robimhuk Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 22 Grudnia 2012 A do serkow i swiatecznej wolowinki Cabernet Syrah ustawil sie niewinnie z boku tego zacnego grona :wink: Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Cabernet Syrah ustawil sie niewinnie z boku tego zacnego grona.....a jakoś się zaplątał w kadr ten sikacz :wink:.Przyda się na świąteczny obiad :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Wszystkim,którzy zaglądają do tego wątku składamy z Jolą najsereczniejsze życzenia Bożenarodzeniowe.Jednocześnie nie mogę się powstrzymać od zaprezentowania życzeń jakie otrzymaliśmy od naszych przyjaciól Wandy i Marka.Marek umili nam nasz pobyt na kuligu w Pażęcach , a na razie możemy Go posłuchać w świątecznej aurze i poznać ich wspaniałą rodzinkę :lol: http://youtu.be/ooIgHHFYcy4 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Kaziu, furorę na naszym stole Wigilijnym zrobiły śledzie według przepisu zaczepionego przez Ciebie,Dziękuje, Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Wszystkim,którzy zaglądają do tego wątku składamy z Jolą najsereczniejsze życzenia Bożenarodzeniowe.Jolu i Kaziu dzięki za życzenia i ja Wam życzę wszystkiego dobrego i Wesołych Świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 26 Grudnia 2012 furorę na naszym stole Wigilijnym zrobiły śledzie według przepisu zaczepionego przez CiebieMirku cieszę się,że smakowały :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Pozostały tylko wspomnienia :thumbsup: Ryba po "grecku" Pierogi z grzybami i kapustą Grzyby snażone Kutia Karp smażony Śledzie pod pierzynką Makowiec OJ NAPRACOWAŁA SIĘ CÓRCIA :lol: :lol: :lol: Dziadek może już pójść na kuchenną emeryturę :wink: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Przed chwilą wysłuchałem w jedynce P.R Roberta Sowę ,który mówiąc o trendach kulinarnych na 2013 rok stwierdził,że furorę będzie robiło gotownie w niskich temperaturach/70-12 st/jako sposobu na zachowanie kruchości i soczystości mięsa.Nie wiedziałem,że to taka nowość :lol: Prezentuję więc moją "pieczeń"wykonaną w takiej właśnie temperaturze,tyle,że w piekarniku. Dogadałem się z paniami sprzedającymi mięso w Hali Pomorskiej i przygotowały mi coś takiego; Po wytrybowaniu kości włożyłem na 14 dni do zalewy peklującej 10% wykonanej z soli i peklosoli w proporcji 1/2 na 1/2. Po 14 dniach wyjąłem jeden kawałek,wypłukałem nieco w zimnej wodzie i zesznurowałem jak do wędzenia Po związaniu osuszałem 24 godziny,potem do piekarnika rozgrzanego do 75 st. Po czterech godzinach temperatura wewnątrz osiągnęła 70 st.a mięsko wyglądało tak: W tzw. międzyczasie zasmażyłem kiszoną kapustkę z grzybami i śliwakmi suszonymi. Na dno półmiska kapustka,na to plastry schabu/polędwicy :lol: /i pieczone kartofelki i na stół. Ocena:mięsko niesamowicie soczyste /wiadomo jakie są kłopoty z soczystością pieczonego schabu :lol: /,w sam raz słone i na koniec ciekawostka.Na obiedzie gościliśmy osoby znane z tego że odżywiają się"zdrowo" tzn. tłuszczu nie jadają.Po podaniu spojrzały dość krytycznie na danie,ale po próbowaniu zjały po kilka plasterków /nie wymawiam :lol: / Drugi kawał mięska,który jeszcze się pekluje mam zamiar parzyć w wodzie też bez wędzenia. Szkoda tylko,że panie z którymi w końcu się dogadałem,że mogę od nich dostawać mięsko w takiej postaci w jakiej sobie życzę zwijają interes z dniem 31 grudnia :devil: .Znowu pozostanie polowanie w Kauflandzie. Jeszcze fotka kapusty zasmażanej. