Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Paweł i dopiero zaczynam, wędziłem już kilka razy ale tylko ryby ( z różnym skutkiem ), teraz przyszła pora na kiełbasę i tu mam pytanie, czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminie oraz czy mogę do robienia parówek użyć osłonek kalogenowych?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/
Udostępnij na innych stronach

Powitanie. Jakie mięso masz na myśli? Już zmielone i przyprawione, czy dopiero do mielenia? Ja w obydwu przypadkach nie widzę przeszkód. Wiadomo, że zawsze wszytko od razu zemleć, nabić i uwędzić, ale jeśli coś przeszkodziło, to zamrażarka i tyle.... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170568
Udostępnij na innych stronach

...czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminie ...

Ważne czy mięso jest w fazie przed, w trakcie, czy po STĘŻENIU POŚMIERTNYM!

 

Rigor mortis, to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa,

jeśli chodzi o kiełbasy, szynki ...... . :cool:

 

Jeśli zaś idzie o zamrażanie to TYLKO gwałtowne

zamrażanie nie spowoduje ZNISZCZENIA mięśni. :cool:

 

Ale to jest tylko istotne dla "wiedzących"! :wink:

 

Wierzącemu wystarczy "wiara", że jego lodówka

zamraża mięśnie a nie niszczy BEZPOWROTNIE! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170569
Udostępnij na innych stronach

Witanko :D

 

czy mogę mięso przeznaczone na kiełbasę zamrozić do wykorzystania w póżniejszym terminie

Możesz, a rozmrażaj powoli na dolnej półce w lodówce :grin:

czy mogę do robienia parówek użyć osłonek kalogenowych?

Możesz :grin:

 

Nie wiem czy czytałeś Akademię Dziadka i tak na wszelki wypadek daję linka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170570
Udostępnij na innych stronach

Ważne czy mięso jest w fazie przed, w trakcie, czy po STĘŻENIU POŚMIERTNYM!

 

Rigor mortis, to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa,

jeśli chodzi o kiełbasy, szynki ...... . :cool:

Hmmm a możesz to dokładniej rozwinąć ?

Chodzi mi głównie o to stężenie pośmiertne.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170577
Udostępnij na innych stronach

hehe :D

niewątpliwie Marek zakłada, że mięsko zakupione w sklepie może być jeszcze "ciepłe" :P lub "sztywne"

 

Gdyby fishtrace miał się ku biciu pierwszego zwierzaka (pierwszego, skoro zaczyna ) to chyba naszykowałby się na tyle, coby wiedzieć ile jest w stanie przerobić natenczas (czytaj w fazie przed i w trakcie stężenia) ... no i nie martwiłby się o osłonki - miałby "ciepłe", naturalne ...

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170578
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za szybkie odp. Chodzi mi oczywiście o mięso jeszcze nie mielone, nie peklowane, chce zamówić ćwiartkę świnki ale na pewno nie uda mi się przetworzyć całości na raz, stąd pytanie o mrożenie.Czyli można zamrozić, dziękuje jeszcze raz, a i na pewno jeszcze nie raz poszukam pomocy u szanownych kolegów, nie omieszkam również pochwalić sie swoja pierwszą własnoręcznie zrobioną kiełbasą :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170581
Udostępnij na innych stronach

...chce zamówić ćwiartkę świnki ale na pewno nie uda mi się przetworzyć całości na raz stąd pytanie o mrożenie.Czyli można zamrozić, dziękuje jeszcze raz, a i na pewno jeszcze nie raz poszukam pomocy u szanownych kolegów, nie omieszkam również pochwalić sie swoja pierwszą własnoręcznie zrobioną kiełbasą :grin:

No jak kolega ćwiarteczki na raz nie przerobi to uuu..... kiepsko to widzę .... no chyba, że brak czasu jest przeszkodą...ale o wtedy należało by wygospodarować kilka godz. i obrobić się raz, dwa i nie robić sobie bałaganu 2 czy może nawet 3 razy? :)[/b]

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5926-mro%C5%BCenie-miesa/#findComment-170586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.