Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do pierwszego w życiu zakupu osłonek innych niż naturalne.

Przeczytałem artykuł o osłonkach sztucznych.

Wymienione w nim zostały trzy rodzaje osłonek: kolagenowe, celulozowe i z tworzyw polimerowych, np. osłonki poliamidowe.

 

Natomiast w sklepie Wyroby Domowe wymienione jest pięć rodzajów osłonek sztucznych: KOLAGENOWE, POLIAMIDOWE, BARIEROWE, NA PARÓWKI oraz NA SALCESON.

 

Czy mógłby ktoś (Miro?) wyjaśnić "co z czym się je" ?

Czy osłonki barierowe to podgrupa poliamidowych ? Bo jak rozumiem zarówno poliamidowe jak i barierowe mają właściwości termokurczliwe i mogą "zastąpić" szynkowar(?)

Czy osłonki na parówki to osłonki celulozowe?

 

Dziękuję za wyrozumiałość... :-)

TomeK

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/
Udostępnij na innych stronach

Wpiszw gogle - Producenci osłonek sztucznych. W ofertach znajdziesz wiele opisów tych osłonek Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/#findComment-9185
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście przed zadaniem pytania "zdoktoryzowałem temat osłonek", lecz zadając to pytanie liczyłem na bardziej "ludzki" opis i praktyczne wskazówki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/#findComment-9189
Udostępnij na innych stronach

Generalnie mamy osłonki naturalne i sztuczne.

 

Naturalne wiadomo skąd pochodzą.

 

Sztucznych natomiast jest wiele odmian ale też możemy je podzielić na jadalne i nie

jadalne.

Wszystkie jadalne generalnie robione są ze skóry( tzw. dwoina bydlęca) i odpadów zwierzęcych i mogą ale nie muszą być jadalne.

 

Jadalne to np.

 

- białkowe

- kolagenowe

 

Mają też tą główną zaletę że można je wędzić.

 

Osłonki sztuczne wykorzystywane są głównie do parzenia ( typowy plastik) ale są i takie które można zastosować do wędzenia i te są produkowane z celulozy.

 

Sztuczne to np.

 

- poliamidowe

- barierowe ( nowa generacja poliamidowych)

- celulozowe

- fibrusy

- z materiału

- i wiele innych

 

Co zaś sie tyczy przeznaczenia na salceson czy parówkę to my musimy wiedzieć jak będziemy dany wyrób obrabiać i dopiero do niego dopasować osłonkę.

 

 

Pozdrawiam Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/#findComment-9212
Udostępnij na innych stronach

Najwięcej informacji i to najświeższych, w tym temacie udzieli Ci Miro, który otrzymuje od producentów, razemz towarem, wszelkiego rodzaju wyjaśnienia, certyfikaty i instrukcje uzytkowania.

Miro odezwij się. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/#findComment-9213
Udostępnij na innych stronach

Hehe byłem na posterunku choć juz tak dostałem opier.. od żony że gości nie pilnuje.

 

No cóż zboczenie zawodowe i to że lubie to miejsce wygrało.

Ale cóż znikam świętować dalej.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/621-pytanie-odno%C5%9Bnie-os%C5%82onek/#findComment-9214
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.