Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

TOSHIBA, żenadą jest Twój post..... :rolleyes:

to ma być chyba prosty sterownik a nie rozbudowany komputer.... co sobie policzysz algorytmami? jak podasz informację sterownikowi że ma rozpocząć fazę wędzenia skoro nie wiadomo czy powierzchnia mięsa jest już sucha?...tu musiałby wyposażyć układ w czujniki wilgotności.... ale i zgrać to z sondą wbitą w mięso aby porównać czy poza osuszeniem doszło do odpowiedniego zagrzania mięsa.... te warunki są bardzo zmienne

jakoś nie widzę tu Twojej porady tylko cze[pianie się naszych postów...

- ja udzieliłem koledze wskazówek jak umiałem.... Ty żadnej... :rolleyes:

 

trzeba zauważyć że jeśli kolega nawet nie wiedział na początku nic o osuszaniu (a chciał to robić po wędzeniu!) to jakim cudem bez podstawowej wiedzy ma zrobić choćby namiastkę sterownika :rolleyes: ....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268731
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Abratek, nauczyłem się, że jak zwróci się Tobie choćby najmniejszą uwagę, puszysz sie i miotasz, żeby sprowokować drakę, wiec nie mam zamiaru kontynuować polemiki z Tobą. Zdanie moje na temat odpowiedzi pozostaje niezmienne. proces prosty jak "reguła młotka", a wiem o czym pisze, bo ze sterowania żyje :wink:

 

PS

Nie udzielałem żadnej odpowiedzi, bo strona poprzednia wyjaśnia wszystko, reszta to dopracowanie programu w praktyce.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268734
Udostępnij na innych stronach

owszem na początku nie wiedziałem:), ale teraz juz wiem i wprowadziłem odpowiednie poprawki. Nie mam zamiaru zrobić czegoś co wyręczy we wszystkim wędzącego,a tylko ułatwi prace, czy przyjemność z tym związaną. To co mi powiedzieliście w zasadzie mi wystarczy, resztę z czasem będzie można poprawić. Wiem ,ze wszystko można dowiedzieć sie na forum,ale to sa setki tematów. Wcześniej robiłem sterownik do pralni i tez musiałem wszystko od początku sie uczyć, po tym projekcie chce zrobić dla siebie licznik do quada.I teraz będzie sie kłaniała budowa silnika Ucząc sie wszystkiego od deski do deski życia mi na to wszystkiego braknie.Dlatego zwróciłem sie do Was bardziej doświadczonych o podpowiedzi. Od tego sa fora.Dziękuję wszystkim za ogólne rady,jak na razie mi to wystarczy.Praktyka pokaże resztę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268735
Udostępnij na innych stronach

Obsługiwałem przemysłowe komory wędzarniczo-parzelnicze (atmos) w miarę nowoczesne. Jest tam tylko czujnik temp. wewnatrz komory i bagnet do pomiaru temp. batonu (wewnątrz surowca) i te parametry są nastawne. Dzięki temu proces parzenia parą lub pieczenia był "automatyczny" . Podsuszanie a zwłaszcza wędzenie wymaga niestety zaglądania do komory i oceny wzrokowej oraz dotykowej czy wszytko gra i już "ma dosyć" . Nawet regulacja powietrza do DG jest ręczna łącznie z gaszeniem zapalających się ciągle zrębków woda z wiadra. Nie ma więc mowy o pełnym automacie od A do Z
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268800
Udostępnij na innych stronach

Obsługiwałem przemysłowe komory wędzarniczo-parzelnicze (atmos) w miarę nowoczesne. Jest tam tylko czujnik temp. wewnatrz komory i bagnet do pomiaru temp. batonu (wewnątrz surowca) i te parametry są nastawne. Dzięki temu proces parzenia parą lub pieczenia był "automatyczny" . Podsuszanie a zwłaszcza wędzenie wymaga niestety zaglądania do komory i oceny wzrokowej oraz dotykowej czy wszytko gra i już "ma dosyć" . Nawet regulacja powietrza do DG jest ręczna łącznie z gaszeniem zapalających się ciągle zrębków woda z wiadra. Nie ma więc mowy o pełnym automacie od A do Z

I to jest meritum sprawy związane z tym tematem,czynnika ludzkiego nie da się wyeliminować,znam to podobnie jak TY z autopsji.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268802
Udostępnij na innych stronach

marcin79, no i właśnie o to chodzi.Nie mam zamiaru robić w 100% eliminującego człowieka drivera. Mam dwa czujniki temperatury i dwa połączone z nimi stoperami.Regulacja wszystkiego jest banalnie prosta.Wszystko wyświetla sie na dużym wyświetlaczu. Reszta juz nie do mnie będzie należała.Zrobienie tego skłoniły mnie ceny takich regulatorów,mimo ,ze sa to banalnie proste uradzenia kosztują po kilkaset pln. Mnie to kosztowało kilkanaście pln.Trochę Wam temat rozruszałem :),ale juz obiecuje nie zadawać głupich pytań:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268815
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.