fishtrace Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Paweł i dopiero zaczynam, wędziłem już kilka razy ale tylko ryby ( z różnym skutkiem ), teraz przyszła pora na kiełbasę i tu mam pytanie, czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminie oraz czy mogę do robienia parówek użyć osłonek kalogenowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Powitanie. Jakie mięso masz na myśli? Już zmielone i przyprawione, czy dopiero do mielenia? Ja w obydwu przypadkach nie widzę przeszkód. Wiadomo, że zawsze wszytko od razu zemleć, nabić i uwędzić, ale jeśli coś przeszkodziło, to zamrażarka i tyle.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 ...czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminie ... Ważne czy mięso jest w fazie przed, w trakcie, czy po STĘŻENIU POŚMIERTNYM! Rigor mortis, to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa, jeśli chodzi o kiełbasy, szynki ...... . Jeśli zaś idzie o zamrażanie to TYLKO gwałtowne zamrażanie nie spowoduje ZNISZCZENIA mięśni. Ale to jest tylko istotne dla "wiedzących"! :wink: Wierzącemu wystarczy "wiara", że jego lodówka zamraża mięśnie a nie niszczy BEZPOWROTNIE! :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witanko czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminieMożesz, a rozmrażaj powoli na dolnej półce w lodówce :grin: czy mogę do robienia parówek użyć osłonek kalogenowych?Możesz :grin: Nie wiem czy czytałeś Akademię Dziadka i tak na wszelki wypadek daję linka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ważne czy mięso jest w fazie przed, w trakcie, czy po STĘŻENIU POŚMIERTNYM! Rigor mortis, to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa, jeśli chodzi o kiełbasy, szynki ...... . Hmmm a możesz to dokładniej rozwinąć ? Chodzi mi głównie o to stężenie pośmiertne. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 hehe niewątpliwie Marek zakłada, że mięsko zakupione w sklepie może być jeszcze "ciepłe" :P lub "sztywne" Gdyby fishtrace miał się ku biciu pierwszego zwierzaka (pierwszego, skoro zaczyna ) to chyba naszykowałby się na tyle, coby wiedzieć ile jest w stanie przerobić natenczas (czytaj w fazie przed i w trakcie stężenia) ... no i nie martwiłby się o osłonki - miałby "ciepłe", naturalne ... Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishtrace Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Dziękuje za szybkie odp. Chodzi mi oczywiście o mięso jeszcze nie mielone, nie peklowane, chce zamówić ćwiartkę świnki ale na pewno nie uda mi się przetworzyć całości na raz, stąd pytanie o mrożenie.Czyli można zamrozić, dziękuje jeszcze raz, a i na pewno jeszcze nie raz poszukam pomocy u szanownych kolegów, nie omieszkam również pochwalić sie swoja pierwszą własnoręcznie zrobioną kiełbasą :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 ...chce zamówić ćwiartkę świnki ale na pewno nie uda mi się przetworzyć całości na raz stąd pytanie o mrożenie.Czyli można zamrozić, dziękuje jeszcze raz, a i na pewno jeszcze nie raz poszukam pomocy u szanownych kolegów, nie omieszkam również pochwalić sie swoja pierwszą własnoręcznie zrobioną kiełbasą :grin: No jak kolega ćwiarteczki na raz nie przerobi to uuu..... kiepsko to widzę .... no chyba, że brak czasu jest przeszkodą...ale o wtedy należało by wygospodarować kilka godz. i obrobić się raz, dwa i nie robić sobie bałaganu 2 czy może nawet 3 razy? [/b] Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.