Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Tomku,

widze że masz dziś pracujący dzień - polędwiczki, pasztet i własny chlebek :clap: :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Świadziu, tak jest :-) Zaraz włączam Borniaka, dziś polędwice i szynka, jutro kiełbasy, Wiejska i Lisiecka.

 

[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 17:55 ]

Chleby dziś ładnie rosną :-) Pieczenie za godzinę :-)

 

http://farm6.staticflickr.com/5239/7050951437_759a16bb70_z.jpg

DSCN2003 by TeBeWAW, on Flickr

Tomku, kiedyś też piekliśmy chleb w keksówkach - smarowaliśmy tłuszczem, obsypywaliśmy bułką ew wykładaliśmy papierem - ogólnie mówiąc masakra :???:

i kiedyś, ktoś wpadł na pomysł aby chleb piec w foremkach silikonowych :!: i powiem szczerze, że to jest TO - nie smarujesz, nie kombinujesz a chleb sam wyskakuje z foremki, teraz pieczenie to przyjemnosc i przyznam się szczerze, że ja z lenistwa nawet tych foremek nie myję przed kolejnym wypiekiem :blush:

pozdrawiam W

 

 

Sent from my Nokia 1011

Z keksówek też ładnie wychodzi :-) Świeżo upieczony żytni słonecznikowy na zakwasie, wuala!

 

http://farm8.staticflickr.com/7178/6905117364_14dc129fc5_z.jpg

żytni słonecznikowy by TeBeWAW, on Flickr

Małgosia zrobiła prefabrykaty do bab wielkanocnych, jutro lukier :-)

 

http://farm8.staticflickr.com/7225/7051595981_26e2a43a7b_z.jpg

prefabrykat by TeBeWAW, on Flickr

TeBe chlebki i baby też - prima sort :thumbsup: ale czym ten chlebek jest przykryty podczas wyrastania bo jakąś dziwną ma fakturę ( jakby tworzywo ) i czy nie przywiera do chleba ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Uff, uwędzone i uparzone :-) Tylko proszę się nie śmiac ze stylu sznurowania :-)

 

http://farm8.staticflickr.com/7132/6905634844_5c8d7f66fa_z.jpg

Polędwice i szynka - Wielkanoc 2012 by TeBeWAW, on Flickr

TeBe fajne wedzonki co do sznurowania :tongue: też super fajnie.Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

TeBe chlebki i baby też - prima sort :thumbsup: ale czym ten chlebek jest przykryty podczas wyrastania bo jakąś dziwną ma fakturę ( jakby tworzywo ) i czy nie przywiera do chleba ?

Chudziak, to jest taka zwykła bawełniana ściereczka kuchenna, nic nie przywiera.

TeBe, wędzonki super, ale sznurowanie pozostawia troszkę do życzenia :) hehe

Z prawej to jakaś kulka szpiegulka :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Sernik Małgosi :-) Wyrósł jak nigdy, trzymajcie kciuki, żeby nie opadł :-)

 

http://farm6.staticflickr.com/5193/6905816602_8f485f43e7_z.jpg

sernik by TeBeWAW, on Flickr

Wyrósł jak nigdy, trzymajcie kciuki, żeby nie opadł

Pikny, Panie :) No właśnie, mój zaraz też wyciągam... i mam ten sam dylemat...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Sernik Małgosi :-) Wyrósł jak nigdy, trzymajcie kciuki, żeby nie opadł :-)

A no właśnie... proszę jutro fotkę tego sernika :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ta pierwsza od prawej wędzoneczka ... wyraźnie pokazuje, że w każdym z nas drzemie dusza artysty :grin:

to absolutny przebój mody wędzarniczej roku 2012 - Mokotów wyznacza nowe trendy :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Chudziak, to jest taka zwykła bawełniana ściereczka kuchenna, nic nie przywiera.

Potwierdzam !!! Widziałam i smakowałam na urodzinach TeBe.

 

Jest wspaniale wyrośnięty i równy cały i pyszny, pulchny........ :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Tylko proszę się nie śmiac ze stylu sznurowania :-)

to styl " na Spidermana" :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

super pewnie tak samo smakuje

 

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 15:54 ]

 

oto moje wyroby

 

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 15:57 ]

 

dodaję fotke z tradycyjnymi murzynami wielkanocnymi

pogodnycgh Swiąt życzę

abratek, nie na spidermana, tylko na gości aby nie zjedli, bo jak plasterek ukroi, tak sznurka jak w rybie ości ... hahaha .. żarcik Tomku, fajnie to wygląda... może zasusz dla potomnych :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Boczki jak ta lala :clap: czekam na foty kiełbasek :lol:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Uff. Oto nasza kiełbaska, będąca wynikiem długich ustaleń z ViPami. Jest to kiełbasa typu "wiejska" , najpierw nazywała sie Głogowska, potem Czosnkowa, zaś po ostatnich modyfikacjach nadałem jej nazwę "Sejmowa".

 

Drobne kropkii na jej powierzchni są alegorią (uwaga, trudne słowo) oddanych przez miliony ludzi głosów na Emanację Narodu, zaś jej łagodny zwis jest alegorią (uwaga, to samo trudne słowo) podejścia Emanacji Narodu do wypełniania obowiązków.

Przepis na życzenie.

 

http://farm8.staticflickr.com/7060/7054314727_63b11a7c1b_z.jpg

Sejmowa by TeBeWAW, on Flickr

Uff. Oto nasza kiełbaska, będąca wynikiem długich ustaleń z ViPami. Jest to kiełbasa typu "wiejska" , najpierw nazywała sie Głogowska, potem Czosnkowa, zaś po ostatnich modyfikacjach nadałem jej nazwę "Sejmowa".

Bardzo fajna ale poproszę o przepis tej Sejmowej

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Przepis na życzenie.

Litości, tylko na PW dla chętnych. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Litości, tylko na PW dla chętnych. :cool:

Przegapiłem , już nie te oczy :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Kiełbasa "Sejmowa".

 

Przepis na 10 kg.

szynka wieprzowa, klasa I - 6kg

boczek, klasa II - 4kg

 

 

Przyprawy:

sól warzona - 180g

kolendra mielona - 5g

pieprz mielony - 24g

 

Dwójkę mielimy na sitku 8mm, dodajemy przyprawy, wyrabiamy.

Jedynkę mielimy na szarpaku 16mm. Dodajemy do farszu, wyrabiamy.

 

Osobno miażdżymy 120g czosnku (tak!) zalewamy 150ml wrzątku. Nakrywamy szklankę spodeczkiem, robimy napar. Po pół godzinie dolewamy do naparu wrzątku do 1000ml, cedzimy przez sito, wlewamy napar z wrzątkiem do farszu, wyrabiamy.

Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, bez osadzania wkładamy do wędzarni i osuszamy 30 minut.

Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C.

 

Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h.

 

Gotowe.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.