Einshell Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Maja 2013 Oj tam... :wink: Takie dziurki , to tylko uroku dodają ... :grin: Bardzo apetycznie wygląda :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: A 4 h ... :shock: w jakiej temperaturze ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-285898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Maja 2013 brak klasyfikacji. PePe, takie były założenia, prosto, bez klasyfikacji i bez zbędnego mycia maszynki puste przestrzenie między dużymi kawałkami jedynki. całośc wykonana z dużych kawałków łopatki, spodziewałem się drobnych dziurek :wink: Bardzo apetycznie wygląda :thumbsup: :pycha: :thumbsup: A 4 h ... :shock: w jakiej temperaturze ? fakt jest pyszna :grin: Co do parzenia hmm.. niestety w krótszym czasie nie mogę osiągnąć temperatury 68st. Kilka razy robiłem i za każdym razem minimum 4h. Wielkość wkładu ok 1,6-1,8kg. Ten wyrób miał w środku 66st. Parzone w 80st. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-285908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Maja 2013 Dzięki za odpowiedz ! No 1,8kg to wymagało tyle czasu...poza tym ... łopatka ''twardawym'' mięśniem jest... :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-285912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Przyszedł czas na pierwszą kiełbasę parówkową :grin: Zakupiony surowiec: -kości od schabu 1,2kg (3,59zł\kg) po obraniu uzyskałem 0.51kg mięsa -boczek 700g (14,99zł/kg) -łopatka 400g (11,99zł/kg) -jelita wieprzowe 3m (1zł/m) Mięso pokrojone w kostkę 2x2cm i peklowane 20g/kg (50/50) na 48h. Następnie schłodzone do temperatury ok 2-3°C i zmielone dwukrotnie na sitku 8. Po tym czasie znowu powędrowało do zamrażalki na 30min i ponowne mielenie na sitku 2mm. Temperatura mięsa około 12°. Ponowne chłodzenie 1h i ostatnie mielenie na sitku 2mm. Po tym czasie ostatni raz schłodzone. Dodane podczas mieszania na kg mięsa: gałka 0.5g kolendra 0,5g pieprz 1g papryka ostra1g cukier 1g papryka słodka 1g woda około 30% Całość wymieszana i blendowana do czasy jak blender zaczął parzyć w ręce :grin: co nie trwało dłużej niż 10min ciągłej pracy. Nadziane i po 30 minutach parzone w wodzie 72° do uzyskania 68° w środku. Wyszło około 2,1kg gotowego wyrobu. Koszt 1kg wyrobu kształtuje się na poziomie ok 11zł. Tak wyglądała po parzeniu : Uwagi końcowe i na przyszłość: -Jeżeli kiełbasa parówkowa w jelicie naturalnym obowiązkowo wędzenie. Dla mnie wyczuwalny smak/zapach jelit po parzeniu. Ewentualnie osłonki sztuczne do parówek. -mniejsza ilość gałki i kolendry -więcej tłuszczu, wyrób lekko gumowaty albo tępy nóż Między czasie upiekłem pierwszy chleb typowo pszenny na zakwasie pszennym: Jak się okazało po upieczeniu był to pierwszy i ostatni na zakwasie pszennym. :smile: Wygląd całkiem całkiem, ale smak niestety kwaśny ogólnie nie ciekawy. Czas wyrastania około 12h. Następny wyrób to galantyna z żołądków drobiowych. :thumbsup: Fotka trochę później po wystudzeniu i stężeniu :smile: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Czerwca 2013 :clap: Wszystko bardzo apetyczny! :thumbsup: :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Czerwca 2013 no, no ciekawy wyrób, na pewno smaczne te parówki.Chleb apetyczny, wrzuć przepis lub link z którego korzystałeś. :clap: :clap: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Czerwca 2013 bendetto, gratulacje piekny wyrób , Pozdraiqwam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Przyszedł czas na pierwszą kiełbasę parówkowąbendetto, jak to jest pierwszy raz to wielkie :clap: Ja jeszcze nie kupiłem blendera po ostatnich parówkach co do tego smaku/zapachu jelit, to jak robiłem parówki na biało, to faktycznie i u mnie wyczuwało się "toto" ale i tak szybko zniknęły Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Czerwca 2013 U mnie również po sparzeniu białej parówki czuć było TO coś I to dosyć mocno...myślałem nawet, że całość jest nieudana. Jednak dopiero po podwędzeniu, niepożądany zapach zniknął i można było się delektować tym, co było oczekiwane Swoją drogą...ciekawe dlaczego w białej kiełbasie tego nie czuć? Czyżby majeranek i czosnek skutecznie OWY zapach likwidowały? