abratek Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 16 Lutego 2013 TOSHIBA, żenadą jest Twój post..... :rolleyes: to ma być chyba prosty sterownik a nie rozbudowany komputer.... co sobie policzysz algorytmami? jak podasz informację sterownikowi że ma rozpocząć fazę wędzenia skoro nie wiadomo czy powierzchnia mięsa jest już sucha?...tu musiałby wyposażyć układ w czujniki wilgotności.... ale i zgrać to z sondą wbitą w mięso aby porównać czy poza osuszeniem doszło do odpowiedniego zagrzania mięsa.... te warunki są bardzo zmienne jakoś nie widzę tu Twojej porady tylko cze[pianie się naszych postów... - ja udzieliłem koledze wskazówek jak umiałem.... Ty żadnej... :rolleyes: trzeba zauważyć że jeśli kolega nawet nie wiedział na początku nic o osuszaniu (a chciał to robić po wędzeniu!) to jakim cudem bez podstawowej wiedzy ma zrobić choćby namiastkę sterownika :rolleyes: .... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 16 Lutego 2013 Abratek, nauczyłem się, że jak zwróci się Tobie choćby najmniejszą uwagę, puszysz sie i miotasz, żeby sprowokować drakę, wiec nie mam zamiaru kontynuować polemiki z Tobą. Zdanie moje na temat odpowiedzi pozostaje niezmienne. proces prosty jak "reguła młotka", a wiem o czym pisze, bo ze sterowania żyje :wink: PSNie udzielałem żadnej odpowiedzi, bo strona poprzednia wyjaśnia wszystko, reszta to dopracowanie programu w praktyce. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeniu 73 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 16 Lutego 2013 owszem na początku nie wiedziałem:), ale teraz juz wiem i wprowadziłem odpowiednie poprawki. Nie mam zamiaru zrobić czegoś co wyręczy we wszystkim wędzącego,a tylko ułatwi prace, czy przyjemność z tym związaną. To co mi powiedzieliście w zasadzie mi wystarczy, resztę z czasem będzie można poprawić. Wiem ,ze wszystko można dowiedzieć sie na forum,ale to sa setki tematów. Wcześniej robiłem sterownik do pralni i tez musiałem wszystko od początku sie uczyć, po tym projekcie chce zrobić dla siebie licznik do quada.I teraz będzie sie kłaniała budowa silnika Ucząc sie wszystkiego od deski do deski życia mi na to wszystkiego braknie.Dlatego zwróciłem sie do Was bardziej doświadczonych o podpowiedzi. Od tego sa fora.Dziękuję wszystkim za ogólne rady,jak na razie mi to wystarczy.Praktyka pokaże resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin79 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 16 Lutego 2013 Obsługiwałem przemysłowe komory wędzarniczo-parzelnicze (atmos) w miarę nowoczesne. Jest tam tylko czujnik temp. wewnatrz komory i bagnet do pomiaru temp. batonu (wewnątrz surowca) i te parametry są nastawne. Dzięki temu proces parzenia parą lub pieczenia był "automatyczny" . Podsuszanie a zwłaszcza wędzenie wymaga niestety zaglądania do komory i oceny wzrokowej oraz dotykowej czy wszytko gra i już "ma dosyć" . Nawet regulacja powietrza do DG jest ręczna łącznie z gaszeniem zapalających się ciągle zrębków woda z wiadra. Nie ma więc mowy o pełnym automacie od A do Z Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 16 Lutego 2013 Obsługiwałem przemysłowe komory wędzarniczo-parzelnicze (atmos) w miarę nowoczesne. Jest tam tylko czujnik temp. wewnatrz komory i bagnet do pomiaru temp. batonu (wewnątrz surowca) i te parametry są nastawne. Dzięki temu proces parzenia parą lub pieczenia był "automatyczny" . Podsuszanie a zwłaszcza wędzenie wymaga niestety zaglądania do komory i oceny wzrokowej oraz dotykowej czy wszytko gra i już "ma dosyć" . Nawet regulacja powietrza do DG jest ręczna łącznie z gaszeniem zapalających się ciągle zrębków woda z wiadra. Nie ma więc mowy o pełnym automacie od A do ZI to jest meritum sprawy związane z tym tematem,czynnika ludzkiego nie da się wyeliminować,znam to podobnie jak TY z autopsji. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeniu 73 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 16 Lutego 2013 marcin79, no i właśnie o to chodzi.Nie mam zamiaru robić w 100% eliminującego człowieka drivera. Mam dwa czujniki temperatury i dwa połączone z nimi stoperami.Regulacja wszystkiego jest banalnie prosta.Wszystko wyświetla sie na dużym wyświetlaczu. Reszta juz nie do mnie będzie należała.Zrobienie tego skłoniły mnie ceny takich regulatorów,mimo ,ze sa to banalnie proste uradzenia kosztują po kilkaset pln. Mnie to kosztowało kilkanaście pln.Trochę Wam temat rozruszałem ,ale juz obiecuje nie zadawać głupich pytań Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin79 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 16 Lutego 2013 grzeniu 73 ciesze się że mogliśmy ci pomóc. Mój szwagier pracuje w Danisch Crow w Danii. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeniu 73 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 16 Lutego 2013 marcin79, to moze kolo mnie ,na mojej ulicy jest ich przetwórnia:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin79 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 16 Lutego 2013 mieszka w Horsens a dojeżdża do Vejle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/6/#findComment-268836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.