Maxell Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2011 Kolega Tomek, zwrócił się z zapytaniem, cyt.: "Witam Mam problem z wędzonkami z szynką, schabem i ostatnio to samo stalo się z piersią z indyka. Wędzę w temperaturze ok 60 stopni wszystko jest ok piekny kolor, wyglądają super ale w parzeniu pękają rozrywa je. Co jest nie tak ? Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają. Jeśli macie jakiś pomysł proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcia indyka, ale szynka wygląda podobnie. Z góry dziękuje." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2011 Spotkałem się z takim problemem, ale tam wina leżała po stronie dużej dawki "dodatków".Tu chyba nie bierzemy tego pod uwagę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2011 Tak jak widzę na tych zdjęciach - to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2011 to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze A dla mnie jednak są pęknięcia, na niektórych miejscach widać wyrażnie. Na takie otarcia raczej siatka by nie pozwoliła :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2011 Chyba są za bardzo naszprycowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2011 Rzeczywiście w powiększeniu widać pęknięcia. Pytanie teraz czy to jest na łączeniach mięśni . Robiłem szynki z piersi indyka ale zawiałem w gazę i dopiero w siatkę. ostatnio robię w foli celulozowej i dopiero wkładam w siatkę z tym że robię sznurowanie Sama siatka gdy jest nie dobrana rozmiarem do szynki mało ściska produkt. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2011 Ten wyrób też jest w foli.Dopóki kol. Tomek nie powie jaki jest skład nastrzyku, to możemy sobie równie dobrze z fusów powróżyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2011 Ja bym nie wkładał do wrzątku tylko do temperatury 80 stopni myślę że jak piszesz gotujesz 10 minut we wrzątku to jest przyczyna ale to jest moje zdanie pozdrawiam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2011 Ja bym stawiał na zbyt obfity nastrzyk. Miałem podobnie. Zmniejszyłem ilość nastrzyków i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2011 Ja bym nie wkładał do wrzątku Nie jestem specem , ale kolega nie napisał po jakim czasie parzył wędzonki bo gdy już ostygły po wyjęciu z wędzarni to gdy włożymy mięso do wrzątku następuje zcięcie białka i póżniej temperatura wzrasta wewnątrz i mięso się rozszerza . "Nawala" najsłabszy punkt (tłuszcz, błona) i mamy taki efekt . Kolega DZIADEK gdy robi swoje wyroby "parnikowe" , wędzonki z wędzarni przekłada do parzenia gorące i te problemy znikają . Sznurowanie też jest lepsze od siatek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Maja 2011 Ja myślę ,że te pęknięcia wynikają ze sposobu parzenia. Zbyt wysokie temperatury. Wrzuć wędzonki do gotującej się wody , temperatura spadnie i utrzymuj nie większą temperaturę niż ok. 80 stopnie . Zakończ parzenie przy temperaturze 65 -66 stopni w środku ,szczególnie większe wędzonki , one same się doparzą. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Maja 2011 Pierwszy post Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Maja 2011 Chm... ja może ekspertem nie jestem ale jak parzę swoje wędzonki, to jesli chodzi o polędwice, balerony, gdzie parzę w niższej temp. max 75-80 st, to jeszcze nie miałem takiego przypadku, natomiast zdarzyło mi sie cos takiego przy parzeniu szynek i szynek z łopatki (nieznaczne pekniecia)... wg mnie spowodowane to było tym, że do zagotowanej wody wkładałem już przestudzone wędzonki. Jak wkładałem szynki prosto wyjete z beczki, jeszcze gorace do goracej wody nie było zadnych peknięć. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.