Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jadłem kilka razy, nigdy sam nie robiłem. Zawsze prosiaki były wcześniej podpieczone na kuchni, ew w piecu. Wypchane kaszą, mięcha mało. Może źle trafiałem :question:

Jedyny wyjątek do jagnię w Cro, tam na rożen nabijają "surowego", ale rożna mają duże i opalane drewnem.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-164792
Udostępnij na innych stronach

Mały prosiak ma specyficzny smak, więc trzeba go zamarynować w przyprawach ja dodawałem soli peklującej, majeranek rozgniecione ziela angielskie paprykę słodką, oczywiście można wg. swojego uznania i tak na min 12 godzin w chłodnym miejscu. Następnie w wanience go parzyliśmy tak ze 20 min co by nie popękała skóra, pozbywa się specyficznego zapachu i mięsko jest smaczniejsze i dopiero na ruszt.
Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-165215
Udostępnij na innych stronach

Są dostępne w sprzedaży. Przynajmniej u nas w Wa-wie też na pewno coś się znajdzie! Na początek nie ryzykowałbym chyba. Ale powodzienia.
Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-165219
Udostępnij na innych stronach

A na moim się uda ? Z tego , co się dowiedziałam ,to ''ekran'' mogę zamontować , ale regulacja - tylko wysokością rożna i paleniskiem.. :rolleyes: .Ps dobry pomysł z tym parzeniem... :cool:

 

[ Dodano: Sob 02 Lip, 2011 00:39 ]

Ale 'lipne zdjęcie mi się wrzuciło :blush: Będzie poprawka...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-165231
Udostępnij na innych stronach

:grin: 20 lat temu robiłem takie świnie na rożnie :grin: piekłem na 2 sposoby;od początku na rożnie i 2 sposób to w piekarni w piecu chlebowym,potem nasadzałem na rożen i podgrzewałem.Pierwszy sposób był kiepski bo samo pieczenie zajmowało kilka godzin,a drugi to tylko podgrzanie do odpowiedniej temperatury i uczta :grin: :thumbsup: 1 sp. to moczyłem go w wannie w solance z dodatkiem ziół i wina,2 sp.nacierałem na sucho.Świnka powinna mieć 20-25kg, takie są najlepsze :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-165253
Udostępnij na innych stronach

Przepis z 1932r. :

Młode prosięta najsmaczniejsze są 4 lub 6 tygodniowe . Zakłuć je ostrym spiczastym nożem pod lewą łopatkę w serce i spuścić gorącą krew, z której można zagotowac wyborną zupę czerninę. Krew natychmiast posolić i rozkłócić z dwiema łyżkami octu, aby się nie zcięła . Prosię włożyć do wanienki , zalać kipiącą wodą ,niech tak poleży ze dwie minuty ,potem szybko skrobać je tępym nożem ,póki wszystka sięrść nie zejdzie. Po zupełnem oczyszczeniu opłókać w zimnej wodzie,obetrzeć płótnem ,rozkroić skórę pod brzuchem ,wypaproszyć ,a wątróbkę i płucka z sercem pozostawić wewnątrz . Jeśli prosię nie ma być zaraz użyte,nie trzeba płukać ,lecz powiesić w zimnem miejscu na parę dni. Prosię wytrzeć dobrze w środku solą i nadziać farszem zaszyć i piec na rożnie podłożywszy je z podkurczonymi nogami. Z początku piec je na wolnym ,później na mocnym ogniu,smarując je często świeżą słoniną aby się dobrze podrumieniło.

Farsz do niego robi się w następujący sposób ; usiekać prosięcą wątróbkę ,jeśli jej za mało to dobrać cielęcej ,przetrzeć przez durszlak ,wbic dwa żółtka dwa całe jaja,tartej przesianej bułki,trochę cukru,kilka łyżek topionego masła i wybić do pulchności. Jak masa za sucha dobrać trochę masła.

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-165312
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co do prosiaka z rożna to dopiero będę zbierał bagaż doświadczeń w okolicach sierpnia.

Ale co już wiem i co udało mi się ustalić. Bardzo ciężko jest samemu upiec świniaka na rożnie od początku do końca. Trwa to dość długo, a wystarczy chwila nie uwagi i cała robota może isc na marne.

Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku.

Oczywiście będzie dokumentacja zdjęciowa którą zamieszczę.

 

Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko. Mam w głowie kilka pomysłów ale może nie ma co wyważać otwartych drzwi.

 

Pozdrawiam

mario

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166316
Udostępnij na innych stronach

Nawiązałem kontakt z jedną z lokalnych piekarni, którzy upieką mi świniaka (tak że będzie pewność że nie jest surowy) a potem tylko podgrzewanko na ruszcie na ognisku.

To będzie pieczony prosiak, podrzewany na rożnie...

a nie jak w temacie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166325
Udostępnij na innych stronach

Mam jednak pytanko, Ma ktoś może z Was, posiada schemat budowy prostego rożna typowo nad ognisko.

Poczytaj w tym temacie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2938&postdays=0&postorder=asc&highlight=ro%BFno&start=15

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166326
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec.

Robił ktoś w taki sposób ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166327
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem pewnie ze 3 lata temu młodą kozę wyszła super tylko strasznie dużo pracy.Moczyłem 3 dni w czerwonym winie z poszatkowanymi warzywami potem na ruszt i nad ognisko jakieś 4 godziny pieczenia i trzeba cięgle pilnować!Ale biesiada się udała.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166332
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar upiec prosiaka na rożnie

Czy zamiary doczekały się spełnienia. Pochwal się co i jak zrobiłeś. Super była by tu pasowała foto galeria. Miejsce na stronie głównej zapewnione.

 

Moczyłem 3 dni w czerwonym winie

karolszymczak, Mam nadzieję że mała to była koza. W przeciwnym wypadku duuużo wino musiało pójść. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166341
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zamierzamy zrzucić się na prosiaka z rożna, ale znajomy ma taką metodę, że pekluje, parzy i gorącego z wody wrzuca na ogień żeby tylko go dopiec.

Robił ktoś w taki sposób ?

I to chyba najlepszy sposob z tych co praktykowalem :-)

tyle ze po parzeniu daj mu wyschnac :-) polecam pieluchytetrowe i papierowe reczniki

a w czasie pieczenia ostroznie z ogniem :-)

Mieszanka peklujaca to trzon smaku takiej pieczeni

Pozdrawiam sedecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166345
Udostępnij na innych stronach

Kiedy myślałem o tej metodzie miałem pewne obawy czy aby prosię wyjdzie, ale przecież podobnie robię sam golonko po beskidzku i skórka jest ok.

Co prawda piekarnik to nie to sam co ognisko, ale zasada podobna.

Jasiu pocieszyłeś mnie, dzięki.

 

Jak możesz zdradź czemu osuszanie ręcznikami jest tak ważne ?

Jak prosię powieszę na rożnie i osuszę ciepłem z ogniska bez ognia wyjdzie na to samo, czy się mylę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166368
Udostępnij na innych stronach

Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( .

Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-)

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166389
Udostępnij na innych stronach

Bo jak nie wytarlem i nie wysuszylem to po powieszeniu na roznie zanim wyschnie , bardzo duzo smieci z ogniska sie przyklei :-( .

Moze sa i inne powody ,ale dla mnie to bylo koszmarne (estetyka), przy kolejnych juz pamietalem o suszeniu :-)

Całkowicie zrozumiałem.

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-166392
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A czy próbował ktoś nadziewać prosiaka włoszczyzną

kiedyś SZCZEPAN odradzał takie postępowanie ze względu na długi czas obróbki, podzas którego może zapoczątkować się proces "gazowania" warzyw
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-173233
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam i o pomoc proszę :cry:

Mam tylną ćwiartkę ze świnki (tak około 20 kg) w skórze i razem z nogą. Chciałbym to upiec w całości w piecu (mam dostęp do dużego pieca tak że wejdzie w całości) a następnie podgrzać na ognisku. Proszę o jakiś przepis :thumbsup: Czas pieczenia, temperatura przyprawy i wszystkie inne sugestie :cry:

Zaczynam omijać hipermarkety
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5761-prosi%C4%99-z-ro%C5%BCna/#findComment-176168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.