Skocz do zawartości

Kiełbasa bez klasyfikacji mięsa - jak zrobić ?


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko na temat przepisów na kiełbasy nie uwzględniające klasy I, II itd. tylko ile użyć i w jakich proporcjach poniższych mięs:

 

boczek

karczek

szynka

schab bez kości

baleron

podgarle

 

Chciałbym w najbliższym czasie zrobić kiełbasę chudą oraz wiejską.

 

Proszę abyście podczas odpowiedzi mieli na uwadze że to będą moje pierwsze kiełbasy więc w temacie jestem totalnie zielony :( Czytam i czytam na temat robienia kiełbas lecz dalej mam dużo wątpliwości co i jak a nie ukrywam że mam zamiar zrobić około 15 kg kiełbasy i bardzo bym chciał aby była zjadliwa :):)

 

 

Z góry dzięki za dokładne przepisy !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

:shock: Baleron? :shock: to gotowy wyrób a nie rodzaj mięsa.

 

Co do Twojego pytania, mógłbyś na początek spróbować kiełbasę chłopską, ona nie wymaga klasyfikacji - http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183579
Udostępnij na innych stronach

świadziu, wykonaj chłopską z przepisu Szczepana zawsze wychodzi
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183580
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dlaczego do kiełbas chcesz dodawać wędzonki? :wink:

 

Z góry dzięki za dokładne przepisy !!

To w końcu jak? Chcesz sobie narobić kłopotu i zrobić kiełbasę bez klasyfikacji :grin: , czy wg dokładnego przepisu? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183584
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dlaczego do kiełbas chcesz dodawać wędzonki? :wink:

 

Z góry dzięki za dokładne przepisy !!

To w końcu jak? Chcesz sobie narobić kłopotu i zrobić kiełbasę bez klasyfikacji :grin: , czy wg dokładnego przepisu? :grin:

"Wygrałeś", według dokładnego przepisu :)

Tylko boję się że źle sklasyfikuję mięso i kiełbasa będzie niezjadliwa :(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183595
Udostępnij na innych stronach

To zrób tą Chłopską bo tam nie ma klasyfikacji tylko nie kupuj baleronu a schab karkowy czyli karkówkę .Najlepiej bez kości. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183600
Udostępnij na innych stronach

świadziu, baleron to jest gotowy wyrób po co chcesz go dodawć do wyrobu kiełbasy??
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183602
Udostępnij na innych stronach

Na RapidShare jest do pobrania film szkoleniowy SDM, gdzie Bagno dokładnie omawia i pokazuje klasyfikację mięsa wieprzowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183604
Udostępnij na innych stronach

To zrób tą Chłopską bo tam nie ma klasyfikacji tylko nie kupuj baleronu a schab karkowy czyli karkówkę .Najlepiej bez kości. :grin:

Arku,

jeśli masz pod ręka linka do kiełbasy o której piszesz to byłbym bardzo wdzięczny za jego podanie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183621
Udostępnij na innych stronach

Żeby mi to było przedostatni raz.Korzystaj z opcji szukaj :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183627
Udostępnij na innych stronach

w temacie jestem totalnie zielony

Moze zrob na poczatek biala kielbaske albo cos w szynkowarce oraz sztucznych oslonkach barierowych, typu mielonka ? Wedzenie wedlin tez wymaga sporo wiedzy.?!

 

Oby Ci sie udalo. pozdro :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183638
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko na temat przepisów na kiełbasy nie uwzględniające klasy I, II itd. tylko ile użyć i w jakich proporcjach poniższych mięs:

Jest okazja uczestniczyć w kursie SDM... na prawdę warto, wiem co mówię .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6250-kie%C5%82basa-bez-klasyfikacji-mi%C4%99sa-jak-zrobi%C4%87/#findComment-183642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.