Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem tu nowy . Wczoraj uwędziłem pierwsze swoje szyneczki . Godzina podsuszania , 5 godzin wędzenia w temp. ok. 55 C , i godzina w temp . ok. 75 C . Szynka jest ciągliwa i nieco twarda , w związku z tym mam pytanie , czy można ja teraz sparzyć , czy może wszystko jest ok. i mięso skruszeje ? Prosze o radę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/
Udostępnij na innych stronach

godzina w temp . ok. 75 C

A po co?.Sparz.Tylko teraż może być wiórowata ,ale miękka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176236
Udostępnij na innych stronach

Szynki sparzone , faktycznie wiórowate ale miękkie . Czy parząc od razu po wędzeniu nie będą wiórowate ? Jaka więc powinna byc temperatura wędzenia , bo chyba była za niska skoro szynki wyszły surowe , a chciałem żeby były dobre po uwędzeniu bez parzenia . Wielkości szynek od 1kg do 1,5 kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176278
Udostępnij na innych stronach

Jeśli będziesz parzył szynki to wystarczy 60-65 stopni .Przynajmniej ja tak robię i jakoś to wychodzi . Oczywiście dopuszczalne małe wahnięcia - to nie apteka :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176279
Udostępnij na innych stronach

Jaka więc powinna byc temperatura wędzenia , bo chyba była za niska skoro szynki wyszły surowe , a chciałem żeby były dobre po uwędzeniu bez parzenia

Zawsze będą surowawe ponieważ wędzi się w temp.45-55C a parzy do 68 w środku i jest miekka i soczysta.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176281
Udostępnij na innych stronach

Witam , jestem tu nowy .

Myślę , że na początek najprościej wejść na http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe i pozostałe strony z akademii Dziadka :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176292
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam z dzieciństwa , że szynki u mnie w domu nigdy nie były parzone i były miękkie po uwędzeniu i taką szynkę chciałem zrobić . Moje pytanie , może głupie - jaka jest różnica między szynką parzoną a nie parzoną ? Czy nie parzona zawsze będzie surowawa ?..... Nie wiem czemu uparłem się na to nieparzenie - moje szyneczki po parzeniu wyszły miękkie i soczyste.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176297
Udostępnij na innych stronach

Czy nie parzona zawsze będzie surowawa

Jeśli zachowasz temperatury wędzenia to zawsze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176298
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam z dzieciństwa , że szynki u mnie w domu nigdy nie były parzone i były miękkie po uwędzeniu i taką szynkę chciałem zrobić . Moje pytanie , może głupie - jaka jest różnica między szynką parzoną a nie parzoną ? Czy nie parzona zawsze będzie surowawa ?..... Nie wiem czemu uparłem się na to nieparzenie - moje szyneczki po parzeniu wyszły miękkie i soczyste.....

Bo te które pamiętasz to na sam koniec podpiekane w temperaturze ponad 90 stopni były

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176318
Udostępnij na innych stronach

:grin: Widzę jesteś z Mazur,w padnij do nas na zlot w ten weekend, będziemy tam od piątku do niedzieli,weż szynkę z sobą.Wezmę szynki wędzone nie parzone,peklowane na mokro i sucho.One były wędzone dwa tygodnie temu.Postaramy się Ci pomóc od tworzyć smak z dzieciństwa. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6065-ci%C4%85gliwa-szynka/#findComment-176321
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.