klodek4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witam wszystkich na tym wspaniałym forum gdzie po miesiącu przeglądania i pierwszych prób wędzenia, czerpię pełnymi garściami moc informacji i porad!!! Będę miał do Was pewnie wiele pytań i proszę o rzetelne info, po pierwsze mieszkam w Hiszpanii obok Alicante czyli w obecnym czasie dużo ciepełka, pierwsza próba odbyła się na makreli /caballa/, udkach kurczaka, /pollo/, i surowej kiełbasce jaką ty sprzedają /longaniza/, wszystko wyszło w miare dobrze biorąc pod uwagę że cała wiedzę zaczerpnąłem z tego forum, pytanie brzmi tak przymierzam się do uwędzenia jakieś szyneczki, schabu, polędwiczki, boczku, nie namierzylem tutaj żadnej peklosoli, ale saletre / salitre/, do peklowania, poradzcie mi jak to połączyć w dobrych proporcjach biorąc też pod uwagę tutejsze temperatury, proszę o kilka wskazówek którymi powinienem się kierować i krok po kroku realizować , i wreszcie nacieszyć sie wędzonym smaczkiem którego brakowało mi od lat, z poważaniem klodek4 [ Dodano: Wto 02 Sie, 2011 07:39 ]hę , a jak dodać zdjęcia , proszę o poradę!!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witaj.Jesli możesz, to na początek odhacz sie na naszej mapce (góra strony).We wszystkich przepisach, w których występuje saletra, możesz ją zastąpić peklosolą, biorąc taką sama ilość peklosoli, jaka stanowi w przepisie sól i saletra. Oczywiście ilość peklosoli przyjmujesz wg własnej "słonolubności" przysmaków.Oczywiście możesz także dodawać saletre stosując ja w ilości ok. 2-2,5% w stosunku do ilości soli.Podawaj te hiszpańskie przepisy w całości, okraszone zdjęciami.Wszystko na temat wędzonek i innych przysmaków znajdziesz na naszej stronie głównej www.wedlinydomowe.pl Na poczatek polecam szczególnie AKADEMIĘ DZIADKA.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-169147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 klodek4, Witaj To zakręć się trochę i podaj kilka przepisów na kiełbasy w stylu Hiszpańskim. Najlepiej zaczerpnięte od tubylców ze wsi. Z tego co się orientuję to Hiszpanie (mam szwagierkę w Bilbao) niewiele wędzą. Przeważnie ich wyroby są dojrzewające. Peklosól ponoć jest dostępna w sklepach rosyjskich, a jak nie ma to można u nich zamówić produkty ze wschodu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-169152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 nie namierzylem tutaj żadnej peklosoli, ale saletre / salitre/Witaj kol. Klodek4 Peklosól to el curado, może na www idzie ja zamówić. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-169159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witam! - /Maxell /na mapce się odznaczyłem za twoją wskazówką, w miarę czasu będędodawał zdjęcia, -/Beiot/, Hiszpanie mało wędzą, dużo solą, ale mam zamiar ich wkręcić w wędzone, przepisy będę starał się zdobywać i tutaj umieszczać,- /Darino/ piszesz że peklosól to el curado, tylko czy tu w ogóle występuje taka mieszanka czy będę zmuszony mieszac saletry z sola - o to pytanie, na razie badam rynek, szukam i pytam gdzie się tylko da, postanowiłem ten temat przeorac i przeczesac przez całą Hiszpanię, a może namierzę jakąś hurtownię rosyjską i po problemie - bądżmy dobrej myśli, pozdro dla wszystkich Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-169206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2011 W okolicach gdzie mieszkasz to wątpię aby komuś przeszła nasza kiełbasa. Kiedyś mieszkałem blisko Madrytu i nikomu nie podchodziła. Za to na północy a konkretnie w Asturias gdzie mieszkam aktualnie to wszystkim smakowała. Morze dlatego ze tez wędzą, trochę inaczej niż my. El curado inaczej samo curado. Można by to przetłumaczyć na "dojrzewanie" danego produktu , to znaczy: Sera, szynki , kiełbasy etc... . A jeśli chodzi o sól to fakt ze tylko to dodają+ paprykę w proszku itd. Przypomniało mi się ze moja teściowa smarowała jamon-a( szynkę ) do wysuszenia produktem zakupionym w aptece o nazwie " ÁCIDO BÓRICO" Trzeba będzie sprawdzić skład chemiczny, morze to akurat PEKLASOL? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2011 rzypomniało mi się ze moja teściowa smarowała jamon-a( szynkę ) do wysuszenia produktem zakupionym w aptece o nazwie " ÁCIDO BÓRICO Na pewno nie jest to peklosól sądzę ,że jest to kwas borowy (borny) , który ma obecnie zastosowanie jako lek na stany zapalne skóry , gdyż ma działanie odkażające . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2011 Zdecydowanie kwas borny i z peklosolą nie ma nic wspólnego.Zamów po prostu peklosól w Polskim sklepie i Ci wyślą... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Września 2011 Problem mam opanowany, miejscowy rzeznik przyniósł mi nitryt / w osobnym poście Dziadek podał mi proporcje mieszania w stosunku do soli i wody/ czyli mam peklosól, a także znajoma mi wysłała saletrę 400g,więc jestem zaopatrzony na jakiś czas, zresztą jeszcze są takie upały że nie myślę teraz o peklowaniu a w zamrażarce czekają dwie nogi tylne z dzika,Partyzant dawałem w tych stronach do próbowania kiełbaski , szynki,wędliny to większość tubylszcyzny zachwycała się smakiem /chyba że tak się trafiło/, ostatnio uwędziłem kilka makrel i serków ze sklepów i było u mnie trzech Włochów to się zajadali po pachy i strasznie im smakowało i chcieli wszystko wiedzieć jak to zrobiłem i to mnie niezmiernie cieszy i o to chodzi, pozdrawiam Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Września 2011 Sklep tego forum wysyła za granice? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Września 2011 Ze względów przepisów sanitarnych innych krajów niestety nie :devil: Mogę wysłać do rodziny, znajomych w Polsce, a oni prywatnie poza granice UNII. :wink: Samo życie i przepisy. :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2011 Nie szkodzi!!! zawsze jest jakieś wyjście, chociaż aż sam się zdziwiłem jak przeszła saletra w butelce wrzucona w kopertę , 400gramów!!!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2011 Ale my jesteśmy rodziną. Nawet nie wiesz że masz kuzyna w Hiszpanii :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Września 2011 Partyzant, no, no, więcej szczegółów, to gdzie Ty mieszkasz konkretnie!!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Września 2011 Asturias 27km od Luarca i 45 km od Aviles Adokladnie to: www.casaelcaminero.es Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Września 2011 Wysoko, kawał drogi , za to masz grzyby, pędzoną wodeczkę i tam chyba wędzą, u nas gorąco choć gleba rzyzna, w każdym bądz razie pozdrawiam, familia jak by nie było!!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Września 2011 Na razie jadę na beczce aby wędzić, dopóki nie zrobię coś na stałe. Tu gdzie mieszkam jest podobne do Polski: Lasy, grzyby, brzozy(do winka oczywiście). Tubylcy :grin: Do wędzenia wkładają wyroby do pomieszczenia i wędzą zimnym dymem przez 2 tygodnie, to znaczy rozpalają w rogu pomieszczenia ogień przykrywają blacha i zostawiają aż się wypali i tak codziennie, kiedy mija tydzień to jakoś co 2 dni(rozpalają) i tak powoli i przy okazji się (Curuje)(curado).Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Września 2011 No to super mieć tutaj rodzinkę, tam na górze faktycznie klimaty podobne do Polski, tych lasów i grzybów to Ci zazdroszczę, tutaj grzyby jak na lekarstwo, oprócz rydzów i maślaków / na szczęście/, i tam mają pewnie większe tradycję w tak zwanym pędzenie-kapanie własnej wody ognistej typu brandy i orujo / mniam/, ja tutaj typowy klimat śródziemnomorski, dużo rybek, owoców morza, pełny wachlarz, no to familio - powodzenia, pozdrawiam. Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5887-w%C4%99dzenie-w-hiszpanii/#findComment-174763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.