Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z Grzegorzem565

A to nie dziwota. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192707
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Grzesiu zacznij od polędwicy a'la parmeńska dobrze opisane i na forum i na stronie głównej ... a "pończoszki" zasuniesz Adze ;) ...

Taka wędlinka musi podojrzewać przed wędzeniem ta ze zdjęć się na takie dojrzewanie już nie nadaje nie taka była temperatura wędzenia :( jeli wędzisz dojrzewające to w ostatniej fazie i w zimnym dymie kilka razy.

 

PS

Powiem Ci co i jak bo za długo pisać, Grzesiu widzę też się w temacie odezwał a on dobrze wie co i jak w tym temacie ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192710
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz a może taka suszona polędwica będzie ,,hitem tej zimy,,

O gustach trudno dyskutować :grin: , ale wydaje mi się, że Świadziu liczy na coś innego. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-192759
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W końcu nadszedł czas na wędlinki dojrzewające :)

 

Wiele osób udzieliło mi swoich cennych rad za które BARDZO dziękuję !!

Wiec jak to ja, zrobiłem wędlinki w 4 różnych proporcjach przypraw i po 7 dniach peklowania na sucho ( 30 gram mieszanki peklującej: soli i peklosoli w proporcjach 50 / 50 ) dziś wyciągnąłem mięsko z lodówki.

 

I tutaj znowu kilka wersji:

- mięso tylko zasznurowane

- mięso w pończoszce

- mięso w gazie

http://img20.imageshack.us/img20/4200/img0210dj.jpg

 

http://img189.imageshack.us/img189/1118/img0213ee.jpg

 

http://img835.imageshack.us/img835/3416/img0218el.jpg

 

 

W sobotę wędzenie w zimnym dymie a potem część tego wyląduje w lodówce a reszta będzie dojrzewać w pokoju :)

 

Ciekawe co wyjdzie :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194409
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe co wyjdzie

A mnie bardzo interesuje jak Ci dojrzała ta polędwica co ją suszyłeś przy otwartym oknie.Stała się hitem czy raczej niezjadliwym wiórkiem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194412
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe co wyjdzie

A mnie bardzo interesuje jak Ci dojrzała ta polędwica co ją suszyłeś przy otwartym oknie.Stała się hitem czy raczej niezjadliwym wiórkiem.?

Areczku,

trochę się wystraszyłem co pisaliście wiec poszła zaraz do parzenia - parzyłem do temperatury wewnątrz 62 stopnie i wyszła bardzoooooooo oki :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194417
Udostępnij na innych stronach

No i dobrze zrobiłeś :clap:,ale mogłeś nie parzyć .Surowa, wędzona też jest bardzo dobra

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194419
Udostępnij na innych stronach

świadziu, w tej pończoszce to trzeba było sobie darować , mogła żona założyć :thumbsup: przepraszam że tak bezpośrednio , trzymam kciuki , wszystko będzie OK

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194421
Udostępnij na innych stronach

świadziu, w tej pończoszce to trzeba było sobie darować , mogła żona założyć :thumbsup: przepraszam że tak bezpośrednio , trzymam kciuki , wszystko będzie OK

Pawełku,

ja te pończoszki i nie tylko, dziś na siłę z niej ściągałem :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194425
Udostępnij na innych stronach

Jedna polędwica od piątku wisi sobie w pokoju przy otwartym oknie - może po jakimś czasie wyjdzie ala dojrzewająca

 

Ja zrobiłem coś podobnego tylko z piersi indyczej i było zjadliwe :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194433
Udostępnij na innych stronach

Tim,

wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje :):)

Będę bardzoooo wdzięczny za szczegółowy opis jak to zrobiłeś :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194434
Udostępnij na innych stronach

ja te pończoszki i nie tylko, dziś na siłę z niej ściągałem

Nie siłą a dobrocią i sposobem :lol: Trzymam kciuki za sobotnie wędzenie dalsze oczekiwanie na "dojrzałe" wyroby :clap: :thumbsup: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194441
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem coś podobnego tylko z piersi indyczej i było zjadliwe

Czy mamy rozumieć ,że uwędziłeś na gorąco pierś z indyka i nieparzoną powiesiłeś do suszenia i taką jesz.No jesli tak to odważny facet jesteś.A o ptasiej grypie słyszałeś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194442
Udostępnij na innych stronach

