Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wlasciwie nie wiem gdzie to wkleic..Ale mam pytanie.. Mieszkam w dosc wysokim bloku..Piwnice , ktora mam do dyspozycji mieszcza sie na 1-wszym pietrze..Aby wejsc do tych pomieszczen czeba otworzyc ciezkie ale szczelne stalowe drzwi..W tych pomieszczeniach nie ma zednego okna albo wiekrzej wentylacii ale jest tam bardzo sucho i cieplo..Czy to lato , czy zima , tam jest zawsze 18-20 C..Mierzylem... Co w takiej piwnicy mozna przechowac albo powiesic do podsuszenia ??? Tak jak pisalem tam jest bardzo slucho i cieplo.. pozdro.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Czerwca 2011 ale nie ma wentylacji a to już jest problem... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-162172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Abratku...Ano nie ma..Ale tam na nic nie pachnie..Zadnych smrodow itp.. Sa kominy wentylacyjne ale tak pozamykane ze powietrze prawie wcale sie nie rusza.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-162174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2011 powietrze prawie wcale sie nie rusza.i włąśnie o to chodzi ... do prawidłowego podsuszania wędlin musi być ruch powietrza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-162175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dzieki Abratku..Bardzo milo z Twojej strony za tak szybka odp..! Serdecznie pozdrawiam :clap: :wink: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-162176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam podepnę się pod temat mieszkam w domku jednorodzonym i nie mam piwnicy ale mam do dyspozycji strych na którym panują takie warunki: Wiosna - Lato - Jesień 10 - 24 stopnie to w dni bardzo upalne Zima - 2 - 6 stopni Czy mogę wykorzystać strych do podsuszania wędlin w porze wiosna - lato i do jakiej temp. ? Pozdrawiam Pabllo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Masz okna na poddaszu by przewiew zrobić? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 w porze wiosna - lato :rolleyes: nie uważasz , że na strychu może być wtedy baaardzo gorąco ... :shock: ?Masz okna na poddaszu by przewiew zrobić? A muchy... :question: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Masz okna na poddaszu by przewiew zrobić? Tak, mam okna na poddaszu żeby zrobić przewiew.. właśnie dla tego zadałem pytanie do jakiej temp. mogę wykorzystać ten strych? 15- 18 stopni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgadzam się z einshel na strychu może być naprawdę gorąco jeżeli jest nieizolowany dach, muchy? Można wstawić moskitiery i nie ma much, no ale wysoka temperatura spowoduje dalszą obróbkę termiczną z wytopieniem tłuszczu włącznie a wtedy wyschnie za mocno, chociaż niektórzy tak lubią :wink: Wydaje się, że w procesie suszenia nie tylko wyrobów mięsnych najważniejsze jest powietrze, jego cyrkulacja, wysoka temperatura nie jest tutaj czynnikiem wymaganym aczkolwiek często wpływa korzystniej na wilgotność tego powietrza. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgadzam się z einshel na strychu może być naprawdę gorąco jeżeli jest nieizolowany dach, muchy? Można wstawić moskitiery i nie ma much, no ale wysoka temperatura spowoduje dalszą obróbkę termiczną z wytopieniem tłuszczu włącznie a wtedy wyschnie za mocno, chociaż niektórzy tak lubią :wink: Wydaje się, że w procesie suszenia nie tylko wyrobów mięsnych najważniejsze jest powietrze, jego cyrkulacja, wysoka temperatura nie jest tutaj czynnikiem wymaganym aczkolwiek często wpływa korzystniej na wilgotność tego powietrza. Również się zgadzam dla tego nie planuje trzyma tam wędlin gdy temp. przekroczy no właśnie ile? Co do much to zrobię regał obity moskitierą i w nim będę wieszał wędlinki.. Na tą chwile to chyba najlepsza opcja jaka przychodzi mi do głowy aby podsuszyć lub pozwolić dojrzeć wędliną.. Mam jeszcze pytanie czy w lodówce no-frost mogą dojrzewać wyroby? Różni się ona tym od zwykłej lodówki że ładnie obsusza wędliny.