Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem bo nie znam się na wędzeniu w tym wynalazku :wink: .Pamiętaj, że wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.

hmm... myslałem że wędzi się wg czasu... wstawić szybke w Borniaku, czy jak? ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182025
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zaglądaj częściej i będzie ok.Uzyskasz odpowiedni kolor to wyciągasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182026
Udostępnij na innych stronach

Może młody zadymiacz jestem

To się mylisz i to grubo Podstawowy błąd nowicjuszy.Jak napisane wędzić 4h to żeby nie wiem co by się działo to będzie 4h.Smak też się liczy ,ale i kolor jest ważny.Poczytaj trochę przepisów z 16 -stki to w rozdziałach wędzenie jest napisane nie o smaku a o kolorze i czasie.Czas to pojęcie względne bo każda wędzarnia naszej konstrukcji wędzi inaczej.Smak przyjdzie sam razem z kolorem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182028
Udostępnij na innych stronach

To ja chyba zrobię frakcję smakową, odcinając się od zasad kolorystycznych

To jeszcze musisz utworzyć frakcję nazywnictwa bo nazwa do czegoś zobowiązuje.Jak łososiowa to łososiowa a nie coś co ją nawet nie przypomina.Najlepiej będzie jak będziesz dopisywał a'la i po kłopocie. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182030
Udostępnij na innych stronach

TeBe

Troche się upierasz a koledzy delikatnie próbują ci powiedzieć że polędwicę lekko przesuszyłeś.

Łososiowa jak sama nazwa wskazuje ma mieć konsystencję jak delikatne mięso z łososia.

Poza tym wygląda i pewnie smakuje super.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182031
Udostępnij na innych stronach

TeBe, tak ważny jest smak konsystencja mięska i kolor. Tylko nie zawsze to idzie w parze. Niestety mięsko mięsku nie jest równe. Często przychodzą znajomi uwędzić polędwicę i prawie wszyscy biorą od tego samego dostawcy w okolicy. A mięso kupują z wadą. Polędwica jest twarda!!! Żeby był robiony błąd, to rozumiem, ale kilka kawałków jest tak samo robionych i dwa trzy kawałki są z wadą. Jak potem poznać czyje czyje więc wiążę każda inaczej i nie mam problemu z powiedzeniem "na kogo wypadnie na tego bęc" każdy otrzymuje swoje. :wink:

Dlatego ważny temat na forum to wady mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182034
Udostępnij na innych stronach

Dlatego ważny temat na forum to wady mięsa.

:shock: Ale my nie dyskutujemy o wadach mięsa tylko o wadliwym wędzeniu ,albo jak kto woli o nieprawidłowym nazywnictwie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182038
Udostępnij na innych stronach

o wadach mięsa tylko o wadliwym wędzeniu

No właśnie, wędlina wędzona na zimno, być może że wilgotność względna podczas wędzenia nie była ok :question: Dlatego ta brzydka osuszka...

Ale według mnie wyroby TeBe bardzo fajne :clap:

A jak smakują to :thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182041
Udostępnij na innych stronach

być może że wilgotność względna podczas wędzenia nie była ok

To jaka była według Ciebie 0 czy 1 ?.A kolor to też wilgotność względna?.Dobra ja się wyłączam z tej dyskusji bo schodzimy na poziom akademicki a to za wysokie progi jak dla mnie. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182043
Udostępnij na innych stronach

To jaka była według Ciebie 0 czy 1

No nie żartuj, powinna być naturalna 0,6-0,9, a tu może być że była poniżej o,5 no stało się...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182044
Udostępnij na innych stronach

Aaaa. No to mówcie mi, że jeszcze wilgotność się liczy :-) bo ja początkujący jestem.

Bo 22 stopni na pewno przez cały czas wędzenia nie przekroczyłem. Następnym razem postawię nawilżacz koło dymogeneratora. Serio.

 

[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 13:10 ]

TeBe

Troche się upierasz a koledzy delikatnie próbują ci powiedzieć że polędwicę lekko przesuszyłeś.

Łososiowa jak sama nazwa wskazuje ma mieć konsystencję jak delikatne mięso z łososia.

Poza tym wygląda i pewnie smakuje super.

Pozdrawiam.

