świadziu Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam, jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem.Czytam forum od kilku dni i poświęciłem kilkanaście godzin na czytaniu różnych postów lecz troszkę się pogubiłem jeśli chodzi o peklowanie Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solance ? Znalazłem poniższe tabele:http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469 Lecz wszędzie podane jest aby zrobić nastrzyk Gorąca prośba o podanie informacji jak zrobić peklowanie bez nastrzyków. Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solance ? Kawałki mięsa będą miały około 1,5 kg wagi a czas peklowania to 5 dni. Sorki za moje pytania bo pewnie odpowiedzi na podobne pojawiały się już na forum lecz niestety ich nie znalazłem i dlatego pozwoliłem sobie na napisanie tego posta. Z góry wielkie dzięki za pomoc !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Lipca 2011 Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solanceDo peklowania na mokro elementów cienkich (boczek, żeberka) nastrzyk nie jest wymagany. Peklujemy nie w solance, tylko w roztworze peklosoli i wody w stosunku jak w tabeli. Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solancePeklowanie na sucho występuje wtedy gdy nie używamy wody, tylko samej peklosoli. Na przykład na wędliny peklujemy na sucho, w samej peklosoli. Można oczywiście zamiast peklosoli zastosować mieszankę peklosoli i soli w stosunku 50:50. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2011 Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” To nie jest określenie żargonowe tylko jak najbardziej czysto fachowe. Wszystko o peklowaniu znajdziesz na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny . Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2011 jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem. http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych To tak na początek . Myślę że funkcja szukaj dużo pomoże . Jak już " liźniesz " trochę teorii to pytaj . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Lipca 2011 Witaj świadziu!!! Oj to króciutko czytasz forum, aby poznać i zrozumieć wielowiekową tradycję polskiego masarstwa. Ja czytałem stronę i forum 1,5 roku zanim się zalogowałem (wtedy jeszcze było można) i tak niewiele wiem , ale postaram Ci pomóc w kwestii która cię interesuje. Jest peklowanie suche i jest peklowanie mokre. Peklowanie na sucho popularne było w dawniejszych czasach i polegało na zasypywaniu w beczułkach lub garach ceramicznych mięsa mieszaniną soli i saletry. Mięso musiało być tak ułożone aby nie było powietrza między kawałkami i trwało zazwyczaj 4 - 6 tygodnie. Po peklowaniu mięso płukano lub moczono z nadmiaru soli, potem osuszano i wędzono.W związku z niedoborem czasu , wymyślono peklowanie na mokro to znaczy: peklowanie w wodnym roztworze peklosoli, i można obyć się bez nastrzyku, ale peklowanie i tak musi trwać ze trzy tygodnie, tak aby zapeklować mięso w całym kawałku. Nie bójmy się nastrzyku ono tylko przyspiesza peklowanie. Jeśli nie masz nastrzykiwarki, to wystarczy zwykła strzykawka lekarska 20 ml i igła 1,4 mm kupiona za grosze w aptece. Do zrobienia dobrych stężeń potrzebna jest TABELA PEKLOWAŃ DZIADKA. Pozdrawiam. [ Dodano: Sob 30 Lip, 2011 11:12 ]No widzę że zanim napisałem jednym palcem posta, to koledzy opisali co i jak :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.