maestrol Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Maja 2011 Witam!Mam takie pytanie/problem....Niedługo będę budował wędzarnię.Czy w palenisku (oddalone od komory wędzarni ok. 160cm) powinien być ruszt/kratka/popielnik, czy powinno palić się bezpośrednio na podłożu (u mnie będzie cegła szamotowa)?Byłbym wdzięczny za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Maja 2011 Czy zrobisz ruszt nie ma znaczenia. Co najwyżej wygoda usuwania popiołu. Po co Ci aż 160cm kanału dymowego? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Maja 2011 Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2011 W wędzarni ruszt jest zbędny,łatwiej jest zapanować nad temperaturą (nie ma potrzeby uzyskiwać wysokich temperatur). Pozdrawiam Bogdan Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2011 Siemka Ostatnio stawiałem nową wędzarkę i planowałem wstępnie dla wygody ruszt - choć obawiałem się , że trudniej będzie kontrolować temperaturę. W efekcie z lenistwa i przyczyn technicznych zrezygnowałem i jestem zadowolony. Nie ma rusztu, ogień ma dodatkowy dopływ powietrza z boku a temperaturę w wędzarce kontroluję bardzo łatwo za pomocą przepływu dymu w kominie. Rure mam długości około 170 cm o przekroju 200mm i najmniejszego problemu z ustaleniem temperatury i losci dymu. :lol: http://img90.imageshack.us/img90/2738/37668985.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2011 Kiełbasa, w staw fotki całej wędzarni . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2011 Siemka,własnie wstawiłem:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=191232#191232 :grin: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2011 Jeszcze jedno pytanko.... Drugie palenisko będę miał bezpośrednio pod wędzarnią. Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu? Jeżeli tak - jak rozwiązać ten problem, żebym nie musiał cały czas siedzieć przy drzwiczkach i dławić pojawiające się płomienie? [ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 00:22 ] Siemka Ostatnio stawiałem nową wędzarkę i planowałem wstępnie dla wygody ruszt - choć obawiałem się , że trudniej będzie kontrolować temperaturę. W efekcie z lenistwa i przyczyn technicznych zrezygnowałem i jestem zadowolony. Nie ma rusztu, ogień ma dodatkowy dopływ powietrza z boku a temperaturę w wędzarce kontroluję bardzo łatwo za pomocą przepływu dymu w kominie. Rure mam długości około 170 cm o przekroju 200mm i najmniejszego problemu z ustaleniem temperatury i losci dymu. :lol: Obrazek Uploaded with ImageShack.usNo, ale jednak dopływ powietrza jest! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Maja 2011 Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu? Przy normalnym wędzeniu ,do 50st tłuszcz nie będzie kapać , przy pieczeniu około 90stopni już trochę może . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Maja 2011 Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu? Mam wrażenie, że dopiero zaczynasz wędzić :smile: To podobnie jak ja. Pierwsze wędzonki sprawiłem sobie pare tygodni temu. Wcześniej wędziłem pod okiem doświadczonego brata. Byłem na V OZWB i tam rozmawiałem i słuchałem wszystkich doświadczonych (nic cenniejszego) :grin: Teraz mam jakieś blade pojęcie :wink: Tobie radzę to samo. Przepraszam jeśli się mądrze ale jeśli poczytasz trochę na tej stronce co ludzie mają do powiedzenia to pewnych pytań więcej nie zadasz, na pewne pytania nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi i w efekcie sam dotrzesz do własnej opinii którą i tak zweryfikuje potem smak tego co sam uwędzisz :thumbsup: Tylko się nie obraź :grin: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2011 "....Mam wrażenie, że dopiero zaczynasz wędzić .."....Ja jeszcze nie zaczynam! Ja nawet nigdy w życiu nie wędziłem! Jadłem jedynie parę razy wędliny wędzone prywatnie i bardzo mi smakowały!Rozpoczynam budowę wędzarni, bo dosyć mam tego badziewia sprzedawanego w sklepach!Natomiast na Forum jest taka ilość liter, że chyba tygodni trzeba żeby znaleźć dokładnie to czego się szuka! Z resztą i tak opinie są tak różne, że już głupi jestem....!Nie wiem np, czy rura w kominie o średnicy 20cm i długości 33cm będzie wystarczająca....?Pomijam już poprzednie zagadnienia które tutaj poruszyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Maja 2011 No tak...Ja też zaczynałem od tego, że jadłem czyjeś wędzonki i nie mogłem doczekać się własnych. Szybko (podobnie jak ty) zacząłem mysleć o własnej wędzarce.Więc zacząłem czytać informacje na stronce. Im dłużej czytałem tym szybciej się przekonywałem, że "co nagle to po diable" :devil: Teraz nie żałuję, że mineło