kompas Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Pamietam z dzieciństwa, że ojciec czasem przywoził ze wsi szynkę z tłuszczykiem wędzoną na kolor czarny. Niebo w gebie. Czy ktoś zna tę technologię wędzenia? Jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2011 chyba byla przed wedzeniam jakims cukrem (glazurą) powleczona..? Cukier sie skaramelizował i zabarwil wedzonke na ciemny kolor.. ? No i moze jakies gatunki drewna i temperatury graly chyba role w przyciemnieniu takiej szynki ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Cukier, to raczej nie, bo przy tym kolorze cukier byłby gorzki i ne wiem, czy to byłoby smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Czerwca 2011 No tak.. racja...Ale osmolona chyba tez nie byla bo tez by byla gorzkawa ?! Ciekaw jestem co koledzy napisza na ten temat.. ? pozdro ;-) [ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 14:22 ] Marcus , ale kolega napisal " wedzona " Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Gregtom, masz rację. Szynka była na pewno wędzona, a w środku różowiutka jak buźka prosiaczka. A Markus wypisuje takie "nowości" bo zbiera punkty i pewnie szybko chce zostać Vipem.PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Przyznam,że też mnie interesuje ten temat :rolleyes: Jadłam kiedyś ''okopcony''boczek i był super :!: Niestety nie znam procesu produkcji... :sad: Pozdrawiam! A Markus wypisuje takie "nowości" bo zbiera punkty i pewnie szybko chce zostać Vipem. Skąd taka 'uszczypliwość' :shock: ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Najpierw :shock: Kolor szynki mowi sam za siebie musiala byc zapiekana -nie okopcona jesli niejest gozka a tak na marginesie zapytam sie czasu zapiekania wedlin.Kielbasy drobno i gruborozdrobnionej ,szynki 1 kg z lopatki , baleron 1 kg,boczek 1 kg .?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Czerwca 2011 na kolor czarny. Niebo w gebie. Czy ktoś zna tę technologię wędzenia? Jak to się robi? Popatrz jak to robił Wczesny Madej może sprzeda sekret za drobną opłatą. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=101117#101117 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Kompas.. Ale ja wlasnie podgladam Marcusa przy wyrobach wedzonek i ucze sie od niego..!! (oraz innych) Zle oceniles Kolege bo naprawde nie zasluzyl na to !!! Od Marcusa mozna sie b.wiele nauczyc !!! pozdro :devil: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Szynka peklowana z Grilla a raczej ....ogniska :rolleyes: Pozdrawiam Jesli uraziłem, to przepraszam, ale taki tekst można różnie zrozumieć i poczuć się co najmniej nieswojo, a i nie wnosi nic do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-164927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsad Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lipca 2011 Z taką szynką - bardzo ciemną spotkałem się w Niemczech. Oni (Bawaria) robią to tak, że przez około godzinę dokładają do wędzenia drewno iglaste. Mimo tego, że całkiem nieźle mówię po niemiecku, nie dowiedziałem się od starego Bawarczyka co dokładał. Nie mogliśmy się dogadać. Przypuszczam tylko, że to był modrzew, ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lipca 2011 drewno iglasteTo chyba nie na moje zdrowie. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lipca 2011 Z taką szynką - bardzo ciemną spotkałem się w Niemczech. Przepis jest u nas :wink: http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CDMQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwedlinydomowe.pl%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D495%26Itemid%3D4&rct=j&q=wedzenie%20szynek%20w%20Bawarii&ei=Q_8NTr_CBI3Gswau-rWEDw&usg=AFQjCNGDPTvXxRKJtHZjpc0S6S4PWP6pPQ&sig2=QHJp0Q3Pxzg7BNI3y4G0Gw&cad=rja Cytat: Do tego celu używane jest drewno sosnowe razem z zielonym igliwiem i szyszkami pochodzące z okolicznych lasów. Wszystko po to, aby otrzymać specjalny, aromatyczny dym nadający temu produktowi niepowtarzalny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lipca 2011 W Cro widziałem kiedyś wstępne przygotowanie prściutu. Trudno to nazwać wędzeniem, ale zadymiali PINIĄ, dopiero później suszenie itd... Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lipca 2011 Qrcze, zawsze mi się wydawało że Szynkę Szwarcwaldzką wędzą drewnem jodły Drewnem jodły czyli po naszemu świerka ,(świeże gałęzie z igliwiem ) wędzi się śledzie na Wyspach Alandzkich , to między Finlandią i Szwecją . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Lipca 2011 Kiedyś... Laskowik i Smoleń robili pomidory z ziemniaków !? Kto wie , moze z buraka cukrowego udalo by im sie zrobić taką szynke ?? :grin: :grin: :grin: Mozna by ich zapytac o rade ?! :lol: :lol: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lipca 2011 czy masz na myśli takie coś: http://www.bankfotek.pl/thumb/1025302.jpeg http://www.bankfotek.pl/thumb/1025305.jpeg uzyskanie tej czerni jest proste mięsko wyjmujesz z solanki, ręką ściągasz wode z mięska, wrzucasz do durszlaka razem z innymi mięskami, żeby dalej obciekało, po godzinie wkładasz do wiaderka i transportujesz około 30 min do wędzarni, wyciągasz z wiaderka, nabijasz na haki i wieszasz w wędzarni i rozpoczynasz wędzenie :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: efekt jak na zdjęciu jak chcesz mieć głębszą czerń omijasz etap osuszania, czyli wędzenie w temperaturze około 40 stopni, od razu podnosząc temp do 60 stopni :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: ale takich nie wkleje, bo nie doczekały się etapu fotografowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lipca 2011 Pięknie osmolone, i na pewno kwaśne jak cytryna :tongue: :grin: :grin: :grin: :grin: w swoim życiu raczej nie widziałeś jeszcze osmolonych a te są takie jak trzeba w smaku, jak to Dziadek gdzieś indziej określił: PRAWDZIWIE WIEJSKIE WĘDZONECZKI, a nie produkty z fotoszopa kwaśne są wtedy jak nie ma cugu, a tutaj cug był Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Lipca 2011 Pięknie osmolone, i na pewno kwaśne jak cytrynaw swoim życiu raczej nie widziałeś jeszcze osmolonych no cóż ja też czasami robię czarny boczek :arrow: dla ^tygrysków^,można też szynkę .wyroby są smaczne droższe i bardziej wiejskie,a jaka radość jak się taki kroi poezja :grin: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a2875d81cce.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/29c0b12821fe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Lipca 2011 no dobrze, niech będzie na Twoje, to było moje drugie wędzenie i dopiero się ucze tej wędzarni sąsiada, każdy ma taki wzrok jaki mapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Lipca 2011 Nie dopuszczam do osmolenia wędzonek pieczonych w wędzarni, owijając je folią AL.Oczywiście po wędzeniu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Lipca 2011 Znajomy przywiózł mi niedawno z PL podobną , czarno wedzoną szynke.. Zapach super ale strasznie sucha.. Wyciołem z opakowania naklejke ze składnikami tej szynki ale niewiem czy tak poprostu moge ten sklad na forum tutaj wkleić ?!? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lipca 2011 Musi szynka babuni Nieee... Ta szynka nosi nazwe miasta nadmorskiego ze slawnym molem oraz dopiskiem "Tradycyjna" a sklad jej to..... Boj sie Boga...Sama chemia..!!! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Lipca 2011 :grin: :grin: :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Lipca 2011 Wstawie opis do tego produktu bo sam jestem ciekaw co jest dobre a co zle w składzie.. Prosze Kolegów o wytłumaczenie co to sa za preparaty..??? N.p.. Woda technologiczna ?? Czy to tylko woda przy technologi tego wyrobu ? (Bez dodatków?) ? ? ? :???: :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5766-szynka-w%C4%99dzona-na-czarno/#findComment-165858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.