@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 PIZZA - 2 szkl mąki - 1/2 szkl ciepłej wody - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3 dkg drożdży - 6 łyżek oleju Podkład do pizzy: - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 5 łyżek wody - 1 łyżka bazylii - 1 łyżka oregano - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i sól . Dodać do mąki , wymieszać i dodac olej. Składniki dobrze połączyć i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gotowe wykładamy na blachę i smarujemy podkładem i dekorujemy w/g uznania. W moim piecu piekę 15 min w temp 180 stopni. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 mniam Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 - mały słoiczek koncentratu pomidorowego Halusia... Prosze... tylko nie ketchup i to pod zadna postacia...Zwykla puszka pomidorkow w zalewie albo przecier pomidorowy a nawet sok pomidorowy (odparowany)...Koncentrat jest za suchy na pizze.. Nie obraz sie.. prosze :shock: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 a kaj Halusia napisała, że to ketchup ? :o :rolleyes: :rolleyes: Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 W moim piecu piekę 15 min w temp 180 stopni. Dodałbym, ... do zrumienienia brzegów, bo na fotce coś blado wypadły :wink: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Sorki..moja wina bo za szybko zareagowalem. Ale dosc czesto robie Pizze i na sos/podklad uzywam tylko przecierow itp. ale zadnych koncentratow...Mam nadzieje ze Halusia mi przebaczy :-( Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Gregtom "Nie obraz sie.. prosze :shock:" - późno już i pewnie oczki zmęczone prawda? :tongue: : - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 5 łyżek wody.... i już mamy wodnisty soczek :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Abratku no wiesz... Tak tylko rozcięczać wodą. ?? hmm ?! Podklad jest superek ale zamiast wody to tylko Oliwe z Oliwek.. Halusia... Abratek troszke ma chyba tez oczka jak i ja przymkniete.. Pozdrowienka i sorki :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 rozcięczać wodą. ?? hmm ?!a z czego składa się pomidor??? :tongue: też czasem robię pizzę i staram się używać odpowiednich pomidorów, ale czasem jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :tongue: .... a jutro to nas Halusia pogoni jakimś "twardym" wałkiem.... albo "miękkim" - już nie pamiętam jak to leciało :grin: :blush: :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Września 2011 a nawet sok pomidorowy (odparowany) A czy jak odparujesz sok pomidorowy to nie wyjdzie koncentrat.? I w drugą stronę jak dodasz wodę do koncentratu też wyjdzie sok. @halusia@, Pizza rewelka, sam często robię w domu. Ja swoją wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 10min, a ciasto obsypuję mąką od spodu zamiast papieru do pieczenia. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-173859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2011 Ja na sos do pizzy zawsze daję domowy przecier pomidorowy bądź w sezonie świeże pomidory, trochę zredukuję ilość wody plus zrumieniona cebulka, dużo czosnku, zioła prowansalskie i przyprawy i jest pycha. Jakoś nie mam przekonania do kupnego koncentratu. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-174044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2011 Co do ciasta to robię "z ręki" wiec proporcji nie podam dokładnych ale są z grubsza zbliżone do tych. Tylko ja daje łyżkę cukru. Zaczynam od zaczynu z maki drożdży i pół łyżeczki cukru nawet delikatnie wodę podgrzewam. Tak żeby drożdże miały dobry start. Potem jak się drożdże rozhulają dodaje resztę cukru i mąki. Jak wszystko poszło ok to ciasto będzie rosnąc już podczas wyrabiania będzie to czuć w ręce. Co do sosu na ciasto to robię z przecieru domowego. Najpierw podsmażam cebulkę. Potem cebule wyrzucam z naczynia, przesmażam trochę mąki na maśle i na to bach przecier i przesmażoną cebule. wtedy robi się gęsty sos. Przyprawy wiadomo co kto lubi ja daje co najmniej oregano ostrą paprykę i czosnek. Bazylia czy zioła prowansalskie też się zmieszczą. Piekę na maxa (u mnie 250 st) bez termoobiegu w nagrzanym piekarniku (min 180) czasu ile trzeba bo to zależy od grubości ciasta i ilości dodatków. A na pizze sos czosnkowy a la DaGrasso, (od biedy ten pomidorowy też się nadaje).Jogurt naturalny, 2-3 łyżki majonezu ostra papryka trochę soli, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie i inne zielone zioła zgodnie z upodobaniami. Czosnek może być granulowany ale wtedy lepiej zrobić wcześniej żeby sos nim zdążył "nasiąknąć". Sos w ogóle jest lepszy jak chwile postoi w lodówce przed spożyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-174226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2011 . Czosnek może być granulowany Nie jestem zwolenniczką owego... dla mnie to nic innego jak "chemia"..no ale o gustach nie dyskutuję :blush: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-174257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2012 Halusiu wspaniały przepis napewno wypróbuję... Jeżeli pozwolisz podłączę sie ze swoim sposobem na domowy sos i ciasto :> nie jest to pizza italiano, na grubym cieście, jaką wiele osób miło wspomina z dawnych lat.. Sos: mielone mięso podsmażyć na oleju az bedzie brązowe i skarmelizowane, zalać to pomidorami z puszki najlepiej pelatti. (gdzie ja mam głowe ^^ a czosnek i cebula? hehehe) Doprawić oregano, octem, cukrem trzcinowym, sosem woorcestershire i suszonymi pomidorami. Gotować aż do uzyskania jednolitego sosu - u mnie 5 godzin dolewać