myth Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 14 Września 2012 Jako, że głośno na temat boczków pokemonowych, grzesiowych i innych, arkowych, postanowiłem i ja cosik uczynic. Skonstruowałem swoją mieszankę przypraw, której aromat bardzo mi odpowiada, pomieszana z solą morską i peklosolą, stanowiła mieszankę peklującą w ilości ok 30gram, na kg mięska. Sypane z ręki, natarte i odstawione do lodówki, na przynajmniej tydzień.... potem wędzenie i do dojrzewania, zobaczymy jak pójdzie ... Boczki mają nacięta skórę, gdyż takie tylko w sprzedaży mieli, ale może wpłynie to korzystnie na przeniknięcie przypraw wgłąb mięsa ... ?? Who knows? http://img28.imageshack.us/img28/7074/p9140217.th.jpghttp://img827.imageshack.us/img827/4539/p9140218.th.jpghttp://img534.imageshack.us/img534/9453/p9140219.th.jpghttp://img542.imageshack.us/img542/7325/p9140221.th.jpghttp://img228.imageshack.us/img228/3342/p9140222.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 15 Września 2012 Skonstruowałem swoją mieszankę przypraw A przepis na tą mieszankę to gdzie. :grin: Tajne przez poufne :question: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 15 Września 2012 arkadiusz, Nie, nie jest to tajemnica. Były tam ( 3 liście laurowe, kilkanaście ziaren jałowca, kilka owoców kardamonu, kolendra, troszkę kminku, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, sól morska i peklosól, papryka słodka) Wszystkiego było ok 120 gram, boczku ok. 4 kg. Robilem tak 1wszy raz, więc zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Września 2012 No i finalnie po dwukrotnym sparzeniu pasztecik w osłonkach powędrował do wędzarni na 2 h , 45-55 stopni... ahhh... wyszedł super... ten sam produkt, gotowany, pieczony, podwędzany, a trzy różne smaki i konsystencje ... wszystko smaczne http://img832.imageshack.us/img832/1205/p9160049.th.jpg http://img401.imageshack.us/img401/8159/p9160051.th.jpg http://img836.imageshack.us/img836/3827/p9160054.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 16 Września 2012 :grin: trzy różne smaki i konsystencje :grin: i to mi się podoba :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 16 Września 2012 Boczki mają nacięta skórę, gdyż takie tylko w sprzedaży mieliNo boczusie piękne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Smaku narobiłeś, ehh. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 16 Września 2012 No zobaczymy co wyjdzie z tych boczków... Grzegorz, a co uważasz, na temat przypraw, które zastosowałem? Twoje wyroby są zawsze tak piękne, smaczne z pewnością też, więc postanowiłem zaszaleć z przyprawami.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 16 Września 2012 :grin: zestaw przypraw bardzo dobry :thumbsup: Martwi mnie tylko ta nacięta skóra na boczku z doświadczenia wiem,że w takich nacięciach w mięsie zawsze w wędlinach dojrzewających rozpoczynają się procesy gnilne.Dlatego podczas przygotowywania szynek do takich procesów zawsze sprawdzam czy nie ma nacięć. Z takimi naciętymi boczkami nie miałem styczności z jednego boczku bym skroił skórę i jeszcze raz posypał mieszanką peklującą. Do pieczenia takie boczki są bardzo dobrze przygotowane. Ważna sprawa jak są teraz przechowywane i gdzie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 16 Września 2012 No i tak zrobię, jutro zetnę skórkę i posypię raz jeszcze.... 2 zostawię tak jak są, a 3 uwędzę i podpiekę może ... zobaczę jak pójdzie... jak długo je wędzić? 4 h w 40-50 stopniach wystarczy? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 17 Września 2012 :grin: trudno mi określić czas i temperaturę bo nie znam wędzarni. Musisz patrzeć na kolor (słomkowy) lepiej dłużej a niższa temperatura. Masz parę boczków więc (napisz jaką masz wędzarnie,zdjęcie) możesz różnie po rozwieszać i różnie po wędzić.Tylko weź zaznacz każdy boczek i opisz cały proces dla każdego boczku.Jak skończysz cały proces dojrzewania to już będziesz miał jako taki orient na przyszłość . To jak nauka jazdy na rowerze,Ja Ci mówię patrz prosto i kręć pedałami.Trzeba się parę razy przewrócić aby się nauczyć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-237995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 13 Października 2012 :grin: jestem ciekawy co z boczkami po miesiącu :grin: :sad: Chyba się nie dowiem Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-243117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 14 Października 2012 Czy tak przygotowane boczki i inne specjały przecierasz lub płuczesz przed wędzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-243298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 17 Listopada 2012 Po dość długiej przerwie, troszkę uzupełnię braki Tak jak wczoraj wspomniałem zaintrygowało mnie kangurze mięsko, więc przygotówkę na gulasz wczoraj zrobiłem ... http://img440.imageshack.us/img440/1536/pb160469.