Kruszynka Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Tak mnie "podnieciła" dyskusja nad przepisem Arkadisza na rybkę po grecku,że poprosiłem Jolę o wykonanie dyni w sosie greckim .Często robi tą potrawę na działce ze świeżej dyni tym razem w ramach "czyszczenia" zmrażarki dynia była mrożona. Przepis jest bardzo prosty. Sos ,żeby nie rozpoczynać nowej dyskusji, taki jaki każdy robi do swojej "rybki po grecku". Dynię oprószamy mąką,obsmażamy na oleju i ciepłą zalewamy sosem. Bardzo dobre danie na "odpokutowanie"szaleństwa wielkanocnego :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kruszynka ile czasu ta dynia ma się obsmażać i czy później dusić razem z sosem? niezłe danie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: tym bardziej jak ma się nadmiar dyni po obfitych zbiorach może masz sprawdzony przepis na zupę dyniową ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 może masz sprawdzony przepis na zupę dyniową ?ania27, póki Kruszynka milczy to ja pozwolę napisać swój przepis na zupę dyniową ( a jeszcze kilka zeszłorocznych dyń mam :rolleyes: ) W garnku o grubym dnie o pojemności ok 2,5 litra duszę na oleju (może być z pestek dyni) 1 dużą cebulę, 2-3 ząbków czosnku, 2 marchewki, około 2-3 cm kawałek imbiru oraz mała ostrą papryczkę peperoncino. Następnie kroję w kawałki dynie i dokładam do garnka tak by wypełniła ok 2/3 pojemności i zalewam bulionem (ewentualnie wodą). Gdy dynia zmięknie wszystko miksuję i wlewam mleczko kokosowe z puszki , mieszam i podaję z grzankami :grin: Można doprawiać też curry a zamiast mleczka kokosowego zastosować śmietanę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ania27, Obsmażamy tak na pół mięko i zalewamy gorącym sosem .To wystarcza by doszła.Dynia to delikatne warzywo. :lol: Jak wrzucisz w wyszukiwarce "zupa z dyni" to kilka przepisów znajdziesz.Jutro u mnie też zupa z dyni.Przepis prawie taki jak podała Chudziak /dzięki/.Dodaję tylko dwa ziemniaki,ale wariacji na taką zupkę jest wiele.Można zamiast mleczka kokosowego czy śmietany dodać mleko. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Olga bardzo, bardzo dziękuje za przepis :wink: :wink: zrobię to z dyni którą latem podgotowałam i zmiksowałam a następnie poddałam pasteryzacji w słoikach jak dokonam tego dzieła to na pewno napiszę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zupa z dyni , czyli dzisiejszy obiad Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No i po świętach pozostały wspomnienia i fotki. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: smakowicie wszystko wyglądało odmrażanie dyni też się chyba opłaciło :P ciekawe propozycje :grin: dynię na zupę opiekasz najpierw w piekarniku? w sumie ciekawy jestem bo nie wiem czy da się tak zrobić z mrożoną z bitą śmietaną aromatyzowaną korzennie i prażonymi pestkami dyni jest supcio :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 dynię na zupę opiekasz najpierw w piekarnikuNie , idzie prosto do gara,warzywa podduszam na masełku :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 jest też podobno przepis na zupę dyniową z mlekiem i zacierkami czy ktoś tak robił ? :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 jest też podobno przepis na zupę dyniową z mlekiem i zacierkami czy ktoś tak robił ? :wink: Często w sezonie robię zupę dyniową na mleku ale z ziemniakami. Dynia pokrojona na kosteczki, ziemniaki również. Do garnka wrzucasz kostkę masła i roztapiasz. Wrzucasz dynię i ziemniaki i doprowadzasz do ich rozgrzania, nie wolno przypalić. Następnie powoli dodajesz mleko. Trzeba utrzymywać dość wysoką temperaturę i powoli dodawać mleko (1-2l w zależności od wielkości garnka). Kiedy zupa będzie płynna, kończymy gotowanie w momencie kiedy pojawi się pierwsza pianka na powierzchni a ziemniaki będą ugotowane. Przyprawiam tylko solą i jeśli jest potrzeba odrobiną cukru. Ta zupa ma swoją odmianę: zamiast dyni stosujemy grubo startą marchew. Obie są tak pyszne, że cały gar znika w ciągu jednego dnia. Dobrze smakują podawane niezbyt gorące. Odpuszczając ziemniaki, możesz wszystko zrobić tak samo ale kluski trzeba dodać na koniec. