Skocz do zawartości

Prezencik wedliniarski


Rekomendowane odpowiedzi

Elo Zadymiacze,

 

W sobotę mam drobną uroczystość u kolegi ( imieniny) i chciałem mu wykonac drobny prezencik wędliniarski.

 

Mam zapeklowane 1,5 kg szynki i 1,2 schabu ( koniec peklowania jutro).

 

Tak myslałem zeby zrobić wędzoneczki z dedykacją ale może macie jakiś inny pomysł???

 

Wszelkie pomysły mile widziane :-))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/
Udostępnij na innych stronach

;) wytnij imię kolegi z papieru i po osuszeniu mięska zwilż je lekko i przyklej przed wędzeniem ..... godzinkę przed końcem usuń ... będziesz miał wędzonki "dedykowane" ;) zamiast kwiatka.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182824
Udostępnij na innych stronach

A na koniec wsadź te wyroby do koszyczka wiklinowego, dołuź słoik własnych ogórków kiszonych i flaszke dobrej wódzi.

 

Napewno będzie zadowolony i Ty też :wink:

 

Miłej zabawy :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182834
Udostępnij na innych stronach

A na koniec wsadź te wyroby do koszyczka wiklinowego, dołuź słoik własnych ogórków kiszonych i flaszke dobrej wódzi.

I to jest to :clap: :clap: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182853
Udostępnij na innych stronach

Koszyczek z flaszeczką, wędzonkami i ogórasami to klasyka !!

 

Myślałem nad czymś fikuśnym i niecodziennym - ale nie mogę nic wymóżdzyć :question: - stąd moja prośba do Szanownej Braci !!! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182880
Udostępnij na innych stronach

Mam zapeklowane 1,5 kg szynki i 1,2 schabu ( koniec peklowania jutro).

no powyższe mięsko chciałem wykorzystać, moze coś połaczyć, upiąć, ułożyć, wyciąć, nadziac - coś w tym stylu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182886
Udostępnij na innych stronach

moze coś połaczyć, upiąć, ułożyć, wyciąć, nadziac

Przede wszystkim wyciąć ...... :shock: ...... kości ze :

schabu

:grin: .

 

To tak w ramach wyręczenia Dziadka :grin: .

 

Chyba, że ma być właśnie z kością żeby było

czymś fikuśnym i niecodziennym

 

 

A tak na poważnie to podałeś takie wyjściowe półprodukty, że trudno wymyślić coś fikuśnego.

Myślę, że jak zrobisz tradycyjnie, swojsko to też będzie dobrze, a fikuśny niech będzie pomysł rogera z napisem.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182890
Udostępnij na innych stronach

no kosci są wycięte !!!! spoko! została polędwica

A mnie ciekawi jak te kości wykroiłeś . Bo ja zawsze ze schabu wykrawam polędwicę a kości zostają na stole, jakoś odwrotnie nie umiem . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182905
Udostępnij na innych stronach

Zwrócenie uwagi na nie poprawne określenie tego co się robi nie może być kąśliwą uwagą lub czepianiem się kogoś - lecz nauką. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182921
Udostępnij na innych stronach

Zwrócenie uwagi na nie poprawne określenie tego co się robi nie może być kąśliwą uwagą lub czepianiem się kogoś - lecz nauką. Pozdrawiam

Chyba przytoczę te słowa w innym poście.

 

Jak jest różnica pomiędzy wykrojeniem kości ze schabu co równa się powstaniem polędwicy i kości, a wykrojeniem polędwicy ze schabu co również równa się powstaniu polędwicy i kości ?

 

Kto tu się czepia nazywając to nauką ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182937
Udostępnij na innych stronach

Miro nie kłuć się Dziadek ma racje trybując uwalniasz mięso, od kości skóry ścięgien i innych niejadalnych części a nie odwrotnie , każdy rzeźnik /masaż powie wytrybowałem polędwice a nie kości .
Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182948
Udostępnij na innych stronach

Dobre ... Podoba mi się ten Nasz "odwieczny dylemat" ...