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Dzięki Bracia za miłe słowa :grin: Chleb apetyczny, wrzuć przepis lub link z którego korzystałeś. Przepis na chlebek pszenny pochodzi ze strony: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/pszenny-receptura-bazowa zamiast mąki 550 używałem wyłącznie 650. Ja jeszcze nie kupiłem blendera po ostatnich parówkach Pokemon ja zastanawiam się czy w ogóle jest konieczność blendowania. Silnik się zagrzał a i tak nóż przy takiej gęstości mięsa na moje za dużo nie rozdrabnia mięsa a tylko dodatkowa zagrzewa. Swoją drogą...ciekawe dlaczego w białej kiełbasie tego nie czuć? Czyżby majeranek i czosnek skutecznie OWY zapach likwidowały? Pulek może znaczenia na nieco wyższa temperatura parzenia A faktycznie czosnek i majeranek może mieć dominujący wpływ na zmianę zapach jelita :smile: Następny wyrób to galantyna z żołądków drobiowych. :thumbsup: Fotka trochę później po wystudzeniu i stężeniu :smile: Mimo że pogoda nie sprzyja wyrobom w galarcie postanowiłem poczynić Zakupiony surowiec: -żołądki drobiowe 1kg (7,99zł/kg) -groszek 1 puszka (1,89zł) -włoszczyzna młoda (4zł) -żelatyna (0zł) Żołądki peklowane 24h 20g/kg (50/50), następnie sparzone 20 minut w 80°. Miedzy czasie ugotowana włoszczyzna z czego pokrojona została marchewka. Z żołądków powykrawane twardsze części. Wszystko wymieszane i wsypane do osłonki barierowej. Z wywaru z warzyw przygotowujemy zalewę dodając trzykrotną ilość żelatyny jak w przepisie, doprawiamy octem, pieprzem i ewentualnie solą. Całość wyrobu sparzyłem jeszcze przez 30 minut w 80°. Następnie chłodzenie w zimnej wodzie i do lodówki. Tak wygląda po wystygnięciu: Wyszło około 1,8kg gotowego wyrobu. Koszt 1kg gotowego wyrobu około 8zł :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Fajny kolor groszku z puszki oraz marchewki.. Już myślałem że groszek i marchewkę, dodałeś w postaci "mrożonki", bo ja nawet na zwykłą sałatkę ziemniaczaną, używając puszkowego groszku, to przy mięszaniu sałatki, groszek i marchewka sie rozpada. A Twój wyrób jeszcze parzysz przez 30 min. i groszek wygląda jak świeży, jędrny a nie szary rozgotowany.. Ale smaczysty wyrób.. :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Bardzo ładna ta galantyna :clap: :clap: Masz jakiś patent na wlewanie rosołu do osłonek ? Nie widać nigdzie powietrza, jak Ci się udało tak ładnie zawiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Bardzo ładna ta galantyna :clap: Mam tylko pytanie czy żołądki nie są twarde??Bo zbyt krótki czas parzenia mi się wydaje. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Fajny kolor groszku z puszki oraz marchewki.. Już myślałem że groszek i marchewkę, dodałeś w postaci "mrożonki" Grzegorz groszek z puszki a puszka z Biedronki :grin: marchewka młoda nie rozgotowana :smile: . Co do mrożonek :rolleyes: nie pamiętam kiedy ostatnio w domu były jakieś mrożone warzywa, poza oczywiście frytkami :grin: Masz jakiś patent na wlewanie rosołu do osłonek ? Nie widać nigdzie powietrza, jak Ci się udało tak ładnie zawiązać ? Patentu jako takiego nie mam, wpierw napełniam osłonkę "mieszanką" a następnie zalewam wywarem, odkręcam osłonkę i wiąże. Minimalna ilość powietrza zawsze się dostanie zwłaszcza jak sam zawiązuję :smile: w tym batonie może powietrza było tyle co w naparstku się zmieści. :smile: Mam tylko pytanie czy żołądki nie są twarde??Bo zbyt krótki czas parzenia mi się wydaje. fachowiec to fachowiec :grin: faktycznie LP stwierdziła ze że mogły by być miększe :smile: zwłaszcza części które nie dokładnie wyciąłem. Następnym razem przedłuże czas parzenia samych żołądków, ale w końcu to żołądek i zęby muszą czuć lekki opór :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Czerwca 2013 :clap: :clap: :clap: Parówkowa z chlebusiem... marzenie ^^ a galantyna prześliczna idealna.. nie wiem czy udałoby mi się tak doskonale zawiązać osłonkę jak Ty to uczyniłeś jestem fanem żołądeczków, serduszek, ozorków i co bądź mniej szablonowe :lol: na pewno bym zasmakował w Twoich pysznościach Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5660-ten-co-w-bloku-mieszka/page/3/#findComment-289386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.