płynu w miare potrzeb i mieszac zeby sie nie przypaliło. Ciasto: Pół kilo przesianej mąki, połowa (50g) kostki drożdży, sól, mleko, masło, oregano, bazilia, kminek, cukier 3/4 szklanki mleka uzupełnić maslem i podgrzac az sie rozpuszczą, połączyć to z drożdzami + cukier dokłądnie i dodać przesianą przez sitko mąke, przyprawy i zagnieść. Wyrabiać 5-10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzine, przykryte ściereczką. Potem wyjąc na blat opruszony mąką kukurydziana i palcami ufornować pizze tak zeby spód miał grubość ok 0.5cm. Przełozyć na blache, nałożyć sos (zimny), na to ser i na to dodatki, można popruszyć dodatkową porcją oregano. Pizza do pieca, 180 stopni stosunkowo blisko dołu piekarnika zeby spód był ok. 30-40 minut i jest gotowe. Osobiście lubie eksperymentować z ilością tłuszczu, mąki, różnymi rodzajami przypraw w cieście... raz kminek, raz czarnuszka, nasiona fenkuła, suszone pomidory.. zawsze jakiś nowy ciekawy smaczek.. Im więcej mąki tym ciasto może być cieńsze.. jeżeli zrobimy np bardzo luźne ciasto (niewymagające wyrabiania), które po wyrośnięciu ledwo da sie przełozyć w jednym kawałku na blache i podsypane mąką powoli rozprowadzić na placek pod pizze - uzyskamy świetny pulchny mięciutki spód Polecam eksperymentować :thumbsup: Pozdrawiam http://img833.imageshack.us/img833/323/20120106220851.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-209555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie wiem, gdzie się mogę pochwalić, a jeszcze nie mogę założyć nowego wątku.Wczoraj upiekłam pierwszy raz pizzę na kamieniu! :grin: Czytałam na temat płyt granitowych i szamotu i miałam rozterkę, bo podobno szamot jest bardziej kruchy i może pękać. Ale znalazłam rozwiązanie na podwórku...Przytargałam płytę granitową z ogródka, wyszorowałam i włożyłam do piekarnika na najniższy poziom. Co prawda moja gazowa kuchenka obecnie jest starej daty i grzeje oczywiście tylko ogniem od dołu, więc pizza ślicznie się przypiekła od spodu, ale góra była trochę za blada. Następnym razem przełożę kamień na środek piekarnika i zmniejszę ogień.Ale pizza była rewelacyjna!!! :-) :thumbsup: Setki razy piekłam na blasze i nigdy mi taka nie wyszła...Wczoraj przyszedł mój automat do chleba i wypróbowałam go od razu do wyrobienia ciasta. Wyszło idealne! :grin: No, po prostu, musiałam gdzieś się pochwalić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-224674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Aby dzień dobrze zakończyć zrobiłam Pizze na kolacje :smile: http://img716.imageshack.us/img716/1306/p4130270.jpg http://img22.imageshack.us/img22/3581/p4130279k.jpg http://img833.imageshack.us/img833/5914/p4130280.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Aby dzień dobrze zakończyćOj Haluś,widzę na bogato dzisiaj,babka,pizza :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Aby dzień dobrze zakończyć Oj Haluś,widzę na bogato dzisiaj,babka,pizza :grin: Wszystko dla domowników Jacku... moje tyle że zrobiłam. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Aby dzień dobrze zakończyć zrobiłam Pizze na kolacjeHalusiu czemu ser na wierzch? ciasto-sos-ser-składniki... nie będę Ci się wtryniał do pysznej pizzy, ale jednak sam kiedyś dawałem ser na koniec,, żeby się roztopił i zrumienił... później dowiedziałem się, że to błąd.. lepiej i smaczniej się piecze; jak dodatki są nie pod serem a nad serem.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Halusiu czemu ser na wierzch? Nie wiem Robercie :mellow: zawsze tak robię. Ale następnym razem zrobię dokładnie tak jak piszesz :smile: Muszę zerwać ze starymi zasadami :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Nie wiem Robercie zawsze tak robię. Ale następnym razem zrobię dokładnie tak jak piszesz Muszę zerwać ze starymi zasadamistare zasady.. kto wie czy to lepsze czy gorsze włosi - każdy lubi co innego i chwali jako przepis swojej mamy.. więc my tak samo powinniśmy.. nieważna jak, byleby smacznie :grin: Halusiu za Tobą idzie grono osób.. mów jak a pójdziemy za Tobą Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Aby dzień dobrze zakończyć zrobiłam Pizze na kolacje :smile: Tak to ja też lubię kończyć dzionek :thumbsup: :clap: Muszę zerwać ze starymi zasadami :grin: oj tam od razu zerwać, można zrobić skok w bok :grin: ja ser też daję na sos a na to dodatki a na koniec pieczarki. Pieczarki to u mnie obowiązkowo najlepsze jak są świeżutkie i soczyste wtedy fajnie pizza nasiąknie wodą z pieczarek, tylko nie można przesadzić z ilością bo będzie powódź na pizzy :grin: . a co do sera to jak robię osobną dla syna to zawsze ser na górę coby przykryć co pod spodem taki mały chwyt na niejadka którego ulubione powiedzenie to "nie jadłem to nie lubię". Polecam spróbować do ciasta dodać przypraw. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 :tongue: to Was rozsądzę bo ja daję ser na sos potem dodatki i na wierzch znowu ser Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 stare zasady.. kto wie czy to lepsze czy gorsze Jeśli nie sprawdzę to nie będę wiedziała :smile: Halusiu za Tobą idzie grono osób.. mów jak a pójdziemy za Tobą :grin: Robercie a ja za Tobą nie mogę podążyć :tongue: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 :tongue: to Was rozsądzę bo ja daję ser na sos potem dodatki i na wierzch znowu ser też dobry sposób :grin: co by tylko pamiętać aby nie przesadzić z czasem pieczenia bo po 30 minutach niezła skorupa będzie z sera :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/#findComment-280530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.