Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Tomek, zwrócił się z zapytaniem, cyt.:

"Witam

Mam problem z wędzonkami z szynką, schabem i ostatnio to samo stalo się z piersią z indyka.

Wędzę w temperaturze ok 60 stopni wszystko jest ok piekny kolor, wyglądają super ale w parzeniu pękają rozrywa je. Co jest nie tak ? Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają.

Jeśli macie jakiś pomysł proszę o pomoc. Przesyłam zdjęcia indyka, ale szynka wygląda podobnie.

Z góry dziękuje."

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

Spotkałem się z takim problemem, ale tam wina leżała po stronie dużej dawki "dodatków".

Tu chyba nie bierzemy tego pod uwagę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159384
Udostępnij na innych stronach

Tak jak widzę na tych zdjęciach - to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159387
Udostępnij na innych stronach

to dla mnie nie są pęknięcia a raczej otarcia mechaniczne uwędzonych powierzchni w czasie parzenia w garze

A dla mnie jednak są pęknięcia, na niektórych miejscach widać wyrażnie. Na takie otarcia raczej siatka by nie pozwoliła :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159388
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście w powiększeniu widać pęknięcia. Pytanie teraz czy to jest na łączeniach mięśni . Robiłem szynki z piersi indyka ale zawiałem w gazę i dopiero w siatkę. ostatnio robię w foli celulozowej i dopiero wkładam w siatkę z tym że robię sznurowanie Sama siatka gdy jest nie dobrana rozmiarem do szynki mało ściska produkt.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159393
Udostępnij na innych stronach

Ten wyrób też jest w foli.

Dopóki kol. Tomek nie powie jaki jest skład nastrzyku, to możemy sobie równie dobrze z fusów powróżyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159416
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie wkładał do wrzątku tylko do temperatury 80 stopni myślę że jak piszesz gotujesz 10 minut we wrzątku to jest przyczyna ale to jest moje zdanie pozdrawiam
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159417
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie wkładał do wrzątku

Nie jestem specem , ale kolega nie napisał po jakim czasie parzył wędzonki bo gdy już ostygły po wyjęciu z wędzarni to gdy włożymy mięso do wrzątku następuje zcięcie białka i póżniej temperatura wzrasta wewnątrz i mięso się rozszerza . "Nawala" najsłabszy punkt (tłuszcz, błona) i mamy taki efekt .

Kolega DZIADEK gdy robi swoje wyroby "parnikowe" , wędzonki z wędzarni przekłada do parzenia gorące i te problemy znikają .

Sznurowanie też jest lepsze od siatek .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159453
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę ,że te pęknięcia wynikają ze sposobu parzenia. Zbyt wysokie temperatury. Wrzuć wędzonki do gotującej się wody , temperatura spadnie i utrzymuj nie większą temperaturę niż ok. 80 stopnie . Zakończ parzenie przy temperaturze 65 -66 stopni w środku ,szczególnie większe wędzonki , one same się doparzą.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159460
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy post

Wkładam je do wrzątku i gotuje przez ok 10 min a potem 85 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni pękają, wkładam do wody 85 stopni nie do wrzątku też pękają.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159483
Udostępnij na innych stronach

Chm... ja może ekspertem nie jestem ale jak parzę swoje wędzonki, to jesli chodzi o polędwice, balerony, gdzie parzę w niższej temp. max 75-80 st, to jeszcze nie miałem takiego przypadku, natomiast zdarzyło mi sie cos takiego przy parzeniu szynek i szynek z łopatki (nieznaczne pekniecia)... wg mnie spowodowane to było tym, że do zagotowanej wody wkładałem już przestudzone wędzonki. Jak wkładałem szynki prosto wyjete z beczki, jeszcze gorace do goracej wody nie było zadnych peknięć.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5593-p%C4%99kaj%C4%85ce-w%C4%99dzonki/#findComment-159488
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.