Skocz do zawartości

Nie tylko śledzie!!


Kruszynka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj grad sobie popaduje na zmianę z deszczem :(

post-39731-0-37098600-1400961075_thumb.jpgfotka robiona około 14-tej

Jednak pomimo trudności udało się skomponować obiadek z żeberek i kebabczet :)

post-39731-0-98843800-1400961423_thumb.jpg

Do tego sałata i tzatzyziki

post-39731-0-12791600-1400961693_thumb.jpg

Prośba do oglądających fotki o informację czy są prawidłowo wczytane ? bo coś chyba szwankuje :(

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Prawidłowo wczytane i z zainteresowaniem przeczytane. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawidłowo wczytane

Znaczy się mój laptop zaczyna strajkować bo zdjęcia oglądam w kilku kolorach i mozaikach :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej bawi u wód i nie ma kto coś, tak troszkę,  na śniadanko zrobić,więc w zastępstwie, ja tak troszkę na kolacyjkę :) wczoraj i dzisiaj, przy wydatnej pomocy mojej Połowicy, wykonałem.

Materiał gotowy.Będą salcesony,wątrobianka,kiełbasa wiejska.Zapeklowane od 14 dni polędwice,szynka,boczki i od trzech dni polędwiczki i żeberka.

post-39731-0-68556000-1401388866_thumb.jpg

Wątrobianka po parzeniu.Będzie jeszcze podwędzona

post-39731-0-67747300-1401389049_thumb.jpg

Kiełbasa już w osłonkach,wędzonki powiązane,salcesony po parzeniu.

post-39731-0-36941700-1401389275_thumb.jpg

Widok na całość,szynka jeszcze się parzy.

post-39731-0-55841200-1401389719_thumb.jpg

Dodatkowo słoninka wędzona paprykowa /taka cieniasta ze sklepu/ i popieprzona /gruba,podlaska-dar Gonza /

post-39731-0-18447000-1401390027_thumb.jpg

A po robocie /wędzarnię odpaliłem o 4.30,wędzenie w niezbyt przyjemnych okolicznościach przyrody /po kielonku dębowej pod świeżutką wędlinkę i dwudniowego ogóreczka :D

post-39731-0-50317100-1401390463_thumb.jpg

Ogólnie wyszło nieżle.Heniu jak widzisz wszystko na Twojej desce się działo.Bardzo pomocna.Dzięki :clap:

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będą salcesony,wątrobianka,kiełbasa wiejska
Spodziewacie się gości? Bo ja bym wpadł  :cool: Właśnie dzisiaj zlałem co miałem zlać z drugiego dojenia  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała deseczka wyrobów + ogóreczki małosolne i marynowane

 

post-39731-0-18763400-1402243253_thumb.jpg

 

 

Salceson w przekroju.Jak widać ucho obowiązkowe :thumbsup:

 

post-39731-0-47139300-1402243565_thumb.jpg

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaziku , szkoda że do Chłapowa już nie będzie

Andrzej "cóś - nie - cóś" się zachowa :tongue:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zawsze musi być ten pierwszy raz.Więc pierwszy raz grillowałem T-bone steki.

post-39731-0-61696400-1403421975_thumb.jpg

 

Pierwszy /dla mnie /grillowany był 12 min.dwa po 15 min,jeden 20 min.

 

post-39731-0-01323800-1403422154_thumb.jpg

post-39731-0-15651300-1403422183_thumb.jpg

 

Mój stek z powodzeniem mógłby być grillowany 10 min.

 

post-39731-0-71604800-1403422261_thumb.jpg

 

Jako dodatki były pieczone,młode ziemniaczki,sos paprykowy i czosnkowy,pasta z czerwonej fasoli i masełko czosnkowe.

 

post-39731-0-32548000-1403422353_thumb.jpgpost-39731-0-54361800-1403422373_thumb.jpg

 

Pyszne to było,ale po kieszeni wali zdrowo :cry: .Całe szczęście że Zięciulek sponsorował :clap:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze musi być ten pierwszy raz.Więc pierwszy raz grillowałem T-bone steki.

