Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim trzeba mocno napowietrzyć masę jajeczno śmietanową, a po wylaniu na patelnie sukcesywnie odsuwamy ściętą masę od brzegu i wlewamy w to miejsce rzadką masę ze środka patelni , i w ten sposób powstaje gruby omlet. A kolor spodniej warstwy powinien być brązowy.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198458
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm a jak to robisz Viola że Ci nie klapnie bez maki :> ? ;) bo ubite białko OK podniesie ale bez mąki klapnie :(

Wiesz dawno tego nie robiłam , gdy byłam na diecie optymalnej to często kosiłam omlety, o ile pamiętam to były to z 4 żółtka zmieszane ze śmietanką 30% i piana z białek i dosc dużo masła na patelni. W każdym bądź razie było to tak syte, że w zasadzie mogłam cały dzień nic nie jesc. :tongue: Z perspektywy czasu wiem że to było zbyt syte, za duża porcja jak dla mnie. Nie dodawałam żadnego cukru do tego, bo może Wy dodajecie , nie wiem. Tak czy owak rosło to pięknie na patelni, potem to odwracałam delikatnie , bywało tak, że nawet poza brzegi patelni to wyłaziło, http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif mega placek . Dla faceta 90 kg to tak, ale dla takiej kruszyny jak ja to było za duże. :tongue: Mąki nie dodawałam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198462
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... ;) fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada ;)

Halusiu następnym razem walnę patelnią o podłogę ... ;) może zadziała to na omleta tak jak na biszkopta Twego ;)

 

PS

Violka hmmm a taki facet 90kg dla kruszyny takiej to dużo czy mało ? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

 

PS2

To żart oczywiście jakos tak mi się z "wyłażeniem" skojarzyły te kg ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198466
Udostępnij na innych stronach

Ja gdy robie omleta to jest grubaśny na 2 cm, ten Andrzeja przypomina mi naleśnik. :tongue:

Do mojego nigdy nie dodawałem i nie dodaję nic poza przyprawami . Dla mnie jest bez znaczenia grubość ( oczywiście omletu ) , ważna jest jego wartość i taka jest . :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198470
Udostępnij na innych stronach

Halusiu następnym razem walnę patelnią o podłogę ... ;) może zadziała to na omleta tak jak na biszkopta Twego ;)

Roberciku każda metoda jest dozwolona..a w razie czego zapraszam na lekcje w '' rzucaniu'' biszkoptem.. :tongue: :grin:

'

 

Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... ;) fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada ;)

Co do omleta z samych jajek bez mąki... to nie uwierzę że wychodzi Wam taki '' grubaśny''.. dokładnie jak pisze Robert.. opada... :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198471
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... ;) fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada ;)

może troszke opada ale taki cieniutki jak Andrzeja to nie był, 4 żółtka a dwa to różnica, a dodawałes smietanki? :tongue:

 

PS

Violka hmmm a taki facet 90kg dla kruszyny takiej to dużo czy mało ?

 

W sam raz, wręcz idealnie. :lol: :tongue: :tongue:

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 21:41 ]

Usmażę takiego omleta dla 90 kg pana, zrobię fote i rzucę na forum, ale nie dzisiaj bo nie mam śmietanki. Może jutro. Dla niedowiarków. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198478
Udostępnij na innych stronach

Dodawałem i mleko i śmietankę i bez mąki zawsze był "klapnięty" ja często robię wytrawne omlety z pomidorami ,cebulą, warzywami wszelakimi czy szynką lub boczkiem więc mi to nie przeszkadza ale te słodkie lubiłem puszyste i wyrośnięte ;) i do nich powidła lub owoce z bitą śmietaną .... jak już robię omlet to 4 jajka idą najmarniej z dwóch szkoda się brudzić ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198480
Udostępnij na innych stronach

Dodawałem i mleko i śmietankę i bez mąki zawsze był "klapnięty" ja często robię wytrawne omlety z pomidorami ,cebulą, warzywami wszelakimi czy szynką lub boczkiem więc mi to nie przeszkadza ale te słodkie lubiłem puszyste i wyrośnięte ;) i do nich powidła lub owoce z bitą śmietaną .... jak już robię omlet to 4 jajka idą najmarniej z dwóch szkoda się brudzić ;)