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 28 Grudnia 2012 zasmażyłem kiszoną kapustkę z grzybami i śliwkami suszonymi. Proszę, podaj przepis na tę kapustę! :smile: Ta z grochem wg Twojego przepisu była pyszna! :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Proszę, podaj przepis na tę kapustę!Się robi Elu :lol: 1 kg.dobrej kapusty kiszonej przepłukać,lub odcisnąć z nadmiaru soku, w zleżności od jakości kapusty i własnych upodobań. Ok. 10 dag słoninki /najlepiej wędzonej/lub tłustego boczku,podgardla,pachwiny itp /ja użyłem słoninki wędzonej paprykowanej i brzuszka/pokroić w drobną kostkę, 1 cebulę pokroić w kostkę , lub piórka. Garść prawdziwków/ ostatecznie pogrzybków/ zalać wrzątkiem , po kilku godzinach moczenia pokroić w paseczki. Słoninkę stopić w garnku lub na dużej,głębokiej patelni z grubym dnem.Dodać cebulę,zeszklić.Dodać kapustę i podsmażać kilka min.Zalać płynem z moczenia grzybów,dodać grzyby,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,3-4 jagody jałowca,liść laurowy.Dusić często mieszając,Pod koniec duszenia dodać kilka śliwek suszonych,doprawić pieprzem mielinym i ziołowym,cukrem/szczypta.i ewentualnie solą.Śliwki powinny zmięknąć,ale nie rozgotować się.Kapusta ma być lekko twardawa,taka chrupiąca :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-258900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kapustę j,w. zrobiłam! Pyszna :thumbsup: :thumbsup: Śledzie po skandynawsku planuję zrobić :!: Nie mam czarnuszki :!: Na razie koszt tych śledzi doszedł do 100 zł.Chciałam przez internet kupić czrnuszkę.Kupiłam więc inne zioła :!: Czarnuszki nie było!Ale co tam! Poczekam na czarnuszkę :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Alltid ku swemu zdziwieniu znalazłam ostatnio czarnuszkę w Tesco -tylko w tym "dużym" . Pochodzi z tej firmy i jest dokładnie w takim samym opakowaniu . http://herbaty-ziola.pl/przyprawy/390-przyprawy-z-dusza-nr-12-czarnuszka-40g.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Nie mam czarnuszki Na razie koszt tych śledzi doszedł do 100 zł. :shock: :shock: :shock: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Alltid, w Wejherowie możesz kupić w zielarskim na targowisku przy Sobieskiego. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kruszynka. Robiłem podobnie schab ze skórką tylko tą część tłustą rozcinałem na dwie części wzdłuż i wkładałem tam mięsko mielone i przyprawione jak na białą.Rozcięcie robiłem tak aby skóra trzymała się schabu.Wkładałem w siatkę i do piekarnika w rękawie.Mięso kupowałem w sano ale teraz nie mają rąbanki a szkoda bo narobiłeś mi apetytu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 4 Stycznia 2013 ale teraz nie mają rąbanki a szkoda bo narobiłeś mi apetytu. Można czasem trafić w Kauflandzie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Piękny filet łososia bałtyckiego posoliłem,popieprzyłem i skropiłem cytrynką. Po 5 godz. "leżakowania" rozpuściłem w szkle żaroodpornym masełko klarowane i włożyłem filet/co się nie zmieściło poszło do lodówki i dojrzewa do konumcji pokryty grubomielonym pieprzem kolorowym i solą morską/ Szkło powędrowało do piekarnika nagrzanego do temp.150 st.na ok.30 min. W czasie pieczenia z mąki,masła ,śmietany i mleka wykonałem sos beszamelowy doprawiony solą,pieprzem,gałką muszkatołową .Do gotowego sosu wkręciłem garść krewetek coctailowych i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Na podpieczonym filecie rozłożyłem posiekane suszone pomidorki,mule,krewetki,po bokach podgotowane różyczki brokułów Wszystko zostało zalane sosem beszmelowym i posypane tartym żółtym serem i do piekarnika na kolejne 30 min. Łosoś został poprzedzony rosołem z kołdunami /mięsko z jagnięcia :thumbsup: / Rybce towarzyszły tagliatele