Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chyba byla przed wedzeniam jakims cukrem (glazurą) powleczona..? Cukier sie skaramelizował i zabarwil wedzonke na ciemny kolor.. ?

 

No i moze jakies gatunki drewna i temperatury graly chyba role w przyciemnieniu takiej szynki ?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164897
Udostępnij na innych stronach

No tak.. racja...Ale osmolona chyba tez nie byla bo tez by byla gorzkawa ?!

 

Ciekaw jestem co koledzy napisza na ten temat.. ?

 

pozdro ;-)

 

[ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 14:22 ]

Marcus , ale kolega napisal " wedzona "

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164900
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, masz rację. Szynka była na pewno wędzona, a w środku różowiutka jak buźka prosiaczka. A Markus wypisuje takie "nowości" bo zbiera punkty i pewnie szybko chce zostać Vipem.

PZDR.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164901
Udostępnij na innych stronach

Przyznam,że też mnie interesuje ten temat :rolleyes: Jadłam kiedyś ''okopcony''boczek i był super :!: Niestety nie znam procesu produkcji... :sad: Pozdrawiam!

A Markus wypisuje takie "nowości" bo zbiera punkty i pewnie szybko chce zostać Vipem.

Skąd taka 'uszczypliwość' :shock: ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164902
Udostępnij na innych stronach

Najpierw :shock:

Kolor szynki mowi sam za siebie musiala byc zapiekana -nie okopcona jesli niejest gozka a tak na marginesie zapytam sie czasu zapiekania wedlin.

Kielbasy drobno i gruborozdrobnionej ,szynki 1 kg z lopatki , baleron 1 kg,boczek 1 kg .?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164903
Udostępnij na innych stronach

na kolor czarny. Niebo w gebie. Czy ktoś zna tę technologię wędzenia? Jak to się robi?

Popatrz jak to robił Wczesny Madej może sprzeda sekret za drobną opłatą.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=101117#101117

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164915
Udostępnij na innych stronach

Kompas..

 

Ale ja wlasnie podgladam Marcusa przy wyrobach wedzonek i ucze sie od niego..!! (oraz innych)

 

Zle oceniles Kolege bo naprawde nie zasluzyl na to !!! Od Marcusa mozna sie b.wiele nauczyc !!!

 

pozdro :devil:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164926
Udostępnij na innych stronach

Szynka peklowana z Grilla a raczej ....ogniska :rolleyes:

Pozdrawiam

 

Jesli uraziłem, to przepraszam, ale taki tekst można różnie zrozumieć i poczuć się co najmniej nieswojo, a i nie wnosi nic do tematu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164927
Udostępnij na innych stronach

Z taką szynką - bardzo ciemną spotkałem się w Niemczech. Oni (Bawaria) robią to tak, że przez około godzinę dokładają do wędzenia drewno iglaste. Mimo tego, że całkiem nieźle mówię po niemiecku, nie dowiedziałem się od starego Bawarczyka co dokładał. Nie mogliśmy się dogadać. Przypuszczam tylko, że to był modrzew, ale pewności nie mam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165177
Udostępnij na innych stronach

Z taką szynką - bardzo ciemną spotkałem się w Niemczech.

Przepis jest u nas :wink:

 

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CDMQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwedlinydomowe.pl%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D495%26Itemid%3D4&rct=j&q=wedzenie%20szynek%20w%20Bawarii&ei=Q_8NTr_CBI3Gswau-rWEDw&usg=AFQjCNGDPTvXxRKJtHZjpc0S6S4PWP6pPQ&sig2=QHJp0Q3Pxzg7BNI3y4G0Gw&cad=rja

 

Cytat:

Do tego celu używane jest drewno sosnowe razem z zielonym igliwiem i szyszkami pochodzące z okolicznych lasów. Wszystko po to, aby otrzymać specjalny, aromatyczny dym nadający temu produktowi niepowtarzalny smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165181
Udostępnij na innych stronach

Qrcze, zawsze mi się wydawało że Szynkę Szwarcwaldzką wędzą drewnem jodły :cry:

Drewnem jodły czyli po naszemu świerka ,(świeże gałęzie z igliwiem ) wędzi się śledzie na Wyspach Alandzkich , to między Finlandią i Szwecją .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165208
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś... Laskowik i Smoleń robili pomidory z ziemniaków !? Kto wie , moze z buraka cukrowego udalo by im sie zrobić taką szynke ?? :grin: :grin: :grin:

 

Mozna by ich zapytac o rade ?! :lol: :lol:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165244
Udostępnij na innych stronach

czy masz na myśli takie coś:

 

http://www.bankfotek.pl/thumb/1025302.jpeg

 

http://www.bankfotek.pl/thumb/1025305.jpeg

 

uzyskanie tej czerni jest proste

mięsko wyjmujesz z solanki, ręką ściągasz wode z mięska, wrzucasz do durszlaka razem z innymi mięskami, żeby dalej obciekało, po godzinie wkładasz do wiaderka i transportujesz około 30 min do wędzarni, wyciągasz z wiaderka, nabijasz na haki i wieszasz w wędzarni

i rozpoczynasz wędzenie :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

efekt jak na zdjęciu

jak chcesz mieć głębszą czerń omijasz etap osuszania, czyli wędzenie w temperaturze około 40 stopni, od razu podnosząc temp do 60 stopni :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

ale takich nie wkleje, bo nie doczekały się etapu fotografowania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165730
Udostępnij na innych stronach

Pięknie osmolone, i na pewno kwaśne jak cytryna :tongue: :grin:

 

:grin: :grin: :grin: w swoim życiu raczej nie widziałeś jeszcze osmolonych

a te są takie jak trzeba w smaku, jak to Dziadek gdzieś indziej określił: PRAWDZIWIE WIEJSKIE WĘDZONECZKI, a nie produkty z fotoszopa

 

kwaśne są wtedy jak nie ma cugu, a tutaj cug był

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165736
Udostępnij na innych stronach

Pięknie osmolone, i na pewno kwaśne jak cytryna

w swoim życiu raczej nie widziałeś jeszcze osmolonych

no cóż ja też czasami robię czarny boczek :arrow: dla ^tygrysków^,można też szynkę .wyroby są smaczne droższe i bardziej wiejskie,a jaka radość jak się taki kroi poezja :grin:

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a2875d81cce.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/29c0b12821fe.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165738
Udostępnij na innych stronach

Znajomy przywiózł mi niedawno z PL podobną , czarno wedzoną szynke..

 

 

Zapach super ale strasznie sucha.. Wyciołem z opakowania naklejke ze składnikami tej szynki ale niewiem czy tak poprostu moge ten sklad na forum tutaj wkleić ?!?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165847
Udostępnij na innych stronach

Musi szynka babuni

Nieee... Ta szynka nosi nazwe miasta nadmorskiego ze slawnym molem oraz dopiskiem "Tradycyjna" a sklad jej to..... Boj sie Boga...Sama chemia..!!!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165854
Udostępnij na innych stronach

:grin: :grin: :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165856
Udostępnij na innych stronach

Wstawie opis do tego produktu bo sam jestem ciekaw co jest dobre a co zle w składzie..

 

Prosze Kolegów o wytłumaczenie co to sa za preparaty..??? N.p.. Woda technologiczna ?? Czy to tylko woda przy technologi tego wyrobu ? (Bez dodatków?)

 

 

 

? ? ? :???: :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.