EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Darku :grin: :thumbsup: :clap: WIELKI SZACUN :grin: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-247802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 5 Listopada 2012 WIELKI SZACUNDzięki kol. El Gregor czyli Grzesiu, ja mam też wielki szacun dla Ciebie i Twoich wyrobów. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-247813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 18 Listopada 2012 Kumpiak po 3-cich żniwach (w grudniu będą 3lata) wygląda tak : GRATULUJE !!! gdzies we wczesniejszych postach pisane bylo o szynkach po 250e/kg, mysle ze ten okaz moglby sie w tej cenie rozejsc - dobra inwestycja ;-) Darino bede na pewno mial kilka pytan odnosnie produkcji (dzieki za link) na te chwile obawiam sie czy moj kawalek mieska nie jest za maly ma okolo 8-9kg za duzo wycialem !!!! kur.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-250759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 25 Listopada 2012 GRATULUJE !!!Dzięki :grin: Tobie życzę powodzenia i satysfakcji z Twojego wyrobu. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-252280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witam ponownie pierwszego kumpiaka "nastawilem" koncem pazdziernika 2012 byl dosc maly i mial 6,5kg teraz ma 5kg i wizualnie chyba ma sie dobrze, proby smakowej jeszczenie robilem bo uwazam ze znacznie za wczesnie jest, jedynym chyba tu problemem jest wilgotnosc bo standardowo jest 40-45% wiec ratuje sytuacje owijajac wilgotna pielucha tetrowa (co kilka dni) oraz zakrywam calosc regalu gdzie wisi, mokrym przesciradlem, wtedy uzyskuje 60-80%, bez owijania pielucha, skora robi sie twarda jak kamien, wiec owijam, skora mieknie, po 1 dniu odwijam i czekam az nie do konca stwarnieje i znowu owijam... uwazam ze jako tako ten proces jest dobry http://img94.imageshack.us/img94/2008/dsc04471x.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img694.imageshack.us/img694/7598/dsc04472r.jpg Uploaded with ImageShack.us mam jednak wiekszy problem, szczesliwie 1 grudnia pozyskalem cala noge o wadze 12,5kg i rowniez postanowilem zabawic sie w kumpiaka, ze wszystkim wzorowalem sie na opisie Darino :-) najpierw 3 dni peklosol na calym nacieciu potem do 3 stycznia solenie (sol morska groboziarnista) i potem 3 dni prasowanie (nie robilem tego z tym pierwszym mniejszym kawalkiem) po wiciagnieciu z soli nie zauwazylem aby byla ona mocno wilgotna a ubytek masy byl na poziomie 1kg (solenie trwalo 32 dni) mieso bylo (tak juz dostalem) nierowno dociete i w jednym miescu bylo lekkie zaglebienie, teraz juz wiem ze lezac w skrzynce z sola caly czas cieciem w dol te zaglebienie nie bylo "penetrowane" przez sol, i okazalo sie po wyjeciu z soli ze w tym miescu pojwaila sie plesn wielkosc ziarna grochu - zielona, mechata wycialem to miejsce - wycinajac do okola, razem o 5cm wiecej miesa aby wyciac na pewno calosc plesni, przez co zaglebienie sie znacznie pwiekszylo, zasypalem sola jeszcze an 2 dni, potem oczyscilem i dalej prasowanie prasowanie: noga polozona na duzej plaskiej desce, na to polozony worek 25kg cementu i wiadro 15kg farby, miedzy noge a worek cementu dalem folie oczywiscie dla zachowana czystosci - ubytek wagi 0,5kg - bardzo ladny ksztalt przybrala nastepnie smarowanie naciecia miodem z pieprzem, calosc owiniete mokra pielucha i wisialo sobie spokojnie obok 2go mniejsego kumpiaka co 2 dni dogladalem tego wszystkiego lecz niezbyt uwaznie jak sie teraz okazuje i choc szczegolnie uwaznie spogladalem w zaglebienie gdzie wczesniej byla plesc to doipiero dzis zauwazylem ze znowu tam jest i to dosc duzo zalaczam fotki, znowu wycialem tym razem dosc wiecej aby w ogole sie dostac do tego miejsca co proponujecie dalej? zasypac miejsce gdzie byla plesn w calosci peklosola na kilka dni? zjadlem kawalek czystego miesa i w smaku jest ok, zapach tez ma normalny, ladnie sie kroi, jest pieknie zbite co zawdzieczac moge chyba prasowaniu dzis chcialem ja juz posmarowac smalcem waga 10,15kg http://img404.imageshack.us/img404/7692/dsc04464cm.