Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

No więc i ja postanowiłem założyć swój wątek, aby wiecznie nie przeszukiwać całego forum, aby co nie co wrzucić... :D

 

Oto moje wędzonko z piątku, mój rzeźnik aż za bardzo się spisał, bo tak chudego mięcha na kiełbachę już dawno nie miałem, a dodatkowo miałem całą szynkę ok 12,5 kg bez kości, którą dodałem .... tłuszczu było jak na lekarstwo, ale kiełbaska pyszna, myślałem, że będzie za sucha, ale nie :)

 

Oto "kawałeczki" mięcha :

 

http://img819.imageshack.us/img819/3712/p9070190.jpg

 

Przygotowane do zmielenia:

 

http://img15.imageshack.us/img15/127/p9070193.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/7058/p9070194d.jpg

 

Wiaterek wiał dość spory, więc elegancko osuszyło kiełbaskę:

 

http://img11.imageshack.us/img11/3050/p9090199.jpg

 

Pogoda dopisywała jak na wrzesień :)

 

http://img69.imageshack.us/img69/8596/p9090203.jpg

 

Osuszałem ok 45 minut w wędzarni:

 

http://img684.imageshack.us/img684/4867/p9090204.jpg

 

No i w efekcie po 4,5 godz. :

 

http://img831.imageshack.us/img831/1235/p9090209.jpg

 

Testowałem również folię celulozową, do środeczka powędrował ser:

 

http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.jpg

 

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej?? Czas wędzenia, był identyczny jak dla kiełbasy. Temp. to 45-57 stopni.

 

A tak w środku wygląda:

http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/2206/p9090219.jpg

 

No to tyle z tego wędzonka :)

Postaram się umieścić troszkę więcej z moich wędzeń etc.

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kiełbasa bardzo apetycznie wygląda :thumbsup: :thumbsup:

Gdzie Ty mieszkasz? Widoki masz niesamowite.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175354
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Ładne kiełbaski Ci wyszły :thumbsup: :clap: Krajobraz tez masz fajny... :grin:

Ciekawe jak serek ? :thumbsup:

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175355
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, a miejscem mojej tułaczki jest Islandia ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175356
Udostępnij na innych stronach

O serku pisałem w opisie pod zdjęciami. Zawiodłem się, bo wędzonki nie czuć :( muszę więcej poczytać co i jak.... gdzieś popełniam błąd, ale nie wiem gdzie :( .... trudno, nic się nie stało, ser pyszny i tak :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175359
Udostępnij na innych stronach

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej

Strona nie ma znaczenia,ale za krótko wędziłeś o przynajmniej 2h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175360
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, ja nazywam ją swojska :) jest to najprostsza kiełbasa, którą m.in. wykonuję od lat. Taki nasz rodzinny przepis istnieje w mojej rodzinie od 10-tek lat :)

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175362
Udostępnij na innych stronach

No to Myth dawaj no szybko recepturke na strone :smile: .

Dla mnie jako zielonego bardzo interesuje prosty i sprawdzony przepis.

 

Dzieki z góry :wink: :clap: :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175363
Udostępnij na innych stronach

Ela, ale co, jeśli ta właśnie folia jest do tego przeznaczona? Podobno ma być przepuszczalna dla dymu... :shock:

 

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:55 ]

A tak wyglądało wędzenie sprzed tygodnia, poprzedzone tygodniowym peklowaniem na sucho. Wbrew pozorom i przestrogom nie wyszło suche(mam na myśli mięsko).

Peklowanie przebiegało tak: tu akurat przekładanie mięcha, te spod spodu wędrują na górę, a z góry na spód.

 

http://img850.imageshack.us/img850/9756/p9010186t.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/3198/p9010188.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/6393/p9010189.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/5772/p9010198.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5682/p9010183.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/7320/photo0367d.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/7581/photo0370i.jpg

http://img813.imageshack.us/img813/2161/p9040186.jpg

Wędzone ok 5 h, osuszanie w wędzarni 1 h i 2 godzinki na powietrzu.