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Skoro już wpadł mi ten temacik w oko.. to i ja sie podepne ^^ Planuje przerobić pomieszczenie 12m2 podzielone na 4+4+przejście miedzy nimi na spiżarnie ..coś o czym zawsze myślałem, ale nie było jakoś chęci i sensu.. Piwnica jest tak mniejwięcej w połowe "zatopiona" pod ziemią - ma okienka, które wychodzą na dwór.. jedno jest zablokowane pomieszczeniem na drewno - więc nieźle izolujące. http://img23.imageshack.us/img23/1286/spiarnia.jpg[/img] Wentylacja jest zrobiona, chociaż wolałbym jej nie włączac za często wentylator jest głośny i żre prąd.. Karkówce jest tam nieźle.. wilgotność 50-60% temperatura 10-13 stopni.. w zime oczywiście lepiej chłodzi w lato, żeby trzymala zimno niestety musiałbym zamknąć i odizolować drugie okno, które teraz służy dobremu przepływowi powietrza. http://img835.imageshack.us/img835/6946/spiarnia1.jpg[/img] http://img854.imageshack.us/img854/3305/spiarnia2.jpg[/img] Całość planuje zagruntować i maznąć jakąś odpowiednią, wodoodporną farbą - wiem że płytki byłyby lepsze, ale nie chce wydawać kasy na to W pierwszej komorze od wejscia planuje dać przetwory w słoikach i balony z winkiem, tam gdzie jest lepsza wentylacja mięsa. http://img687.imageshack.us/img687/2232/spiarnia3.jpg[/img] Przy wariancie z zaizolowanym oknem jedyną wentylacją pomieszczenia zostaje kratka i nieszczelne drzwi z jednej strony oraz rura od wentylatora, która wychodzi w garażu, gdzie zazwyczaj nawet w lato jest miły chłodek.. http://img822.imageshack.us/img822/1685/spiarnia5.jpg Jak myślicie, czy ta piwnica nadaje sie do tego co zamierzam? w razie czego moge wstawić nawilżacze powietrza, albo odwrotnie.. i regulować wentylacje, nawet dopasować sklad powietrza w pomieszczeniu Będe bardzo wdzięczy za wszystkie (oby mało kosztowne ^^) sugestie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Piwnica jest tak mniejwięcej w połowe "zatopiona" pod ziemią - ma okienka, które wychodzą na dwór. Powiem , że mam identycznie... i z pewnością się nadaje :grin: moge wstawić nawilżacze powietrza, A możesz... ale jak chcesz pieczarki hodować ... :lol: :wink: Pozdro ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 einshel, to mnie ucieszyłąś, dziękuje bardzo ^^ A możesz... ale jak chcesz pieczarki hodować ... :shock: czytasz mi w myślach? :lol: chyba przez TeBe mi się wkręcił taki pomysł ^^ ale o nawilzaniu myślałem raczej na zime w kontekście kumpiaków czy innych dojrzewających, które potrzebują więcej wilgotności na początku Pozdrawiam :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 :lol: jeśli chodzi o pieczarki... A więcej w temacie ''Grzyby hodowlane'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-213897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2015 Odświeżę temacik po 3,5 latach... pierwsza część planu wykonana - słoiki mają gdzie stać, winko i nalewki sobie leżakują.. teraz mam ochotę się zabrać za drugą część, czyli przystosowanie drugiej połowy pomieszczenia do dojrzewania wędlin. Wstęp j/w - jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły - chętnie wysłucham! Sytuacja bez zmian, nie licząc ocieplającego się klimatu heheNa chwilę obecną jestem po etapie gruntownego wywalania wszelkich słoików/rupieci itd. Zastanawiam się co dalej - planowałem zagruntować i 'maznąć' czymś, ale może lepiej potraktować ściany środkiem na grzyby i pleśnie oraz zabezpieczyć pomieszczenie przed wszelkim wpływem zewnętrznych żyjątek typu muchy, pająki itp. Chciałbym pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, zarodników i robactwa a potem odizolować pomieszczenie... jako wentylacja - zima okno i wentylator, latem sam wentylator mieszający powietrze wewnątrz pomieszczenia. Czy ściany potraktowane preparatem np. Isoliersalz firmy 'Pufas' (mam na 'stanie' - podobno ta sól izolacyjna, która służy wg producenta do likwidowania starych plam od wilgoci i dymu, przy okazji zabezpiecza i wyjaławia?) zostawić na surowo do zimy a potem spokojnie wieszać wędliny, czy może potrzebna będzie jakaś dodatkowa warstwa, np farby wodoodpornej? Chciałbym uniknąć powtarzania czynności dezynfekujących, marzeniem jest kilka nóg wp, które wisiałyby tam przez kilka lat salami, szynki, balerony, te wspaniałe pleśnie.. w lodówce jest to 'lekko mówiąc' upierdliwe Czytałem też, że dobrze jest wydać trochę kasy na ulubioną wędlinę z pleśnią szlachetną i wysmarować nią ściany... trochę zbyt poetyckie hehe.. może kupić po prostu jakiś szczep pleśni, rozpuścić w wodzie i spryskać całe pomieszczenie?W tym 'przejściu' między komorami zamiaruję zainstalować najprostszą folię samoprzylepną, otwieraną na środku - na zasadzie działania moskitiery do drzwi balkonowych.. powinna wystarczyć Przyszłościowo - chętnie postawiłbym tam mały regalik na sery.. myślę, że zimą temp. byłaby odpowiednia.. a wilgotność to już mały pikuś