Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uff.... Pierwsze w życiu zadymianie za nami, więc musimy się pochwalić :-)

 

Robiliśmy polędwice wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora

 

 

peklowane w torebkach strunowych, z codziennym "przewietrzaniem"

 

 

chłodzone w lodówce samochodowej...

 

 

Po 5 dniach zaszurowane ...

 

 

i powieszone na noc w Borniaku do przeschnięcia

 

 

Następnego dnia, czyli dziś wędzone 2,5h.

 

 

Połowa poszła do parzenia,

 

 

a połowa dowędzona na łososiową:

 

 

A oto efekt finalny:

 

 

Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178616
Udostępnij na innych stronach

Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz...

Jakoś entuzjazmu nie widać :devil: aż tak źle?

Bo wyglądają całkiem :tongue:

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178642
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze na gorąco kilka zdań o instalacji wewnętrznej:

1. BORIAK jednak nie jest szczelny, pomimo rury wyciągowej umieszczonej 10 cm nad borniakowym kominkiem cały poziom -1 w domu "pachnie wędzonkami" ;-)

2. Termostat borniaka grzeje trochę mocniej, niż wskazania na pokrętle. Musiałem się go nauczyć i korygować.

3. Sąsiedzi chyba nie zauważyli :-) Z zetki dymi lekko, po osiedlu snuje się delikatny przyjemny zapaszek ;-)

4. Chyba zdecyduję się na zbudowanie zewnętrznej "budki" na BORNIAKA w kąciku za gankiem.

 

[ Dodano: Sro 05 Paź, 2011 22:08 ]

Nie mogliśmy się powstrzymać i spróbowaliśmy przed ostudzeniem. Trochę za słone, ale mam nadzieję, że zgodnie z przepisem Wojtka po wystudzeniu będzie w sam raz...

Jakoś entuzjazmu nie widać :devil: aż tak źle?

Bo wyglądają całkiem :tongue:

Hehe, entuzjazm jest duży :-)

Ja tu walczyłem ze zdjęciami na fotosiku, a w tym czasie jedna sopocka straciła 3/4 wagi :-) No nie wytrzymały (żona i córka) i zjadły na ciepło :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178643
Udostępnij na innych stronach

No i ... wsiąkłeś. :grin: Gratulacje. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178649
Udostępnij na innych stronach

No wsiąkliśmy :-)

A poza wędlinami dziś po raz pierwszy Małgosia upiekła chlebek żytni na zakwasie.

Wyszedł troche za mało słony, ale w zestawieniu z trochę za słonymi wędzonkami będzie w sam raz ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178652
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie ta ilość soli jaką zastosowałeś jest też za duża . Ja pekluję ok 10 dni stosując solankę 8,5 % - spróbuj :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178771
Udostępnij na innych stronach

Zmniejszyć ilosć peklosoli czy krócej peklować? Jakieś pomysły?

Zmniejszyć ilość peklosoli.

Sprawa jest prosta jak budowa cepa na łożyskach kulkowych.... taka mała dygresja.

 

Założenie:

- 40% solanki w stosunku do wagi mięsa czyli np. na 10kg mięsa solanki czyli wody + peklosól ma być 4 litry.

Na każdy litr wody dozować od 8,5-10,0 dkg peklosoli.

 

Peklowanie 10-14 dni.

 

Dla mniej wtajemniczonych polecam przelicznik:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178772
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie to nie wyprawa w kosmos :wink:

TeBe ile miałeś mięsa i ile dałeś wody oraz peklosli ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178775
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie wg przepisu Wojtka ze strony głównej przeliczone na rzeczywistą ilość mięsa.

3,34kg schabu, 1,67litra wody+0,2kg peklosoli

Ale moze to dlatego, że my w ogóle bardzo mało soli używamy i jest za słone tylko dla nas :-)

Ale nie jest źle, jest tylko "ciut" za słone. Za to smak i zapach genialny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-178780
Udostępnij na innych stronach

Trochę za duży wkład na piekarnik! proponował bym trzymać się jednorazowego wkładu do 4 kg.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179450
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ podczas pierwszego zadymiania BORNIAK zadymił całe przyziemie - Inżynier postanowił ulepszyć instalację.

Było to tzw. Last Minute Installation. Inżynier zinwentaryzował posiadane materiały i skonstruował. Teraz k... wa się nie smiać, oto WYCIĄG! ;-)

 

 

W środku pierwsze podejście do żeberek. Będą używane do barszczu, bigosu, zup i fasolki po bretońsku. Na razie wędzimy gęstym dymem 2h, póżniej dopieczemy.

 

 

Jutro boczki, pojutrze drugie podejście do schabu wędzonego.

 

A w ogóle to przez Was wkręciliśmy się w nalewki, pigwowiec się maceruje:

 

 

oraz dziś na tapecie nalewka malinowa:

 

 

Małgosia robi drugi nastaw barszczu wg Waszego przepisu (pierwszy wyszedł wspaniale)...

 

 

a w lodówce czeka Pan Zakwas, kilkunastoletni przywieziony z Podlasia...

 

 

Podsumowując, jesteśmy wkręceni :-))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179906
Udostępnij na innych stronach

Borniak nie daje gęstego dymu, zapomnij o tym.

Ja przymykam kominek na czas "gęstęgo dymu". Wiesz, "trzeba sobie radzić, powiedział Baca zawiązując buta dżdżownicą".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179911
Udostępnij na innych stronach

..."trzeba sobie radzić, powiedział Baca zawiązując buta dżdżownicą"...