Temp. wędzenia 50 - 56 stopni.

Parzenie:

szynki do 70 stopni w środku, boczki 72 stopnie w środku, ok 2 h,

polędwica do 60 stopni w środku. Ogonówka tak samo jak szynka.

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175366
Udostępnij na innych stronach

W takim razie zwracam honor :lol:

Nie spotkałam się z taką folią,a serki zawsze wędzę golusieńkie :grin:

Natomiast reszta wyrobów wygląda imponująco,gratulacje :clap:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175375
Udostępnij na innych stronach

Ela, a w jaki sposób wędzisz serki? Mam na myśli czas i temp.? I jaki rodzaj sera jest najlepszy? Jaka zawartość tłuszczu?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175377
Udostępnij na innych stronach

Ja robię serki z koziego mleka.Te o których piszę,podobne w smaku,konsystencji do naszych oscypków.Czyli dość zwarte.Po kąpieli solankowej,osuszaniu,nadziewam w siateczki,robię pętelki ze sznurka i tak wędzę.Temp.do 35 st-czas to jakieś 4 godz.

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu,to powiem szczerze,że nie wiem.Mówią,ze kozie mleko tłuste,ale nie sprawdzałam.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175379
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają pysznie :), a zapewne jeszcze lepiej smakują :) :) :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175385
Udostępnij na innych stronach

myth, a co to są za kiełbaski nad przekrojoną szynka. Wyglądają apetycznie. Jaki skład i proces wędzenia ?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175452
Udostępnij na innych stronach

Eluś, podesłałabyś taki serek :wink:

Madlinko,sezon mleczny zmierza ku końcowi.Robię teraz dojrzewające na zimę :lol: i twarożki,które doskonale sie mrożą.Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne.

Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175464
Udostępnij na innych stronach

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej??

Strona nie ma znaczenia.

Folia przepuszcza dym ale zapobiega ubytkom podczas wędzenia.

Zaskoczyłeś mnie z tym kolorem ?

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Muszę to obadać przy sobotnim wędzeniu.

Część zrobię z folią, a część bez.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175465
Udostępnij na innych stronach

Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne.

Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę.

kochana jesteś :*

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175557
Udostępnij na innych stronach

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Przy serze i mięsie jest tak samo.Jak w folii to musisz sobie zarezerwować więcej czasu bo inaczej wyjdzie bladziocha.Wędząc w folii nigdy nie uzyskałem takiego koloru jak bez.Zawsze wychodzą jaśniejsze mimo wydłużonego czasu wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175563
Udostępnij na innych stronach

Zawsze wychodzą jaśniejsze

I to niestety prawda ..... :( jak sery żółte to zawsze wędzę do 35st ...... i bez folii .... w wyższych popłyną ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175565
Udostępnij na innych stronach

Myth - fajnie że wrzucasz to w jedno miejsce, dobry ruch, prosimy o więcej :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-175586
Udostępnij na innych stronach

NO i w końcu na moją zupkę Thai przyszedł czas :)

Produkty, prawie większość na planie :)

 

http://img35.imageshack.us/img35/4158/p9120271.jpg

 

Mleko i jabłuszko, por, papryczka poszły do wywaru :D

http://img689.imageshack.us/img689/7121/p9120275.jpg

 

Pora na owoce morza :)

http://img64.imageshack.us/img64/7025/p9120277.jpg

 

Słodki sos chilli, mango, plus czosnek chilli jako urozmaicenie :)

http://img705.imageshack.us/img705/8606/p9120280.jpg

...jak już wspominałem, można modyfikować wedle uznania ... smaki to podstawa :)

 

I finalnie :

http://img823.imageshack.us/img823/7886/p9120281.jpg

 

http://img716.imageshack.us/img716/4564/p9120283.jpg

 

http://img23.imageshack.us/img23/683/p9120284.jpg

 

Tak to właśnie wygląda w moim wykonaniu :)

 

Smacznego :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/#findComment-176144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.