Darino Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 5 Listopada 2012 witaj Darku kondycje kumpiak ma trzyma się dobrze na ten czas jak na ponad 30 miesięcy pozdrawiam Burscheid Witaj Marku, tak kumpiak się trzyma, smak bardzo dojrzały Pozdrowienia dla Bielska-Białej, a szczególnie Hałcnów w którym spędzałem jako harcerz piękne zimowiska i obozy. Pozdrowienia dla rodzinki. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-247786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Darku :grin: :thumbsup: :clap: WIELKI SZACUN :grin: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-247802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 5 Listopada 2012 WIELKI SZACUNDzięki kol. El Gregor czyli Grzesiu, ja mam też wielki szacun dla Ciebie i Twoich wyrobów. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-247813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 18 Listopada 2012 Kumpiak po 3-cich żniwach (w grudniu będą 3lata) wygląda tak : GRATULUJE !!! gdzies we wczesniejszych postach pisane bylo o szynkach po 250e/kg, mysle ze ten okaz moglby sie w tej cenie rozejsc - dobra inwestycja ;-) Darino bede na pewno mial kilka pytan odnosnie produkcji (dzieki za link) na te chwile obawiam sie czy moj kawalek mieska nie jest za maly ma okolo 8-9kg za duzo wycialem !!!! kur.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-250759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 25 Listopada 2012 GRATULUJE !!!Dzięki :grin: Tobie życzę powodzenia i satysfakcji z Twojego wyrobu. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-252280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witam ponownie pierwszego kumpiaka "nastawilem" koncem pazdziernika 2012 byl dosc maly i mial 6,5kg teraz ma 5kg i wizualnie chyba ma sie dobrze, proby smakowej jeszczenie robilem bo uwazam ze znacznie za wczesnie jest, jedynym chyba tu problemem jest wilgotnosc bo standardowo jest 40-45% wiec ratuje sytuacje owijajac wilgotna pielucha tetrowa (co kilka dni) oraz zakrywam calosc regalu gdzie wisi, mokrym przesciradlem, wtedy uzyskuje 60-80%, bez owijania pielucha, skora robi sie twarda jak kamien, wiec owijam, skora mieknie, po 1 dniu odwijam i czekam az nie do konca stwarnieje i znowu owijam... uwazam ze jako tako ten proces jest dobry http://img94.imageshack.us/img94/2008/dsc04471x.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img694.imageshack.us/img694/7598/dsc04472r.jpg Uploaded with ImageShack.us mam jednak wiekszy problem, szczesliwie 1 grudnia pozyskalem cala noge o wadze 12,5kg i rowniez postanowilem zabawic sie w kumpiaka, ze wszystkim wzorowalem sie na opisie Darino :-) najpierw 3 dni peklosol na calym nacieciu potem do 3 stycznia solenie (sol morska groboziarnista) i potem 3 dni prasowanie (nie robilem tego z tym pierwszym mniejszym kawalkiem) po wiciagnieciu z soli nie zauwazylem aby byla ona mocno wilgotna a ubytek masy byl na poziomie 1kg (solenie trwalo 32 dni) mieso bylo (tak juz dostalem) nierowno dociete i w jednym miescu bylo lekkie zaglebienie, teraz juz wiem ze lezac w skrzynce z sola caly czas cieciem w dol te zaglebienie nie bylo "penetrowane" przez sol, i okazalo sie po wyjeciu z soli ze w tym miescu pojwaila sie plesn wielkosc ziarna grochu - zielona, mechata wycialem to miejsce - wycinajac do okola, razem o 5cm wiecej miesa aby wyciac na pewno calosc plesni, przez co zaglebienie sie znacznie pwiekszylo, zasypalem sola jeszcze an 2 dni, potem oczyscilem i dalej prasowanie prasowanie: noga polozona na duzej plaskiej desce, na to polozony worek 25kg cementu i wiadro 15kg farby, miedzy noge a worek cementu dalem folie oczywiscie dla zachowana czystosci - ubytek wagi 0,5kg - bardzo ladny ksztalt przybrala nastepnie smarowanie naciecia miodem z pieprzem, calosc owiniete mokra pielucha i wisialo sobie spokojnie obok 2go mniejsego kumpiaka co 2 dni dogladalem tego wszystkiego lecz niezbyt uwaznie jak sie