Kruszynka Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 14 Czerwca 2013 jak ją smażysz to obtaczasz ją tylko w mące, czy w jajku i bułce tartejDo octu tylko w mące. :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-288565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Kruszynka, na sniadanko takie jeszcze w waszym pieknym ogrodku to byl wjechala. :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-288647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 14 Czerwca 2013 A takiego leszcza-2,65 kg wsadziliśmy dzisiaj w zalewę octową :thumbsup:Jeśli to ta sama rybka którą jadłam w Chłapowie to.. :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-288650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Jeśli to ta sama rybka którą jadłam w Chłapowie to.. :thumbsup: :pycha: To nie jest ta sama . Tamtą zjedliśmy . :tongue: :lol: Pozdrowionka ślę :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-288654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 15 Czerwca 2013 To nie jest ta sama . Tamtą zjedliśmy .Co racja to racja :grin: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-288738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 23 Czerwca 2013 To już n-ta próba umieszczenia fotek przez fotosik.Walczę z tym od kilku dni.Cały czas wyświetlany był komunikat o zresetowaniu :devil: Ale do rzeczy.W czasie upałów wykonaliśmy trochę wędlin podrobowych.Mięso i podroby były już zakupione,część zapeklowana ,część rozmrożona więc odwrotu nie było :lol: Trzeba wszystko było robić w dużym tempie i dbać o szybkie schładzanie /nie mam piwnicy/o odganianiu upierdliwych much nie wspominając :wink: Widok ogólny wyrobów Kaszanka z kaszą gryczaną paloną z dodatkiem wątróbki i słoninki pokrojonymi w kosteczkę Salceson ozorkowy oczywiście z dodatkiem ucha :thumbsup: , po raz pierwszy robiłem w kątnicy. Czarny salceson "odczuł " skutki pośpiechu,trochę jakby niedoparzony i niedociśnięty :sad: za to w smaku......miodzio :thumbsup: Potem przyszła kolej na kiełbasę wykonaną z łopatki , golonki i pokrojonej słoninki,oraz boczki kochane,które peklowały się 10 dni. Kiełbasa po 3-godzinnym wędzeniu była pieczona w temp.100-110 st przez 30 min. W celu uniknięcia upału wędzarnię rzpaliłem o godz.4,30 po wygrzaniu i wędzenu /boczki wędzone dłużej/ o godzinie 11 było już po robocie http://images10.fotosik.pl/4388/c3364570dc45f4f2med.jpg A na obiadek był smakowity żużel :thumbsup: http://images10.fotosik.pl/4388/26ac6fb0133d789fmed.jpg No i udało się napisać i wkleić fotki. Na zakończenie dodam,że kątnica ,pęcherze i krew z Wielkopolski były :grin: Jeden ,najmniejszy pęcherz napełniłem eksperymentalnie kasznką.Zamierzam upic ją na grilu w całości,zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 23 Czerwca 2013 W czasie upałów wykonaliśmy trochę wędlin podrobowych. No przy takiej pogodzie trzeba było się szybko uwijać przy wyrobach.. szczególnie podrobowych... ale daliście radę co widać po fotkach.. :wink: Kaziku wyroby jak zawsze wyglądają smacznie... o kaszance nie wspomnę :thumbsup: :thumbsup: Na pierwszy rzut ...wędlinę skojarzyłam z Lisiecką.. :thumbsup: :thumbsup:, bardzo ładnie się prezentuje :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ja nic nie napiszę , bo wyroby "posmakowałem " na fejsie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ja nic nie napiszęJuż napisałeś :grin: Na pierwszy rzut ...wędlinę skojarzyłam z Lisiecką.. , bardzo ładnie się prezentuje _________________Halusiu robiłem bez przepisu.Kupiłem łopatkę i golonkę.Po obróbce łopatkę pokroiłem w kosteczkę a golonkę w większe kawałki.Zapeklowałem , na sucho oczywiście i do lodówki/48 godz,wyszło-przez te upały/.Potem goloneczka na sitku-2 i wraz z lodem i przyprawami /czosnek,pieprz-2 g/kg.i majeranek/blenderem potraktowałem i potem wyrabianie łapkami , najpierw łopatkę potem z dodatkiem golonki.No i to by było na tyle.A jeszcze po nadzianiu jelit do rana kiełbasa leżała w lodówce i osadzanie było rano tuż przed wędzeniem.Trochę trzeba było kombinować bo na termometrze 32 st.było /w cieniu/ Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Halusiu robiłem bez przepisu.Kupiłem łopatkę i golonkę Czyli koncepcja własna... ja nazwałabym ją ''Działkowa'' wędlina :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 23 Czerwca 2013 W czasie upałów wykonaliśmy trochę wędlin podrobowych. Kruszynka . Za wykonane wyroby wielkie :clap: :clap: i już . