Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

Poprostu IMPONUJACE ...

 

Przeczytalem caly Twój temat i wszystkie posty . Czytalo to sie nawet lepiej niz jakąs dobrą ksiazke...Naprawde Super robota..

 

gruss :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159939
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Darku podziwiam za wytrwałość .

Dzięki Halusiu i Grzesiu :grin:

 

...Naprawde Super robota..

Dzięki Gregtom .

Teraz to już mniej roboty jest, ale na początku było więcej.

W piwnicy sobie wisi i nikomu nie przeszkadza jedynie to go po zapachu idzie namierzyć.

Ale nie tylko kumpiaka, bo wiszą tam jeszcze boczusie, specki no i kiełbaski.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159961
Udostępnij na innych stronach

Darino, :clap: :clap: :clap:

W smaku wcale nie traci do hiszpańskich czy włoskich wyrobów.

Naturalnie tych które można kupić za normalne pieniądze.

Do tych z wysokiej półki nie mam porównania :sad:

Moim skromnym zdaniem takich wyrobów (swoich własnych, domowych, zrobionych z sercem i duszą) nie da się porównać z żadnymi wyrobami ze sklepu. Nawet z tymi z "najwyższej półki"... Gratulacje Kolego :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-159981
Udostępnij na innych stronach

Bardzo gratuluję!

... Gratulacje Kolego :clap:

Dzięki koledzy

:grin:

...swoich własnych, domowych, zrobionych z sercem i duszą

masz 100% tową rację, w swoim wyrobie wiemy co mamy

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-160006
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Czy mógłbyś Darino , podać mniej więcej proporcje i sposób przygotowania "sztukatury" , którą smarujesz miejsca cięcia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164480
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbyś Darino , podać mniej więcej proporcje

Witaj Chudziaczku chętnie podam:

Składniki

-60% tłuszczu najlepiej wieprz. ja wziąłem smalec

-40%mąki

według własnych intencji przyprawy (np. karkuma, zioła prowansalskie, papryka, pieprz)

Proporcje trzeba dostosować do temperatury.

Chodzi o to by uzyskać plastelinę, która jest tłusta ale, nie lepi się do palców.

Jeśli dobrze pamiętam to na naszego kumpa było to ok. 150g smalcu i 100g mąki pszennej. Mąki dosypywałem więc myślę, że proporcja końcowa była 55/45.

Przypuszczam że sens mąki w tłuszczu jest dopuszczenie powietrza to tkanki.

Pozdrawiam

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164491
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :grin: a jak myślisz jak by się ta sztukatura sprawdziła na schabie a'la wędliny parmeńskie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164492
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :grin: a jak myślisz jak by się ta sztukatura sprawdziła na schabie a'la wędliny parmeńskie .

Jeszcze nie próbowałem.

Może dlatego, że " a'la parmeńskie " to kwestia miesiąca lub dwóch, a kump to już 18 miesięcy.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-164499
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Będąc na wakacjach namierzyłem przypadkiem pana Milohanića, który produkuje wędliny dojrzewające.

Pisałem o nim w tym poście:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=127031#127031

 

Bardzo ciekawie się rozmawiało o szynkach i innych specjałach,

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-173920
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie zapomnij juz zacząć przygotowywać czegoś na zbliżający się zlot. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-173923
Udostępnij na innych stronach

potrzebuje pomocy chce zrobic pare kumpiakow a niemam doswiadczenia

Witaj Maku, ale o co chodzi?

Jeśli nie masz doświadczeń, to musisz najpierw jakieś zdobyć :grin:

Np. robiąc wyroby które nie są tak skomplikowane>

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718

lub

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1026

:grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174430
Udostępnij na innych stronach

w jaim okresie najlepiej zaczac robic szynke?

Zależy od tego jakim zapleczem dysponujesz.

Jeśli nie masz chłodni to nalepiej tradycyjnie, to znaczy za starych dobrych czasów zaczynało się świniobiciem.

Późną jesienią lub zimą, wtedy nie ma owadów i temperatura jest pożądana.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174460
Udostępnij na innych stronach

jakie moge bledy popelnic na czym musze uwazac?

Na samym początku ważne

1. jakość surowca (wartość pH 5,5-5,8), bez wad jak np. DFD, PSE

2. waga(dojrzała szynka straci 40-50%)

3. temperatura i co zatym idzie łańcuch chłodniczy(temperatura przy kości nie wyżej jak 4°C)

Tyle narazie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174468
Udostępnij na innych stronach

co ile przewracac szynke w soli?czy musze te osocze z szynki co zejdzie spuszczac?

Ja przewracałem 3 razy w ciągu 21dni(waga x 1,5)

Nie wiem czy musisz spuszczać, ja zrobiłem.

Ważniejsze jest aby doprowadzić sól do miejsc które są wrażliwe na zakażenia patogenami.

Są to stawy w których znajduje się maź, no i okostnia. Te miejsca lubią gnić.

Przed soleniem ważne jest wymasowanie krwi z tętnicy i naszczepienie solanki lub wypchanie solą tętnic i żył.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-174676
Udostępnij na innych stronach

potem w czasie przewracania tez masowac szynke?

Tak masowanie nie zaszkodzi

umyc ja letnia woda?

Ja nie myłem, aby nie odsolić powierzchni.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175444
Udostępnij na innych stronach

i potem w jakiej temp ja powiesic narzucic jakas gaze na nia ?

No teraz drogi maku chętnie bym Cię poznał może jakaś fotka na pw lub link do nk czy fb..

Gaza służy do zabezpieczenia wyrobu przed nalotem wieć zależy od zagrożenia(taka tarcza obronna).

Następny etap przepalania powinien się odbywać w chłodzie do 3-10°C, u mnie było chyba 6 tygodni.

Przepalnie służy rozprowadzeniu soli i straty wagi wyrobu.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175602
Udostępnij na innych stronach

a gaze dac sucha czy wilgotna?a jak wilgotna to bardzo czy srednio i w jakiej wodzie?

Zależy od wilgotności powietrza, dlatego pomiar tego parametru jest ważny.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/7/#findComment-175726
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.