teraz okazuje i choc szczegolnie uwaznie spogladalem w zaglebienie gdzie wczesniej byla plesc to doipiero dzis zauwazylem ze znowu tam jest i to dosc duzo zalaczam fotki, znowu wycialem tym razem dosc wiecej aby w ogole sie dostac do tego miejsca co proponujecie dalej? zasypac miejsce gdzie byla plesn w calosci peklosola na kilka dni? zjadlem kawalek czystego miesa i w smaku jest ok, zapach tez ma normalny, ladnie sie kroi, jest pieknie zbite co zawdzieczac moge chyba prasowaniu dzis chcialem ja juz posmarowac smalcem waga 10,15kg http://img404.imageshack.us/img404/7692/dsc04464cm.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img16.imageshack.us/img16/1879/dsc04465lk.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img705.imageshack.us/img705/8201/dsc04467i.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Stycznia 2013 co proponujecie dalej? zasypac miejsce gdzie byla plesn w calosci peklosola na kilka dni?Witaj Jarku, ciężko w tym etapie coś doradzić, ja bym na Twoim miejscu kumpiaka podzielił na mniejsze części i te które są podejrzane dosolił z ręki w razie przesolenia można zawsze wymoczyć. Tak cały z kością... powiem jest ryzyko że się zmarnuje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Stycznia 2013 tak mi na mysl przyszlo ze 2 polki nizej przez 3 tyg dojrzewal ser z nebieska plesnia i moze wlasnie ta olesn przeskoczyla na szynke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Stycznia 2013 tak mi na mysl przyszlo ze 2 polki nizej przez 3 tyg dojrzewal ser z nebieska plesnia i moze wlasnie ta olesn przeskoczyla na szynkeNajprawdopodobniej było tak, jak piszesz. Do nieudanej produkcji przyczyniła się bardzo niska wilgotność. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Bagno, wilgotnosc to czesto duzy problem przy wielu amatorskich/domowych produkcjach ci ktorzy chca wysoka maja zawsze za niska a ci ktorzy maja za wysoka - to narzekaja a zazdroszcza im tej wilgotnosci ci pierwsi :-) niestety w przepisie http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/848-szynka-surowa-z-koscia-suszona-na-powietrzu-typu-san-daniele-parma podana jest poczatkowo w fazach ktore wlasnie u mnie nastepuja ok 70% i tak mniej wiecej mam a dla plesni chyba im wieksza wilgotosc tym lepiej bo im bardziej sucho tym gorzej sie rozwija chyba ze sie myle? w zamysle mam zrobienie wykonanie komory do dojrzewania w ktorej bedzie wilgotnosc na poziomie 80-90%, pomyslow kilka mam, tylko czasu na robote malo Darino, mysle ze kroil na male kawalki nie bede, koniecznie chce miec produkt w takiej postaci, a z dzisiejszej proby smakowej stwierdzam stanowczo ze wedliny dorzewajace ktore np podwedze i pozostawie do dojrzewania 2-4 tyg (male kawalki szynki) nie maja jednak takiego smaku jak chocby to co zjadlem dzis a wiadomo ze jest to w bardzo poczatkowej fazie dopiero smak delikatny, lekko za slony ale mysle ze to tak z samego wierzchu gdzie najbardziej sol zadzialala, konsystencja zbita ale bardzo powiedzialbym aksamitna, bardzo delikatna, da sie kroic wrecz w przezroczyste plasterki, to mi sie podoba, takiej konsystencji produkty dojrzewajace w postaci malych kawalkow szynek nie beda mialy chyba nigdy tak wiec umylem szynke woda, wywiesilem na caly dzien na dwor do obsychania i teraz do garazu, rano zrobie sztukature ze smalcu i odmowie modlitwe za udany wyrob :-) na dworze -7 wilgotnosc 75% w piwnicy +14 wilgotnosc 43%, na regale nakrytym mokrym przesciradlem wilgotnosc 56%, ciagle wiec kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-263350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perezfx Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Podzielę się swoim podejściem do Kumpiaka. Przepis wzorowany na Darino. 1. Najpierw szynka do lodówki aby się dobrze schłodziła. Temp w lodówce 1oC. 2. Następnie masowanie i nacieranie peklosolą. Szczególnie starałem się natrzeć wszelkie zakamarki, napchałem peklosoli do żyły i wokół kości. 