Gregtom Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 15 Maja 2011 Poprostu IMPONUJACE ... Przeczytalem caly Twój temat i wszystkie posty . Czytalo to sie nawet lepiej niz jakąs dobrą ksiazke...Naprawde Super robota.. gruss :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 16 Maja 2011 Darku podziwiam za wytrwałość .Dzięki Halusiu i Grzesiu :grin: ...Naprawde Super robota..Dzięki Gregtom . Teraz to już mniej roboty jest, ale na początku było więcej. W piwnicy sobie wisi i nikomu nie przeszkadza jedynie to go po zapachu idzie namierzyć. Ale nie tylko kumpiaka, bo wiszą tam jeszcze boczusie, specki no i kiełbaski. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Maja 2011 Bardzo gratuluję!Gdyby jakieś plasterki się krzywo ukroiły mogę podać adres :grin: . :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyl.xx Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Maja 2011 Darino, :clap: :clap: :clap: W smaku wcale nie traci do hiszpańskich czy włoskich wyrobów. Naturalnie tych które można kupić za normalne pieniądze. Do tych z wysokiej półki nie mam porównania :sad:Moim skromnym zdaniem takich wyrobów (swoich własnych, domowych, zrobionych z sercem i duszą) nie da się porównać z żadnymi wyrobami ze sklepu. Nawet z tymi z "najwyższej półki"... Gratulacje Kolego :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 16 Maja 2011 Bardzo gratuluję!... Gratulacje Kolego :clap:Dzięki koledzy :grin: ...swoich własnych, domowych, zrobionych z sercem i dusząmasz 100% tową rację, w swoim wyrobie wiemy co mamy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-160006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Czy mógłbyś Darino , podać mniej więcej proporcje i sposób przygotowania "sztukatury" , którą smarujesz miejsca cięcia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Czy mógłbyś Darino , podać mniej więcej proporcjeWitaj Chudziaczku chętnie podam: Składniki -60% tłuszczu najlepiej wieprz. ja wziąłem smalec -40%mąki według własnych intencji przyprawy (np. karkuma, zioła prowansalskie, papryka, pieprz) Proporcje trzeba dostosować do temperatury. Chodzi o to by uzyskać plastelinę, która jest tłusta ale, nie lepi się do palców. Jeśli dobrze pamiętam to na naszego kumpa było to ok. 150g smalcu i 100g mąki pszennej. Mąki dosypywałem więc myślę, że proporcja końcowa była 55/45. Przypuszczam że sens mąki w tłuszczu jest dopuszczenie powietrza to tkanki. Pozdrawiam :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Dzięki :grin: a jak myślisz jak by się ta sztukatura sprawdziła na schabie a'la wędliny parmeńskie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Dzięki :grin: a jak myślisz jak by się ta sztukatura sprawdziła na schabie a'la wędliny parmeńskie .Jeszcze nie próbowałem. Może dlatego, że " a'la parmeńskie " to kwestia miesiąca lub dwóch, a kump to już 18 miesięcy. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 1 Września 2011 Będąc na wakacjach namierzyłem przypadkiem pana Milohanića, który produkuje wędliny dojrzewające. Pisałem o nim w tym poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=127031#127031 Bardzo ciekawie się rozmawiało o szynkach i innych specjałach, :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-173920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 1 Września 2011 Darino, nie zapomnij juz zacząć przygotowywać czegoś na zbliżający się zlot. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-173923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 5 Września 2011 potrzebuje pomocy chce zrobic pare kumpiakow a niemam doswiadczeniaWitaj Maku, ale o co chodzi? Jeśli nie masz doświadczeń, to musisz najpierw jakieś zdobyć :grin: Np. robiąc wyroby które nie są tak skomplikowane> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 lub https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1026 :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 5 Września 2011 kiedys robilem ale normalna a teraz chce wlasnie ta ala parmenska tylko odrazu szynke wiem ze za wczesnie sie biore ale lubie ciekawosc. w jaim okresie najlepiej zaczac robic szynke? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Września 2011 w jaim okresie najlepiej zaczac robic szynke?Zależy od tego jakim zapleczem dysponujesz. Jeśli nie masz chłodni to nalepiej tradycyjnie, to znaczy za starych dobrych czasów zaczynało się świniobiciem. Późną jesienią lub zimą, wtedy nie ma owadów i temperatura jest pożądana. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Września 2011 czytalem twoje wszystkie posty i chce zrobic zrobic podobna do twojej i na podobnych warunkach.wiec moge liczyc na twoje doswiadczenie?jakie moge bledy popelnic na czym musze uwazac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Września 2011 jakie moge bledy popelnic na czym musze uwazac?Na samym początku ważne 1. jakość surowca (wartość pH 5,5-5,8), bez wad jak np. DFD, PSE 2. waga(dojrzała szynka straci 40-50%) 3. temperatura i co zatym idzie łańcuch chłodniczy(temperatura przy kości nie wyżej jak 4°C) Tyle narazie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 6 Września 2011 co ile przewracac szynke w soli?czy musze te osocze z szynki co zejdzie spuszczac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 6 Września 2011 co ile przewracac szynke w soli?czy musze te osocze z szynki co zejdzie spuszczac?Ja przewracałem 3 razy w ciągu 21dni(waga x 1,5) Nie wiem czy musisz spuszczać, ja zrobiłem. Ważniejsze jest aby doprowadzić sól do miejsc które są wrażliwe na zakażenia patogenami. Są to stawy w których znajduje się maź, no i okostnia. Te miejsca lubią gnić. Przed soleniem ważne jest wymasowanie krwi z tętnicy i naszczepienie solanki lub wypchanie solą tętnic i żył. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 12 Września 2011 potem w czasie przewracania tez masowac szynke?umyc ja letnia woda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 12 Września 2011 potem w czasie przewracania tez masowac szynke?Tak masowanie nie zaszkodzi umyc ja letnia woda?Ja nie myłem, aby nie odsolić powierzchni. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 13 Września 2011 i potem w jakiej temp ja powiesic narzucic jakas gaze na nia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Września 2011 i potem w jakiej temp ja powiesic narzucic jakas gaze na nia ?No teraz drogi maku chętnie bym Cię poznał może jakaś fotka na pw lub link do nk czy fb.. Gaza służy do zabezpieczenia wyrobu przed nalotem wieć zależy od zagrożenia(taka tarcza obronna). Następny etap przepalania powinien się odbywać w chłodzie do 3-10°C, u mnie było chyba 6 tygodni. Przepalnie służy rozprowadzeniu soli i straty wagi wyrobu. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Września 2011 a gaze dac sucha czy wilgotna?a jak wilgotna to bardzo czy srednio i w jakiej wodzie?hehe darino jestem za stary juz na te nk przykro mi:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Września 2011 :grin: sucha :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 14 Września 2011 a gaze dac sucha czy wilgotna?a jak wilgotna to bardzo czy srednio i w jakiej wodzie?Zależy od wilgotności powietrza, dlatego pomiar tego parametru jest ważny. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.