Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mistrzowie teorii. Aby uspokoić Wasze skołatane nerwy powiem tylko że sklejkę ową dostałem od kolegi który to zajmuje się produkcją i dystrybucja tego typu gadżetów. Wiedzę o materiałach jakich używa ma w małym paluszku a ilość atestów jakie musiał zdobyć żeby móc tym obracać starczyłaby na niejeden doktorat. Skoro on twierdzi że ta sklejka jest bezpieczna i się nadaje to wybaczcie ale jestem skłonny mu wierzyć. No chyba że Wy macie doktorat z tego zakresu i jesteście w stanie mi czarno na białym udowodnić Wasze racje????

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobrze Tusiaczku... obiecuję że zamilknę jeśli przedstawisz mi atest na brak szkodliwości tej sklejki w warunkach podwyższonej wilgotności, temperatury i obecności substancji zawartych w dymie wędzarniczym... :cool:jednym słowem atest który dopuszcza ten materiał do budowy komory wędzarniczej

- w przeciwnym razie wszystkie dotychczasowe mają wartość papieru toaletowego....

jednocześnie Twoje bezgraniczne zaufanie zarówno do wiedzy kolegi jak i owej sklejki jest tyle samo warte co moje zastrzeżenia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
- w przeciwnym razie wszystkie dotychczasowe mają wartość papieru toaletowego....

I Vice Versace Tomku  :rolleyes:

jednocześnie Twoje bezgraniczne zaufanie zarówno do wiedzy kolegi jak i owej sklejki jest tyle samo warte co moje zastrzeżenia

W końcu kolega bez zastrzeżeń wcina wyroby z mojej wędzarni oblizując się z ukrycia i kombinując jakby tu pozyskać więcej.....  Mi to wystarczy ...... i na tym skończmy dyskusję bo szkoda piórek stroszyć  ;)

Edytowane przez tusiaczek

Tatuś Muminka

W sklejce przynajmniej zewnętrzna warstwa forniru jest surowa, i rzeczywiście szansa na to że nić się nie stanie jest spora, ale mój sąsiad zbudował wędzarnię z płyty OSB!!!. peklował mięso z zapałem, potem wygrzewał wędzarnie i wędził pół dnia zacierając ręce, potem sparzył spróbował ..... a następnie wszystko wyrzucił a wędzarnie rozebrał ..... drugiej już nie zbudował taki mu uraz został :D

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

zamiast kombinować o sklejkach na wędzarnie składane , proponuje zakupić , coś takiego i wtedy można sobie zrobić wędzarnie w tzw 5 minut  :D

post-39939-0-13163400-1381815877.jpg

po wedzeniu moduły zdejmujemy układamy pod ścianą w garażu i mamy poskładane i pozamiatane , no i uwędzone  :D

Edytowane przez Zico

Paweł 603957797

ZICO pomysł na biznes , myśle mze wymiary odpowiednie , reszte elemntow mozna dorobic bez problemu .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Kolega od mojej sklejki robi także takie cosie   :cool:

Zresztą ze dwie takie mam w piwnicy na tak zwane płody rolne ......

Ale z tego raczej wędzarki bym nie zrobił  :cool:

post-44979-0-42807600-1381829706_thumb.jpg

Tatuś Muminka

Hm, czytam ten temat oraz inne na tym forum dotyczące: kanału dymnego, budowy wirtualnej wędzarni, itd. - ale w żadnym z tych tematów początkujący zadymiacz nie znajdzie konkretnej odpowiedzi jakich materiałów użyć do budowy wędzarni oraz jak ją zbudować - z kanałem czy bezpośrednim  paleniskiem, izolować wełną czy nie, z czego ścianki, itd :(

Kilka osób pisze swoje porady ale jeszcze nie widziałem ich wędzarni a tym bardziej efektów wędzenia wędlin - nabijacie posty czy może jesteście wszech wiedzący ?

Pisałem jakieś 2 może 3 tygodnie temu aby powstało rzetelne abecadło dla początkującego ale ........ :(

Może załóżmy nowy temat "DOBRA WĘDZARNIA - JAK ZBUDOWAĆ", niech w tym miejscu właściciele wędzarni wklejają zdjęcia oraz szczegółowe opisy wędzarni - ale naprawdę szczegółowe opisy budowy oraz czego użyli do budowy. Wybierzmy również 10 lepiej 20 osób z forum którzy faktycznie mają doświadczenie w budowie wędzarni i kilka ich w żuciu mieli aby oceniali poszczególne budowle oczywiście podając plusy i minusy. Wówczas będzie jeden dział gdzie będą opisy wędzarni oraz opinie 20 osób które wybierzemy na forum które oprócz dodania "+" lub "-" będą musiały uzasadnić swoją punktację.

