qzym Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2011 Elo Zadymiacze, W sobotę mam drobną uroczystość u kolegi ( imieniny) i chciałem mu wykonac drobny prezencik wędliniarski. Mam zapeklowane 1,5 kg szynki i 1,2 schabu ( koniec peklowania jutro). Tak myslałem zeby zrobić wędzoneczki z dedykacją ale może macie jakiś inny pomysł??? Wszelkie pomysły mile widziane :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2011 Myślisz poprawnie :grin: Rzeczy najprostsze są najlepsze :thumbsup: :thumbsup: Dobrej imprezy życzę :smile: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2011 wytnij imię kolegi z papieru i po osuszeniu mięska zwilż je lekko i przyklej przed wędzeniem ..... godzinkę przed końcem usuń ... będziesz miał wędzonki "dedykowane" zamiast kwiatka. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2011 ciekawy sposób, nie wiedziałem że tak można Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2011 A na koniec wsadź te wyroby do koszyczka wiklinowego, dołuź słoik własnych ogórków kiszonych i flaszke dobrej wódzi. Napewno będzie zadowolony i Ty też :wink: Miłej zabawy :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2011 A na koniec wsadź te wyroby do koszyczka wiklinowego, dołuź słoik własnych ogórków kiszonych i flaszke dobrej wódzi. I to jest to :clap: :clap: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2011 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2011 :clap: :clap: Czy to święconka :question: :question: :question: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2011 Koszyczek z flaszeczką, wędzonkami i ogórasami to klasyka !! Myślałem nad czymś fikuśnym i niecodziennym - ale nie mogę nic wymóżdzyć :question: - stąd moja prośba do Szanownej Braci !!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2011 Ok. to z wyższej półki. Zrób swojski smalec i upiecz chlebuś na zakwasie.. I do koszyka :grin: :idea: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2011 Mam zapeklowane 1,5 kg szynki i 1,2 schabu ( koniec peklowania jutro). no powyższe mięsko chciałem wykorzystać, moze coś połaczyć, upiąć, ułożyć, wyciąć, nadziac - coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Listopada 2011 moze coś połaczyć, upiąć, ułożyć, wyciąć, nadziacPrzede wszystkim wyciąć ...... :shock: ...... kości ze : schabu :grin: . To tak w ramach wyręczenia Dziadka :grin: . Chyba, że ma być właśnie z kością żeby było czymś fikuśnym i niecodziennym A tak na poważnie to podałeś takie wyjściowe półprodukty, że trudno wymyślić coś fikuśnego. Myślę, że jak zrobisz tradycyjnie, swojsko to też będzie dobrze, a fikuśny niech będzie pomysł rogera z napisem. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Listopada 2011 Przede wszystkim wyciąć ...... ...... kości no kosci są wycięte !!!! spoko! została polędwica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Listopada 2011 no kosci są wycięte !!!! spoko! została polędwicaA mnie ciekawi jak te kości wykroiłeś . Bo ja zawsze ze schabu wykrawam polędwicę a kości zostają na stole, jakoś odwrotnie nie umiem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Listopada 2011 Och GURU- bez kąśliwych uwag nie wytrzymujesz ????A może cieszysz się czepianiem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zwrócenie uwagi na nie poprawne określenie tego co się robi nie może być kąśliwą uwagą lub czepianiem się kogoś - lecz nauką. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zwrócenie uwagi na nie poprawne określenie tego co się robi nie może być kąśliwą uwagą lub czepianiem się kogoś - lecz nauką. PozdrawiamChyba przytoczę te słowa w innym poście. Jak jest różnica pomiędzy wykrojeniem kości ze schabu co równa się powstaniem polędwicy i kości, a wykrojeniem polędwicy ze schabu co również równa się powstaniu polędwicy i kości ? Kto tu się czepia nazywając to nauką ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Listopada 2011 Miro nie kłuć się Dziadek ma racje trybując uwalniasz mięso, od kości skóry ścięgien i innych niejadalnych części a nie odwrotnie , każdy rzeźnik /masaż powie wytrybowałem polędwice a nie kości . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Listopada 2011 Dobre ... Podoba mi się ten Nasz "odwieczny dylemat" ...Może stworzymy prawdy forumowe 1. Schab z kością jest wspaniały na kotlety... Najlepsze prosto z patelni a nie "odgrzewane" 2. Wykrawajac z niego mięso "tworzymy" poledwice3. Wykrawajac zas kość pozyskujemy materiał na zupę PSA ja i tak lubię szynkę ... Najlepsza z łopatki Tylko czysta i z miękkim trzonkiem musi być. :tongue: :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2011 Miało być o prezencie dla przyjaciela a nie akademicka dyskusja :grin: Podsyłam zdjęcia mojego "klasycznego"koszyczka prezentowego Takie prezenty są zawsze mile widziane,a wręczane pierwszy raz w środowisku stanowią zawsze małą sensację przyjemną dla obdarowanego jak i dla obdarowującego :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Listopada 2011 DZIADEK dba i dobrze! Krzywdy nikomu nie robi a wręcz przeciwnie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-182996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Listopada 2011 Cytat z naszej strony III. SCHAB DO PRODUKCJI WĘDZONEK: Do produkcji wędzonek (polędwic) przeznacza się schaby otrzymane podczas rozbioru zasadniczego półtusz wieprzowych, opisanego w dziale wieprzowina. W celu dokonania prawidłowego rozbioru uzupełniającego, ostatecznego formowania i przygotowywania schabu (polędwicy) do peklowania, należy: a) wykroić przyległy do kości lędźwiowych odcinek mięśnia biodrowo – lędźwiowo – udowego (tzw. polędwiczkę) przez stopniowe jej odcinanie nożem od kręgów i wyrostków poprzecznych, b) wykroić polędwicę ze schabu przez stopniowe odcinanie jej nożem najpierw od górnych odcinków żebrowych, a następnie w części lędźwiowej od kręgów i ich wyrostków ościstych i poprzecznych, c) usunąć z zewnętrznej powierzchni polędwicy tłuszcz z pozostawieniem warstwy grubości do 2 mm, d) przyciąć (wyrównać) cięciami ukośnymi noża mięśnie przyczepów kręgów piersiowych, lędźwiowych i ich wyrostków ościstych oraz odkroić od strony lędźwiowej grubą tkankę łączną wiążącą mizdrę z przyczepami mięśni kręgów lędźwiowych; wyrównane mięśnie przyczepów (warkocz) pozostają w naturalnym połączeniu z polędwicą, e) z całej powierzchni polędwicy usunąć luźne strzępy mięśni i tłuszczu oraz wyrównać (przykroić) końce polędwicy, f) z pozostałych z wykrawania kości wykroić mięśnie międzyżebrowe wraz z tkanką łączną i mięsno – tłuszczową. Otrzymane z rozbioru uzupełniającego (wykrawania schabów) skrawki mięsa, tłuszczu i kości klasyfikuje się na: mięso kl. I (polędwiczki), mięso kl. II, mięso kl. IV, tłuszcz drobny i kości. Uwaga: Przygotowana w ten sposób polędwica nadaje się także do produkcji polędwicy łososiowej, jednak wymaga dodatkowej obróbki po peklowaniu, polegającej na: 1. zdjęciu tłuszczu z omięsnej (mizdry), 2. usunięciu omięsnej, 3. dokładnym odcięciu mięśni przyczepów kości (tzw. warkocza).Jak jest różnica pomiędzy wykrojeniem kości ze schabu co równa się powstaniem polędwicy i kości, a wykrojeniem polędwicy ze schabu co również równa się powstaniu polędwicy i kości ? Kto tu się czepia nazywając to nauką ?Ano jest różnica bo wykrawając kości od polędwicy należało by schab kłaść odwrotnie polędwicą na dół . Spróbuj tak zrobić a zauważysz różnicę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Listopada 2011 Śliczne dzięki za sugestie.Chyba jednak pozostane przy klasyce i przygotuję "koszyczek imieninowy". Temat pozostawiam otwarty- może jakieś fikuśności i specjały się pojawią :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Listopada 2011 Może makramę ze sznurka do wędzonek zrobisz :devil: np. takie: http://haftyoli.blox.pl/resource/makrama.jpg Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Listopada 2011 :clap: To całkiem ładne Trudne do wykonania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6227-prezencik-wedliniarski/#findComment-183015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.