tim Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zainspirowany tym tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5442 oraz informacjami otrzymanymi od teściów postanowiłem wykonać syrop z buraków cukrowych. Dla ułatwienia sobie pracy po umyciu i oczyszczeniu buraków przepuściłem je przez sokowirówkę. Uzyskany sok zagotowałem i odszumiłem a następnie pozostawiłem do wystygnięcia. Następnego dnia delikatnie zlałem sok a pozostały na dnie osad wylałem. Czystego klarownego soku otrzymałem 3 litry, które zostały poddane procesowi odparowywania do momentu uzyskania ok. 0.5litra syropu. Jednak smak syropu nie zachęcał do konsumpcji wyraźny posmak "zieleniny" zdyskwalifikował produkt, i kolor również nie był taki jak powinien. Posmak "zieleniny" to mój błąd ponieważ za mało ogłowiłem buraki(własne spostrzeżenie). Oto kilka fotek z pierwszej produkcji. Drugą wersję syropu z buraków cukrowych wykonałem według wskazówek otrzymanych od teściów, tzn. po umyciu i oczyszczone i dość mocno ogłowione. Następnie zostały nożem pocięte na plasterki a część starta przystawką do warzyw z grubymi oczkami. Tak rozdrobnione buraki zostały w 2/3 wysokości zalane wodą i gotowane do miękkości.Jak już prawie były miękkie zostały jeszcze w garnku rozgniecione (gdyby wszystkie były rozdrobnione na grubych oczkach nie trzeba by ich rozgniatać) Do wyciśnięcia soku z buraków użyłem praski od ziemniaków, a otrzymane wysłodki przeznaczyłem na paszę dla kur. Uzyskany sok został przecedzony i postawiony na piec aby odparował. Soku otrzymałem prawie 5 litrów a po odparowaniu zostało ok.. 1 litr. http://images47.fotosik.pl/1192/d265ca583fc47523m.jpg http://images37.fotosik.pl/1155/c61257b8e95edf12m.jpg Syrop wykonany drugim sposobem ma zdecydowanie ciemniejszy kolor i nie czuć posmaku "zieleniny" Syrop z pierwszego sposobu wykonania poddałem jeszcze dodatkowemu odparowaniu jednak nie uzyskał on tak ciemnego koloru ja w wersji drugiej. Następny syrop jak będę robił to zdecydowanie sposobem drugim. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2011 Timsprawdziłeś może jakie jest Blg tej melasy?A z ilu kg buraków Ci wyszło 0,5 l soku? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2011 W Gdańsku w porcie jest przeładunek melasy i to też jest ciemne . Zastanawialiśmy się nie raz,czy by dało się z tego zrobić "starter" :grin: do bimberku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam,też zrobiłem syrop z buraków,gotowałem przez trzy dni po dwie trzy godziny,miałem około 5 litrów soku(bo buraki przepuściłem przez sokowirówkę),a syropu mam nie cały litr. Kolor mam taki jak na fotce,trochę wyczuwalny jest zapach buraka :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2011 W Gdańsku w porcie jest przeładunek melasy i to też jest ciemne . Zastanawialiśmy się nie raz,czy by dało się z tego zrobić "starter" :grin: do bimberku . Piłem taki napój na Ukrainie, miał ponad 60% Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2011 A z ilu kg buraków Ci wyszło 0,5 l soku? Przez sokowirówkę przepuściłem 6,7kg buraków z tego wyszło 3,5 litra soku buraczanego następnie go zagotowałem i pozbierałem z wierzchu szumowiny. Następnego dnia rano zlałem klarowny sok a resztę z dna garnka wylałem, osadu na dnie zostało 0,5litra więc do odparowania przeznaczone były 3 litry z których uzyskałem 0.5 litra syropu. Blg. melasy nie sprawdziłem ponieważ nie mam czym. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6246-przepis-syrop-z-buraka/#findComment-183576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.