lelek5 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2011 Witam , jestem tu nowy . Wczoraj uwędziłem pierwsze swoje szyneczki . Godzina podsuszania , 5 godzin wędzenia w temp. ok. 55 C , i godzina w temp . ok. 75 C . Szynka jest ciągliwa i nieco twarda , w związku z tym mam pytanie , czy można ja teraz sparzyć , czy może wszystko jest ok. i mięso skruszeje ? Prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Września 2011 godzina w temp . ok. 75 C A po co?.Sparz.Tylko teraż może być wiórowata ,ale miękka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Września 2011 Szynki sparzone , faktycznie wiórowate ale miękkie . Czy parząc od razu po wędzeniu nie będą wiórowate ? Jaka więc powinna byc temperatura wędzenia , bo chyba była za niska skoro szynki wyszły surowe , a chciałem żeby były dobre po uwędzeniu bez parzenia . Wielkości szynek od 1kg do 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Września 2011 Jeśli będziesz parzył szynki to wystarczy 60-65 stopni .Przynajmniej ja tak robię i jakoś to wychodzi . Oczywiście dopuszczalne małe wahnięcia - to nie apteka :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Września 2011 Jaka więc powinna byc temperatura wędzenia , bo chyba była za niska skoro szynki wyszły surowe , a chciałem żeby były dobre po uwędzeniu bez parzenia Zawsze będą surowawe ponieważ wędzi się w temp.45-55C a parzy do 68 w środku i jest miekka i soczysta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Września 2011 Witam , jestem tu nowy .Myślę , że na początek najprościej wejść na http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe i pozostałe strony z akademii Dziadka :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2011 Pamiętam z dzieciństwa , że szynki u mnie w domu nigdy nie były parzone i były miękkie po uwędzeniu i taką szynkę chciałem zrobić . Moje pytanie , może głupie - jaka jest różnica między szynką parzoną a nie parzoną ? Czy nie parzona zawsze będzie surowawa ?..... Nie wiem czemu uparłem się na to nieparzenie - moje szyneczki po parzeniu wyszły miękkie i soczyste..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Września 2011 Czy nie parzona zawsze będzie surowawa Jeśli zachowasz temperatury wędzenia to zawsze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2011 Pamiętam z dzieciństwa , że szynki u mnie w domu nigdy nie były parzone i były miękkie po uwędzeniu i taką szynkę chciałem zrobić . Moje pytanie , może głupie - jaka jest różnica między szynką parzoną a nie parzoną ? Czy nie parzona zawsze będzie surowawa ?..... Nie wiem czemu uparłem się na to nieparzenie - moje szyneczki po parzeniu wyszły miękkie i soczyste..... Bo te które pamiętasz to na sam koniec podpiekane w temperaturze ponad 90 stopni były Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Września 2011 :grin: Widzę jesteś z Mazur,w padnij do nas na zlot w ten weekend, będziemy tam od piątku do niedzieli,weż szynkę z sobą.Wezmę szynki wędzone nie parzone,peklowane na mokro i sucho.One były wędzone dwa tygodnie temu.Postaramy się Ci pomóc od tworzyć smak z dzieciństwa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.