GuRu Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Października 2011 Uff.... Pierwsze w życiu zadymianie za nami, więc musimy się pochwalić :-) Robiliśmy polędwice wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora peklowane w torebkach strunowych, z codziennym "przewietrzaniem" chłodzone w lodówce samochodowej... Po 5 dniach zaszurowane ... i powieszone na noc w Borniaku do przeschnięcia Następnego dnia, czyli dziś wędzone 2,5h. Połowa poszła do parzenia, a połowa dowędzona na łososiową: A oto efekt finalny: Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Października 2011 Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz... Jakoś entuzjazmu nie widać :devil: aż tak źle? Bo wyglądają całkiem :tongue: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Października 2011 I jeszcze na gorąco kilka zdań o instalacji wewnętrznej:1. BORIAK jednak nie jest szczelny, pomimo rury wyciągowej umieszczonej 10 cm nad borniakowym kominkiem cały poziom -1 w domu "pachnie wędzonkami" ;-)2. Termostat borniaka grzeje trochę mocniej, niż wskazania na pokrętle. Musiałem się go nauczyć i korygować.3. Sąsiedzi chyba nie zauważyli :-) Z zetki dymi lekko, po osiedlu snuje się delikatny przyjemny zapaszek ;-)4. Chyba zdecyduję się na zbudowanie zewnętrznej "budki" na BORNIAKA w kąciku za gankiem. [ Dodano: Sro 05 Paź, 2011 22:08 ]Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz...Jakoś entuzjazmu nie widać :devil: aż tak źle?Bo wyglądają całkiem :tongue:Hehe, entuzjazm jest duży :-)Ja tu walczyłem ze zdjęciami na fotosiku, a w tym czasie jedna sopocka straciła 3/4 wagi :-) No nie wytrzymały (żona i córka) i zjadły na ciepło :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Października 2011 No i ... wsiąkłeś. :grin: Gratulacje. :clap: :clap: :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Października 2011 No wsiąkliśmy :-) A poza wędlinami dziś po raz pierwszy Małgosia upiekła chlebek żytni na zakwasie. Wyszedł troche za mało słony, ale w zestawieniu z trochę za słonymi wędzonkami będzie w sam raz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Października 2011 No niestety, jednak wędzonki wyszły nieco za słone. Zmniejszyć ilosć peklosoli czy krócej peklować? Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Października 2011 Dla mnie ta ilość soli jaką zastosowałeś jest też za duża . Ja pekluję ok 10 dni stosując solankę 8,5 % - spróbuj :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Października 2011 Zmniejszyć ilosć peklosoli czy krócej peklować? Jakieś pomysły?Zmniejszyć ilość peklosoli. Sprawa jest prosta jak budowa cepa na łożyskach kulkowych.... taka mała dygresja. Założenie: - 40% solanki w stosunku do wagi mięsa czyli np. na 10kg mięsa solanki czyli wody + peklosól ma być 4 litry. Na każdy litr wody dozować od 8,5-10,0 dkg peklosoli. Peklowanie 10-14 dni. Dla mniej wtajemniczonych polecam przelicznik: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Października 2011 Zatem zmniejszę ilość. Każdy wsad jest opisywany i dokumentowany, więc mam nadzieję, że za poł roku dojdę już do optymalnego dla nas smaku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Października 2011 Peklowanie to nie wyprawa w kosmos :wink: TeBe ile miałeś mięsa i ile dałeś wody oraz peklosli ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Października 2011 Dokładnie wg przepisu Wojtka ze strony głównej przeliczone na rzeczywistą ilość mięsa.3,34kg schabu, 1,67litra wody+0,2kg peklosoliAle moze to dlatego, że my w ogóle bardzo mało soli używamy i jest za słone tylko dla nas :-)Ale nie jest źle, jest tylko "ciut" za słone. Za to smak i zapach genialny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Października 2011 Dziś podejście drugie, tym razem 6kg ;-)Sprawozdanie zdam w sekcji "Moje wyroby". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Października 2011 Trochę za duży wkład na piekarnik! proponował bym trzymać się jednorazowego wkładu do 4 kg. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Października 2011 Ponieważ podczas pierwszego zadymiania BORNIAK zadymił całe przyziemie - Inżynier postanowił ulepszyć instalację. Było to tzw. Last Minute Installation. Inżynier zinwentaryzował posiadane materiały i skonstruował. Teraz k... wa się nie smiać, oto WYCIĄG! ;-) W środku pierwsze podejście do żeberek. Będą używane do barszczu, bigosu, zup i fasolki po bretońsku. Na razie wędzimy gęstym dymem 2h, póżniej dopieczemy. Jutro boczki, pojutrze drugie podejście do schabu wędzonego. A w ogóle to przez Was wkręciliśmy się w nalewki, pigwowiec się maceruje: oraz dziś na tapecie nalewka malinowa: Małgosia robi drugi nastaw barszczu wg Waszego przepisu (pierwszy wyszedł wspaniale)... a w lodówce czeka Pan Zakwas, kilkunastoletni przywieziony z Podlasia... Podsumowując, jesteśmy wkręceni :-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Października 2011 Borniak nie daje gęstego dymu, zapomnij o tym. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Października 2011 Borniak nie daje gęstego dymu, zapomnij o tym. Ja przymykam kominek na czas "gęstęgo dymu". Wiesz, "trzeba sobie radzić, powiedział Baca zawiązując buta dżdżownicą". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Października 2011 ..."trzeba sobie radzić, powiedział Baca zawiązując buta dżdżownicą"... "nekrobiznesowi" stanowczo mówimy NIE! :grin: BTW Zrobiliście już parę ładnych kroków, aby dożyc 120 lat lub więcej. :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Października 2011 Pokaż co Ty robisz? :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Października 2011 Inżynier postanowił ulepszyć instalację nie lubię się czepiać... :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Października 2011 Inżynier postanowił ulepszyć instalację nie lubię się czepiać... Obrazek :???: ojtam, ojtam. Pomieszczenie idzie do wyburzenia i remontu w przyszłym roku. Na razie jest tam instalacja elektryczna tymczasowa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Października 2011 myślę że nie wypada pokazywać publicznie takich "inżynierskich patentów", oglądają to również zadymiacze "nie techniczni" i lepiej żeby nie kopiowali takich rozwiązań. P.S. Oczywiście bez obrazy - jestem uczulony na instalacje elektryczne. tompi, masz rację :-) Wsadziłem kostkę w puszkę elektryczną przymocowaną do sciany. Jest bezpiecznie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-180119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Października 2011 Po 4 zadymianiach pozwolę sobie podsumować nasze doświadczenia z "małym Borniakiem" UW-70 zaistalowanym wewnątrz budynku. Piszę to dla takich początkujących jak my, doświadczeni zadymiacze będą się usmiechali z pobłażaniem, ale co tam, piszę :-) 1. Czy da się używać Borniaka wewnątrz domu? Odpowiedź nie jest jednoznaczna:- Borniak nie jest szczelny. Dymi nie tyko kominkiem, ale również wszystkimi szczelinami (dolną szufladą, szczeliną pomiedze ścianą boczną a dymogeneratorem, szczelinami między pokrywą przednią a obudową). Nie należy zatem zakładać, że odprowadzenie dymu z kominka będzie wystarczające. Mój okap zadziałał na 50%, zmniejszył zadymienie pomieszczenia, ale w pomieszczeniu mimo wszystko jest "mgiełka".- pierwsze doświadczenia wskazują, że zapach wędzenia jest penetrujący :-) Czyli nawet, jeśi uda nam się dobrze zwentylować pomieszczenie, w którym mamy zainstalowanego Borniaka, to i tak zapach rozejdzie się na cały dom. Mi to nie przeszkadza, po wędzeniu wietrzę cały dom i jest ok, ale warto pamiętać.- być może za rok zrobię dedykowane Borniakowi pomieszczenie, z dobrze uszczenionymi drzwiami i dobrym wyciągiem. Na razie się zastanawiamy. Podsumowując, można używać Borniaka wewnątrz domu (ale na pewno nie wewnątrz mieszkania), jeśli mamy pomieszczenie z możliwością wyciągu zapachów na zewnątrz i jeśli to pomieszczenie można chwilowo zadymić. 2. Borniak ma swoje ograniczenia, o których należy pamiętać:- pierwsze to waga wsadu. Powyżej 6kg zaczynają się problemy ze stabilizacją temperatury. A dokładnie ze zmianami temperatury. Jeśi Twój przepis mówi "2h w 40C, potem pół godziny w 80C" to przy pełnym załadowaniu masz problem. Podniesienie temperatury zajmie Borniakowi 30 minut. - drugie to wrażliwość na temperaturę otoczenia. Szczególnie przy pełnym wsadzie Borniak ma problem z wysokimi temperaturami w ostatnich fazach wędzenia jeśli temperatura otoczenia jest niska. Czyli zimowe wędzenie na zewnątrz odpada. Oczywiście powyższe wynika z niskiej mocy grzałki (500W). Ale jeśli te ograniczenia się zna, to nie ma problemu. 3. Na koniec parę porad praktycznych:- osuszanie w Borniaku najlepiej idzie ustawiając termostat na 40C, otwierając kominek na max i uchylając szufladę. Wtedy jest dobry przewiew powietrza przez komorę.- termostat ma odchyłki (być może tylko w moim egzemplarzu). Warto przekalibrować pokrętło termostatu grzejąc pustą komorę i notując zależności między ustawieniem pokrętła, a wskazaniem termometru po 30 minutach niedotykania.- termostat Borniaka ma dużą histerezę. Czyli jeśli nastawisz 40C, to grzałka będzie się załączać przy 36C, a wyłączać przy 44C. Nie denerwuj się, średnia jest dobra :-)- przymknięcie kominka najlepiej regulować obserwując dolne szczeliny przedniej pokrywy. Ja przymykam kominek do momentu, aż tymi szczelinami nie zacznie wychdzić dym - oznacza to zdławienie przepływu. Wtedy troszkę otwieram i tak zostawiam. Z doświadczeń wynika, że optymalne otwarcie kominka to niecałe 45 stopni.- jeśli przegrzałeś Borniaka, to najlepszym sposobem na szybkie schłodzenie jest: wyłączenie termostatu, otwarcie kominka i uchylenie szuflady. Oczywiście zawsze możesz otworzyć pokrywę, ale wtedy masz dym w całym domu.- paczka zrębków Borniakowych wystarcza na ok 4h pracy dymogeneratora. Pojemność miski na popiół wystarcza na 2 wędzenia po 4h. To tyle, mam nadzieję, że będzie przydatne dla takich świeżaków, jak my :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-180133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Marca 2012 Ten temat utwierdził mnie w postanowieniu, że przygodę z dymieniem rozpocznę od Borniaka. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-208254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.