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Do garnka wrzucasz kostkę masła i roztapiasz. hmm.. cóż mogę rzec tylko -"na bogato" :rolleyes: de gustibus non est disputandum Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 jest też podobno przepis na zupę dyniową z mlekiem i zacierkamiJest :lol: i ta wersja była jednym z przekleństw mojego dzieciństwa :wink: Ale jak kiedyś zdobyłem się na jej wykonanie to smakowała :thumbsup: :lol: Jak to gusty się zmieniają. Zupka dzieciństwa była bardzo prosta:dynię pokrojoną w kostkę gotowć trzeba do miękości.Po ugotowaniu dodać mleko ,zagotować,na gotującą się zupkę wrzucać zacierkę.Doprawić cukrem i jak ktoś lubi cynamonem. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 jest też podobno przepis na zupę dyniową z mlekiem i zacierkamiJest :lol: i ta wersja była jednym z przekleństw mojego dzieciństwa :wink: Ale jak kiedyś zdobyłem się na jej wykonanie to smakowała :thumbsup: :lol: Jak to gusty się zmieniają. Zupka dzieciństwa była bardzo prosta:dynię pokrojoną w kostkę gotowć trzeba do miękości.Po ugotowaniu dodać mleko ,zagotować,na gotującą się zupkę wrzucać zacierkę.Doprawić cukrem i jak ktoś lubi cynamonem. Gotować dynię na wodzie a później dodać mleko? I bez żadnego tłuszczu? Nie dziwię się, że miałeś w dzieciństwie do niej awersję :grin: Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dlatego Kruszynka vel Kaziu do tej pory ma młodzieńczy wygląd i ewidentny brak sklerozy :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dymny, dzięki za ten przepis :wink: :wink: mam jeszcze tyle dyni, że chyba wypróbuje obydwa przepisy, a ocenią to moje kubki smakowe, która jest lepsza :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Gotować dynię na wodzieNiewielkiej ilości wody :lol: I bez żadnego tłuszczuŁyżeczka masła była czasem dodana do zupy na talerzu :lol: Masło jak było to do chleba a i to oszczędnie :wink: Cóż 10 lat różnicy robi jednak różnicę we wspomnieniach :lol: Dlatego Kruszynka vel Kaziu do tej pory ma młodzieńczy wygląd i ewidentny brak sklerozyOj Małgoś coś ostatnio mam trudności z ortografią /może to ten Niemiec mnie złapał :lol: / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alicjaprv Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 robię tak jak ania27, ale przyprawiam masłem, imbirem i gałką muszkatołową. jest obłędnie pyszna. nawet ci co się bali spróbować chwalili. Cytuj thx, Ala Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Oj Małgoś coś ostatnio mam trudności z ortografią /może to ten Niemiec mnie złapał :lol: / Panu Alzheimerowi mówimy NIE!!! :lol: :wink: ale jak będziemy tyle masła wcinali..to....wszystko możliwe.. :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dlatego Kruszynka vel Kaziu do tej pory ma młodzieńczy wygląd i ewidentny brak sklerozy :lol: Zupełnie jak ja, chowany za zupce z masłem, hahahaha. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 ale jak będziemy tyle masła wcinali..to....wszystko możliweNo i zaraz Andrzej się odezwie :wink: :lol: :lol: :lol: Małgoś pozdrawiam serdecznie :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No i zaraz Andrzej się odezwie :wink: A ja szanuję zdanie Andrzejka ..ale tu w tej zupie to jakoś "full wypas" :P Małgoś pozdrawiam serdecznie :lol: i vice versa :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Małgoś może Alzhaimer nam nie grozi ale otępienie z powodu miażdżycy tętnic to tak :wink: :wink: :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Małgoś może Alzhaimer nam nie grozi ale otępienie z powodu miażdżycy tętnic to tak :wink: :wink: :wink: Ja tam kostki masła na 2 litry płynu nie daję.... ale nie mówię,że mi miażdżyca nie doczepi się w ten czy inny sposób :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ja tam kostki masła na 2 litry płynu nie daję....2 litry mleka + ok.1kg ziemniaków + ok.1 kg dyni da nam po ugotowaniu ok.4l płynu (zupy). Gotuję w garnku 6l i używam kostki masła, 2l mleka oraz ziemniaków i dyni tyle, że garnek jest prawie pełny. Coś około 5l płynu. Masło 82%/ok.0,25l, mleko 3,2%/2l. Razem daje to nam ok.4,5% tłuszczu w zupie! Porównując ją do innych, ciężkich zup gotowanych na wywarze mięsnym jest to zupa dietetyczna Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 robię tak jak ania27, ale przyprawiam masłem, imbirem i gałką muszkatołową.Co, alicjo, robisz jak ania27 bo jakoś nie ogarniam :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/12/#findComment-279976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.