Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem.

Czytam forum od kilku dni i poświęciłem kilkanaście godzin na czytaniu różnych postów lecz troszkę się pogubiłem jeśli chodzi o peklowanie 

Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solance ?

 

Znalazłem poniższe tabele:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469

Lecz wszędzie podane jest aby zrobić nastrzyk :(

 

Gorąca prośba o podanie informacji jak zrobić peklowanie bez nastrzyków.

 

Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solance ?

 

Kawałki mięsa będą miały około 1,5 kg wagi a czas peklowania to 5 dni.

 

Sorki za moje pytania bo pewnie odpowiedzi na podobne pojawiały się już na forum lecz niestety ich nie znalazłem i dlatego pozwoliłem sobie na napisanie tego posta.

 

Z góry wielkie dzięki za pomoc !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solance

Do peklowania na mokro elementów cienkich (boczek, żeberka) nastrzyk nie jest wymagany. Peklujemy nie w solance, tylko w roztworze peklosoli i wody w stosunku jak w tabeli.

Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solance

Peklowanie na sucho występuje wtedy gdy nie używamy wody, tylko samej peklosoli. Na przykład na wędliny peklujemy na sucho, w samej peklosoli. Można oczywiście zamiast peklosoli zastosować mieszankę peklosoli i soli w stosunku 50:50.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168603
Udostępnij na innych stronach

Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO”

To nie jest określenie żargonowe tylko jak najbardziej czysto fachowe. Wszystko o peklowaniu znajdziesz na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny .
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168604
Udostępnij na innych stronach

jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem.

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych

 

To tak na początek . Myślę że funkcja szukaj dużo pomoże . Jak już " liźniesz " trochę teorii to pytaj .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168605
Udostępnij na innych stronach

Witaj świadziu!!!

 

Oj to króciutko czytasz forum, aby poznać i zrozumieć wielowiekową tradycję polskiego masarstwa. Ja czytałem stronę i forum 1,5 roku zanim się zalogowałem (wtedy jeszcze było można) i tak niewiele wiem , ale postaram Ci pomóc w kwestii która cię interesuje. Jest peklowanie suche i jest peklowanie mokre. Peklowanie na sucho popularne było w dawniejszych czasach i polegało na zasypywaniu w beczułkach lub garach ceramicznych mięsa mieszaniną soli i saletry. Mięso musiało być tak ułożone aby nie było powietrza między kawałkami i trwało zazwyczaj 4 - 6 tygodnie. Po peklowaniu mięso płukano lub moczono z nadmiaru soli, potem osuszano i wędzono.

W związku z niedoborem czasu , wymyślono peklowanie na mokro to znaczy: peklowanie w wodnym roztworze peklosoli, i można obyć się bez nastrzyku, ale peklowanie i tak musi trwać ze trzy tygodnie, tak aby zapeklować mięso w całym kawałku. Nie bójmy się nastrzyku ono tylko przyspiesza peklowanie. Jeśli nie masz nastrzykiwarki, to wystarczy zwykła strzykawka lekarska 20 ml i igła 1,4 mm kupiona za grosze w aptece. Do zrobienia dobrych stężeń potrzebna jest TABELA PEKLOWAŃ DZIADKA.

 

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Sob 30 Lip, 2011 11:12 ]

No widzę że zanim napisałem jednym palcem posta, to koledzy opisali co i jak :grin:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5864-peklowanie-a-wi%C4%99c-moje-pocz%C4%85tki-jak-to-zrobi%C4%87/#findComment-168606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.