Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do tego gulaszu proponuje flatbread, na prawde berdzo dobrze pasuje . Gratuluje, wyglada pysznie :thumbsup: :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-254169
Udostępnij na innych stronach

My zjedliśmy kangurka z ryżykiem :) Bardzo smaczny :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-254174
Udostępnij na innych stronach

Z tym kangurem to gorzej... chociaż gdzies widziałem taką restaurację - chyba w Amsterdamie - dania tylko ze strusia, kangura, krokodyla...

Ale jak sie wybiore na Islandie to spróbuje Hrefnukjot :) i jak dam rade to hakarl tez... ;)

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-254177
Udostępnij na innych stronach

jacinto, spoko, a do rekina najlepszy napitek to kminkówka, bennivin :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-254179
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przedświąteczny maraton wędzarniczy rozpoczęty .... :)

 

http://img37.imageshack.us/img37/5909/pc150923.th.jpghttp://img267.imageshack.us/img267/5783/pc150924.th.jpghttp://img13.imageshack.us/img13/9083/pc150002s.th.jpghttp://img837.imageshack.us/img837/9669/pc150003.th.jpg

 

Ociekanie całą noc, osuszanie 2,5 h w wędzarni ok 55-60 stopni, wędzenie ok 3,5 h, dopiekanie temp. 90+ ok.2 h+, do ok. 70 stopni w środku wyrobu ...

 

Tak więc kawałków mięsiwa uwędzone i tym razem dopieczone w wędzarni ... popołudniu kiełbasa sejmowa będzie uwędzona :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256764
Udostępnij na innych stronach

BUK-OLCHA

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256772
Udostępnij na innych stronach

Super ! żeby mi tak wyszło to będe happy :wink:

Ja na świąteczny maraton szykuję:

20 kg.kiełbaska Robsona :tongue:

4 szynki

2 balerony

2 boczki

drzewo jakie posiadam to trochę owocu typu wisnia,czereśnia,brzoskwinia i grab który bardzo wolno się spala. . .bynajmniej tak zauważyłem.

"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256775
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, ale do mistrzostwa jeszcze długa droga :) Ja dziś wędzę 26 kg sejmowej, a w piątek jeszcze kilka szynek,boczków, baleron i polędwice z odrobinką tłuszczyku... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256779
Udostępnij na innych stronach

O la la to prawdziwy maraton :grin: ja wędzę 22.12 bo wtedy mam wolny weekend bedzie swieze :thumbsup:
"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256796
Udostępnij na innych stronach

No ja w grudniu już po 4 wędzeniach :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-256827
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257585
Udostępnij na innych stronach

myth, ale piękne kolory ^^ a jaka ilość :grin: całe miasto chyba na święta zaopatrzysz :P :thumbsup: :clap: pozazdrościć!

osuszanie 2,5 h w wędzarni ok 55-60 stopni, wędzenie ok 3,5 h, dopiekanie temp. 90+ ok.2 h+, do ok. 70 stopni w środku wyrobu ...

:thumbsup: przy takim procesie wychodzą soczyste? smakować muszą bosko ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257592
Udostępnij na innych stronach

pis67, Nie jest jak chlopska ... sejmowa(czosnkowa), to jedynka z szynki i jako dwojka boczek w stosunku 6/4 ... dodatek wrzatku i naparu ze 120 gram czosnku itd. itd... a to, ze dopiekana - fakt ... :D :D :D

 

Boczku, sa soczyste, kwestia pilnowania temperatur itd. itd... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257599
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska sejmowa po "kilku" dniach zwisania w wędzarni, to jedyne miejsce gdzie mogę na spokojnie przechowywać np. kiełbaskę do podsuszenia, na dworze ok 3-6 stopni i tyleż samo w wędzarni ...

