@halusia@ Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2011 Przepis wklejam specjalnie dla Agusi... Fotki nie mam ale może Aga wstawi jak upiecze :tongue: Babka budyniowa - 4 jaja - 1 szkl cukru - 4 budynie śmietankowe bez cukru ( takie na 0,5l mleka) - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szkl oleju - cukier waniliowy - 1 łyżka octu Wykonanie: Jaja ubić z cukrem, przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec olej ... i łyżka octu. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 30 min w temp 180 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego ! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2011 Halinko a dlaczego przesiewamy budyń :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2011 przypuszczam , że chodziło o przesianą mąkę ...budynie, mąkę i proszek do pieczenia. czasami tak 'się napisze'... Halusiu ! Przepis wypróbuję, dość prosty a ja ręki do ciast nie mam... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2011 W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink: To chyba tak jak z włosami. Uczesane albo wyszczotkowane wyglądaja wiecej puszyscie.. Chyba :rolleyes: Halusia. Jak myslisz czy zamiast octu bedzie moze lepiej ze sokiem z cytryny ? Albo kwaskiem cytrynowym ? Ocet jakos nie pasuje do tych slodkosci ale napewno sie myle... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2011 W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink:ale się rozpisali :grin: :grin: :grin: przesiewanie mąki ma na celu po pierwsze usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń, po drugie napowietrzenie - aby lepiej mieszało się w cieście (nie tworzą się zlepy) no i czasem dochodzi aspekt ogrzania chłodnej mąki przyniesionej z magazynu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2011 Halinko a dlaczego przesiewamy budyń :question:Gregtom napisał/a: W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink: ale się rozpisali :grin: :mrgreen: :grin: przesiewanie mąki ma na celu po pierwsze usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń, po drugie napowietrzenie - aby lepiej mieszało się w cieście (nie tworzą się zlepy) no i czasem dochodzi aspekt ogrzania chłodnej mąki przyniesionej z magazynu Asiu dokładnie dlatego jak napisali koledzy .Jak myslisz czy zamiast octu bedzie moze lepiej ze sokiem z cytryny ?Nigdy nie używam octu w surowej postaci... ale do ciasta w tak znikomej ilości na pewno nikomu nie zaszkodzi . Co do soku z cytryny nigdy nie próbowałam. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2011 :grin: no to upieczona . Nie myślałem ,ze tak wyrośnie i wziąłem trochę małą keksówkę . Ale co tam ... w smaku :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2011 :grin: no to upieczona . Nie myślałem ,ze tak wyrośnie i wziąłem trochę małą keksówkę . Ale co tam ... w smaku :thumbsup: :pycha: :thumbsup: :clap: :clap: yerba.. Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2011 Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje...... a do tego łatwa w wykonaniu dla takiego mistrza cukierniczego jak ja :wink: i szybka w wykonaniu - czyli wyjście awaryjne jak się zwalą goście ( nie na podłogę ) a w domu nic słodkiego :blush: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2011 @halusia@ napisał/a: Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje... ... a do tego łatwa w wykonaniu dla takiego mistrza cukierniczego jak ja :wink: i szybka w wykonaniu - czyli wyjście awaryjne jak się zwalą goście ( nie na podłogę ) a w domu nic słodkiego :blush: Oj... myślę że nie znasz jeszcze swoich możliwości, ale tu trzeba przyznać że łatwa i szybka w wykonaniu... a najlepiej smakuje jeszcze ciepła . :thumbsup: Jeszcze trochę a będziesz biszkopty piekł... jak Zbójaszek i Pokemon :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2011 chodziło mi o budyń, chyba nie zrozumiałam wpisu bo co daje przesianie mąki to wiem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Września 2011 No a co to jest budyń jak nie w głównej mierze mąka ziemniaczana :wink: Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Września 2011 Ja również upiekłam babke i Halusiu powiem Ci rewelacja wszystkim bardzo smakowała,upiekłam też rodzynkowiec i od wczoraj chodze "wężykiem" ,ale jest pycha. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Września 2011 No a co to jest budyń jak nie w głównej mierze mąka ziemniaczana :wink:raczej mieszanina mąk :wink: zbliżona do proporcji 1:1 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Września 2011 Ja również upiekłam babke i Halusiu powiem Ci rewelacja wszystkim bardzo smakowała,upiekłam też rodzynkowiec i od wczoraj chodze "wężykiem" ,ale jest pycha. :thumbsup:Skwareczko to musiałaś niezle'' zakropić'' tego rodzynkowca. :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Września 2011 No chyba za mocno ,ale pycha był ,po dwóch kawałkach spałam jak niemowle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Września 2011 Dziś upiekłem wg przepisu, w moim piekarniku musiała się piec 50 min. :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2011 Dziś upiekłem wg przepisu, w moim piekarniku musiała się piec 50 min. Babeczka wygląda wyśmienicie Zbyszku... :clap: mam nadzieje że tak samo smakowała :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-174482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Września 2011 Moją Babkę budyniową piekę na mniejszej blaszce... oto foteczki :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Września 2011 superasta , a ja zawsze zapominam o pudrze . Ale i tak idzie jak woda ... Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Września 2011 superasta , a ja zawsze zapominam o pudrze . Ale i tak idzie jak woda ..., Włodku to przyznaj się , ile razy już piekłeś tę babkę?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Września 2011 Moją Babkę budyniową piekę na mniejszej blaszce... oto foteczki :tongue: Halinko ale mi narobiłaś smaku :thumbsup: ,niech tylko będę miał trochę czasu to muszę spróbować taką babkę zrobić :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Września 2011 :blush: no całe trzi Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Września 2011 Halinko ale mi narobiłaś smaku :thumbsup: ,niech tylko będę miał trochę czasu to muszę spróbować taką babkę zrobić :wink:, Bodzio.. jak znajdziesz chwilkę czasu to polecam... Babka po prostu "puch" :tongue: :blush: no całe trziMyślę że na tym nie koniec... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Września 2011 to muszę spróbować taką babkę zrobićto ni ma co próbować ino trza zrobić :thumbsup: :wink: :grin: [ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 22:43 ]Myślę że na tym nie koniec...jasne tylko mam nadzieję ,że wejdę na poziom wyżej -jeśli to miałaś na myśli . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/#findComment-175974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.