Może stworzymy prawdy forumowe

 

1. Schab z kością jest wspaniały na kotlety... Najlepsze prosto z patelni a nie "odgrzewane" ;)

2. Wykrawajac z niego mięso "tworzymy" poledwice

3. Wykrawajac zas kość pozyskujemy materiał na zupę

 

PS

A ja i tak lubię szynkę ... Najlepsza z łopatki

Tylko czysta i z miękkim trzonkiem musi być. :tongue: :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182959
Udostępnij na innych stronach

Miało być o prezencie dla przyjaciela a nie akademicka dyskusja :grin: Podsyłam zdjęcia mojego "klasycznego"koszyczka prezentowego Takie prezenty są zawsze mile widziane,a wręczane pierwszy raz w środowisku stanowią zawsze małą sensację przyjemną dla obdarowanego jak i dla obdarowującego :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182988
Udostępnij na innych stronach

Cytat z naszej strony

III. SCHAB DO PRODUKCJI WĘDZONEK:

 

Do produkcji wędzonek (polędwic) przeznacza się schaby otrzymane podczas rozbioru zasadniczego półtusz wieprzowych, opisanego w dziale wieprzowina.

W celu dokonania prawidłowego rozbioru uzupełniającego, ostatecznego formowania i przygotowywania schabu (polędwicy) do peklowania, należy:

a) wykroić przyległy do kości lędźwiowych odcinek mięśnia biodrowo – lędźwiowo – udowego (tzw. polędwiczkę) przez stopniowe jej odcinanie nożem od kręgów i wyrostków poprzecznych,

b) wykroić polędwicę ze schabu przez stopniowe odcinanie jej nożem najpierw od górnych odcinków żebrowych, a następnie w części lędźwiowej od kręgów i ich wyrostków ościstych i poprzecznych,

c) usunąć z zewnętrznej powierzchni polędwicy tłuszcz z pozostawieniem warstwy grubości do 2 mm,

d) przyciąć (wyrównać) cięciami ukośnymi noża mięśnie przyczepów kręgów piersiowych, lędźwiowych i ich wyrostków ościstych oraz odkroić od strony lędźwiowej grubą tkankę łączną wiążącą mizdrę z przyczepami mięśni kręgów lędźwiowych; wyrównane mięśnie przyczepów (warkocz) pozostają w naturalnym połączeniu z polędwicą,

e) z całej powierzchni polędwicy usunąć luźne strzępy mięśni i tłuszczu oraz wyrównać (przykroić) końce polędwicy,

f) z pozostałych z wykrawania kości wykroić mięśnie międzyżebrowe wraz z tkanką łączną i mięsno – tłuszczową.

Otrzymane z rozbioru uzupełniającego (wykrawania schabów) skrawki mięsa, tłuszczu i kości klasyfikuje się na: mięso kl. I (polędwiczki), mięso kl. II, mięso kl. IV, tłuszcz drobny i kości.

Uwaga: Przygotowana w ten sposób polędwica nadaje się także do produkcji polędwicy łososiowej, jednak wymaga dodatkowej obróbki po peklowaniu, polegającej na:

1. zdjęciu tłuszczu z omięsnej (mizdry),

2. usunięciu omięsnej,

3. dokładnym odcięciu mięśni przyczepów kości (tzw. warkocza).

Jak jest różnica pomiędzy wykrojeniem kości ze schabu co równa się powstaniem polędwicy i kości, a wykrojeniem polędwicy ze schabu co również równa się powstaniu polędwicy i kości ?

 

Kto tu się czepia nazywając to nauką ?

Ano jest różnica bo wykrawając kości od polędwicy należało by schab kłaść odwrotnie polędwicą na dół . Spróbuj tak zrobić a zauważysz różnicę. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183006
Udostępnij na innych stronach

Śliczne dzięki za sugestie.

Chyba jednak pozostane przy klasyce i przygotuję "koszyczek imieninowy".

 

Temat pozostawiam otwarty- może jakieś fikuśności i specjały się pojawią :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.