3. Do lodówki i drugiego dnia ponownie wymasowałem i natarłem peklosolą. 4. Po kolejnej dobie zwiększyłem temp w lodówce do 6oC i zasypałem całość gruboziarnistą solą morską. Ponieważ trochę brakło, dosypałem zwykłej soli niejodowanej. 5. Następnie do lodówki na okres 14 dni (szynka o wadze 10kg). Trochę krócej niż wynika z przepisu, ale bałem się że będzie za słone. W połowie peklowania odlałem wodę zebraną na dnie naczynia. 6. Potem dokładnie wyszczotkowałem z soli, kość i nacięcia nasmarowałem miodem z białym pieprzem. I do lodówki na miesiąc. Codziennie obracałem nogę, żeby soki krążyły i spryskiwałem skórę spirytusem. 7. Po miesiącu nasmarowałem nacięcie mieszaniną smalcu, mąki, soli i białego pieprzu. 8. Kumpiak wisi w piwnicy już 2 miesiące i dojrzewa. Wygląd i zapach OK. Na wiosnę będę musiał czymś owinąć, żeby zabezpieczyć przed owadami. Wydaje mi się, że kluczowe w wyrobach tego typu jest pozyskanie surowca w zimę. Robiłem wcześniej schab a'la parmeński i ten zimowy wyszedł super, a z letniego najbardziej cieszył się pies. Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. http://img24.imageshack.us/img24/5367/52429093.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img802.imageshack.us/img802/6766/25004917.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img824.imageshack.us/img824/7795/51928956.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img811.imageshack.us/img811/59/56690278.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 27 Stycznia 2013 perezfx, ja z wilgotnoscia? moj pierwszy mini kumpiak tez ma juz okolo 3 m-ce skora bardzo mu twardnieje nie wiem czy to nie problem, w srodku czuc ze miekki bo da sie go ugniatac polecam ci prasowanie kumpiaka ja prasowalem juz i bede jeszcze raz prasowal za okolo 2-3 miesiace, mysle ze na wiosne jesli oczywisxcie plesn mi sie znowu nie pokaze obsmarowalem go sztukatura i wisi sobie w spokoju, uwazacie ze powinienem sprawdzac czy pod sztukatura nie plesnieje czy pod nia juz nie moze splesniec a tylko z wierzchu? Darino, ty jako specjalista w tej produkcji powiedz jak robiles degustacje to sztukature zdrapywales? zmywales? kroiles razem z nia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 27 Stycznia 2013 jarek79kk, perezfx Patrzę na wasze okazy i widzę trochę bałaganu w waszej wstępnej fazie produkcji, jakim jest przygotowanie surowca. Szynki są nie obrobione: pozostające i odstające warstwy tłuszczu, źle przycięte lub wcale nie przycięte nierówności mięsa i skóry. Tym sposobem zostawiliście miejsce dla innych drobnoustrojów, które lubią takie miejsca. Jeśli dobrze popatrzymy to, Darino zrobił to, o czym wy zapomnieliście. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117470#117470 pierwsze zdjęcie od lewej. Panowie, wybaczcie. Napisałem o tym, by zwracać uwagę na przygotowanie surowca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Witam. Mój już też wisi i dojrzewa :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 27 Stycznia 2013 jarek79kk, piszesz , ze masz problem z wilgotościa jej utrzymaniem , zastanawiam sie , czy gdyby kumpiak wisial , np . w szafce, ktora mialaby od spodu przewiew powietrza i wyloty z gory , tak by było wietrzenie , moze nawet w czesci gornej potrzeba by zrobic cos w rodzaju kominka by zwiekszyc przepływ powietrza , jednoczesnie w srodku aplikowałbym np, na talerzyk lub porcelanowy stozek krople wody , ktora by sie rozbijała o powierzchni stozka i parowala zwiekszjac wigotnosc ,takie urzadzenie jest dosc proste do zwyklej czarnej butli z woda nalezy ,robiac wczesniej otworek o fi 0,8 mm wcisnac kapilare z podlewania ogrodowego ,to jest zwykly wezyk o srednic fi 0,5 mm zamocowany nad talerzykiem bedzie podawał krople wody z pewena czestotliwoscia , mierzac wilgotnosc oraz temperature , mozna sprawdzic czy to dziala , nie trzeba sprawdzac z juz zrobionym kumpiakiem , ale bez wsadu by zobaczyc co sie dzieje .Oczywiscie z zastrzezeniem ze temperatura w pomieszczeniu dalej bedzie oscylowac w granicach wymaganych technologia.Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Darino, ty jako specjalista w tej produkcji powiedz jak robiles degustacje to sztukature zdrapywales?Tak, skrobie nożem lub łyżką twardą skóre i powierzchnię wycinam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-264521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 16 Lutego 2013 wczoraj wieczorem zrobilem probe smakowa kumpiaka, tego starszego czyli mniejszego, powiem szczerze ze ...pierwsze kilka plasterkow masakrycznie slone :-) odkroilem wiec wiekszy kawalek aby sprobowac bardzoej se srodka, i slonosc spadla nieco, ale w smaku jest dosc dziwny nie smakuje na zepsutego, rowniez nie smierdzi, jadlem wiele szynek tego typu, wiadomo ze byly one powiedzmy ju zbardzo dojrzale bo mialy okolo 8-10-12 miesiecy, i byly rewelacyjne nie wiem jak ocenic moj smak,mdly...moze nie do koncaale jakis dziwny, choc nie zepsuty mam nadzieje ze z biegiem miesiecy kumpiak dojrzeje jak nalezy i zasmakuje odpowiednio zas ten wiekszy okaz, nieco mlodszy, po wykrojeniu plesni ktora opisalem poprzednio i nasmarowaniu smalcem trzyma sie jak na razie odbrze jest co prawda miesiac tylko mlodszy a zapach ma nieco inny jak go probowalem podczas wykrawania plesni to byl dobry i calkiem inny niz ten opisny wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-268628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perezfx Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 16 Marca 2013 Wilgotność u mnie 80%. Temperatura 12-15 stopni. Takie warunki w piwnicy.Kumpiak w większej części ze skórą. Tam gdzie nie ma skóry obłożony sztukaturą. Traci bardzo powoli na wadze, z czego się cieszę - nie powinien być zbyt słony.Niedługo zabezpieczę przed insektami i niech dojrzewa do zimy W międzyczasie przymierzam się do podobnego przedsięwzięcia, tylko długo wędzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-275095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącach (4 żniwa :wink: ) kumpiak wygląda tak. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 29 Lipca 2013 Darino - wyglada wzorcowo i smakowicie.I pewnie tak jest.Gratki ;-) pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącach (4 żniwa ) kumpiak wygląda tak. Za grubo pokrojony.A może już się cieniej nie da, zbyt łamliwy.Chyba już musisz konsumować i dużo dłużej nie ma co trzymać. Przynajmniej takie mam wrażenie . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po 3 latach i 8 miesiącachgratuluję cierpliwości twojej i rodziny efekt profeskonalny tylko jak to spróbować :grin: choć mały kawałeczek :lol: Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 30 Lipca 2013 Darino - wyglada wzorcowo i smakowicie.I pewnie tak jest. Gratkigratuluję cierpliwości twojej i rodziny efekt profeskonalnyDzięki :grin: Za grubo pokrojony.A może już się cieniej nie da, zbyt łamliwy.Chyba już musisz konsumować i dużo dłużej nie ma co trzymać. Przynajmniej takie mam wrażenieDzięki za krytykę podałem już dalej tzn. dla LP. bo to ona kroiła, gdyż ja byłem w pracy. Gonzo tu nie chodzi o to czy już konsumować czy nie. Chodzi o to, by sprawdzić jak długo kumpa można przechowywać(w piwnicy). Naturalnie interesuje mnie też jak to się ma z właściwościemi organoleptycznymi itd. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 30 Lipca 2013 Gonzo tu nie chodzi o to czy już konsumować czy nie. Chodzi o to, by sprawdzić jak długo kumpa można przechowywać(w piwnicy). Jak się zeschnie to i do ............ można go trzymać.Rozumiem, że chcesz sprawdzić jak długo będzie zjadliwy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 30 Lipca 2013 że chcesz sprawdzić jak długo będzie zjadliwyTak dokładnie. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/10/#findComment-294602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.