GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Października 2011 Nie wiem bo nie znam się na wędzeniu w tym wynalazku :wink: .Pamiętaj, że wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas. hmm... myslałem że wędzi się wg czasu... wstawić szybke w Borniaku, czy jak? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Października 2011 Zaglądaj częściej i będzie ok.Uzyskasz odpowiedni kolor to wyciągasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Października 2011 No nie wiem... Może młody zadymiacz jestem, ale wg mnie w polędwicy zimnowędzonej ważny jest smak w całym przekroju, a nie kolor skórki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Października 2011 Może młody zadymiacz jestem To się mylisz i to grubo Podstawowy błąd nowicjuszy.Jak napisane wędzić 4h to żeby nie wiem co by się działo to będzie 4h.Smak też się liczy ,ale i kolor jest ważny.Poczytaj trochę przepisów z 16 -stki to w rozdziałach wędzenie jest napisane nie o smaku a o kolorze i czasie.Czas to pojęcie względne bo każda wędzarnia naszej konstrukcji wędzi inaczej.Smak przyjdzie sam razem z kolorem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Października 2011 To ja chyba zrobię frakcję smakową, odcinając się od zasad kolorystycznych ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Października 2011 To ja chyba zrobię frakcję smakową, odcinając się od zasad kolorystycznych To jeszcze musisz utworzyć frakcję nazywnictwa bo nazwa do czegoś zobowiązuje.Jak łososiowa to łososiowa a nie coś co ją nawet nie przypomina.Najlepiej będzie jak będziesz dopisywał a'la i po kłopocie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Października 2011 TeBeTroche się upierasz a koledzy delikatnie próbują ci powiedzieć że polędwicę lekko przesuszyłeś.Łososiowa jak sama nazwa wskazuje ma mieć konsystencję jak delikatne mięso z łososia.Poza tym wygląda i pewnie smakuje super.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Października 2011 TeBe, tak ważny jest smak konsystencja mięska i kolor. Tylko nie zawsze to idzie w parze. Niestety mięsko mięsku nie jest równe. Często przychodzą znajomi uwędzić polędwicę i prawie wszyscy biorą od tego samego dostawcy w okolicy. A mięso kupują z wadą. Polędwica jest twarda!!! Żeby był robiony błąd, to rozumiem, ale kilka kawałków jest tak samo robionych i dwa trzy kawałki są z wadą. Jak potem poznać czyje czyje więc wiążę każda inaczej i nie mam problemu z powiedzeniem "na kogo wypadnie na tego bęc" każdy otrzymuje swoje. :wink: Dlatego ważny temat na forum to wady mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Października 2011 Dlatego ważny temat na forum to wady mięsa. :shock: Ale my nie dyskutujemy o wadach mięsa tylko o wadliwym wędzeniu ,albo jak kto woli o nieprawidłowym nazywnictwie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Października 2011 o wadach mięsa tylko o wadliwym wędzeniuNo właśnie, wędlina wędzona na zimno, być może że wilgotność względna podczas wędzenia nie była ok :question: Dlatego ta brzydka osuszka... Ale według mnie wyroby TeBe bardzo fajne :clap: A jak smakują to :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Października 2011 być może że wilgotność względna podczas wędzenia nie była ok To jaka była według Ciebie 0 czy 1 ?.A kolor to też wilgotność względna?.Dobra ja się wyłączam z tej dyskusji bo schodzimy na poziom akademicki a to za wysokie progi jak dla mnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Października 2011 To jaka była według Ciebie 0 czy 1No nie żartuj, powinna być naturalna 0,6-0,9, a tu może być że była poniżej o,5 no stało się... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Października 2011 Aaaa. No to mówcie mi, że jeszcze wilgotność się liczy :-) bo ja początkujący jestem.Bo 22 stopni na pewno przez cały czas wędzenia nie przekroczyłem. Następnym razem postawię nawilżacz koło dymogeneratora. Serio. [ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 13:10 ]TeBeTroche się upierasz a koledzy delikatnie próbują ci powiedzieć że polędwicę lekko przesuszyłeś.