Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że głośno na temat boczków pokemonowych, grzesiowych i innych, arkowych, postanowiłem i ja cosik uczynic.

 

Skonstruowałem swoją mieszankę przypraw, której aromat bardzo mi odpowiada, pomieszana z solą morską i peklosolą, stanowiła mieszankę peklującą w ilości ok 30gram, na kg mięska. Sypane z ręki, natarte i odstawione do lodówki, na przynajmniej tydzień.... potem wędzenie i do dojrzewania, zobaczymy jak pójdzie ... Boczki mają nacięta skórę, gdyż takie tylko w sprzedaży mieli, ale może wpłynie to korzystnie na przeniknięcie przypraw wgłąb mięsa ... ?? Who knows? :)

 

http://img28.imageshack.us/img28/7074/p9140217.th.jpghttp://img827.imageshack.us/img827/4539/p9140218.th.jpghttp://img534.imageshack.us/img534/9453/p9140219.th.jpghttp://img542.imageshack.us/img542/7325/p9140221.th.jpghttp://img228.imageshack.us/img228/3342/p9140222.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237616
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Skonstruowałem swoją mieszankę przypraw

A przepis na tą mieszankę to gdzie. :grin: Tajne przez poufne :question:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237629
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Nie, nie jest to tajemnica.

Były tam ( 3 liście laurowe, kilkanaście ziaren jałowca, kilka owoców kardamonu, kolendra, troszkę kminku, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, sól morska i peklosól, papryka słodka) Wszystkiego było ok 120 gram, boczku ok. 4 kg. Robilem tak 1wszy raz, więc zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237658
Udostępnij na innych stronach

No i finalnie po dwukrotnym sparzeniu pasztecik w osłonkach powędrował do wędzarni na 2 h , 45-55 stopni... ahhh... wyszedł super... ten sam produkt, gotowany, pieczony, podwędzany, a trzy różne smaki i konsystencje ... wszystko smaczne :)

 

http://img832.imageshack.us/img832/1205/p9160049.th.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/8159/p9160051.th.jpg

http://img836.imageshack.us/img836/3827/p9160054.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237870
Udostępnij na innych stronach

Boczki mają nacięta skórę, gdyż takie tylko w sprzedaży mieli

No boczusie piękne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Smaku narobiłeś, ehh.
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237900
Udostępnij na innych stronach

No zobaczymy co wyjdzie z tych boczków... Grzegorz, a co uważasz, na temat przypraw, które zastosowałem? Twoje wyroby są zawsze tak piękne, smaczne z pewnością też, więc postanowiłem zaszaleć z przyprawami....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237912
Udostępnij na innych stronach

:grin: zestaw przypraw bardzo dobry :thumbsup:

 

Martwi mnie tylko ta nacięta skóra na boczku z doświadczenia wiem,że w takich nacięciach w mięsie zawsze w wędlinach dojrzewających rozpoczynają się procesy gnilne.Dlatego podczas przygotowywania szynek do takich procesów zawsze sprawdzam czy nie ma nacięć.

 

Z takimi naciętymi boczkami nie miałem styczności z jednego boczku bym skroił skórę i jeszcze raz posypał mieszanką peklującą.

 

Do pieczenia takie boczki są bardzo dobrze przygotowane.

 

Ważna sprawa jak są teraz przechowywane i gdzie. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237923
Udostępnij na innych stronach

No i tak zrobię, jutro zetnę skórkę i posypię raz jeszcze.... 2 zostawię tak jak są, a 3 uwędzę i podpiekę może ... zobaczę jak pójdzie... :) jak długo je wędzić? 4 h w 40-50 stopniach wystarczy?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237931
Udostępnij na innych stronach

:grin: trudno mi określić czas i temperaturę bo nie znam wędzarni.

 

Musisz patrzeć na kolor (słomkowy) lepiej dłużej a niższa temperatura.

 

Masz parę boczków więc (napisz jaką masz wędzarnie,zdjęcie) możesz różnie po rozwieszać i różnie po wędzić.Tylko weź zaznacz każdy boczek i opisz cały proces dla każdego boczku.Jak skończysz cały proces dojrzewania to już będziesz miał jako taki orient na przyszłość .

 

To jak nauka jazdy na rowerze,Ja Ci mówię patrz prosto i kręć pedałami.