gdyby wędliny przeszły zapachem sera.. cóż, też by mi to nie przeszkadzało hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Pan Boczek , podoba mi się Twój zapał oraz pomysł przedstwaiony w formie małego wystapienia o tym co chcesz uzyskać , ale moja techniczna dusza podpowiada mi ze to sie nie uda bez nalizy warunków. Proponuje byś naszkicował pomieszczenie , grubość ścian pomiedzy sasiadujacymi pomieszczeniami , oraz grubośc sciany zewentrznej , jaki jest strop , jesli występuja okna chocby małe lufciki też trzeba nanieść, a takze czy w tym pomieszczeniu sa kanały wentylacyjne lub kominy , Przydalo by sie opisac jak sa wykonczone sciany , wtedy mógłbym jeśli chciałbys poćwiczyć umysł, cos Ci podpowiedziec .Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Września 2015 Wojciech dzięki na tyle na ile kulawy talent pozwala szkic zrobiłem śmiejcie się dowoli Podłoga i strop to bardzo gruba warstwa betonu, ściany - beton i cegły.. wykończone na surowo tynkiem. Ścianka dzieląca małą piwnicę na dwie mniejsze to mini pustaczki zatynkowane. Ściany zewnętrzne zmierzyłem tylko od środka do szyby.. tak naprawdę elewacja wychodzi jeszcze poza szybę na jakieś 15-20cm.. jak w jakiejś twierdzy hehehe Wilgotność w całej piwnicy od zawsze była problemem - wody gruntowe są dość blisko, czasem zalewa część piwnic i garaż (przy mocnych opadach), ale nigdy tą małą piwniczkę. Na chwilę obecną każdy pomiar wilgotności i temperatury jest niemiarodajny, gdyż całe lato wujek namiętnie otwierał okna i wietrzył.. w czasie zimy zrobię to samo a na następne lato zabronię wietrzenia, żeby zachować niską temperaturę. Wcześniejsze pomiary można uznać za obowiązujące. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Września 2015 Czy garaz jest używany jako garaz czy skład materiałów ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Września 2015 Czy garaz jest używany jako garaz czy skład materiałów ?Przepraszam. A jaka to roznica.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Września 2015 Zasadnicza , jesli stoi tam pojazd , oraz materiały eksploatacyjne to do piwnicy z wyrobami dojrzewajacymi dostaną sie predzej czy pózniej zapachy , spaliny przy starcie i wjezdzie do garazu ,tez nie sa pożadane w wyrobach .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Września 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10251-przechowywanie-wyrob%C3%B3w-w-gara%C5%BCu/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Września 2015 Sam sobie dałeś odpowedz w tym linku , jest jasno napisane w postach ,ze częsc forumowiczów wyczówa zapach garazu lub materiałow eksploatacyjnych w wyrobach .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Września 2015 Sam sobie dałeś odpowedz Wojtku drogi.. Przeca Ty nawet nie spojrzales na szkic Roberta (Pana Boczka), ani nawet na zapodany link z opiniami bardzo powazanych forumowiczow WB.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Września 2015 Hmm powiem szczerze, że o tym zupełnie nie pomyślałem.. mój błąd - samochodu ani żadnych materiałów wydzielających zapach w garażu przez ostatnie lata nie było.. ale na tą zimę planujemy trzymać tam jednak samochód Hyundai to takie bydle, że po 2 zimach pod chmurką poodpadały mu klamki i klapa bagażnika była do wymiany Z drugiej strony samochód będzie tam trzymany tylko zimą, a więc mogę spokojnie otworzyć okno w dojrzewalni i jednocześnie włączyć wentylator, który na chwilę obecną wyciąga powietrze z przyszłej dojrzewalni i wpycha do garażu.. wietrzenie garażu oknami, albo zostawienie otwartych na jakiś czas drzwi garażowych to też nie problem Chyba będę musiał tez uszczelnić drzwi do tej piwniczki, jedną piwniczkę dalej wujek na piec węglowy, który czasem nie pachnie tak dobrze, jak kiedy pali w nim drewnem.. Greg dzięki za link wentylacja jest kluczem, więc może nie będzie problemów hehe Wojciechowi pewnie chodziło też o motyw serów, które kiedyś miałyby leżeć w tym pomieszczeniu, specem nie jestem ale być może są podatniejsze na wszelkie obce 'aromaty' z otoczenia Niektórzy faktycznie mają niezwykle wyczulony zmysł węchu.. a że takie osoby znam i zależy mi na ich późniejszych opiniach o wyrobach to nie chciałbym ryzykować - najwyżej autko wróci pod chmurkę, jeżeli coś będzie bruździło Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5679-ciepla-i-sucha-piwnica/#findComment-445827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.