Wiem, że przesuszyłem. Zastanawiam się tylko, co zrobiłem źle. Skłaniam się ku stwierdzeniu, że za bardzo odemknąłem kominek w Borniaku i przepływ powietrza był za szybki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182047
Udostępnij na innych stronach

No to mówcie mi

Witaj Tomku... Dariusz jestem :grin:

Ale to prawda, wędzenie i wilgotność parą chodzą.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182048
Udostępnij na innych stronach

link/zdjęcia do tzw.Wczesnego Zbója Madeja?

Może lepiej nie :grin:

A dlaczego nie :tongue: , żadna tajemnica, niech się "młodzi" uczą jak nie należy robić, choć to dobre wędzonki były :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=101507#101507

W Borniaku... na termometrze Borniakowym temperatura 21-22C

Nie sugeruj się term. w Borniaku, ten termometr jet wstawiony po to, aby był, no chyba, że wędzisz na wstawionej w Borniaka półce i umieszczasz ją przy sondzie od term. Kup sobie term. z sondą na kabelku, włóż do Borniaka tak, aby koniec sondy wisiał 3-5 cm. od dolnej części powieszonego w Borniaku mięsa, wtedy różnica temp. między term. borniakowym a term. z sondą może się wahać od kilku do kilkunastu st.C :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182053
Udostępnij na innych stronach

się tak wyszkolił?

DZIADEK mnie wyszkolił w swojej Akademii, ale to jeszcze nie koniec szkolenia, oczywiście bardzo wiele pomocy otrzymałem od innych BiSwW :grin: :grin:

Nie przekraczałem 22C.

Jeszcze to znalazłem.

Jeżeli na termometrze boniakowym miałeś 22st.C to w połowie wędzonek było już jakieś :rolleyes: powiedzmy 30-32st.C :cool: Te różnice podaję na podstawie mojego Borniego :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182064
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli na termometrze boniakowym miałeś 22st.C to w połowie wędzonek było już jakieś :rolleyes: powiedzmy 30-32st.C :cool: Te różnice podaję na podstawie mojego Borniego :cool:

Dymogenerator miałem podłaczony do zewnętrznej komory do zimnego wędzenia, podpięty do wędzarni rurą spiro o długości 1m. Grzałka Borniaka wyłączona. Chyba sam dymogenerator wstawiony w zewnętrzną komorę nie zagrzeje wędzarni ustawionej w chłodnym pomieszczeniu do 32C?

Ale masz rację, kupię termometr z sondą i sprawdzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182066
Udostępnij na innych stronach

Dymogenerator miałem podłaczony do zewnętrznej komory do zimnego wędzenia, podpięty do wędzarni rurą spiro

Aaaaahaa, coś przegapiłem, ja pisałem o tym jak byś wędził z samym dymogeneratorem wstawionym w Borniaka :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182067
Udostępnij na innych stronach

Aaaaahaa, coś przegapiłem, ja pisałem o tym jak byś wędził z samym dymogeneratorem wstawionym w Borniaka :grin:

Zbóju, to już sam zauważyłem, że sam dymogenerator wstawiony w Borniaka spokojnie zagrzewa do 30C bez grzałki :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182068
Udostępnij na innych stronach

Nie sugeruj się term. w Borniaku

Ja mam dużego Borniaka i też nie sugeruje się tym termometrem , czy to przy wędzeniu zimnym czy ciepłym dymem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182069
Udostępnij na innych stronach

Lodówka na razie pełna, więc LP upiekła chleb przenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym :-)

 

A ja robię harmonogram produkcji kiełbas i wędzonek na Święta. Bo raz, że rodzinie i znajomym trzeba wysłać, a dwa, że pojemność wsadu Borniaka ograniczoną jest ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-182608
Udostępnij na innych stronach

Ratunku, co zrobiłem źle?

 

Poledwiczki uwędzone 16 października dziś wygladają tak:

 

 

w zbliżeniu

 

 

Na szczęście nie polędwiczki, tylko polędwiczka, bo to ostatnia niezjedzona, ale jestem załamany, bo:

- wędzone 16 października

- 1 dzień suszone w 12C

- 2 tygodnie w lodówce w temp 8C

 

i już zielone? Co zepsułem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/3/#findComment-183107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.