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/9900/pb160477.th.jpg Moja kochana mała pomocnica, zawsze towarzyszy mi w kulinarnych przygodach http://img16.imageshack.us/img16/8921/pb160478.th.jpg http://img96.imageshack.us/img96/4348/pb160479.th.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/4769/pb160481.th.jpghttp://img825.imageshack.us/img825/6219/pb160486.th.jpg Dodatkowo rozmroziłem 4 plastry schabu, który to pokroiłem w kostkę ... dzisiaj pichcenie, zobaczymy co wyjdzie [ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 12:10 ]Grzegorz, a właśnie, że się dowiesz co z boczkami Tak wyglądały 5 listopada, czyli po około 50-ciu dniach http://img268.imageshack.us/img268/3710/pb050441.th.jpghttp://img189.imageshack.us/img189/6564/pb050442.th.jpghttp://img138.imageshack.us/img138/7592/pb050443z.th.jpghttp://img32.imageshack.us/img32/6692/pb050444.th.jpghttp://img5.imageshack.us/img5/1087/pb050445.th.jpghttp://img696.imageshack.us/img696/2530/pb050448.th.jpg Smak super, przyprawy trafione ... niebawem znowu zdziałam, aby na święta było coś dobrego ... i innego Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 17 Listopada 2012 :grin: bardzo się ciesze,że znowu mogę podziwiać Twoje wyroby. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 17 Listopada 2012 Czyli rozumiem, że mogą być? Twoje obawy co do gnicia w nacięciach na szczęście się nie sprawdziły ... podejrzewam, że klimat Islandii sprzyja takim wyrobom dla moich dojrzewających wyrobów miejscówkę zrobiłem w wędzarni .. temp. wilgotność jest ok, więc po co szukać gdzieś indziej Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 17 Listopada 2012 Czyli rozumiem, że mogą być? Twoje obawy co do gnicia w nacięciach na szczęście się nie sprawdziły ... podejrzewam, że klimat Islandii sprzyja takim wyrobom dla moich dojrzewających wyrobów miejscówkę zrobiłem w wędzarni .. temp. wilgotność jest ok, więc po co szukać gdzieś indziej Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 17 Listopada 2012 Tak jak wczoraj wspomniałem zaintrygowało mnie kangurze mięsko, więc przygotówkę na gulasz wczoraj zrobiłem ... Coraz bardziej intryguje mnie to kangurze mięsko....wygląda na bardzo chude. A jak długo się np. dusi? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 17 Listopada 2012 Ela, jeszcze nie wiem, ale ANNA wspominała, że to szybko się robi... zaraz zaczynam przyrządzać... na pewno podzielę się informacjami ... A dodatkowo na następny obiadek kupiłem to http://img197.imageshack.us/img197/6532/pb170487.th.jpghttp://img546.imageshack.us/img546/608/pb170489.th.jpg Po weekendzie będzie konsumpcja... jeszcze nie wiem jak przyrządzę .. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-250455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zdziałałem, czosnkową, a dokładniej sejmową z przepisu Tomka(TeBe) .... II wp. sitko 8mm http://img809.imageshack.us/img809/5562/pc020703.th.jpg I wp. szarpak 3 nerki x 2 http://img641.imageshack.us/img641/7879/pc020704.th.jpg http://img43.imageshack.us/img43/7048/pc020705.th.jpghttp://img853.imageshack.us/img853/7807/pc020706.th.jpghttp://img208.imageshack.us/img208/9182/pc020708.th.jpg http://img803.imageshack.us/img803/7599/pc020710.th.jpg Zaraz po uwędzeniu http://img854.imageshack.us/img854/4408/pc030739.th.jpghttp://img29.imageshack.us/img29/6046/pc030733.th.jpg Na drugi dzień, już stężała http://img546.imageshack.us/img546/3271/pc040744.th.jpghttp://img803.imageshack.us/img803/5598/pc040740.th.jpghttp://img839.imageshack.us/img839/3425/pc040742.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 4 Grudnia 2012 I dodatkowo do kiełbaski poszła polędwica i polędwiczka ... http://img228.imageshack.us/img228/4019/pc020700.th.jpghttp://img542.imageshack.us/img542/6585/pc020702.th.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/6876/pc030716.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Polędwice potraktowałeś żółtkiem? Bardzo ładny kolorek wyszedł :clap: W przekroju chyba widać klasyczną tęczę :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Nie, nie smarowałem niczym buk, olcha ... 2 h osuszania, 2 h 55-60 stopni, 1 h ok 70 stopni ... po tym czasie polędwica i polędwiczka wyszła z wędzarni i ok półtorej godziny 90-95 podpiekanie kiełbaski Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 4 Grudnia 2012 myth, a jak smakowało wielorybie mięso? Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 4 Grudnia 2012 jacinto, bardzo smaczne ... delikatniejsze jak wołowina, w smaku b. podobne. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 4 Grudnia 2012 myth, a kangur jak wyszedl? Ja mamobiecane miesko kangurka od znajomego. Kolezanka juz mi powiedziala ze czeka na mnie, tylko musze pojechac odebrac. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/10/#findComment-254156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.