PePe Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Przede wszystkim trzeba mocno napowietrzyć masę jajeczno śmietanową, a po wylaniu na patelnie sukcesywnie odsuwamy ściętą masę od brzegu i wlewamy w to miejsce rzadką masę ze środka patelni , i w ten sposób powstaje gruby omlet. A kolor spodniej warstwy powinien być brązowy. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Hmmmm a jak to robisz Viola że Ci nie klapnie bez maki :> ? bo ubite białko OK podniesie ale bez mąki klapnie Wiesz dawno tego nie robiłam , gdy byłam na diecie optymalnej to często kosiłam omlety, o ile pamiętam to były to z 4 żółtka zmieszane ze śmietanką 30% i piana z białek i dosc dużo masła na patelni. W każdym bądź razie było to tak syte, że w zasadzie mogłam cały dzień nic nie jesc. :tongue: Z perspektywy czasu wiem że to było zbyt syte, za duża porcja jak dla mnie. Nie dodawałam żadnego cukru do tego, bo może Wy dodajecie , nie wiem. Tak czy owak rosło to pięknie na patelni, potem to odwracałam delikatnie , bywało tak, że nawet poza brzegi patelni to wyłaziło, http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif mega placek . Dla faceta 90 kg to tak, ale dla takiej kruszyny jak ja to było za duże. :tongue: Mąki nie dodawałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada Halusiu następnym razem walnę patelnią o podłogę ... może zadziała to na omleta tak jak na biszkopta Twego PS Violka hmmm a taki facet 90kg dla kruszyny takiej to dużo czy mało ? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif PS2 To żart oczywiście jakos tak mi się z "wyłażeniem" skojarzyły te kg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ja gdy robie omleta to jest grubaśny na 2 cm, ten Andrzeja przypomina mi naleśnik. :tongue: Do mojego nigdy nie dodawałem i nie dodaję nic poza przyprawami . Dla mnie jest bez znaczenia grubość ( oczywiście omletu ) , ważna jest jego wartość i taka jest . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Halusiu następnym razem walnę patelnią o podłogę ... może zadziała to na omleta tak jak na biszkopta Twego Roberciku każda metoda jest dozwolona..a w razie czego zapraszam na lekcje w '' rzucaniu'' biszkoptem.. :tongue: :grin: ' Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada Co do omleta z samych jajek bez mąki... to nie uwierzę że wychodzi Wam taki '' grubaśny''.. dokładnie jak pisze Robert.. opada... :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Hmmmm bez maki zawsze klapnie czy z cukrem czy bez ... fakt rośnie pięknie szczególnie pod przykryciem a potem jeszcze szybciej opada może troszke opada ale taki cieniutki jak Andrzeja to nie był, 4 żółtka a dwa to różnica, a dodawałes smietanki? :tongue: PSViolka hmmm a taki facet 90kg dla kruszyny takiej to dużo czy mało ? W sam raz, wręcz idealnie. :lol: :tongue: :tongue: [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 21:41 ]Usmażę takiego omleta dla 90 kg pana, zrobię fote i rzucę na forum, ale nie dzisiaj bo nie mam śmietanki. Może jutro. Dla niedowiarków. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dodawałem i mleko i śmietankę i bez mąki zawsze był "klapnięty" ja często robię wytrawne omlety z pomidorami ,cebulą, warzywami wszelakimi czy szynką lub boczkiem więc mi to nie przeszkadza ale te słodkie lubiłem puszyste i wyrośnięte i do nich powidła lub owoce z bitą śmietaną .... jak już robię omlet to 4 jajka idą najmarniej z dwóch szkoda się brudzić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dodawałem i mleko i śmietankę i bez mąki zawsze był "klapnięty" ja często robię wytrawne omlety z pomidorami ,cebulą, warzywami wszelakimi czy szynką lub boczkiem więc mi to nie przeszkadza ale te słodkie lubiłem puszyste i wyrośnięte i do nich powidła lub owoce z bitą śmietaną .... jak już robię omlet to 4 jajka idą najmarniej z dwóch szkoda się brudzić Musze usmażyc, bo moze dodawałam łyżeczke maki, po prostu nie do końca pamiętam. Jutro usmaże, jeśli oklapnie to napisze, jeśli nie to wkleje fote tego "grubasa". :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Stycznia 