 

Jako dodatki były pieczone,młode ziemniaczki,sos paprykowy i czosnkowy,pasta z czerwonej fasoli i masełko czosnkowe.

 

Pyszne to było,ale po kieszeni wali zdrowo

 

Tak to już jest, że dodatki biją po kieszeni. :thumbsup:

 

Żeby życie było piękne, musi być drogie !

Co prawda, można je sobie zorganizować trochę taniej, ale wtedy już nie bedzie pięknie !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wiec nie zgodze sie z tym ze zycie musi byc drogie zeby bylo piekne :)

 

No to coś tańszego na dzisiejszy obiad zrobiłem ;)

post-39731-0-42632600-1406983143_thumb.jpg

post-39731-0-33023500-1406983164_thumb.jpg

post-39731-0-57268300-1406983180_thumb.jpg

Też było dobre :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejście nr.3 do zamieszczenia przepisu.To chyba przez ten upał :cry:

 

Moja paella

 

Na wczorajszą obiadokolcję wykonałem paellę, wykorzystując produkty zakupione w Lidlu, w tygodniu hiszpańsko-portugalskim.

 

Do paelli użyłem :

 

Pokrojone w kostkę papryki /tu:czerwona,zielona i żółta/

Pokrojoną cebulę /tu:szalotka,czerwona,żółta/

Pokrojone w kostkę,wcześniej sparzone i pozbawione gniazd nasiennych pomidory

Posiekany szczypiorek i natka pietruszki /powinna być kolendra,ale.../

Duża szczypta szafranu namoczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody

Pokrojone w plasterki 2 duże ząbki czonku

post-39731-0-15938800-1407227856_thumb.jpg

5 udek kurczaka,zamacerowanych w soli,pieprzu,papryce,tymianku i niewielkiej ilości octu winnego.Dwa udka zostały wytrybowane.

post-39731-0-81529800-1407227945_thumb.jpg

10 langustynek

post-39731-0-14316800-1407227989_thumb.jpg

mieszanka owoców morza /krewetki,małże,kalmary,ośmiorniczki/

post-39731-0-98835200-1407228068_thumb.jpg

Kiełbasa chorizo pokrojona w kostkę i część w centymetrowe kawałki

post-39731-0-18529500-1407228132_thumb.jpg

Szklanka ryżu arborio /taki do rizotta,ale może być każdy inny /

post-39731-0-72554000-1407228261_thumb.jpg

Dwie szklanki rosołu ugotowanego na resztkach kurczaka,marchewki i cebuli.Dla wyrażniejszego smaku dodałem kilka kropel sosu piri piri i łyżkę sosu rybnego.

Sól,pieprz,papryka w proszku,kilka płatków suszonej ostrej papryki,kilka flecików sardeli,tymianek.

 

Wykonanie:

 

W woku /może być garnek z grubym dnem/ rozgrzewamy mieszaninę oleju,oliwki i klarowanego masła.Na ostrym ogniu obsmażamy udka

post-39731-0-34478700-1407228532_thumb.jpg

 

Zmniejszamy ogień,wyjmujemy z woka mniejsze kawałki obsmażonego kurczaka,dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Mieszamy by nie przypalić kiełbasy.Dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy do zeszklenia cebulu i "dojścia"udek.

post-39731-0-05955800-1407228684_thumb.jpg

Wyjmujemy udka,dodajemy paprykę a następnie pomidory

post-39731-0-43845600-1407228908_thumb.jpg

Wsypujemy ryż i dusimy tak długo aż stanie się szklisty.

post-39731-0-19269400-1407229209_thumb.jpg

Dodajemy owoce morza i chwilę dusimy razem,dodajemy płatki suszonej papryki, posiekany szczypior i natkę pietruszki

post-39731-0-43497800-1407229243_thumb.jpg

Wlewamy odcedzony rosół wraz z szafranem /płyn też/,na maleńkim ogniu dusimy do wchłonięcia przez ryż płynu.W międzyczasie na patelni z klarowanym masłem,ząbkiem czosnku i ziarenkiem pieprzu chńskiego /nie koniecznie,to mój wymysł/  krótko obsmażamy z obu stron langustynki,do uzyskania koloru czerwonego.Były surowe z gotowanymi można tę czynność pominąć.

