Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany tym tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5442

oraz informacjami otrzymanymi od teściów postanowiłem wykonać syrop z buraków cukrowych. Dla ułatwienia sobie pracy po umyciu i oczyszczeniu buraków przepuściłem je przez sokowirówkę. Uzyskany sok zagotowałem i odszumiłem a następnie pozostawiłem do wystygnięcia. Następnego dnia delikatnie zlałem sok a pozostały na dnie osad wylałem. Czystego klarownego soku otrzymałem 3 litry, które zostały poddane procesowi odparowywania do momentu uzyskania ok. 0.5litra syropu. Jednak smak syropu nie zachęcał do konsumpcji wyraźny posmak "zieleniny" zdyskwalifikował produkt, i kolor również nie był taki jak powinien. Posmak "zieleniny" to mój błąd ponieważ za mało ogłowiłem buraki(własne spostrzeżenie).

 

Oto kilka fotek z pierwszej produkcji.

 

 

Drugą wersję syropu z buraków cukrowych wykonałem według wskazówek otrzymanych od teściów, tzn. po umyciu i oczyszczone i dość mocno ogłowione. Następnie zostały nożem pocięte na plasterki a część starta przystawką do warzyw z grubymi oczkami. Tak rozdrobnione buraki zostały w 2/3 wysokości zalane wodą i gotowane do miękkości.Jak już prawie były miękkie zostały jeszcze w garnku rozgniecione (gdyby wszystkie były rozdrobnione na grubych oczkach nie trzeba by ich rozgniatać)

Do wyciśnięcia soku z buraków użyłem praski od ziemniaków, a otrzymane wysłodki przeznaczyłem na paszę dla kur. Uzyskany sok został przecedzony i postawiony na piec aby odparował. Soku otrzymałem prawie 5 litrów a po odparowaniu zostało ok.. 1 litr.

 

http://images47.fotosik.pl/1192/d265ca583fc47523m.jpg http://images37.fotosik.pl/1155/c61257b8e95edf12m.jpg

 

Syrop wykonany drugim sposobem ma zdecydowanie ciemniejszy kolor i nie czuć posmaku "zieleniny"

 

Syrop z pierwszego sposobu wykonania poddałem jeszcze dodatkowemu odparowaniu jednak nie uzyskał on tak ciemnego koloru ja w wersji drugiej.

Następny syrop jak będę robił to zdecydowanie sposobem drugim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/
Udostępnij na innych stronach

Witam,też zrobiłem syrop z buraków,gotowałem przez trzy dni po dwie trzy godziny,miałem około 5 litrów soku(bo buraki przepuściłem przez sokowirówkę),a syropu mam nie cały litr. Kolor mam taki jak na fotce,trochę wyczuwalny jest zapach buraka :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183495
Udostępnij na innych stronach

W Gdańsku w porcie jest przeładunek melasy i to też jest ciemne .

Zastanawialiśmy się nie raz,czy by dało się z tego zrobić "starter" :grin: do bimberku .

Piłem taki napój na Ukrainie, miał ponad 60% :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183496
Udostępnij na innych stronach

A z ilu kg buraków Ci wyszło 0,5 l soku?

Przez sokowirówkę przepuściłem 6,7kg buraków z tego wyszło 3,5 litra soku buraczanego następnie go zagotowałem i pozbierałem z wierzchu szumowiny. Następnego dnia rano zlałem klarowny sok a resztę z dna garnka wylałem, osadu na dnie zostało 0,5litra więc do odparowania przeznaczone były 3 litry z których uzyskałem 0.5 litra syropu.

 

Blg. melasy nie sprawdziłem ponieważ nie mam czym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.