Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Chciałem się "pochwalić" moimi pierwszymi wędzonkami. Jednocześnie mam parę pytań.

 

Dorsz - prosto z kutra

- solanka[bez peklosoli] 80g na litr - 12h

- obsuszanie 6h [na powietrzu] + w wędzarni 40-50C - 1h

- wędzenie 40-50C -12h

 

Śledzie - filety z lodu

- zasolonie "z garsci" - 4h, później opłukane wodą

- suszenie 6h[na powietrzu] + w wędzarni 45-50C - 1h

- wędzenie 30-40C - 12h

 

Wyszły na granicy jadalności - straszliwie słone. Płatów było 15 waga w sumie ok 2,5kg. Ile mniej więcej powinny leżeć w soli, bo 4h to zdecydowanie za długo ?

 

Kurczak :)

 

wg przepisu "Weekendowy kurczak aromatyczny Dziadka" - palce lizać :)

 

Słonina

 

- 2 miesiące w soli przed wędzeniem odrapana nożem, natarta papryką słodka/ostra[80/20]

- wędzenie 40-50C - 12h

 

Słonina wyszła dobra, posypka paskudna - za dużo soli zostało. Czy można słoninę opłukać czy lepiej nie płukać, tylko ściąć wierzchnią warstwę nożem ?

 

Dzięki za uwagi i spostrzeżenia.

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/
Udostępnij na innych stronach

posypka paskudna - za dużo soli zostało. Czy można słoninę opłukać czy lepiej nie płukać, tylko ściąć wierzchnią warstwę nożem ?

Słonina pięknie i smakowicie wyglada.

Nie płucz i nic nie ścinaj. Przed konsumpcją oskrob z soli zużywaną ilość.

Taka słoninka to jest miodzio :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161399
Udostępnij na innych stronach

Wyszły na granicy jadalności - straszliwie słone.

Jak wyszły straszliwie słone, to drugim razem wędź od razu "bez garści" a jak jeszcze będą słone (pewnie będą) to pewnie trzeba trochę wymoczyć przed wędzeniem.Nic nie piszesz o produkcie wyjściowym.Tylko

Śledzie - filety z lodu

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161423
Udostępnij na innych stronach

Gonzo - śledzie kupione w sklepie - były obsypane lodem, nie wiem czy były wcześniej solone. Po opłukaniu próbowałem i wydawały mi się OK. Po uwędzeniu strasznie słone. Obie próby przeprowadzone przy niskim stężeniu % w powietrzu, krwi itp... :)

 

EAnna - tak będę robił bo to co pod posypką to rzeczywiście miodzio jest :)

 

 

Po dalszych testach "organoleptycznych" okazało się ze tuż przy kręgosłupie mięso dorsza jest bardzo słabo uwędzone - pytanie za krótkie wędzenie czy za mała temperatura ?

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161481
Udostępnij na innych stronach

Po dalszych testach "organoleptycznych" okazało się ze tuż przy kręgosłupie mięso dorsza jest bardzo słabo uwędzone - pytanie za krótkie wędzenie czy za mała temperatura ?

Ja tylko raz wędziłem dorsza (dostałem surowego w prezencie od kumpla) - potem przeleżał w zamrażarce i w takim stanie wrzuciłem go do solanki razem z pstrągami. Czas ok. 12godz., temp. ok. 8-10C. Ponieważ dorsz nie był duży (nieco większy od pstrąga - mógł ważyć 500-600g) potraktowałem go tak samo tzn. po ocieknięciu na powietrzu dosuszanie w wędzarni pół godz. 55C i potem wędzenie ok. 4 godz. 55-60C.

Nie stwierdziłem "niedowędzenia".

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161486
Udostępnij na innych stronach

moje dorsze były około 600g. Zobaczymy następnym razem co wyjdzie

 

pokemon15 - ja świeżą rybkę to 3 razy do roku mam - nad morze 450km. Spróbuj takie mrożone - też daje radę - tylko po moich ostatnich doświadczeniach - ostrożnie z solą :)

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161574
Udostępnij na innych stronach

okazało się ze tuż przy kręgosłupie mięso dorsza jest bardzo słabo uwędzone

Wędziłeś w sumie 13h, to musiało być uwędzone.Ryby wędzone przez siebie nie będą takie jak sklepowe "drewniaki" Bóg wie ile razy "dowędzane" :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161586
Udostępnij na innych stronach

gkulka, bardo mnie rozweseliło

moje dorsze były około 600g.

to nie nadaje się do przerobu. Handel wciska wszystko na czym można zarobić. Dorsz musi być duży mięsisty i mieć przynajmniej 3 kilo. To jest warunek smaku jakości i poznania naprawdę ryby. Normanie dorsze są dużo większe i właśnie takie są najlepsze. Ale na bezrybiu i rak jest rybą. Nie martw się i następnym razem kup dużego dorsza, mały to strata i szkoda czasu. :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161618
Udostępnij na innych stronach

Andyandy -kupowałem z kutra, ale większość była taka. Te duże były jakoś "poszarpane". Co do wędzenia to cudów się nie spodziewałem- jako to było pierwsze wędzenie - czas nauki. Nastepnę w lipcu :( to dorsza nie będzie. Rozweselę cię bardziej - flądry były wielkości dłoni. :)

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5659-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki-pytania/#findComment-161692
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.