Kruszynka Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Dzisiaj grad sobie popaduje na zmianę z deszczem fotka robiona około 14-tejJednak pomimo trudności udało się skomponować obiadek z żeberek i kebabczet Do tego sałata i tzatzyzikiProśba do oglądających fotki o informację czy są prawidłowo wczytane ? bo coś chyba szwankuje Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 25 Maja 2014 Prawidłowo wczytane i z zainteresowaniem przeczytane. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 25 Maja 2014 Prawidłowo wczytane Znaczy się mój laptop zaczyna strajkować bo zdjęcia oglądam w kilku kolorach i mozaikach Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 29 Maja 2014 Andrzej bawi u wód i nie ma kto coś, tak troszkę, na śniadanko zrobić,więc w zastępstwie, ja tak troszkę na kolacyjkę wczoraj i dzisiaj, przy wydatnej pomocy mojej Połowicy, wykonałem.Materiał gotowy.Będą salcesony,wątrobianka,kiełbasa wiejska.Zapeklowane od 14 dni polędwice,szynka,boczki i od trzech dni polędwiczki i żeberka.Wątrobianka po parzeniu.Będzie jeszcze podwędzonaKiełbasa już w osłonkach,wędzonki powiązane,salcesony po parzeniu.Widok na całość,szynka jeszcze się parzy.Dodatkowo słoninka wędzona paprykowa /taka cieniasta ze sklepu/ i popieprzona /gruba,podlaska-dar Gonza /A po robocie /wędzarnię odpaliłem o 4.30,wędzenie w niezbyt przyjemnych okolicznościach przyrody /po kielonku dębowej pod świeżutką wędlinkę i dwudniowego ogóreczka Ogólnie wyszło nieżle.Heniu jak widzisz wszystko na Twojej desce się działo.Bardzo pomocna.Dzięki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 29 Maja 2014 Będą salcesony,wątrobianka,kiełbasa wiejska Spodziewacie się gości? Bo ja bym wpadł Właśnie dzisiaj zlałem co miałem zlać z drugiego dojenia Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 29 Maja 2014 Heniu jak widzisz wszystko na Twojej desce się działo.Bardzo pomocna.Dzięki Cieszy "mięto" że nie poszła na "marnację" Pozdrówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 30 Maja 2014 Spodziewacie się gości Nooo ze Stolycy Bo ja bym wpadł Myślimy o tym Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Kaziku . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Mała deseczka wyrobów + ogóreczki małosolne i marynowane Salceson w przekroju.Jak widać ucho obowiązkowe Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Mała deseczka wyrobów + ogóreczki małosolne i marynowane Kaziku , szkoda że do Chłapowa już nie będzie Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Kaziku , szkoda że do Chłapowa już nie będzie Andrzej "cóś - nie - cóś" się zachowa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Andrzej "cóś - nie - cóś" się zachowa Po rozmowie telefonicznej jestem usatysfakcjonowany Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Zawsze musi być ten pierwszy raz.Więc pierwszy raz grillowałem T-bone steki. Pierwszy /dla mnie /grillowany był 12 min.dwa po 15 min,jeden 20 min. Mój stek z powodzeniem mógłby być grillowany 10 min. Jako dodatki były pieczone,młode ziemniaczki,sos paprykowy i czosnkowy,pasta z czerwonej fasoli i masełko czosnkowe. Pyszne to było,ale po kieszeni wali zdrowo .Całe szczęście że Zięciulek sponsorował Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zawsze musi być ten pierwszy raz.Więc pierwszy raz grillowałem T-bone steki. Jako dodatki były pieczone,młode ziemniaczki,sos paprykowy i czosnkowy,pasta z czerwonej fasoli i masełko czosnkowe. Pyszne to było,ale po kieszeni wali zdrowo Tak to już jest, że dodatki biją po kieszeni. Żeby życie było piękne, musi być drogie !Co prawda, można je sobie zorganizować trochę taniej, ale wtedy już nie bedzie pięknie !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Tak sobie spominam jak sie mialo 16 lat to z kumplami my w ognisku ziemniaki piekli i jabcoki pili bylo pieknie Wiec nie zgodze sie z tym ze zycie musi byc drogie zeby bylo piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wiec nie zgodze sie z tym ze zycie musi byc drogie zeby bylo piekne No to coś tańszego na dzisiejszy obiad zrobiłem Też było dobre Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Podejście nr.3 do zamieszczenia przepisu.To chyba przez ten upał Moja paella Na wczorajszą obiadokolcję wykonałem paellę, wykorzystując produkty zakupione w Lidlu, w tygodniu hiszpańsko-portugalskim. Do paelli użyłem : Pokrojone w kostkę papryki /tu:czerwona,zielona i żółta/Pokrojoną cebulę /tu:szalotka,czerwona,żółta/Pokrojone w kostkę,wcześniej sparzone i pozbawione gniazd nasiennych pomidoryPosiekany szczypiorek i natka pietruszki /powinna być