Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów

To mój pierwszy post, choć śledzę stronę od paru lat. Do tej pory udawało mi się znajdować wyjaśnienia popełnianych błędów. Wędziłem dwa razy do roku na działce 80 km od domu. Było mi mało. Po wizycie na złomowisku skleciłem dziwoląga w ogródku koło domu. Kanał dymny 140cm, komora 60x80cm wys. 120cm. Dość łatwe uzyskiwanie temp. w zakresie 40-90 stopni. Palę węglem drzewnym, dym uzyskuję za pomocą zrębków olchowych w blaszanym pojemniku stawianym na żar. Pytanie jak w tytule: czy dym może być "za suchy". Objawy: powierzchnia wędzonek lekko twardawa, wybarwienie dość słabe mimo 4 godz. wędzenia (kiełbasy 2,5 godz.).

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/
Udostępnij na innych stronach

dym uzyskuję za pomocą zrębków olchowych w blaszanym pojemniku stawianym na żar.

A spróbuj tradycyjnie bez tego pojemnika , posypuj zrębkami żar i palenie się tłumisz ilością paliwa i dopływem tlenu do paleniska.

Zapodaj też foto wędzarni z naciskiem na palenisko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167282
Udostępnij na innych stronach

Pytanie jak w tytule: czy dym może być "za suchy". Objawy: powierzchnia wędzonek lekko twardawa, wybarwienie dość słabe mimo 4 godz. wędzenia (kiełbasy 2,5 godz.).

Pozdrawiam

Witam ,

 

nie napisałeś nic jak masz ustawiony przepływ powietrza przez komorę.

Moim zdaniem tu leży przyczyna powstania twardej powierzchni wędzonek.

Przy swobodnym przepływie dymu od wlotu do wylotu (czyli komina ) następuje intensywne osuszanie wędzonek , co w konsekwencji prowadzi do powstania tzw. osuszki.

Inną przyczyną może być za wysoka temp. wędzenia w początkowej fazie.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167285
Udostępnij na innych stronach

Ja podpinam się do tego co powiedziałjpionka, jeśli wędzisz (pieczesz) szynki i boczki w 4 godziny, a kiełbę w 2 z groszami, to jak dla mnie troszkę za krótko. Bardzo Wysoka temperatura = twarda skóra. Pozdrawiam :lol:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167327
Udostępnij na innych stronach

Za rzadki dym lub jego brak plus wysoka tem.sprawiaja ze zamiast wedzic suszysz wedzonki.

Niewiem dlaczego wszyscy upieraja sie na kanal jak i tak wedza dymem cieplym-goracym czyz nielatwiej w takiej sytuacji zrobic paleniska pod wedzarka?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167351
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie...robisz ten sam błąd co ja robiłem. Taki długi kanał dymny to tylko do wędzenia na zimno, zbyt dużo podkładasz do paleniska przez co wytwarza się za duża temperatura, a przez to mało dymu. W tym temacie najwięcej wie kolega ANDYANDY.

 

PS.Zobacz też mój post na temat mojej wędzarni może to Ci coś pomoże.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167366
Udostępnij na innych stronach

W temacie wilgotności w wędzarni radzę się wybrać na Podlasie i przypatrzeć się jak wędzi się na wsiach . Ja to opisuję w cyklu ,Wiejskie wędzarnie i wędzenie . Trzeba czytać uważnie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167382
Udostępnij na innych stronach

Tak, kolega AndyAndy i piroliza drewna .... to jego konik .... przekonałem się o tym na własnej skórze :devil: .... no ale co prawda, to prawda jeśli jest za wysoka temperatura spalania drewna w palenisku to już wiadomo, że wędzenie zamienia się w samozatruwanie ... z resztą poczzekamy chwilkę i AndyAndy się odezwie:D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167393
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi

Przy wylocie dymu z kanału do komory mam skuteczny deflektor z ażurowej blachy. Rozkład temperatury równomierny, pomiar dwoma termometrami bagnetowymi umieszczonymi na wysokości dolnej krawędzi zwisających wędzonek. Komora dymna nieszczelna - taką miałem blachę. Wyroby osuszane farelką w domu przez 30 min., a następnie w wygrzanej wędzarni w temp. 40-50 stopni do momentu zniknięcia wilgoci z powierzchni - ok. 50 minut (oprócz kiełbasy). Wędzenie 1,5 godz. temp. 35-40 st., a następnie do końca w temp. 45-55 st. Przy poprzednim wędzeniu paliłem pod komorą, ale miałem zbyt duże kłopoty z utrzymaniem właściwej temp., więc próbuję z kanałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167415
Udostępnij na innych stronach

Wyroby osuszane farelką w domu przez 30 min.

