Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie macie termokurczliwych to po parzeniu możecie sprasować do wystygnięcia, żeby się ścisnęło .

Tak, widziałem jak to robisz i bogdan b też, w końcu jesteście moimi mentorami. :blush:
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-274385
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sernik Krakowski , specjalnie na Święta :thumbsup: upieczony przez LP

 

http://img6.imageshack.us/img6/214/wyrobyisprzet012.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-278284
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na odpoczynek od świątecznych wyrobów :grin: i postanowiłem zrobić troszkę wątrobianki , oczywiście pod nadzorem :wink: Kol. Arkadiusza .

 

Skład :

 

II wp 2,4 kg

Podgardle 1.8 kg

Wątroba 1,3 kg

Skórki 0,4 kg

 

Przyprawy :

 

Sól - 17 g / kg

Pieprz - 1 g / kg

Majeranek - 1,5 g / kg

Cebula świeża - 25 g / kg

 

Wykonanie :

 

Mięso , podgardle i skórki gotowane i zmielone 2 x na fi 2 mm , wątroba surowa zmielona na fi 2 mm i potraktowana blenderem .Podczas mieszania dodałem przyprawy i 0,6 litra rosołu z gotowanego mięsa .

Farsz nabiłem w jelita wołowe fi 45 - 50 i parzyłem przez 50 min w temperaturze 80 st .

Po ostudzeniu wyglądała tak , jeszcze nie całkiem związała ale musiałem spróbować :grin: w smaku- :thumbsup: poezja

 

http://img716.imageshack.us/img716/1503/wyrobyisprzet079.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img14.imageshack.us/img14/5510/wyrobyisprzet080.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-279262
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na odpoczynek od świątecznych wyrobów :grin: i postanowiłem zrobić troszkę wątrobianki

Pyszniutko wygląda :thumbsup:

Bodzio czy będziesz ją wędził :question: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-279305
Udostępnij na innych stronach

Ładna wątrobianka. :thumbsup: :clap: Zrobiłeś mi smak na jakąś pasztetową, która już dawno jadłem. Będę musiał coś skombinować chociaż nie mam dostępu do naprawdę świeżej wątróbki, a nie lubię kupować takie rzeczy w supermarkecie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-279342
Udostępnij na innych stronach

Bodzio czy będziesz ją wędził :question: :wink:

Halinko tym razem nie , jestem ograniczony czasowo a była by z pewnością jeszcze lepsza :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-279352
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po zakupie blondynki została głowa i trochę podrobów , postanowiłem zrobić salceson - taki domowy :grin:

Dokupiłem jeszcze jedną głowę , serca wieprzowe i drobiowe oraz parę nóżek wieprzowych .

Oto efekt końcowy :thumbsup:

 

 

http://img259.imageshack.us/img259/8527/wyrobyisprzet082.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-283354
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, to cicha woda ;) prezentuje zacny salcesonik, a w prawym górnym rogu nieśmiało nóżka wystaje ;) :tongue:

 

wieczorek literacki się szykuje? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-283371
Udostępnij na innych stronach

WITAM PANIE BODZIU B. czy mógłby pan szerzej opisać proces produkcji salcesonu . dla nowicjuszy ??? pozdrawiam i dużo zdrowia życzę

Kolego king_lpk w tym temacie masz wszystko, przejdz do wcześniejszych postów .

Bodzio bardzo ładnie opisuje proces produkcji nie jednego salcesonu :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-283385
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam , troszkę popracowałem dzisiaj z wędzarnia i udało się zrobić trochę kiełbasy - kruchej .

 

Kiełbasa po wędzeniu

 

http://imageshack.us/a/img689/7736/wyrobyisprzet003.jpg

 

 

Jeszcze ciepła po parzeniu, w przekroju

 

 

http://imageshack.us/a/img822/7135/wyrobyisprzet005.jpg

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-287896
Udostępnij na innych stronach

udało się zrobić trochę kiełbasy - kruchej

ciepła po parzeniu

Bogdan z jakiego przepisu korzystasz, ja jak kruchą robiłem to zawsze podpiekałem. I w sumie to tak myślałem że kruchą tylko się podpieka a nie parzy :rolleyes:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-287903
Udostępnij na innych stronach

Witam , troszkę popracowałem dzisiaj z wędzarnia i udało się zrobić trochę kiełbasy - kruchej .

Bodzio... Tobie zawsze się udaje... a wyrób przepięknej urody :thumbsup:

 

Jeszcze ciepła po parzeniu, w przekroju

Taką najbardziej lubię... :wink:

 

Krzysiu... przepis jest na pierwszej stronie tematu :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-287909
Udostępnij na innych stronach

Krzysiu... przepis jest na pierwszej stronie tematu :wink:

dlaczego ta kiełbasa jest nazwana kruchą?

 

przepis jak każdy inny :rolleyes: z tego co pamiętam do kruchej to gorąca woda albo wysoka temperatura wędzenia, a w przepisie ani o jednym ani o drugim :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-288062
Udostępnij na innych stronach

nie dodajesz wody...

czyli brak wody+krótkie wyrabianie=brak kleju i większa kruchość?

  • Downvote 1

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-288071
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Krzysiu... przepis jest na pierwszej stronie tematu :wink:

 

 

dlaczego ta kiełbasa jest nazwana kruchą?

 

przepis jak każdy inny :rolleyes: z tego co pamiętam do kruchej to gorąca woda albo wysoka temperatura wędzenia, a w przepisie ani o jednym ani o drugim :wink:

Przepraszam to ja wprowadziłam Cię w błąd... przepis na kruchą Bogdan podaje na stronie 7

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7846&postdays=0&postorder=asc&start=90

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-288162
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przepraszam to ja wprowadziłam Cię w błąd... przepis na kruchą Bogdan podaje na stronie 7

Witam , dawno nie zaglądałem na forum :sad:

Halinko ta kiełbasa ze str 7 też jest krucha ale konkretny przepis na kruchą znajduje się tutaj .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8200

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-290165
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam , troszkę wczoraj popracowałem z wędzarnią, oto efekty

 

Kilka szynek i słoninka w papryce , była jeszcze polędwica ale już ja dzieci uprowadziły :lol:

 

http://img15.imageshack.us/img15/5509/5m5o.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img138.imageshack.us/img138/8317/rkam.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/10/#findComment-298624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.