Trzeba się parę razy przewrócić aby się nauczyć :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237995
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Po dość długiej przerwie, troszkę uzupełnię braki :)

 

Tak jak wczoraj wspomniałem zaintrygowało mnie kangurze mięsko, więc przygotówkę na gulasz wczoraj zrobiłem ...

 

http://img440.imageshack.us/img440/1536/pb160469.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/9900/pb160477.th.jpg

 

Moja kochana mała pomocnica, zawsze towarzyszy mi w kulinarnych przygodach :)

http://img16.imageshack.us/img16/8921/pb160478.th.jpg

 

http://img96.imageshack.us/img96/4348/pb160479.th.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/4769/pb160481.th.jpghttp://img825.imageshack.us/img825/6219/pb160486.th.jpg

 

Dodatkowo rozmroziłem 4 plastry schabu, który to pokroiłem w kostkę ... dzisiaj pichcenie, zobaczymy co wyjdzie :D

 

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 12:10 ]

Grzegorz, a właśnie, że się dowiesz co z boczkami :)

 

Tak wyglądały 5 listopada, czyli po około 50-ciu dniach :)

 

http://img268.imageshack.us/img268/3710/pb050441.th.jpghttp://img189.imageshack.us/img189/6564/pb050442.th.jpghttp://img138.imageshack.us/img138/7592/pb050443z.th.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/6692/pb050444.th.jpghttp://img5.imageshack.us/img5/1087/pb050445.th.jpghttp://img696.imageshack.us/img696/2530/pb050448.th.jpg

 

Smak super, przyprawy trafione ... niebawem znowu zdziałam, aby na święta było coś dobrego ... i innego :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250432
Udostępnij na innych stronach

Czyli rozumiem, że mogą być? :) Twoje obawy co do gnicia w nacięciach na szczęście się nie sprawdziły ... :D podejrzewam, że klimat Islandii sprzyja takim wyrobom :D dla moich dojrzewających wyrobów miejscówkę zrobiłem w wędzarni .. :) temp. wilgotność jest ok, więc po co szukać gdzieś indziej :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250442
Udostępnij na innych stronach

Czyli rozumiem, że mogą być? :) Twoje obawy co do gnicia w nacięciach na szczęście się nie sprawdziły ... :D podejrzewam, że klimat Islandii sprzyja takim wyrobom :D dla moich dojrzewających wyrobów miejscówkę zrobiłem w wędzarni .. :) temp. wilgotność jest ok, więc po co szukać gdzieś indziej :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250443
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wczoraj wspomniałem zaintrygowało mnie kangurze mięsko, więc przygotówkę na gulasz wczoraj zrobiłem ...

 

Coraz bardziej intryguje mnie to kangurze mięsko....wygląda na bardzo chude. A jak długo się np. dusi?

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250454
Udostępnij na innych stronach

Ela, jeszcze nie wiem, ale ANNA wspominała, że to szybko się robi... zaraz zaczynam przyrządzać...

na pewno podzielę się informacjami ...

 

A dodatkowo na następny obiadek kupiłem to :)

 

http://img197.imageshack.us/img197/6532/pb170487.th.jpghttp://img546.imageshack.us/img546/608/pb170489.th.jpg

 

Po weekendzie będzie konsumpcja... jeszcze nie wiem jak przyrządzę .. :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250455
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254032
Udostępnij na innych stronach

Polędwice potraktowałeś żółtkiem? Bardzo ładny kolorek wyszedł :clap:

W przekroju chyba widać klasyczną tęczę :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254054
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie smarowałem niczym :) buk, olcha ... 2 h osuszania, 2 h 55-60 stopni, 1 h ok 70 stopni ... po tym czasie polędwica i polędwiczka wyszła z wędzarni i ok półtorej godziny 90-95 podpiekanie kiełbaski :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254104
Udostępnij na innych stronach

jacinto, bardzo smaczne ... delikatniejsze jak wołowina, w smaku b. podobne. :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254137
Udostępnij na innych stronach

myth, a kangur jak wyszedl?

Ja mamobiecane miesko kangurka od znajomego. Kolezanka juz mi powiedziala ze czeka na mnie, tylko musze pojechac odebrac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254156
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.