Pozdrawiam Grzegorz

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

• 2 tygodnie później...

Poczytałem, kupiłem, przemyślałem i uważam, że sklejka nie nadaje się do budowy komory wędzarniczej :)

Przede wszystkich przez zawartość formaldehydu, który jest związkiem szkodliwym dla zdrowia. Pary formaldehydu wywołują podrażnienia śluzówki, odruchy kaszlu i wzmożone wydzielanie śluzu. Powoduje uczulenia. Jest zaliczany do substancji podejrzanych o własności rakotwórcze. W garażu ze sklejką "wali" jak smok.

Jedyne wyjście z sytuacji, to wyłożenie komory od wewnątrz blachą. Podpinając się pod temat szkodliwości materiałów, pozwolę sobie w tym miejscu zapytać eksperta Arkadiusza o rodzaj blachy - zwykła czarna czy ocynk? Nierdzewka odpada, gdyż nie mam dostępu.

Boję się, że zwykła czarna będzie powodować rdzawe nacieki i wycieki.
Temperatura w komorze nie będzie przekraczać 90 st.C. (max. ustawienie termostatu na grzałce).
Jedyne wyjście z sytuacji, to wyłożenie komory od wewnątrz blachą

Ja bym dał deski

zwykła

Zwykła czarna.Ocynk odpada z podobnych względów co sklejka, a nierdzewka jak sam napisałeś odpada.

Boję się, że zwykła czarna będzie powodować rdzawe nacieki i wycieki.

Jak ją od czasu do czasu obwędziasz to sama się zabezpieczy i nic nie będzie rdzewieć.

Dodano: 27 październik 2013 - 11:14

Poczytałem, kupiłem, przemyślałem i uważam, że sklejka nie nadaje się do budowy komory wędzarniczej

Świeżak zagania gwardię do rogu no no

Tak Ci się tylko wydaje

Baca odszczekaj. :)  :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czasem mam wrażenie ze ludzie sami sobie robią pod górke :) Zwykła boazeria kosztuje chyba 17 zł metr i po kłopocie. ;)

To sobie obejrzyj taką ZWYKŁĄ boazerię za 17 zł.

W miarę porządną o grubości 15mm znalazłem za ponad 31 zł/m2.

Tyle, to mnie wyniósł m2 sklejki z docięciem.

Teraz pomyśl o docinaniu boazerii przy budowie małej komory wędzarniczej.

Przy założonej głębokości komory równej 35 cm masz dodatkowe cięcie czwartego panela wzdłuż, potem jego szlifowanie.

Sklejka jest docięta precyzyjnie na maszynie w miejscu zakupu i pozostaje w zasadzie jedynie skręcenie ścianek.

Połowa roboty w porównaniu z boazerią.

A niezależnie od tego czy komora jest z boazerii czy sklejki, to i tak wykładałbym  ją od wewnątrz blachą.

Edytowane przez Kriss2000

Kriss2000, OK sklejka pewnie,ze fajnie sie robi z docietej na wymiar, tylko zastanawia mnie takie male ale. Ktos tu na forum wspomnial, ze sklejka ma cos w sobie lotnego i to cos wydziela intesywny zapach. Zastanawia mnie czy nawet jak wlozysz do srodka blache, czy zatrzymasz zapach tej sklejki. Nie wiem jak polaczysz te blache w srodku, ale pewnie istnieje ryzyko przedostawania sie do wnetrza wedzarni zapachu sklejki, a juz podczas podniesienia temp. do powiedzmy 100 st. C

( ostatnia faza wedzenia ryb ) to ryzyko wzrasta napewno kilkukrotnie. Nie bierz tego do serca co pisze, to tylko takie moje przemyslenia... Ja osobiscie bardzo szbko zrezygnowalem ze sklejki jako materialu na wedzarnie, choc nie powiem te podocinane na wymiar elementy bardzo mnie kusily. Pozdrawiam

To wez płyte  OSB jeszcze tansza od sklejki i potną na wymiar a w koncu i tak " wykładasz blachą" :facepalm:

Edytowane przez ralf325