Musze usmażyc, bo moze dodawałam łyżeczke maki, po prostu nie do końca pamiętam. Jutro usmaże, jeśli oklapnie to napisze, jeśli nie to wkleje fote tego "grubasa". :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198490
Udostępnij na innych stronach

"grubasa"

Łatwiej kijek (omlet) pocieniować niż go potem pogrubasić .... ;)

 

PS

Łyżeczka to porcja na 2-3 jajka - wtedy mniej "kucnie" aha i do bicia białek odrobinę soli ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198493
Udostępnij na innych stronach

Dla zainteresowanych.. Omlet bez mąki ...czy wyjdzie '' grubaśny'' to sama muszę sprawdzić... :tongue:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe11193.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198499
Udostępnij na innych stronach

No przecież wiesz że nie ma prawa ;) tu nawet białko nie jest bite oddzielnie ... i kogel-mogel nie kręcony z cukrem .... ;)

 

Tak rozbełtując jajko smażę bez tłuszczu praktycznie zwijany Tamago z dashi do sushi ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198501
Udostępnij na innych stronach

spróbuj ..;) piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza ... :cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198507
Udostępnij na innych stronach

...do bicia białek...

To znaczy na "surowo"? :wink: :tongue:

.

he, najlepiej na surowo, był taki okres w moim życiu że smażyłam te omlety . teraz raczej białka kurzego nie jadam, czasem gdy gotuje jajko na miękko, ale wole surowe żółtka zdecydowanie. :tongue:

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:38 ]

spróbuj ..;) piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza ... :cool:

wiem że od cukru tak jest ale nie wiedziałam że od soli :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198514
Udostępnij na innych stronach

piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza .

Tylko pierwsza szęść zdania jest prawdziwa. Druga, to tzw. mit :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198524
Udostępnij na innych stronach

:grin: twaróg wiejski :thumbsup: mus truskawkowy(zamrożony czerwiec 2011),żurawina(trzymana w lodowce od wrzesień 2011)śmietana zebrana zsiadłego wiejskiego mleka :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198562
Udostępnij na innych stronach

A to moje drugie śniadanie Andrzeju Poznajesz tą paczuszkę ? Zapewniam wszystkich że przyprawa do śledzi korzennych jest rewelacyjna.Kilkakrotnie robiłem śledzie w oleju z tym zestawem ziół i wyszły rewelacyjnie,Wszystkim smakowały!!! :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198622
Udostępnij na innych stronach

Poznajesz tą paczuszkę ?

 

Kazik , paczuszkę oczywiście poznaję . Cieszę się że smakują . :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198626
Udostępnij na innych stronach

:grin:dzisiejsze wiejskie zakupy :thumbsup: obowiązkowo jajka na miękko polane ajwarem,twaróg,czosnek, olej z oliwek.Kupiłem 10l ciepłego mleka i od razu trzeba robić serki. :grin: W piątek lekko ob wędzę :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198724
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że Andrzejk przypomniał o potrawie śniadaniowej, u nas dawno zapomnianej.

Mój omlet wytrawny: cztery jajka ,dwie łyżki kwaśnej śmietany, boczek wędzony, pieczarki, szczypta soli. pieprz.

 

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198731
Udostępnij na innych stronach

A ja w tygodniu nie jem śniadanek w domu, tylko kanapki w pracy :-(

Ale są z chlebka własnego https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920&postdays=0&postorder=asc&start=240 i baleronu własnego https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920&postdays=0&postorder=asc&start=255 , więc nie jest źle :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198745
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj coś co w czasach słusznie minionych uchodziło za szczyt elegancji i smakowitości :grin:

 

Mortadela smażona na masełku z jajem sadzonym i kawałkami oscypka /to ostatnie wcześniej raczej nie do dostania :cry: /

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-202458
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.