arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgadzam się z Grzegorzem565 A to nie dziwota. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Grzesiu zacznij od polędwicy a'la parmeńska dobrze opisane i na forum i na stronie głównej ... a "pończoszki" zasuniesz Adze ...Taka wędlinka musi podojrzewać przed wędzeniem ta ze zdjęć się na takie dojrzewanie już nie nadaje nie taka była temperatura wędzenia jeli wędzisz dojrzewające to w ostatniej fazie i w zimnym dymie kilka razy. PSPowiem Ci co i jak bo za długo pisać, Grzesiu widzę też się w temacie odezwał a on dobrze wie co i jak w tym temacie ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 28 Grudnia 2011 :grin: Arkadiusz :grin: a może taka suszona polędwica będzie ,,hitem tej zimy,, :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Arkadiusz a może taka suszona polędwica będzie ,,hitem tej zimy,, O gustach trudno dyskutować :grin: , ale wydaje mi się, że Świadziu liczy na coś innego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 5 Stycznia 2012 W końcu nadszedł czas na wędlinki dojrzewające Wiele osób udzieliło mi swoich cennych rad za które BARDZO dziękuję !! Wiec jak to ja, zrobiłem wędlinki w 4 różnych proporcjach przypraw i po 7 dniach peklowania na sucho ( 30 gram mieszanki peklującej: soli i peklosoli w proporcjach 50 / 50 ) dziś wyciągnąłem mięsko z lodówki. I tutaj znowu kilka wersji: - mięso tylko zasznurowane - mięso w pończoszce - mięso w gazie http://img20.imageshack.us/img20/4200/img0210dj.jpg http://img189.imageshack.us/img189/1118/img0213ee.jpg http://img835.imageshack.us/img835/3416/img0218el.jpg W sobotę wędzenie w zimnym dymie a potem część tego wyląduje w lodówce a reszta będzie dojrzewać w pokoju Ciekawe co wyjdzie :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ciekawe co wyjdzie A mnie bardzo interesuje jak Ci dojrzała ta polędwica co ją suszyłeś przy otwartym oknie.Stała się hitem czy raczej niezjadliwym wiórkiem.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ciekawe co wyjdzie A mnie bardzo interesuje jak Ci dojrzała ta polędwica co ją suszyłeś przy otwartym oknie.Stała się hitem czy raczej niezjadliwym wiórkiem.? Areczku, trochę się wystraszyłem co pisaliście wiec poszła zaraz do parzenia - parzyłem do temperatury wewnątrz 62 stopnie i wyszła bardzoooooooo oki :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 5 Stycznia 2012 No i dobrze zrobiłeś :clap:,ale mogłeś nie parzyć .Surowa, wędzona też jest bardzo dobra Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 5 Stycznia 2012 świadziu, w tej pończoszce to trzeba było sobie darować , mogła żona założyć :thumbsup: przepraszam że tak bezpośrednio , trzymam kciuki , wszystko będzie OK Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Stycznia 2012 świadziu, w tej pończoszce to trzeba było sobie darować , mogła żona założyć :thumbsup: przepraszam że tak bezpośrednio , trzymam kciuki , wszystko będzie OK Pawełku, ja te pończoszki i nie tylko, dziś na siłę z niej ściągałem :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Jedna polędwica od piątku wisi sobie w pokoju przy otwartym oknie - może po jakimś czasie wyjdzie ala dojrzewająca Ja zrobiłem coś podobnego tylko z piersi indyczej i było zjadliwe :thumbsup: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Tim, wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje :)Będę bardzoooo wdzięczny za szczegółowy opis jak to zrobiłeś Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Stycznia 2012 ja te pończoszki i nie tylko, dziś na siłę z niej ściągałemNie siłą a dobrocią i sposobem :lol: Trzymam kciuki za sobotnie wędzenie dalsze oczekiwanie na "dojrzałe" wyroby :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ja zrobiłem coś podobnego tylko z piersi indyczej i było zjadliwe Czy mamy rozumieć ,że uwędziłeś na gorąco pierś z indyka i nieparzoną powiesiłeś do suszenia i taką jesz.No jesli tak to odważny facet jesteś.A o ptasiej grypie słyszałeś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Będę bardzoooo wdzięczny za szczegółowy opis jak to zrobiłeś Pierś indyczą (indyki z własnego chowu) zapeklowałem mieszaniną sól50/psól50% przez 7 dni wg tabeli Dziadka. Wędziłem w temp. nie przekraczającej 45*C aby na powierzchni wędzonek nie otrzymać otoczki. Następnie wisiała sobie w kuchni nad piecem węglowym do momentu aż uznałem że będzie zjadliwa. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Stycznia 2012 :grin: swiadziu :grin: musisz być konsekwęntny w działaniu bo nie osiągniesz sukcesu :grin: byłem pewny ,że z tą polędwicą nie wymiękniesz :grin: a jednak ją sparzyłeś :grin: i hitu tej zimy nie będzie :grin: popatrz na wyrób tima :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Stycznia 2012 popatrz na wyrób tima To ja Ci radzę nie wzoruj się na tym przepisie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Stycznia 2012 świadziu, miałeś wysuszyć w wędzarni , o parzeniu nie było mowy !!!!!!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Stycznia 2012 musisz być konsekwęntny w działaniu bo nie osiągniesz sukcesu :grin:Grześ, teraz robie w kilku wersjach i będę miał porównanie co mi najlepiej smakuje - przecież o to chodzi aby zrobić to co mi najbardziej smakuje Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 5 Stycznia 2012 .A o ptasiej grypie słyszałeś. Mam Reprodukcyjną Fermę Gęsi i o ptasiej grypie wiem (mam nadzór weterynaryjny). Wszystek drób jaki spożywamy mam z własnego chowu. Jak dla nas to wyroby surowe są zdecydowanie smaczniejsze od parzonych. Kupnego drobiu nie jemy, to tak dla jasności Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 5 Stycznia 2012 świadziu, miałeś wysuszyć w wędzarni , o parzeniu nie było mowy !!!!!!! Paweł, Arek pytał o moje wyroby które opisywałem dwie strony wstecz - a więc to co robiłem dwa tygodnie temu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 5 Stycznia 2012 upssss , ale to nic przypomnieć zawsze można :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Stycznia 2012 :grin: świadziu :shock: możesz powiedzieć w jakim celu mięso powkładałeś do tetry i pończoch :question: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Grzesiu, jest to moje pierwsze podejście do wędlin dojrzewających ( ostatnio jak wiesz wędziłem ciepłym dymem i jedną polędwicę na dwa dni powiesiłem w pokoju a w końcu i tak ją sparzyłem ) i postanowiłem teraz zrobić według kilku przepisów: - Twojego - Paolodoro polecił mi obwinąć mięso gazą - natomiast Robert, Artek, Arek i jeszcze kilka osób rajstopy – „ala polędwica parmeńska” . Dziś wędziłem na zimno w temperaturze do 30 stopni przez 5,5 godziny. http://img842.imageshack.us/img842/6020/91393583.jpg http://img225.imageshack.us/img225/3153/75290056.jpg http://img109.imageshack.us/img109/3497/48245702.jpg Teraz wszystkie wędlinki wiszą sobie w pokoju przy otwartych oknach w temperaturze 13 stopni – ale mam w mieszkaniu zimno:( Po tygodniu takiego wiszenia wędliny w rajstopach trafią do lodówki a te w gazie i tylko związane dalej będą sobie wisieć. Przy okazji dzisiejszej wizyty na działce zauważyłem że na pniaczku orzecha na którym rąbie sobie drewno do wędzarni rosną zimówki – jutro na śniadanko zrobię z nich jajecznice http://img824.imageshack.us/img824/6210/37995067.jpg http://img97.imageshack.us/img97/4793/74360106.jpg http://img201.imageshack.us/img201/1552/89722776.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-195206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Dziś wędziłem na zimno w temperaturze do 30 stopni Za wysoko jak na zimne wędzenie.Zimne to 16-22C. http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-195214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.