wiele miesięcy i że poczekałem. Pewnie nie jest idealna :lol: ale to nic.Jesli chcesz wędzić to naucz się szykować mięcho do wędzenia.A ja Cię zapraszam do Góry Kalwarii - u mnie sobie uwędzisz z całą obróbką końcową - zapraszam :lol: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Maja 2011 Ja się szykuję do tej wędzarni od stycznia! Zbieram informacje, czytam, rozmawiam, podglądam... Jednak wciąż nasuwają się kolejne dylematy... Na razie mam zrobioną solidną wylewkę. Całość (włącznie z przyszłą altaną) - 4 x 5m.Cegły już też zakupiłem! Na razie 400 sztuk ładnej, jakby przypalanej klinkierówki (dziurawka). Drzwi do wędzarni, szamotówka, rury (kamionka), itd, itd....Nie rozpoczynam jednak jeszcze budowy - cały czas zbieram informacje żeby czegoś nie spieprzyć! Nie wiem również, czy szyber w kominie może być poziomo wysuwany, czy musi być koniecznie okrągły, obracany w pionie?!BARDZO pięknie dziękuję za zaproszenie! Cholera... - trochę nie ten kierunek... Ja mam działkę nad Biebrzą i tam to wszystko buduję...Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Maja 2011 Ja mam działkę nad BiebrząW których rejonie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Maja 2011 W okolicach wsi Burzyn. Również pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Maja 2011 Decyzja zapadła i zaczynam stawiać! Dołączam fotkę. [ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 19:39 ] Fotka: http://img694.imageshack.us/img694/1135/w01dy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Maja 2011 Gratuluję . W Burzynie na pewno takiej jeszcze nie mają . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Maja 2011 Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE .Czyli pozostaje palenie poza paleniskiem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Maja 2011 Henio napisał/a: Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE . Czyli pozostaje palenie poza paleniskiem :grin: "Aj dont "nie wiem o co Ci chodzi w tym poście - wszystkie wędzarnie robimy bez rusztu i popielnika . Palimy w palenisku a popiół czyścimy (albo i nie) dopiero przed następnym wędzeniem . To nie jest kużnia by uzyskać wysokie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Maja 2011 Henio napisał/a: Na wszystkie pytania odpowiadam - NIE . Czyli pozostaje palenie poza paleniskiem :grin: "Aj dont "nie wiem o co Ci chodzi w tym poście - wszystkie wędzarnie robimy bez rusztu i popielnika . Palimy w palenisku a popiół czyścimy (albo i nie) dopiero przed następnym wędzeniem . To nie jest kużnia by uzyskać wysokie temperatury.powinien być ruszt/kratka/popielnik, czy powinno palić się bezpośrednio na podłożu (u mnie będzie cegła szamotowa)? Pytania na które odpowiedziałeś nie - dotyczyły robić ruszta czy nie.Niema rusztu to i nie ma popielnika do którego spada popiół z kratki/rusztu. Czyli mamy klasyczne palenisko z podłożem z szamotką też odp nie. To gdzie ma palić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja 2011 To gdzie ma palićOj ludzie , kombinujecie , jak tu sobie życie skomplikować , by coś uwędzić . Zasada prosta - ma się dymić (tlić) , żadnych wiatraczków , rusztów , nawiewów i "etcetera" Jak tak zrobisz , to nawet najbardziej "niewyględne" wędzonki będą o niebo smaczniejcze niż te z hiper/piper marketów . No ,ale ten temat tutaj przerabiamy do bólu każdy kto się posłucha zrozumie . Pozdrówka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Maja 2011 HenioPojechałeś nie tą drogą.odpowiedziałeś na wszystkie pytania zawarte w pierwszym poście "nie". To nie ja byłem autorem tych pytań.Kolega pytał palić na ruszcie czy nie.? Czy palić na podłożu z szamotki?Twoja odpowiedź na wszystkie pytania kolegi odp "nie? Stąd moje pytanie to gdzie ma palić?Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestrol Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Maja 2011 Dziękuję wszystkim za rady! U mnie prawie wszystko skończone. Teraz tylko przykryć dachem! Dorzucam fotkę: http://imageshack.us/photo/my-images/156/w04c.jpg/ Pozdrowienia dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwia M. Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Maja 2011 Śliczna jest, zdaj koniecznie relację z pierwszego wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Maja 2011 Piasek, Właśnie Henio przekazał czystą sentencje do dobrego wędzenia i dobrego gustu w wędzonkach. Wystarczy dwa razy przeczytać i raz pomyśleć! To jest pełna odpowiedź w dużym i zrozumiałym skrócie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5583-palenisko-ruszt/#findComment-159609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.