i rukola z roszponką z sosikiem , według nauk Maxella pobranymi w Chłapowie, wykonanym. :lol: Całość prezentowała się tak: I tak na stole połączyło się morze Bałtyckie ze Śródimnym :lol: A za oknem rzecz rzadko spotykana w styczniu :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Kruszynko :thumbsup: czy to na jakąś specjalną okazję czy taki sobie zwykły obiadek :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 6 Stycznia 2013 czy to na jakąś specjalną okazję czy taki sobie zwykły obiadekOlgo moja Jola i Lucjola urodziły się w tym samym dniu i miesiącu :lol: Tak to czasem bywa :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 6 Stycznia 2013 moja Jola i Lucjola urodziły się w tym samym dniu i miesiącu :lol: Tak to czasem bywa :grin: Wszystkiego najlepszego z okazji urodziń dla LP :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Kruszynka, Od mojej rodzinki proszę przekaż Moc życzeń dla Jolci wszystkiego naj naj najlepszego!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Kaziu :grin: Teraz doczytałem. Proszę przekaż od nas dla Joli, najserdeczniejsze życzenia. Jolu sto lat :grin: :grin: :grin: Radek i Hania. P.S. Jedzonko takie, że "kopara" opada :clap: :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-260548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Słoninka wyjęta z zamrażalnika dochodzi w lodóweczce.Jak bedzie pogoda odpowiednia pójdzie do wędzenia,jak nie , to zostanie skonsumowna w takiej postaci.Jest teraz taka akurat-nie za miękka , nie za twarda po prostu :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-262287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Lutego 2013 Konsumując wspaniałe shusi w wykonaniu Agi obiecałem przepis na marynowany imbir.Słoiczek tego klasycznego dodatku jest stosunkowo drogi a można samemu za niewielkie pieniądze wykonać marynatę samemu. Potrzebne będą 200 g oskrobanego imbiru 1 szklanka wrzątku 1/2 szklanki octu ryżowego 2 łyżki stołowe cukru 1/2 łyżeczki soli Imbir pokroić w 2 mm.plastry lub słupki włożyć do miseczki zalać wrzątkiem na 30 sekund dobrze schłodzić ocet,cukier i sól wymieszać w miseczce /broń boże metalowej/ mieszać do rozpuszczenia cukru i soli dodać imbir,wymieszać Miseczkę przykryć,trzymać w temperaturze pokojowej co najmniej 1 godz. Wstawić do lodówki ,schłodzić. Imbir będzie miał różową barwę.Ten sklepowy ma bardziej czerwoną,ale to w wyniku dodania czerwonego barwnika spożywczego,który też możemy zastosować,ale nie o to chyba nam chodzi :lol: Drugim dobrym dodatkiem jest "namasu" czyli daikon i marchew doprawione octem Potrzebne będą : ok.200 g daikon /biała rzodkiew/ 1 duża marchew 1, 1/2 łyżeczki soli kawałek skórki z cytryny /ok 2,5 cm kwadratowego/ 1/2 szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Pokroić daikon i marchew w cieniutkie paseczki długości ok 4 cm Wyłożyć warzywa na sitko,posypać 1 łyżeczką soli,odstawić na 5 min. Wypłukać pod zimną , bieżącą wodą,dobrze odcisnąć i włożyć do miseczki Do rzodkwi i marchwi dodać pokrojone w 2 mm.paseczki skórkę cytrynową w miseczce wymieszać pozostałe składniki,polać warzywa i wymieszać. Odstawić na jedną godzinę do lodówki , mieszając od czasu do czasu.Przed podanie nieco odsączyć. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-266547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 6 Lutego 2013 Kruszynka, robiłam tak imbir z twojego przepisu , ale mój nie zmienił koloru . W smaku super , czy może domyślasz się co z tym kolorem ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/10/#findComment-266594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.