2012 "grubasa" Łatwiej kijek (omlet) pocieniować niż go potem pogrubasić .... PS Łyżeczka to porcja na 2-3 jajka - wtedy mniej "kucnie" aha i do bicia białek odrobinę soli Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dla zainteresowanych.. Omlet bez mąki ...czy wyjdzie '' grubaśny'' to sama muszę sprawdzić... :tongue: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11193.html Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Stycznia 2012 No przecież wiesz że nie ma prawa tu nawet białko nie jest bite oddzielnie ... i kogel-mogel nie kręcony z cukrem .... Tak rozbełtując jajko smażę bez tłuszczu praktycznie zwijany Tamago z dashi do sushi Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Stycznia 2012 PS Łyżeczka to porcja na 2-3 jajka - wtedy mniej "kucnie" aha i do bicia białek odrobinę soli nigdy nie dodawałam soli do bicia białek. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Stycznia 2012 spróbuj .. piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Stycznia 2012 ...do bicia białek... To znaczy na "surowo"? :wink: :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Stycznia 2012 ...do bicia białek...To znaczy na "surowo"? :wink: :tongue: .he, najlepiej na surowo, był taki okres w moim życiu że smażyłam te omlety . teraz raczej białka kurzego nie jadam, czasem gdy gotuje jajko na miękko, ale wole surowe żółtka zdecydowanie. :tongue: [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:38 ]spróbuj .. piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza ... wiem że od cukru tak jest ale nie wiedziałam że od soli :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Stycznia 2012 piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza .Tylko pierwsza szęść zdania jest prawdziwa. Druga, to tzw. mit Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Stycznia 2012 :grin: twaróg wiejski :thumbsup: mus truskawkowy(zamrożony czerwiec 2011),żurawina(trzymana w lodowce od wrzesień 2011)śmietana zebrana zsiadłego wiejskiego mleka :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dzisiaj na drugie śniadanko :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Stycznia 2012 A to moje drugie śniadanie Andrzeju Poznajesz tą paczuszkę ? Zapewniam wszystkich że przyprawa do śledzi korzennych jest rewelacyjna.Kilkakrotnie robiłem śledzie w oleju z tym zestawem ziół i wyszły rewelacyjnie,Wszystkim smakowały!!! :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Poznajesz tą paczuszkę ? Kazik , paczuszkę oczywiście poznaję . Cieszę się że smakują . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Stycznia 2012 :grin:dzisiejsze wiejskie zakupy :thumbsup: obowiązkowo jajka na miękko polane ajwarem,twaróg,czosnek, olej z oliwek.Kupiłem 10l ciepłego mleka i od razu trzeba robić serki. :grin: W piątek lekko ob wędzę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Dobrze że Andrzejk przypomniał o potrawie śniadaniowej, u nas dawno zapomnianej. Mój omlet wytrawny: cztery jajka ,dwie łyżki kwaśnej śmietany, boczek wędzony, pieczarki, szczypta soli. pieprz. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Stycznia 2012 :thumbsup: Pyszne śniadanka macie :clap: A ja dziś krokiecik z barszczem Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Stycznia 2012 A ja w tygodniu nie jem śniadanek w domu, tylko kanapki w pracy :-(Ale są z chlebka własnego https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920&postdays=0&postorder=asc&start=240 i baleronu własnego https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920&postdays=0&postorder=asc&start=255 , więc nie jest źle :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-198745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Lutego 2012 Dzisiaj coś co w czasach słusznie minionych uchodziło za szczyt elegancji i smakowitości :grin: Mortadela smażona na masełku z jajem sadzonym i kawałkami oscypka /to ostatnie wcześniej raczej nie do dostania / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/3/#findComment-202458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.