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 23 Czerwca 2013 kątnica ,pęcherze i krew z Wielkopolski były :grin:Z Wielkopolski towar zawsze jest pierwyj sort :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-289751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Moje pierwsze utopence :thumbsup: zaczęły dojrzewanie w lodówce. A to dzisiejszy obiadek na tarasie /rozpalać grilla się nie chciało :grin: /,ale akcent wiekopolski jest :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-290505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ściągałeś flak z serdelek? Ja nie ściągałem i chyba będę żałował. Dodatkowo wekowałem 15 minut zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-290508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ściągałeś flak z serdelek?Nie ściągałem,są takie jasne :lol: Ja nie ściągałem i chyba będę żałowałWszystkie jakie jadałem wcześniej zarówno w Czechach jak i w Polsce miały osłonki i smakowały,więc bądżmy dobrej myśli :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-290510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Czytałem 4 przepisy z netu. W jednym kazali ściągać w 3 nie więc zrobiłem jak większość Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-290511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 4 Lipca 2013 Dzisiaj zacząłem degustację utopenców. Niestety fotosik mi nie działa/wyświetla się komunikat "połączenie zostało zresetowane" ,więc nie będę męczył zdjęciami. Wyszły takie jakie spodziewałem się uzyskać,tzn.mocno korzenne,ostre i mocno czosnkowe.Dobrze zadziałały papryka i kawałek imbiru.Następnym razem po nakłuwam paróweczki przed zalaniem octem.Do piwka faktycznie idealne :thumbsup: Musiałem się powstrzymać przed wyżarciem całego kilograma :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-291173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 5 Lipca 2013 Kruszynka, Co to kilogram na takiego ''dużego chłopa''Ja zawsze przekrawam na pół w poprzek i wzdłuż to szybciej łapią aromat. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-291219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 5 Lipca 2013 Ja zawsze przekrawam na pół w poprzek i wzdłuż to szybciej łapią aromat.A mnie nie chodzi tylko o szybkość ale i o wygląd nie mówiąc już o smaku. Poza tym moje paróweczki są bardzo niewielkie-specjalnie takie wybiera mi zaprzyjażniony sprzedawca od "Rąbały"/producent wędlin z Bielawek/ Krojenie ich na jeszcze mniejsze plasterki mijałoby się z celem :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-291277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udało mi się w końcu "złapać" fotosika :lol: Przedstawiam więc zaległą prezentację praktycznego wykorzystania "utopenców"Muszę przyznać,że bardzo mnie zasmakowały :thumbsup: No i tradycyjnie na początek sezonu kurkowego na wczorajszy obiad-omlecik :thumbsup: . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-291461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 11 Lipca 2013 Kilka fotek z ostatnich dni Przekąska dla koneserów :thumbsup: Smażona ikra śledzi z cebulką i duuużą ilością pieprzu Forszmak z łopatki wieprzowej w towarzystwie kaszy gryczanej. Kalafior zapiekany pod beszamelem Grillo - wędzenie pstrąga :grin: Druga porcja "utopenców" też nastawiona,tym razem paróweczki zostały obdarte z osłonek a zamiast imbiru dałem ostrą papryczkę.Poczekamy,spróbujemy :lol: Pierwsze zbiory z ogródka - agrest.Część poszła wraz z pierwszymi porzeczkami do ratafii a część pyrkocze w garnku przerabiana na dżem. :grin: W zamrażarce czeka na użycie zamrożony,blanszowany, zielony groszek. A dzisiaj wędziłem śledzie i pstrągi.Fajnie się żyje na tych naszych Kaszubach :wink: :lol: :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-291936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Lipca 2013 Naleśniki z twarogiem i jagodami :thumbsup: Jola się postarała :clap: Musaka ,ale w moim wykonaniu No i śledzie obowiązkowo :lol: A ogólnie to jest ładnie :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-293902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Lipca 2013 Naleśniki z twarogiem i jagodami :thumbsup: Jola się postarała :clap: No nie... Kaziku zlituj się.. o tej porze takie smakowitości wstawiasz :rolleyes: :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-293904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 24 Lipca 2013 A ogólnie to jest ładnie :wink: I tak trzymać :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-293990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 26 Lipca 2013 Jak nie tylko śledzie to i na jesiotra przyszła kolej.Pływa teraz w 10 % solance .Jutro wędzenie /a zapowiadają 30 st.C :grin: / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/16/#findComment-294258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.