Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam na strone internetową http://republika.pl/kmiro69/

 

Oferta zawsze aktualna !!!

 

serdecznie pozdrawiam zadymiarzy Mirek :)

 

Ps Podany wcześniej na stronie nr telefonu jest już nie aktualny.Zmiana operatora.Za utrudnienia przepraszam

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Szanowni forumowicze jeśli macie jakieś sugestie,pytania lub poszukujecie czegoś czego w danej chwili nie posiadam bardzo proszę o kontakt na e-mail kmiro69@poczta.onet.pl

 

 

 

Pozdrawiam Mirosław :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-404
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dodałem do stronki skrypt obliczający skład solanki przy peklowaniu na mokro.

Mam nadziej że będzie przydatny.

 

 

 

http://republika.pl/kmiro69/

 

 

 

 

Pozdrawiam miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-417
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Myślę,że podałeś trochę zamało peklosoli w przepisie na peklowanie suche.

Uważam, że powinno byc 2,3kg.Wówczas nie potrzeba dodawać soli do farszu miesnego przed napełnieniem.

Pozdrowienia .Bagno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-425
Udostępnij na innych stronach

Witaj @bagno

 

Podaje sugerowaną dawke producenta czyli 2 kg /100 kg mięsa.

 

Pozdrawiam mirek

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-426
Udostępnij na innych stronach

Wtiaj Miro!

Będę upierał sie przy swoim. Szanuję innych zdanie.Wydaje mi się, że 2% to tylko do kielbas drobnorozdrobnionych przy małych wydzajnościach gotowego produktu.

Pozdrawiam Bagno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-430
Udostępnij na innych stronach

tylko do kielbas drobnorozdrobnionych przy małych wydajnościach gotowego produktu.

 

To forum i warto wtrącić swoje racje.

Tylko zauważ że przy wędlinach produkowanych metodą domową nie mamy " wydajności" a raczej mamy straty wagi co do masy wyjściowej mięsa.Wiem o czym myślisz. :lol: .

 

Pozdrawiam Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-434
Udostępnij na innych stronach

Witaj Miro!

Dzieki za wytknięcie błędu. Miałem na myśli "większe wydajności".

Pozdrawiam.Bagno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-441
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

 

Niestety koncentratu dymu w płynie nie mam ale mam sól wędzarniczą.

 

M

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-815
Udostępnij na innych stronach

sól wędzarnicza? czy ją się dodaje w zamian peklosoli,czy dodatkowo? mógłbyś opisać jej stosowanie i co ona daje-czy tylko smak,czy zmienia kolor,no i cena-na Twojej stronie nie znalazłem o tym żadnych info
mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-816
Udostępnij na innych stronach

Masz racje nie ma jej na stronie bo nie było zainteresowania tym towarem.

 

Sól wędzarniczą dodaje się dodatkowo do mięsa a nie w zamian peklosoli..

Dawkowanie jest tak małe że praktycznie nie ma konieczności ujmowania ilości zwykłej soli z receptury.

Ja na kilogram mięsa dodaje dosłownie szczypte.

Cena ok 10 zł za 0,5 kg.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-817
Udostępnij na innych stronach

Miro, podrzuc mi na maila dokładny opis z cena tej soli, to wrzuce na stronke, gdyż jest spore zainteresowanie.

Poszukaj, czy nie masz gdzies dojścia do koncentratu dymu wedzarniczego. Blokowcom bardzo by sie przydał.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-820
Udostępnij na innych stronach

Maxell no wszystko dobrze, ja jak najbardziej mogę mieć również koncentrat dymu ale mam jedno pytanie czy my w dalszym ciągu robimy "wedlinydomowe" ?.

 

Może uznacie że to nie poważne z mojej strony że odradzam zakup ale jeśli mamy robić zdrowe wędliny to ja jestem w tym przypadku stanowczo przeciw.

Jest jedna bardzo ważna rzecz o której należy wiedzieć.

 

Dym wędzarniczy jest substancją rakotwórczą ale zastosowany z rozsądkiem w celu otrzymania ładnego koloru i zapachu jest do zakceptowania.

Dziwią mnie przypadki wędzenia wędlin na czarno z gróbą warstwą "mazi" dymu na wyrobie,dla mnie nie ma to nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem.