Łososiowa jak sama nazwa wskazuje ma mieć konsystencję jak delikatne mięso z łososia.Poza tym wygląda i pewnie smakuje super.Pozdrawiam.Wiem, że przesuszyłem. Zastanawiam się tylko, co zrobiłem źle. Skłaniam się ku stwierdzeniu, że za bardzo odemknąłem kominek w Borniaku i przepływ powietrza był za szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Października 2011 No to mówcie miWitaj Tomku... Dariusz jestem :grin: Ale to prawda, wędzenie i wilgotność parą chodzą. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Października 2011 link/zdjęcia do tzw.Wczesnego Zbója Madeja?Może lepiej nie :grin:A dlaczego nie :tongue: , żadna tajemnica, niech się "młodzi" uczą jak nie należy robić, choć to dobre wędzonki były https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=101507#101507 W Borniaku... na termometrze Borniakowym temperatura 21-22CNie sugeruj się term. w Borniaku, ten termometr jet wstawiony po to, aby był, no chyba, że wędzisz na wstawionej w Borniaka półce i umieszczasz ją przy sondzie od term. Kup sobie term. z sondą na kabelku, włóż do Borniaka tak, aby koniec sondy wisiał 3-5 cm. od dolnej części powieszonego w Borniaku mięsa, wtedy różnica temp. między term. borniakowym a term. z sondą może się wahać od kilku do kilkunastu st.C :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Października 2011 O! Czyli Zbój w dwa lata się tak wyszkolił? To mnie napawa optymizmem :-)Swoją drogą te pierwsze smolone wędzonki to był killer :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Października 2011 się tak wyszkolił?DZIADEK mnie wyszkolił w swojej Akademii, ale to jeszcze nie koniec szkolenia, oczywiście bardzo wiele pomocy otrzymałem od innych BiSwW :grin: :grin: Nie przekraczałem 22C.Jeszcze to znalazłem. Jeżeli na termometrze boniakowym miałeś 22st.C to w połowie wędzonek było już jakieś :rolleyes: powiedzmy 30-32st.C Te różnice podaję na podstawie mojego Borniego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Października 2011 Jeżeli na termometrze boniakowym miałeś 22st.C to w połowie wędzonek było już jakieś :rolleyes: powiedzmy 30-32st.C Te różnice podaję na podstawie mojego Borniego Dymogenerator miałem podłaczony do zewnętrznej komory do zimnego wędzenia, podpięty do wędzarni rurą spiro o długości 1m. Grzałka Borniaka wyłączona. Chyba sam dymogenerator wstawiony w zewnętrzną komorę nie zagrzeje wędzarni ustawionej w chłodnym pomieszczeniu do 32C? Ale masz rację, kupię termometr z sondą i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Października 2011 Dymogenerator miałem podłaczony do zewnętrznej komory do zimnego wędzenia, podpięty do wędzarni rurą spiroAaaaahaa, coś przegapiłem, ja pisałem o tym jak byś wędził z samym dymogeneratorem wstawionym w Borniaka :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Października 2011 Aaaaahaa, coś przegapiłem, ja pisałem o tym jak byś wędził z samym dymogeneratorem wstawionym w Borniaka :grin: Zbóju, to już sam zauważyłem, że sam dymogenerator wstawiony w Borniaka spokojnie zagrzewa do 30C bez grzałki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Października 2011 Nie sugeruj się term. w Borniaku Ja mam dużego Borniaka i też nie sugeruje się tym termometrem , czy to przy wędzeniu zimnym czy ciepłym dymem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Października 2011 polędwica "łososiowa" :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 31 Października 2011 Lodówka na razie pełna, więc LP upiekła chleb przenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym :-) A ja robię harmonogram produkcji kiełbas i wędzonek na Święta. Bo raz, że rodzinie i znajomym trzeba wysłać, a dwa, że pojemność wsadu Borniaka ograniczoną jest ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Listopada 2011 A tu Małgosia rzeźbi w dyni :-) [ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 20:24 ]A finalny efekt jest taki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Listopada 2011 Ratunku, co zrobiłem źle? Poledwiczki uwędzone 16 października dziś wygladają tak: w zbliżeniu Na szczęście nie polędwiczki, tylko polędwiczka, bo to ostatnia niezjedzona, ale jestem załamany, bo: - wędzone 16 października - 1 dzień suszone w 12C - 2 tygodnie w lodówce w temp 8C i już zielone? Co zepsułem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-183107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.