kolendra,ale.../Duża szczypta szafranu namoczonego w niewielkiej ilości ciepłej wodyPokrojone w plasterki 2 duże ząbki czonku5 udek kurczaka,zamacerowanych w soli,pieprzu,papryce,tymianku i niewielkiej ilości octu winnego.Dwa udka zostały wytrybowane.10 langustynekmieszanka owoców morza /krewetki,małże,kalmary,ośmiorniczki/Kiełbasa chorizo pokrojona w kostkę i część w centymetrowe kawałkiSzklanka ryżu arborio /taki do rizotta,ale może być każdy inny /Dwie szklanki rosołu ugotowanego na resztkach kurczaka,marchewki i cebuli.Dla wyrażniejszego smaku dodałem kilka kropel sosu piri piri i łyżkę sosu rybnego.Sól,pieprz,papryka w proszku,kilka płatków suszonej ostrej papryki,kilka flecików sardeli,tymianek. Wykonanie: W woku /może być garnek z grubym dnem/ rozgrzewamy mieszaninę oleju,oliwki i klarowanego masła.Na ostrym ogniu obsmażamy udka Zmniejszamy ogień,wyjmujemy z woka mniejsze kawałki obsmażonego kurczaka,dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Mieszamy by nie przypalić kiełbasy.Dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy do zeszklenia cebulu i "dojścia"udek.Wyjmujemy udka,dodajemy paprykę a następnie pomidoryWsypujemy ryż i dusimy tak długo aż stanie się szklisty.Dodajemy owoce morza i chwilę dusimy razem,dodajemy płatki suszonej papryki, posiekany szczypior i natkę pietruszkiWlewamy odcedzony rosół wraz z szafranem /płyn też/,na maleńkim ogniu dusimy do wchłonięcia przez ryż płynu.W międzyczasie na patelni z klarowanym masłem,ząbkiem czosnku i ziarenkiem pieprzu chńskiego /nie koniecznie,to mój wymysł/ krótko obsmażamy z obu stron langustynki,do uzyskania koloru czerwonego.Były surowe z gotowanymi można tę czynność pominąć.Teraz układamy paellę.W zasadzie powinna być paellara /aktualnie można ją nabyć w Lidlu/,ale może być każde naczynie żaroodporne.Ja robię to w woku /jakoś moje aluzje n/t profesjinalnego sprzętu nie budzą pozytywnej reakcji /.Na ryżu układamy kurczaka,langustynki,kawałki sardeli,posypujemy tymiankiem i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180 st.piekarnika.No i na stół.Paella zniknęła błyskawicznie.Danie fajne,smaczne i można je wykonać wcześniej i wstawić do piekarnika,pieca w chwili przybycia gości.Paellę można wykonać z innych składników.To jak nasz bigos,wariantów i wersj jest nieskończona ilość. A poniżej link do innej wersji mojej paelli.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5020-owoce-morza/?do=findComment&comment=189962 Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Wygląda zajefajnie !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Dzisiejszy urobek ,w sumie 36 słoikówOgórki kiszone dzisiejsze i z przed kilku dniDzisiaj dwie młodziutkie kaczko-gęsi straciły życieFajnie umięśnione,mało tłuszczu.Jedna poszła do zamrażarki, druga uświetni Święto Wojska Polskiego.Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/A jak kaczkobicie to i świeżonka na obiad była Czyli resztki schabu szykowanego na polędwicę,polędwiczek,boczku na roladę i ogonówki.Wszystko się teraz pekluje w towarzystwie ozora wołowego.A z kaczko-gęsi to w "świeżynce" wątróbka była Jeszcze tylko upieczona papryka do obrania ze skórki zostałaJutro do roboty fasolka szparagowa z ogródka i borówki z gruszkami. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/ Znaczy się, czarną polewkę niedoszłemu mężowi wnuczki chcesz zaserwować ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/ U mnie to samo - tylko ja i Wirkowy dziadek - gotuję rzadko, ale jak już zrobię to jem na obiad ... http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif ... kolację ... http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif ... , a nieraz i na śniadanie . Trzeba by zebrać "siły" i wspólnie wykonać. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Trzeba by zebrać "siły" i wspólnie wykonać. Może na Grzybozlocie? rok temu pierwszy raz jadłem i... brałem dokładkę :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Krew na czerninkę do zamrażarki poszła ze względu na małą ilość ewentualnych konsumentów /szt.1/ Zawsze możesz przesłać kurierem do tych co uwielbiają czerninkę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Może na Grzybozlocie? rok temu pierwszy raz jadłem i... brałem dokładkę :D Rzecz do przemyślenia Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Sezon paprykowy w pełni,więc faszerowana na kolacyjkę jak znalazł Na obiadek kaczko-gęśDo Napoleonowa nie jedziemy,ale żeberka Jacka C musiałem zaliczyć A na działce pojawiły się zielone jakieś ludziki No i fajnie jest Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.