Będę bardzoooo wdzięczny za szczegółowy opis jak to zrobiłeś

Pierś indyczą (indyki z własnego chowu) zapeklowałem mieszaniną sól50/psól50% przez 7 dni wg tabeli Dziadka. Wędziłem w temp. nie przekraczającej 45*C aby na powierzchni wędzonek nie otrzymać otoczki. Następnie wisiała sobie w kuchni nad piecem węglowym do momentu aż uznałem że będzie zjadliwa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194443
Udostępnij na innych stronach

:grin: swiadziu :grin: musisz być konsekwęntny w działaniu bo nie osiągniesz sukcesu :grin: byłem pewny ,że z tą polędwicą nie wymiękniesz :grin: a jednak ją sparzyłeś :grin: i hitu tej zimy nie będzie :grin: popatrz na wyrób tima :grin: :thumbsup: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194444
Udostępnij na innych stronach

popatrz na wyrób tima

To ja Ci radzę nie wzoruj się na tym przepisie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194445
Udostępnij na innych stronach

świadziu, miałeś wysuszyć w wędzarni , o parzeniu nie było mowy !!!!!!!

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194446
Udostępnij na innych stronach

musisz być konsekwęntny w działaniu bo nie osiągniesz sukcesu :grin:

Grześ,

teraz robie w kilku wersjach i będę miał porównanie co mi najlepiej smakuje - przecież o to chodzi aby zrobić to co mi najbardziej smakuje :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194448
Udostępnij na innych stronach

.A o ptasiej grypie słyszałeś.

Mam Reprodukcyjną Fermę Gęsi i o ptasiej grypie wiem (mam nadzór weterynaryjny). Wszystek drób jaki spożywamy mam z własnego chowu.

Jak dla nas to wyroby surowe są zdecydowanie smaczniejsze od parzonych.

 

Kupnego drobiu nie jemy, to tak dla jasności

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194451
Udostępnij na innych stronach

świadziu, miałeś wysuszyć w wędzarni , o parzeniu nie było mowy !!!!!!!

Paweł,

Arek pytał o moje wyroby które opisywałem dwie strony wstecz - a więc to co robiłem dwa tygodnie temu :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194461
Udostępnij na innych stronach

upssss , ale to nic przypomnieć zawsze można :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194488
Udostępnij na innych stronach

:grin: świadziu :shock: możesz powiedzieć w jakim celu mięso powkładałeś do tetry i pończoch :question:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-194553
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

jest to moje pierwsze podejście do wędlin dojrzewających ( ostatnio jak wiesz wędziłem ciepłym dymem i jedną polędwicę na dwa dni powiesiłem w pokoju a w końcu i tak ją sparzyłem ) i postanowiłem teraz zrobić według kilku przepisów:

- Twojego

- Paolodoro polecił mi obwinąć mięso gazą

- natomiast Robert, Artek, Arek i jeszcze kilka osób rajstopy – „ala polędwica parmeńska” .

Dziś wędziłem na zimno w temperaturze do 30 stopni przez 5,5 godziny.

 

http://img842.imageshack.us/img842/6020/91393583.jpg

 

http://img225.imageshack.us/img225/3153/75290056.jpg

 

http://img109.imageshack.us/img109/3497/48245702.jpg

 

 

Teraz wszystkie wędlinki wiszą sobie w pokoju przy otwartych oknach w temperaturze 13 stopni – ale mam w mieszkaniu zimno:(

Po tygodniu takiego wiszenia wędliny w rajstopach trafią do lodówki a te w gazie i tylko związane dalej będą sobie wisieć.

Przy okazji dzisiejszej wizyty na działce zauważyłem że na pniaczku orzecha na którym rąbie sobie drewno do wędzarni rosną zimówki – jutro na śniadanko zrobię z nich jajecznice :)

 

http://img824.imageshack.us/img824/6210/37995067.jpg

 

http://img97.imageshack.us/img97/4793/74360106.jpg

 

http://img201.imageshack.us/img201/1552/89722776.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-195206
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem na zimno w temperaturze do 30 stopni

Za wysoko jak na zimne wędzenie.Zimne to 16-22C.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/6/#findComment-195214
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.