!

Rozpoczynam budowę wędzarni, bo dosyć mam tego badziewia sprzedawanego w sklepach!

Natomiast na Forum jest taka ilość liter, że chyba tygodni trzeba żeby znaleźć dokładnie to czego się szuka! Z resztą i tak opinie są tak różne, że już głupi jestem....!

Nie wiem np, czy rura w kominie o średnicy 20cm i długości 33cm będzie wystarczająca....?

Pomijam już poprzednie zagadnienia które tutaj poruszyłem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159195
Udostępnij na innych stronach

No tak...

Ja też zaczynałem od tego, że jadłem czyjeś wędzonki i nie mogłem doczekać się własnych. Szybko (podobnie jak ty) zacząłem mysleć o własnej wędzarce.

Więc zacząłem czytać informacje na stronce. Im dłużej czytałem tym szybciej się przekonywałem, że "co nagle to po diable" :devil:

Teraz nie żałuję, że mineło wiele miesięcy i że poczekałem. Pewnie nie jest idealna :lol: ale to nic.

Jesli chcesz wędzić to naucz się szykować mięcho do wędzenia.

A ja Cię zapraszam do Góry Kalwarii - u mnie sobie uwędzisz z całą obróbką końcową - zapraszam :lol:

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159198
Udostępnij na innych stronach

Ja się szykuję do tej wędzarni od stycznia! Zbieram informacje, czytam, rozmawiam, podglądam... Jednak wciąż nasuwają się kolejne dylematy...

Na razie mam zrobioną solidną wylewkę. Całość (włącznie z przyszłą altaną) - 4 x 5m.

Cegły już też zakupiłem! Na razie 400 sztuk ładnej, jakby przypalanej klinkierówki (dziurawka). Drzwi do wędzarni, szamotówka, rury (kamionka), itd, itd....

Nie rozpoczynam jednak jeszcze budowy - cały czas zbieram informacje żeby czegoś nie spieprzyć!

Nie wiem również, czy szyber w kominie może być poziomo wysuwany, czy musi być koniecznie okrągły, obracany w pionie?!

BARDZO pięknie dziękuję za zaproszenie! Cholera... - trochę nie ten kierunek... Ja mam działkę nad Biebrzą i tam to wszystko buduję...

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159203
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję . W Burzynie na pewno takiej jeszcze nie mają . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159311
Udostępnij na innych stronach

Henio napisał/a:

Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE .

 

Czyli pozostaje palenie poza paleniskiem :grin:

"Aj dont "nie wiem o co Ci chodzi w tym poście - wszystkie wędzarnie robimy bez rusztu i popielnika . Palimy w palenisku a popiół czyścimy (albo i nie) dopiero przed następnym wędzeniem . To nie jest kużnia by uzyskać wysokie temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159333
Udostępnij na innych stronach

Henio napisał/a:

Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE .

 

Czyli pozostaje palenie poza paleniskiem :grin:

"Aj dont "nie wiem o co Ci chodzi w tym poście - wszystkie wędzarnie robimy bez rusztu i popielnika . Palimy w palenisku a popiół czyścimy (albo i nie) dopiero przed następnym wędzeniem . To nie jest kużnia by uzyskać wysokie temperatury.

powinien być ruszt/kratka/popielnik, czy powinno palić się bezpośrednio na podłożu (u mnie będzie cegła szamotowa)?

Pytania na które odpowiedziałeś nie - dotyczyły robić ruszta czy nie.Niema rusztu to i nie ma popielnika do którego spada popiół z kratki/rusztu. Czyli mamy klasyczne palenisko z podłożem z szamotką też odp nie. To gdzie ma palić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159337
Udostępnij na innych stronach

To gdzie ma palić

Oj ludzie , kombinujecie , jak tu sobie życie skomplikować , by coś uwędzić .

Zasada prosta - ma się dymić (tlić) , żadnych wiatraczków , rusztów , nawiewów i "etcetera"

Jak tak zrobisz , to nawet najbardziej "niewyględne" wędzonki będą o niebo smaczniejcze niż te z hiper/piper marketów .

No ,ale ten temat tutaj przerabiamy do bólu każdy kto się posłucha zrozumie .

 

Pozdrówka .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159338
Udostępnij na innych stronach

Henio

Pojechałeś nie tą drogą.

odpowiedziałeś na wszystkie pytania zawarte w pierwszym poście "nie". To nie ja byłem autorem tych pytań.

Kolega pytał palić na ruszcie czy nie.? Czy palić na podłożu z szamotki?

Twoja odpowiedź na wszystkie pytania kolegi odp "nie? Stąd moje pytanie to gdzie ma palić?

Pozdrawim

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159341
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za rady! U mnie prawie wszystko skończone. Teraz tylko przykryć dachem!

Dorzucam fotkę:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/156/w04c.jpg/

 

Pozdrowienia dla wszystkich!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159560
Udostępnij na innych stronach

Piasek, Właśnie Henio przekazał czystą sentencje do dobrego wędzenia i dobrego gustu w wędzonkach. Wystarczy dwa razy przeczytać i raz pomyśleć! To jest pełna odpowiedź w dużym i zrozumiałym skrócie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159609
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.