Skocz do zawartości

[Ciasto] Komin - Litwa


Rekomendowane odpowiedzi

Komin

 

Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.

 

1. Syrop:

 

- 0,5 kostki margaryny,

- 0,75 szklanki cukru,

- 1 łyżka gęstej śmietany,

- 3 łyżki miodu,

- 1 cukier waniliowy

 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

Jest to prototyp syropu. Następny będzie z karmelem.

 

 

2. Ciasto:

- kulki ptysiowe

 

 

 

Pracujemy nad przepisem na własne kuleczki. Na razie trzeba go dopracować.

 

3. Dodatki:

 

- rodzynki

- płatki migdałowe

 

Kulki z ciasta mieszamy razem z rodzynkami i płatkami. Następnie zalewamy syropem i mieszamy. Dalej powinniśmy użyć stożkowej formy z drewna w kształcie komina. Ja użyłam szynkowaru.

 

Wkładamy do szynkowaru woreczek foliowy i napełniamy masą. Następnie lekko prasujemy pod dociskiem sprężyny szynkowaru i wkładamy do chłodnego np. lodówki aby wszystko stężało. Wyjmujemy z formy i tniemy na plastry.

 

Ciasto powinno być bardzo twarde. Trudno ukroić!

Opis oryginału

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6033-ciasto-komin-litwa/
Udostępnij na innych stronach

Pracujemy nad przepisem na własne kuleczki. Na razie trzeba go dopracować.

to naprawdę nic trudnego,

zazwyczaj na przeszkodzie w domowym wypieku ciasta parzonego staje słaby piekarnik jednak tutaj z uwagi na niewielki kształt nie powinno być większego problemu :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6033-ciasto-komin-litwa/#findComment-175136
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Tym razem Czak Czak wg oryginalnego przepisu rosyjskiego

Dzieło beny:

 

Ciasto pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej i dlatego też nazywane jest często przysmakiem tatarskim. Nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, a smakiem przypomina prażone orzechy. Bardzo smaczne, ale niestety również bardzo kaloryczne.

W kuchni wschodniej istnieje mnóstwo przepisów na ten przysmak. Ja wypróbowałam jeden z nich (lekko zmodyfikowałam) i chyba przy nim zostanę, bo przypomina komin litewski, który niegdyś udało mi się kupić.

 

 

Ciasto:

- 1 kg maki pszennej,

- 5 jaj,

- 4 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka soli,

- 200 ml. mleka,

- 50 ml rumu,

- 60 g roztopionego masła,

- ok. 200 g rodzynek, orzechów, (opcjonalnie)

- ok. 0,5 l bezzapachowego oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu.

 

Karmel: Miód- 600g, Cukier - 400 g

 

Sposób przygotowania:

Ze przygotowanych składników wrobić dość gęste, ale sprężyste ciasto jak na makaron, a następnie umieścić je w misce, przykryć i zostawić w spokoju na ok.: 1 godz.

 

Po tym czasie rozwałkować ciasto i pokroić w paski grubości około 0,5 cm i szerokości około 1 - 1,5 cm. Z każdego paska zrobić wałek średnicy ok. 0,5 cm .

 

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej. Wałeczki kroić w plasterki lub wałeczki wielkości paznokcia (według uznania). Wałeczki łatwo można ciąć nożyczkami kuchennymi.

 

Tak przygotowane kawałki ciasta piec w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Kuleczki bardzo szybko się pieką wystarczy 1 - 2 minuty.

 

Usmażone kulki odsączyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

 

Aby uzyskać karmel, miód należy stopić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Do roztopionego miodu dodać cukier i ogrzewać powoli, często mieszając, aby rozpuścić kryształy cukru. Bardzo ważne, aby to zrobić w niskiej temperaturze i nie spalić cukru. Należy cały czas mieszać i patrzeć, aby krople roztworu spływały po łyżce. Zgodnie z zasadami sporządzania karmelu, roztwór trzeba gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.

 

Umieść smażone ciasto w szerokiej misce (zwykle używam głębokiej patelni) i zalać gorącym karmelem. Mieszać, aby równomiernie pokryć ciasto karmelem.

 

Umieść masę w formie, nadając jej pożądany kształt. Aby uzyskać kształt komina można wykorzystać, np.: szynkowar. Trzeba jednak wyłożyć formę foliową torebką do pieczenia mięsa.

 

Uwaga! Jeśli karmel zaczyna lepić się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą. Gotowy komin pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić ostrym nożem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6033-ciasto-komin-litwa/#findComment-234250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.