Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Dwójkę mielimy na sitku 8mm,

super się składa - właśnie zanabyłem drogą kupna takie sitko, z kwasówki - będzie okazja do przetestowania :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Osobno miażdżymy 120g czosnku (tak!) zalewamy 150ml wrzątku. Nakrywamy szklankę spodeczkiem, robimy napar. Po pół godzinie dolewamy do naparu wrzątku do 1000ml, cedzimy przez sito, wlewamy napar z wrzątkiem do farszu, wyrabiamy.

jedyna na świecie kiełbasa stosowana w profilaktyce i leczeniu zapaleń górnych dróg oddechowych

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

btw, zalewanie czosnku wrzątkiem to takie trochę marnotrawstwo :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

TeBe przepis to Twój autorski czy nabyty?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

TeBe, w sejmie cały czas nieźle kręcą, a Ty tak "sejmową" bez odkręcania na kiju wywiesiłeś? :tongue:

 

a teraz zabłysnę pytaniem technicznym :grin: - czy z uwagi na brak masy wiążącej i użycie "niekleistego" mięsa , kiełbaska przypadkiem nie jest nazbyt rozpadająca? jak nieprzymierzając niektóre sejmowe koalicje? :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

brak kleju pewnie TeBe nadrobił intensywną pracą fizyczną, solidnie wymieszał i jest ok

 

wiem, wiem, solidna praca i sejm to jakoś do siebie nie pasuje :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Tylko proszę się nie śmiac ze stylu sznurowania

TeBe wybacz... jakoś wczoraj dziwnym trafem, nie widziałem tego zdjęcia,,, chyba ten sernik mnie tak pochłonął...

Teraz spadłem prawie z kanapy... :grin: Toż to prawdziwe dzieło sztuki !!! To pierwsze od prawej... :wink: Pozdrawiam, a kiełbaska fajna :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Pokemon, juz odsznurowana i schłodzona w lodówce. Zdjęcie zostanie ku pamięci :-)

 

[ Dodano: Nie 08 Kwi, 2012 08:39 ]

TeBe, w sejmie cały czas nieźle kręcą, a Ty tak "sejmową" bez odkręcania na kiju wywiesiłeś? :tongue:

 

a teraz zabłysnę pytaniem technicznym :grin: - czy z uwagi na brak masy wiążącej i użycie "niekleistego" mięsa , kiełbaska przypadkiem nie jest nazbyt rozpadająca? jak nieprzymierzając niektóre sejmowe koalicje? :grin:

Była mocno wyrabiana, dodatek wrzątku na koniec wyrabiania o dziwo uczynił masę bardzo kleistą. Nie rozpada się.

Była mocno wyrabiana, dodatek wrzątku na koniec wyrabiania o dziwo uczynił masę bardzo kleistą. Nie rozpada się.

No to uzyskałeś efekt różny od wszystkich teorii o dodawaniu wrzątku do kiełbasy.Wrzątek w kiełbasie powoduje,że kiełbasa jest krycha a u Ciebie lepiej się skleiła. :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arku, no tak jakos wyszło :-) Może to dlatego, że wczoraj dużo czytałem :-) Jest dobrze sklejona (hmm, moze nie sklejona, ale ma taką wiążącą galeretkę), ale też ładnie się łamie, z charakterystycznym "pyknięciem". Dziękuję EAnnie za porady jak i kiedy dodawać wrzątek, kiełbaska pyszna, będę powtarzał.

Jest dobrze sklejona (hmm, moze nie sklejona, ale ma taką wiążącą galeretkę),

No to się wszystko wyjaśniło.Zastosowałeś stary sposób na kiełbasę kruchą z galaretką.Ona nie jest sklejona tylko na skutek dodania dużej ilości wrzątku powstała galaretka i kiełbasa zrobiła się krucha bo wrzątek zerwał wiązania kolagenowe i trudno jest taka kiełbasę skleić.A wrzątek trzeba dodawać do farszu o temperaturze pokojowej to wtedy otrzyma sie najlepsze efekty.Zapytaj Bogdana-b on od dawna taką kiełbasę robi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

O widzisz... farsz w temperaturze pokojowej.... a ja go cały czas schładzałem... Dzięki, następnym razem tak zrobię. Ale kiełbaska i tak pyszna, dziękuję wszystkim za porady.

No i tak na koniec... Moje wykony na Wielkanoc :-)

No cóż Tomku... wielkie :clap: :clap: , te święta na pewno są wyjątkowe dla Ciebie i Twoich najbliższych bo tak wspaniałych wyrobów tylko można pozazdrościć.

A kiełbasę ''Sejmową'' na pewno zrobię , zrobiłeś mi wielkiego smaku, od dawna przymierzam się na taką wędlinę kruchą którą jadłam lata wstecz.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Wykony super a w jakim bólu się rodziły :grin: :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Томек, chociaż już najadłem w tym tygodniu wędliny :grin: twoja produkcja wygląda pięknie i wywołuje apetyt. :thumbsup: :clap:

Smacznego i Wam, z Wielkanocą!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

No to jeszcze deser :-) Na szarlotkę - jak widać - brakło sił. Będzie na ciepło na kolację :-)

 

http://farm6.staticflickr.com/5342/7056500839_c28947e990_z.jpg

deser by TeBeWAW, on Flickr

A baba co, nie do ruszenia czy co :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

No to teraz już jestem spokojny o jej los :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.