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img16.imageshack.us/img16/1879/dsc04465lk.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img705.imageshack.us/img705/8201/dsc04467i.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Stycznia 2013 co proponujecie dalej? zasypac miejsce gdzie byla plesn w calosci peklosola na kilka dni?Witaj Jarku, ciężko w tym etapie coś doradzić, ja bym na Twoim miejscu kumpiaka podzielił na mniejsze części i te które są podejrzane dosolił z ręki w razie przesolenia można zawsze wymoczyć. Tak cały z kością... powiem jest ryzyko że się zmarnuje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Stycznia 2013 tak mi na mysl przyszlo ze 2 polki nizej przez 3 tyg dojrzewal ser z nebieska plesnia i moze wlasnie ta olesn przeskoczyla na szynke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Stycznia 2013 tak mi na mysl przyszlo ze 2 polki nizej przez 3 tyg dojrzewal ser z nebieska plesnia i moze wlasnie ta olesn przeskoczyla na szynkeNajprawdopodobniej było tak, jak piszesz. Do nieudanej produkcji przyczyniła się bardzo niska wilgotność. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Bagno, wilgotnosc to czesto duzy problem przy wielu amatorskich/domowych produkcjach ci ktorzy chca wysoka maja zawsze za niska a ci ktorzy maja za wysoka - to narzekaja a zazdroszcza im tej wilgotnosci ci pierwsi :-) niestety w przepisie http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/848-szynka-surowa-z-koscia-suszona-na-powietrzu-typu-san-daniele-parma podana jest poczatkowo w fazach ktore wlasnie u mnie nastepuja ok 70% i tak mniej wiecej mam a dla plesni chyba im wieksza wilgotosc tym lepiej bo im bardziej sucho tym gorzej sie rozwija chyba ze sie myle? w zamysle mam zrobienie wykonanie komory do dojrzewania w ktorej bedzie wilgotnosc na poziomie 80-90%, pomyslow kilka mam, tylko czasu na robote malo Darino, mysle ze kroil na male kawalki nie bede, koniecznie chce miec produkt w takiej postaci, a z dzisiejszej proby smakowej stwierdzam stanowczo ze wedliny dorzewajace ktore np podwedze i pozostawie do dojrzewania 2-4 tyg (male kawalki szynki) nie maja jednak takiego smaku jak chocby to co zjadlem dzis a wiadomo ze jest to w bardzo poczatkowej fazie dopiero smak delikatny, lekko za slony ale mysle ze to tak z samego wierzchu gdzie najbardziej sol zadzialala, konsystencja zbita ale bardzo powiedzialbym aksamitna, bardzo delikatna, da sie kroic wrecz w przezroczyste plasterki, to mi sie podoba, takiej konsystencji produkty dojrzewajace w postaci malych kawalkow szynek nie beda mialy chyba nigdy tak wiec umylem szynke woda, wywiesilem na caly dzien na dwor do obsychania i teraz do garazu, rano zrobie sztukature ze smalcu i odmowie modlitwe za udany wyrob :-) na dworze -7 wilgotnosc 75% w piwnicy +14 wilgotnosc 43%, na regale nakrytym mokrym przesciradlem wilgotnosc 56%, ciagle wiec kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perezfx Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Podzielę się swoim podejściem do Kumpiaka. Przepis wzorowany na Darino. 1. Najpierw szynka do lodówki aby się dobrze schłodziła. Temp w lodówce 1oC. 2. Następnie masowanie i nacieranie peklosolą. Szczególnie starałem się natrzeć wszelkie zakamarki, napchałem peklosoli do żyły i wokół kości. 3. Do lodówki i drugiego dnia ponownie wymasowałem i natarłem peklosolą. 4. Po kolejnej dobie zwiększyłem temp w lodówce do 6oC i zasypałem całość gruboziarnistą solą morską. Ponieważ trochę brakło, dosypałem zwykłej soli niejodowanej. 