A po co ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167422
Udostępnij na innych stronach

Witaj miro

Zawsze miałem poblemy z uzyskaniem niewilgotnej powierzchni wędzonek przy osuszaniu. Przy tej metodzie po niecałej 1,5 godz. (30+50) udało się.

Czyli coś źle robisz.

Osuszaj wędzonki w temperaturze pokojowej, a potem w wygrzanej wędzarni.

Farelka jest zbyteczna.

Może popełniasz ten sam błąd co ja na początku.

Zimne mięso wyciągnięte z lodówki wkładałem do wygrzanej wędzarni i osuszałem.

Niby z zewnątrz były suche, ale w środku zimne i podczas osuszania wilgoć wychodziła na zewnątrz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167430
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady.

Oprócz ewentualnych błędów nie wiem czy wybrałem dobre połączenie: węgiel drzewny + zrębki. Choć jakieś 2 lata temu chyba jedna z forumowiczek pisała w swoim poście o używaniu przez nią węgla drzewnego lub brykietów z dobrymi efektami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167446
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie za bardzo zrozumiałem?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167448
Udostępnij na innych stronach

A poza tym rzeczywiście lepiej dobrych kilka godzin osuszać mięso, kiełbasy w warunkach domowych, celem właśnie osuszenia i wyrównania temperatury półproduktów :) ... a potem do wędzarki i tam osuszanie ... reszta wiadomo :), pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 02:33 ]

Henio, Czyżby Andy dostał delikatnego bana? .. i broń Boże w moim poście nie było ani odrobinki ironii....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167450
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem, wiem Andyandy spec od pirolizy .... OKI koniec,, basta gadki nie na temat :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167452
Udostępnij na innych stronach

A poza tym rzeczywiście lepiej dobrych kilka godzin osuszać mięso, kiełbasy w warunkach domowych, celem właśnie osuszenia i wyrównania temperatury półproduktów :) ... a potem do wędzarki i tam osuszanie

Kilka godzin w warunkach domowych to nie jest osuszanie, tylko jeżeli już to dla wędzonek "ociekanie" a dla kiełbas "osadzanie". W lecie takiego ociekania i osadzania przez kilka godzin zdecydowanie odradzam - wysoka temperatura. Takie długie "osuszanie" dla kiełbas skutkuje twardym jelitem. Osuszanie natomiast robimy w wędzarni, przy swobodnym ruchu powietrza.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167464
Udostępnij na innych stronach

sylwek_57, masz całkowitą rację, chodziło mi o to właśnie, jednakże ja mieszkam w Islandii i to wszystko nabiera tutaj troszkę innego obrotu i znaczenia. Wędzarnia moja stoi obok domku letniskowego moich znajomych, więc w momencie braku ogrzewania, wyłączonego w przedsionku temepatutura wynosi 15 stopni, a jesienią, zimą to ok 5, tak więc sam widzisz .... a kwestia osuszania to owszem, bardzo swobodny przepływ powietrza przy otwartych luftach, lufcikach , temp. od 40-55 stopni - ja taką stosuję. ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167477
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie, czy ktoś może mi powiedzieć jaka powinna być wilgotność w komorze wędzarniczej w czasie wędzenia? Pytanie trochę z ciekawości, a trochę z pomysłu, który mi chodzi po głowie, żeby dodać do mojego regulatora temperatury pomiar wilgotności. Technicznie dość proste, pytanie tylko czy potrzebne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167553
Udostępnij na innych stronach

jaka powinna być wilgotność w komorze wędzarniczej w czasie wędzenia?

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=4

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167556
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie, czy ktoś może mi powiedzieć jaka powinna być wilgotność w komorze wędzarniczej w czasie wędzenia? Pytanie trochę z ciekawości, a trochę z pomysłu, który mi chodzi po głowie, żeby dodać do mojego regulatora temperatury pomiar wilgotności. Technicznie dość proste, pytanie tylko czy potrzebne.

Niech lepiej nic niechodzi Tobie po glowie :devil: wedz drewnem -zrebkami-wiorami suchymi i pozyskanych z drzew zdrowych a wszystko bedzie dobrze i niema czegos takiego jak w tytule postu ,,ZA SUCHY DYM"

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167582
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie, czy ktoś może mi powiedzieć jaka powinna być wilgotność w komorze wędzarniczej w czasie wędzenia? Pytanie trochę z ciekawości, a trochę z pomysłu, który mi chodzi po głowie, żeby dodać do mojego regulatora temperatury pomiar wilgotności. Technicznie dość proste, pytanie tylko czy potrzebne.

A zdradzisz jak będziesz sterował wilgotnością skoro każdy kawałek drewna jest inny ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5820-za-suchy-dym/#findComment-167633
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.