"nekrobiznesowi" stanowczo mówimy NIE! :grin:

 

BTW

Zrobiliście już parę ładnych kroków, aby dożyc 120 lat lub więcej. :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179920
Udostępnij na innych stronach

Inżynier postanowił ulepszyć instalację

nie lubię się czepiać...

 

Obrazek

 

:???:

ojtam, ojtam.

Pomieszczenie idzie do wyburzenia i remontu w przyszłym roku. Na razie jest tam instalacja elektryczna tymczasowa ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-179936
Udostępnij na innych stronach

myślę że nie wypada pokazywać publicznie takich "inżynierskich patentów",

oglądają to również zadymiacze "nie techniczni" i lepiej żeby nie kopiowali takich rozwiązań.

 

P.S.

Oczywiście bez obrazy - jestem uczulony na instalacje elektryczne.

tompi, masz rację :-) Wsadziłem kostkę w puszkę elektryczną przymocowaną do sciany. Jest bezpiecznie :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-180119
Udostępnij na innych stronach

Po 4 zadymianiach pozwolę sobie podsumować nasze doświadczenia z "małym Borniakiem" UW-70 zaistalowanym wewnątrz budynku. Piszę to dla takich początkujących jak my, doświadczeni zadymiacze będą się usmiechali z pobłażaniem, ale co tam, piszę :-)

 

1. Czy da się używać Borniaka wewnątrz domu? Odpowiedź nie jest jednoznaczna:

- Borniak nie jest szczelny. Dymi nie tyko kominkiem, ale również wszystkimi szczelinami (dolną szufladą, szczeliną pomiedze ścianą boczną a dymogeneratorem, szczelinami między pokrywą przednią a obudową). Nie należy zatem zakładać, że odprowadzenie dymu z kominka będzie wystarczające. Mój okap zadziałał na 50%, zmniejszył zadymienie pomieszczenia, ale w pomieszczeniu mimo wszystko jest "mgiełka".

- pierwsze doświadczenia wskazują, że zapach wędzenia jest penetrujący :-) Czyli nawet, jeśi uda nam się dobrze zwentylować pomieszczenie, w którym mamy zainstalowanego Borniaka, to i tak zapach rozejdzie się na cały dom. Mi to nie przeszkadza, po wędzeniu wietrzę cały dom i jest ok, ale warto pamiętać.

- być może za rok zrobię dedykowane Borniakowi pomieszczenie, z dobrze uszczenionymi drzwiami i dobrym wyciągiem. Na razie się zastanawiamy.

 

Podsumowując, można używać Borniaka wewnątrz domu (ale na pewno nie wewnątrz mieszkania), jeśli mamy pomieszczenie z możliwością wyciągu zapachów na zewnątrz i jeśli to pomieszczenie można chwilowo zadymić.

 

2. Borniak ma swoje ograniczenia, o których należy pamiętać:

- pierwsze to waga wsadu. Powyżej 6kg zaczynają się problemy ze stabilizacją temperatury. A dokładnie ze zmianami temperatury. Jeśi Twój przepis mówi "2h w 40C, potem pół godziny w 80C" to przy pełnym załadowaniu masz problem. Podniesienie temperatury zajmie Borniakowi 30 minut.

- drugie to wrażliwość na temperaturę otoczenia. Szczególnie przy pełnym wsadzie Borniak ma problem z wysokimi temperaturami w ostatnich fazach wędzenia jeśli temperatura otoczenia jest niska. Czyli zimowe wędzenie na zewnątrz odpada.

 

Oczywiście powyższe wynika z niskiej mocy grzałki (500W). Ale jeśli te ograniczenia się zna, to nie ma problemu.

 

3. Na koniec parę porad praktycznych:

- osuszanie w Borniaku najlepiej idzie ustawiając termostat na 40C, otwierając kominek na max i uchylając szufladę. Wtedy jest dobry przewiew powietrza przez komorę.

- termostat ma odchyłki (być może tylko w moim egzemplarzu). Warto przekalibrować pokrętło termostatu grzejąc pustą komorę i notując zależności między ustawieniem pokrętła, a wskazaniem termometru po 30 minutach niedotykania.

- termostat Borniaka ma dużą histerezę. Czyli jeśli nastawisz 40C, to grzałka będzie się załączać przy 36C, a wyłączać przy 44C. Nie denerwuj się, średnia jest dobra :-)

- przymknięcie kominka najlepiej regulować obserwując dolne szczeliny przedniej pokrywy. Ja przymykam kominek do momentu, aż tymi szczelinami nie zacznie wychdzić dym - oznacza to zdławienie przepływu. Wtedy troszkę otwieram i tak zostawiam. Z doświadczeń wynika, że optymalne otwarcie kominka to niecałe 45 stopni.

- jeśli przegrzałeś Borniaka, to najlepszym sposobem na szybkie schłodzenie jest: wyłączenie termostatu, otwarcie kominka i uchylenie szuflady. Oczywiście zawsze możesz otworzyć pokrywę, ale wtedy masz dym w całym domu.

- paczka zrębków Borniakowych wystarcza na ok 4h pracy dymogeneratora. Pojemność miski na popiół wystarcza na 2 wędzenia po 4h.

 

To tyle, mam nadzieję, że będzie przydatne dla takich świeżaków, jak my :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewn%C4%99trzna-w%C4%99dzarni-borniak-uw-70/page/2/#findComment-180133
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.