miro Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2005 Zapraszam na strone internetową http://republika.pl/kmiro69/ Oferta zawsze aktualna !!! serdecznie pozdrawiam zadymiarzy Mirek Ps Podany wcześniej na stronie nr telefonu jest już nie aktualny.Zmiana operatora.Za utrudnienia przepraszam Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2005 Szanowni forumowicze jeśli macie jakieś sugestie,pytania lub poszukujecie czegoś czego w danej chwili nie posiadam bardzo proszę o kontakt na e-mail kmiro69@poczta.onet.pl Pozdrawiam Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Dodałem do stronki skrypt obliczający skład solanki przy peklowaniu na mokro. Mam nadziej że będzie przydatny. http://republika.pl/kmiro69/ Pozdrawiam miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witam!Myślę,że podałeś trochę zamało peklosoli w przepisie na peklowanie suche.Uważam, że powinno byc 2,3kg.Wówczas nie potrzeba dodawać soli do farszu miesnego przed napełnieniem.Pozdrowienia .Bagno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witaj @bagno Podaje sugerowaną dawke producenta czyli 2 kg /100 kg mięsa. Pozdrawiam mirek Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Wtiaj Miro!Będę upierał sie przy swoim. Szanuję innych zdanie.Wydaje mi się, że 2% to tylko do kielbas drobnorozdrobnionych przy małych wydzajnościach gotowego produktu.Pozdrawiam Bagno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2005 tylko do kielbas drobnorozdrobnionych przy małych wydajnościach gotowego produktu. To forum i warto wtrącić swoje racje. Tylko zauważ że przy wędlinach produkowanych metodą domową nie mamy " wydajności" a raczej mamy straty wagi co do masy wyjściowej mięsa.Wiem o czym myślisz. :lol: . Pozdrawiam Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witaj Miro!Dzieki za wytknięcie błędu. Miałem na myśli "większe wydajności".Pozdrawiam.Bagno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2006 Miro-masz może w swojej ofercie dym w płynie? zimno na dworze,może w domowym piekarniku by tak spróbować jakimś ekstraktem? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2006 Witam Niestety koncentratu dymu w płynie nie mam ale mam sól wędzarniczą. M Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2006 sól wędzarnicza? czy ją się dodaje w zamian peklosoli,czy dodatkowo? mógłbyś opisać jej stosowanie i co ona daje-czy tylko smak,czy zmienia kolor,no i cena-na Twojej stronie nie znalazłem o tym żadnych info Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2006 Masz racje nie ma jej na stronie bo nie było zainteresowania tym towarem. Sól wędzarniczą dodaje się dodatkowo do mięsa a nie w zamian peklosoli..Dawkowanie jest tak małe że praktycznie nie ma konieczności ujmowania ilości zwykłej soli z receptury.Ja na kilogram mięsa dodaje dosłownie szczypte.Cena ok 10 zł za 0,5 kg. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2006 Miro, podrzuc mi na maila dokładny opis z cena tej soli, to wrzuce na stronke, gdyż jest spore zainteresowanie.Poszukaj, czy nie masz gdzies dojścia do koncentratu dymu wedzarniczego. Blokowcom bardzo by sie przydał.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2006 Maxell no wszystko dobrze, ja jak najbardziej mogę mieć również koncentrat dymu ale mam jedno pytanie czy my w dalszym ciągu robimy "wedlinydomowe" ?. Może uznacie że to nie poważne z mojej strony że odradzam zakup ale jeśli mamy robić zdrowe wędliny to ja jestem w tym przypadku stanowczo przeciw.Jest jedna bardzo ważna rzecz o której należy wiedzieć. Dym wędzarniczy jest substancją rakotwórczą ale zastosowany z rozsądkiem w celu otrzymania ładnego koloru i zapachu jest do zakceptowania.Dziwią mnie przypadki wędzenia wędlin na czarno z gróbą warstwą "mazi" dymu na wyrobie,dla mnie nie ma to nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem.Tak samo ma się to do wszelakich koncentratów dymu czy to w formie płynu czy soli. Dlatego wybór pozostawiam Wam samym. Pozdrawiam Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Marca 2006 Len Poli w przepisie zamieszczonym na http://lpoli.50webs.com/index_files/Lendenspeck.pdf używa czegoś co nazywa się dym w płynie.Miro wprowadź do oferty to spróbuję.W/w przepis jest bardzo ciekawy ,ale dla mnie niezrozumiały do końca.Facet pekluje na sucho ,dodaje w drugiej fazie polifosforany.następna faza to wędzenie i suszenie.Jaka w tym wypadku jest rola polifosforanów? Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Marca 2006 lech40i4 :P Chłopy! Bracia! Nie zawracajcie sobie głowy jakimś supstytutem onazwie sól wędzarnicza.Nic nie zastąpi naturalnego dymu wędzarniczego znanego od wieków jako doskonały środek konserwujący nadający wyrobom nie powtarzalny smak.Nie wchodzcie na fałszywą ścieżke osiągnięć naszej cywilizacji.Ja stosuj do wędzenia drzewo dębowe okorowane dobrze wysuszone przez kilka lat na powietrzu i kiębaski mają świetny żywy czerwony kolor bardzo dobry zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Marca 2006 Specyfika amerykańskiego pojęcia domowego wyrobu wedlin polega na tym, iż oni cieszą się, że sami je wyprodukują. Nie przeszkadza im w ogóle fakt korzystania ze wszystkich dostepnych na tamtejszym rynku chemikaliów. Miro juz dzisiaj zwrócił mi uwagę na wprowadzanie wrogiej propagandy na nasze strony.Ma rację. :blush: Jednak chodzi mi o to, by wszyscy którzy chcą, nawet ci mieszkający w blokach i nie mający działek, nie mówiąc o wedzarniach, mogli choć skosztować próbek swoich prawie "prawdziwych" domowych wedlin.I jeszcze jedno. Miro płynny koncentrat dymu wedzarniczego jest wbrew powszechnemu mniemaniu, pozbawiony szkodliwych substancji rakotwórczych. Odbywa się to podczas zabiegów związanych z jego produkcją. Ponad to, ilości jakie się dodaje do wyrobów są minimalne. Mając więc na względzie wyższy cel jakim jest zaspokojenie marzeń choćby części bezdziałkowców i blokowców proszę, byś, jesli możesz poszperał w swych wizytówkach i spisach telefonów i coś nam wykołował. Oczywiście z bardzo obszernym opisem co mozna a czego nie. Zobowiązuję się, że jest to jedyna moja prośba związana z "chemią".Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Marca 2006 Maxell No może jest w ty m trochę racji. Fakt ,że bardzo by się chciało coś własnego uwędzić a nima gdzie jest pzykry. Ale ten sposób jestem przekonany nie zastąpi frajdy z rzeczywistego wędzenia. :devil: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2006 http://www.technex.pl/supplier/Smoke/navigation.htm miłego czytania a ja zapytam o cene Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2006 Ciekawa dyskusja się zrobiła ,ale temat moich polifosforanów uciekł po drodze.A może Maxell dałby na stronce dział powiedzmy "chemia" gdzie byłyby informacje o np.dymie w płynie , polifosforanach izoaskorbinianie sodu i t. p.Jak to działa i czy warto? Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2006 Cześć.Odpowiadam na temat fosforanów.Ich zadanie to m.in.: stabilizacja korzystnej barwy mięsa peklowanego, poprawa zdolności wiązania wody (soków podczs peklowania suchego), działanie konserwujące, poprawa smaku oraz dobre związanie plastrów.Dawkowanie 5g/kg mięsa.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Marca 2006 Dzięki.Spróbuję dodać do polędwicy bo wychodzi mi za sucha. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2006 http://www.technex.pl/supplier/Smoke/navigation.htm miłego czytania a ja zapytam o cene MiroCiekawa lektura. Dla zaspokojenia ciekawości jakąś jedną szynkę bym prysnął. Ale na codzień wolę moje zrębki. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Marca 2006 Też bym to przetestował zanim sie dorobie mojej dymówy. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Marca 2006 Miro.Wiesz już coś w sprawie płynnego dymu? Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/57-jelitaos%C5%82onki-i-dodatki-do-produkcji-domowej-w%C4%99dlin/#findComment-860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.