Tak samo ma się to do wszelakich koncentratów dymu czy to w formie płynu czy soli.

 

Dlatego wybór pozostawiam Wam samym.

 

Pozdrawiam Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-822
Udostępnij na innych stronach

Len Poli w przepisie zamieszczonym na http://lpoli.50webs.com/index_files/Lendenspeck.pdf

używa czegoś co nazywa się dym w płynie.

Miro wprowadź do oferty to spróbuję.

W/w przepis jest bardzo ciekawy ,ale dla mnie niezrozumiały do końca.

Facet pekluje na sucho ,dodaje w drugiej fazie polifosforany.

następna faza to wędzenie i suszenie.

Jaka w tym wypadku jest rola polifosforanów?

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-829
Udostępnij na innych stronach

lech40i4 :P Chłopy! Bracia! Nie zawracajcie sobie głowy jakimś supstytutem onazwie sól wędzarnicza.Nic nie zastąpi naturalnego dymu wędzarniczego znanego od wieków jako doskonały środek konserwujący nadający wyrobom nie powtarzalny smak.Nie wchodzcie na fałszywą ścieżke osiągnięć naszej cywilizacji.Ja stosuj do wędzenia drzewo dębowe okorowane dobrze wysuszone przez kilka lat na powietrzu i kiębaski mają świetny żywy czerwony kolor bardzo dobry zapach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-831
Udostępnij na innych stronach

Specyfika amerykańskiego pojęcia domowego wyrobu wedlin polega na tym, iż oni cieszą się, że sami je wyprodukują. Nie przeszkadza im w ogóle fakt korzystania ze wszystkich dostepnych na tamtejszym rynku chemikaliów.

Miro juz dzisiaj zwrócił mi uwagę na wprowadzanie wrogiej propagandy na nasze strony.

Ma rację. :blush:

Jednak chodzi mi o to, by wszyscy którzy chcą, nawet ci mieszkający w blokach i nie mający działek, nie mówiąc o wedzarniach, mogli choć skosztować próbek swoich prawie "prawdziwych" domowych wedlin.

I jeszcze jedno. Miro płynny koncentrat dymu wedzarniczego jest wbrew powszechnemu mniemaniu, pozbawiony szkodliwych substancji rakotwórczych. Odbywa się to podczas zabiegów związanych z jego produkcją. Ponad to, ilości jakie się dodaje do wyrobów są minimalne.

Mając więc na względzie wyższy cel jakim jest zaspokojenie marzeń choćby części bezdziałkowców i blokowców proszę, byś, jesli możesz poszperał w swych wizytówkach i spisach telefonów i coś nam wykołował. Oczywiście z bardzo obszernym opisem co mozna a czego nie. Zobowiązuję się, że jest to jedyna moja prośba związana z "chemią".

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-832
Udostępnij na innych stronach

Maxell No może jest w ty m trochę racji. Fakt ,że bardzo by się chciało coś własnego uwędzić a nima gdzie jest pzykry. Ale ten sposób jestem przekonany nie zastąpi frajdy z rzeczywistego wędzenia. :devil: Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-833
Udostępnij na innych stronach

http://www.technex.pl/supplier/Smoke/navigation.htm

 

miłego czytania :) a ja zapytam o cene

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-838
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa dyskusja się zrobiła ,ale temat moich polifosforanów uciekł po drodze.A może Maxell dałby na stronce dział powiedzmy "chemia" gdzie byłyby informacje o np.dymie w płynie , polifosforanach izoaskorbinianie sodu i t. p.Jak to działa i czy warto?
Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-839
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Odpowiadam na temat fosforanów.

Ich zadanie to m.in.: stabilizacja korzystnej barwy mięsa peklowanego, poprawa zdolności wiązania wody (soków podczs peklowania suchego), działanie konserwujące, poprawa smaku oraz dobre związanie plastrów.

Dawkowanie 5g/kg mięsa.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-840
Udostępnij na innych stronach

http://www.technex.pl/supplier/Smoke/navigation.htm

 

miłego czytania :) a ja zapytam o cene

 

Miro

Ciekawa lektura.

Dla zaspokojenia ciekawości jakąś jedną szynkę bym prysnął.

Ale na codzień wolę moje zrębki.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.