Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytałem w tej skarbnicy wiedzy, że w podgardlu jest tłuszcz twardy i że lepiej je dodawać do kiełbas zamiast słoniny żeby nie było podcieków tłuszczu przy obróbce termicznej. A że naszła mnie ochota na smalec – (ze słoniny ostatnimi czasy wychodzi mi dość rzadkawy), więc do sklepu po podgardle. Zakupiłem 1,6kg, po wykrojeniu warstwy gruczołów zostało 1,2kg. Przemieliłem przez sitko 4 i do gara wytapiać.

A efekt – smalcu mało, skwarek dużo. Po skrzepnięciu z wierzchu tłuszcz w miarę twardy, ale nie zachwyca, w połowie słoja między skwarkami rzadszy a na dnie słoja coś, co nawet w lodówce nie chce skrzepnąć.

Teraz moje pytania:

- Jak ten rezultat ma się do wyrobu kiełbasy względem podciekania tłuszczu?

-, Czemu usuwać gruczoły, oprócz – że to warstwa tłuszczu miękkiego?

- Czy jak część gruczołów zostanie ( nie wszystkie da się tak łatwo wytropić), coś się złego stanie np. ze smakiem.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5838-o-wy%C5%BCszo%C5%9Bci-podgardla-nad-s%C5%82onin%C4%85-8211-albo-odwrotnie/
Udostępnij na innych stronach

Czynnikiem, który determinuje konsystencję smalcu jest rodzaj kwasów tłuszczowych, które krzepną w różnych temperaturach oraz zależy z jakiej części pochodzą tuszy.

Więcej

Wniosek:do wytopu tłuszczu z przeznaczeniem na smalec kupować: gruba słoninę, dobrze tłuste podgardle i grube sadło.

Gruczoły przy wytopie możesz sobie zostawić ale najpierw przeczytaj o ich roli w organizmie.

Kwas linolenowy (nazwa wywodzi się od lnu) to kwas typu omega-3.

Proszę zwrócić uwagę na ilość tego tłuszczu w mięsie/smalcu wieprzowym.

A wszem i wobec się głosi, że smalec wieprzowy jest niezdrowy.

Ostatnio natknęłam się na reklamę :rolleyes: oleju zawierającego podobno rekordowe ilości "zdrowego i leczniczego omega-6" :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Gruczoły przy wytopie możesz sobie zostawić ale najpierw przeczytaj o ich roli w organizmie.

Jakoś dziwnie nie mam ochoty ich zostawiać, a moje koty są mi za to bardzo wdzięczne.Tylko nie wiem czy im jakiejś krzywdy tym nie zrobię :sad: . A gdzie o tych gruczołach poczytać :question: I jak się ma to podgardle do wyrobu kiełbasy :question:
Pozdrawiam

Te tak zwane gruczoły to ślinianki i węzły chłonne.

Napisz proszę od strony medycznej jaki skutek może odnieść konsumowanie tych gruczołów (poza obrzydzeniem :devil: ).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wyczytałem w tej skarbnicy wiedzy, że w podgardlu jest tłuszcz twardy i że lepiej je dodawać do kiełbas zamiast słoniny żeby nie było podcieków tłuszczu przy obróbce termicznej. A że naszła mnie ochota na smalec – (ze słoniny ostatnimi czasy wychodzi mi dość rzadkawy), więc do sklepu po podgardle. Zakupiłem 1,6kg, po wykrojeniu warstwy gruczołów zostało 1,2kg. Przemieliłem przez sitko 4 i do gara wytapiać.

Nie wiem co tu napisać - może po prostu - na smalec słonina grzbietowa ze sztuk starszych jest dobra, podgardle na smalec, najlepsze ze starej maciory, dobre grube sadło, przez Dziadka śmierdzielem nazywane. Sitko 4mm do smalcu - chyba pomyłka - ja stosuję 10mm. Gruczoły należy usuwać, choć w masówce w wyrób idzie wszystko, nikt się nie bawi w skrobanie podgardla z tych dodatków, choć mają wartość odżywczą i nie ma przeciwskazań, by ich unikać. :cool:

Jakoś dziwnie nie mam ochoty ich zostawiać, a moje koty są mi za to bardzo wdzięczne

Mój pies też lubi te kawałki. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Węzły chłonne i ślinianki nie są szkodliwe w konsumcji,chyba,że toczą się tam procesy zapalne,przekrwienia ,obrzęki,ropnie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.