Teraz układamy paellę.

W zasadzie powinna być paellara /aktualnie można ją nabyć w Lidlu/,ale może być każde naczynie żaroodporne.Ja robię to w woku /jakoś moje aluzje n/t profesjinalnego sprzętu nie budzą pozytywnej reakcji :(  /.

Na ryżu układamy kurczaka,langustynki,kawałki sardeli,posypujemy tymiankiem i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180 st.piekarnika.

post-39731-0-82113800-1407246899_thumb.jpg

No i na stół.Paella zniknęła błyskawicznie.

post-39731-0-61535400-1407229880_thumb.jpgpost-39731-0-87764900-1407229901_thumb.jpg

Danie fajne,smaczne i można je wykonać wcześniej i wstawić do piekarnika,pieca w chwili przybycia gości.Paellę można wykonać z innych składników.To jak nasz bigos,wariantów i wersj jest nieskończona ilość. :D

A poniżej link do innej wersji mojej paelli.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5020-owoce-morza/?do=findComment&comment=189962

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy urobek :D,w sumie 36 słoików

post-39731-0-20546600-1407866224_thumb.jpg

post-39731-0-48132200-1407866260_thumb.jpg

Ogórki kiszone dzisiejsze i z przed kilku dni

post-39731-0-49427100-1407866301_thumb.jpg

Dzisiaj dwie młodziutkie kaczko-gęsi straciły życie

post-39731-0-30649400-1407866388_thumb.jpg

Fajnie umięśnione,mało tłuszczu.Jedna poszła do zamrażarki, druga uświetni Święto Wojska Polskiego.Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/

A jak kaczkobicie to i świeżonka na obiad była :D

post-39731-0-50809300-1407866616_thumb.jpg

Czyli resztki schabu szykowanego na polędwicę,polędwiczek,boczku na roladę i ogonówki.Wszystko się teraz pekluje w towarzystwie ozora wołowego.A z kaczko-gęsi to w "świeżynce" wątróbka była :D

Jeszcze tylko upieczona papryka do obrania ze skórki została

post-39731-0-42498400-1407866975_thumb.jpg

Jutro do roboty fasolka szparagowa z ogródka i borówki z gruszkami.

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/

 

Znaczy się, czarną polewkę niedoszłemu mężowi wnuczki chcesz zaserwować ?   ;) 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/

 

U mnie to  samo - tylko ja i  Wirkowy dziadek - gotuję rzadko, ale jak już  zrobię to jem  :rolleyes: na obiad ... http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif  ... kolację ... http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif  ... , a nieraz  i na  śniadanie :D .

 

Trzeba by zebrać "siły"  i  wspólnie wykonać.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba by zebrać "siły" i wspólnie wykonać.

Może na Grzybozlocie? :D rok temu pierwszy raz jadłem i... brałem dokładkę :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/

 

 

Zawsze możesz  przesłać kurierem do tych co uwielbiają  czerninkę :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może na Grzybozlocie? :D rok temu pierwszy raz jadłem i... brałem dokładkę :D :D

Rzecz do przemyślenia :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sezon paprykowy w pełni,więc faszerowana na kolacyjkę jak znalazł :D

post-39731-0-25273500-1408469004_thumb.jpgpost-39731-0-99309600-1408469032_thumb.jpg

Na obiadek kaczko-gęś

post-39731-0-07617300-1408469118_thumb.jpgpost-39731-0-24724400-1408469159_thumb.jpg

Do Napoleonowa nie jedziemy,ale żeberka Jacka C musiałem zaliczyć :thumbsup:

post-39731-0-96473800-1408469322_thumb.jpg

A na działce pojawiły się zielone jakieś ludziki :cry:

post-39731-0-27037000-1408469411_thumb.jpg

No i fajnie jest :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.