 

Super w smaku, ładnie się pomarszczyła... :)

 

http://img191.imageshack.us/img191/8376/pc220068.th.jpghttp://img132.imageshack.us/img132/6369/pc220069.th.jpghttp://img823.imageshack.us/img823/4188/pc220070.th.jpg

 

No i coś na święta.... :)

 

http://img10.imageshack.us/img10/8736/pc200055.th.jpghttp://img163.imageshack.us/img163/9296/pc200057.th.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/9762/pc200065.th.jpg

Tym razem przy polędwiczce zostawiłem odrobinkę tłuszczyku ... :)

 

http://img526.imageshack.us/img526/1796/pc200058u.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257976
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska sejmowa po "kilku" dniach zwisania w wędzarni, to jedyne miejsce gdzie mogę na spokojnie przechowywać np. kiełbaskę do podsuszenia,

Co to, U Ciebie nie dojrzewa, tylko się podsusza? :cool:

 

Na Święta jest tego trochę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257981
Udostępnij na innych stronach

pis67, :cool: .. no u mnie się podsusza.... dopiekana w wędzarni była, więc nijako nie ma szans na "dojrzewanie" hehe... dobre było :)

 

No jest troszkę, ale i rodzinka liczna, więc i zamówień było sporo.... :)

 

Pozdrawiam :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-257983
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pis'owa grillowa, z moimi modyfikacjami... rozdrobnienie takie samo, dodałem wołowego do ścięgnistego, bo troszkę mało na klej było ... przyprawy dałem w innych proporcjach, więcej majeranku i czosnku ... pieprz 2gramy na kg, sól 17gram na kg. osadzałem całą noc, gdyż wczoraj się nie wyrobiłem... dzisiaj podsuszanie ponad godzinkę i wędzenie ok 1h 20 minut ok 55 stopni ... parzenie ok.30 minut w temp.72 stopnie...

 

Mięsko podzielone rozdrobnione ...

http://img706.imageshack.us/img706/5315/p2240418.th.jpghttp://img29.imageshack.us/img29/4238/p2240420c.th.jpghttp://img32.imageshack.us/img32/7306/p2240422.th.jpghttp://img850.imageshack.us/img850/1123/p2240423.th.jpg

 

Oczywiście mojej małej pomocnicy nie mogło zabraknąć... :) no i kiełbaska w wędzarni ...

http://img138.imageshack.us/img138/3518/p2240426.th.jpghttp://img853.imageshack.us/img853/5492/p2250444.th.jpg

 

Po uwędzeniu i w trakcie parzenia ... :) degustacja po sparzeniu była oczywista :D

http://img195.imageshack.us/img195/4222/p2250449.th.jpghttp://img826.imageshack.us/img826/9819/p2250458.th.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/1310/p2250462.th.jpg

 

Efekt po schłodzeniu

http://img341.imageshack.us/img341/6653/p2250463.th.jpg

 

Dodam, że na stałe zagości w "moim repertuarze" :) dzięki :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-271097
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-276416
Udostępnij na innych stronach

Mnie by korciło by ten tłuszcz pousuwać, ale nie rób tego bo zniszczysz jelita. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-276425
Udostępnij na innych stronach

Chyba poczekam do jutra... może ktoś jeszcze poratuje :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-276468
Udostępnij na innych stronach

Witam... wspomoże mnie ktoś wskazówkami do zdjęć powyżej? Z góry dziękuję za pomoc... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-276555
Udostępnij na innych stronach

I moja kaszanka wg. Pisa.... chłodzi się ... do całego jej składu dodałem serce i pokrojoną w kostkę , sparzoną wątrobę... :) reszta z nadziewarki już z cebulką usmażona i pochłonięta... :D pyszności ... :)

 

http://img542.imageshack.us/img542/2410/p3230228.th.jpg

 

A także świąteczna biała.... :)

http://img15.imageshack.us/img15/8884/p3230227.th.jpghttp://img837.imageshack.us/img837/899/p3230224.th.jpg

 

Biała wyszła cudowna... oczywiście przepis strony WD ;) ta biała smakuje mi niezmiennie :) Tym razem dowaliłem czosnku i majeranku nieco więcej niż zwykle... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/11/#findComment-276744
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.