5. Następnie do lodówki na okres 14 dni (szynka o wadze 10kg). Trochę krócej niż wynika z przepisu, ale bałem się że będzie za słone. W połowie peklowania odlałem wodę zebraną na dnie naczynia. 6. Potem dokładnie wyszczotkowałem z soli, kość i nacięcia nasmarowałem miodem z białym pieprzem. I do lodówki na miesiąc. Codziennie obracałem nogę, żeby soki krążyły i spryskiwałem skórę spirytusem. 7. Po miesiącu nasmarowałem nacięcie mieszaniną smalcu, mąki, soli i białego pieprzu. 8. Kumpiak wisi w piwnicy już 2 miesiące i dojrzewa. Wygląd i zapach OK. Na wiosnę będę musiał czymś owinąć, żeby zabezpieczyć przed owadami. Wydaje mi się, że kluczowe w wyrobach tego typu jest pozyskanie surowca w zimę. Robiłem wcześniej schab a'la parmeński i ten zimowy wyszedł super, a z letniego najbardziej cieszył się pies. Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. http://img24.imageshack.us/img24/5367/52429093.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img802.imageshack.us/img802/6766/25004917.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img824.imageshack.us/img824/7795/51928956.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img811.imageshack.us/img811/59/56690278.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 27 Stycznia 2013 perezfx, ja z wilgotnoscia? moj pierwszy mini kumpiak tez ma juz okolo 3 m-ce skora bardzo mu twardnieje nie wiem czy to nie problem, w srodku czuc ze miekki bo da sie go ugniatac polecam ci prasowanie kumpiaka ja prasowalem juz i bede jeszcze raz prasowal za okolo 2-3 miesiace, mysle ze na wiosne jesli oczywisxcie plesn mi sie znowu nie pokaze obsmarowalem go sztukatura i wisi sobie w spokoju, uwazacie ze powinienem sprawdzac czy pod sztukatura nie plesnieje czy pod nia juz nie moze splesniec a tylko z wierzchu? Darino, ty jako specjalista w tej produkcji powiedz jak robiles degustacje to sztukature zdrapywales? zmywales? kroiles razem z nia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 27 Stycznia 2013 jarek79kk, perezfx Patrzę na wasze okazy i widzę trochę bałaganu w waszej wstępnej fazie produkcji, jakim jest przygotowanie surowca. Szynki są nie obrobione: pozostające i odstające warstwy tłuszczu, źle przycięte lub wcale nie przycięte nierówności mięsa i skóry. Tym sposobem zostawiliście miejsce dla innych drobnoustrojów, które lubią takie miejsca. Jeśli dobrze popatrzymy to, Darino zrobił to, o czym wy zapomnieliście. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117470#117470 pierwsze zdjęcie od lewej. Panowie, wybaczcie. Napisałem o tym, by zwracać uwagę na przygotowanie surowca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Witam. Mój już też wisi i dojrzewa :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 27 Stycznia 2013 jarek79kk, piszesz , ze masz problem z wilgotościa jej utrzymaniem , zastanawiam sie , czy gdyby kumpiak wisial , np . w szafce, ktora mialaby od spodu przewiew powietrza i wyloty z gory , tak by było wietrzenie , moze nawet w czesci gornej potrzeba by zrobic cos w rodzaju kominka by zwiekszyc przepływ powietrza , jednoczesnie w srodku aplikowałbym np, na talerzyk lub porcelanowy stozek krople wody , ktora by sie rozbijała o powierzchni stozka i parowala zwiekszjac wigotnosc ,takie urzadzenie jest dosc proste do zwyklej czarnej butli z woda nalezy ,robiac wczesniej otworek o fi 0,8 mm wcisnac kapilare z podlewania ogrodowego ,to jest zwykly wezyk o srednic fi 0,5 mm zamocowany nad talerzykiem bedzie podawał krople wody z pewena czestotliwoscia , mierzac wilgotnosc oraz temperature , mozna sprawdzic czy to dziala , nie trzeba sprawdzac z juz zrobionym kumpiakiem , ale bez wsadu by zobaczyc co sie dzieje .Oczywiscie z zastrzezeniem ze temperatura w pomieszczeniu dalej bedzie oscylowac w granicach wymaganych technologia.Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Darino, ty jako specjalista w tej produkcji powiedz jak robiles degustacje to sztukature zdrapywales?Tak, skrobie nożem lub łyżką twardą skóre i powierzchnię wycinam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 16 Lutego 2013 wczoraj wieczorem zrobilem probe smakowa kumpiaka, tego starszego czyli mniejszego, powiem szczerze ze ...pierwsze kilka plasterkow masakrycznie slone :-) odkroilem wiec wiekszy kawalek aby sprobowac bardzoej se srodka, i slonosc spadla nieco, ale w smaku jest dosc dziwny nie smakuje na zepsutego, rowniez nie smierdzi, jadlem wiele szynek tego typu, wiadomo ze byly one powiedzmy ju zbardzo dojrzale bo mialy okolo 8-10-12 miesiecy, i byly rewelacyjne nie wiem jak ocenic moj smak,mdly...moze nie do koncaale jakis dziwny, choc nie zepsuty mam nadzieje ze z biegiem miesiecy kumpiak dojrzeje jak nalezy i zasmakuje odpowiednio zas ten wiekszy okaz, nieco mlodszy, po wykrojeniu plesni ktora opisalem poprzednio i nasmarowaniu smalcem trzyma sie jak na razie odbrze jest co prawda miesiac tylko mlodszy a zapach ma nieco inny jak go probowalem podczas wykrawania plesni to byl dobry i calkiem inny niz ten opisny wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-268628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perezfx Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 16 Marca 2013 Wilgotność u mnie 80%. Temperatura 12-15 stopni. Takie warunki w piwnicy.Kumpiak w większej części ze skórą. Tam gdzie nie ma skóry obłożony sztukaturą. Traci bardzo powoli na wadze, z czego się cieszę - nie powinien być zbyt słony.Niedługo zabezpieczę przed insektami i niech dojrzewa do zimy W międzyczasie przymierzam się do podobnego przedsięwzięcia, tylko długo wędzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-275095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącach (4 żniwa :wink: ) kumpiak wygląda tak. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 29 Lipca 2013 Darino - wyglada wzorcowo i smakowicie.I pewnie tak jest.Gratki ;-) pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącach (4 żniwa ) kumpiak wygląda tak. Za grubo pokrojony.A może już się cieniej nie da, zbyt łamliwy.Chyba już musisz konsumować i dużo dłużej nie ma co trzymać. Przynajmniej takie mam wrażenie . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącachgratuluję cierpliwości twojej i rodziny efekt profeskonalny tylko jak to spróbować :grin: choć mały kawałeczek :lol: Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 30 Lipca 2013 Darino - wyglada wzorcowo i smakowicie.I pewnie tak jest. Gratkigratuluję cierpliwości twojej i rodziny efekt profeskonalnyDzięki :grin: Za grubo pokrojony.A może już się cieniej nie da, zbyt łamliwy.Chyba już musisz konsumować i dużo dłużej nie ma co trzymać. Przynajmniej takie mam wrażenieDzięki za krytykę podałem już dalej tzn. dla LP. bo to ona kroiła, gdyż ja byłem w pracy. Gonzo tu nie chodzi o to czy już konsumować czy nie. Chodzi o to, by sprawdzić jak długo kumpa można przechowywać(w piwnicy). Naturalnie interesuje mnie też jak to się ma z właściwościemi organoleptycznymi itd. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 30 Lipca 2013 Gonzo tu nie chodzi o to czy już konsumować czy nie. Chodzi o to, by sprawdzić jak długo kumpa można przechowywać(w piwnicy). Jak się zeschnie to i do ............ można go trzymać.Rozumiem, że chcesz sprawdzić jak długo będzie zjadliwy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 30 Lipca 2013 że chcesz sprawdzić jak długo będzie zjadliwyTak dokładnie. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam. Mój "kumpiaczek" w porównaniu z Twoim, to "szczeniaczek".Tylko 8 miesięcy :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-295006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.